Plan je een Rajasthan rondreis in India? Hier vind je 10 nuttige tips voor je eerste bezoek aan Rajasthan die je zullen helpen om de perfecte rondreis te plannen. Bekijk ze dus zeker voor je vertrek.
** Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat we een commissie kunnen ontvangen als je iets koopt dat we echt aanbevelen. Dit kost u niets extra en ondersteunt onze blog. Dank je. **
Een paar weken geleden trokken Jan en ik voor onze eerste keer naar India. We deden een prachtige rondreis door Rajasthan. Maar deze trip verliep niet altijd van een leien dakje.
Ik moet eerlijk toegeven dat het voornamelijk onze eigen fout was. Deze reis was één van onze minst goed voorbereide vakanties ooit en dat was duidelijk voelbaar. Meestal stippelen we onze reisroutes inclusief bestemmingen alvorens we vertrekken tot in de kleinste details uit, maar door een hele drukke periode voor ons beiden, zijn we de planning uit het oog verloren.
Zoals het spreekwoord zegt: ‘al doende leert men’, leerden we enorm veel over reizen in Rajasthan India gedurende onze rondreis. In deze blogpost deel ik graag enkele van die levenslessen met jullie onder de vorm van 10 belangrijke tips voor je eerste Rajasthan rondreis in India.
10 nuttige tips voor Rajasthan rondreis
10 nuttige tips voor Rajasthan rondreis
1. ‘Een echte cultuur shock!’ Dat is zelf een understatement!
India is een land die tot de verbeelding spreekt, maar ook een land van veel tegenstrijdigheden. Enerzijds kan je prachtige dingen aanschouwen en magische momenten beleven, maar anderzijds kan je ook veel ongenoegen ervaren. Daarom hebben veel reizigers vaak een haat-liefde verhouding met India. Er wordt ook wel gezegd ‘either you love it or you hate it’.
Wanneer je voor de eerste keer naar India reist, krijg je vaak als eerste reactie ‘een echte cultuur shock’. Aangezien we al eerder naar Zuid-Oost Azië reisden, dachten we er ons wel iets bij te kunnen voorstellen. Maar niets was minder waar. Het begrip ‘cultuur shock’ was zelf een understatement.
De schoonheid van India en Rajasthan in het bijzonder, is makkelijk te vinden in de culturele erfenis van eeuwenoude dynastieën en koninkrijken. Maar langs de andere kant word je ook geconfronteerd met het hedendaagse India dat leidt onder zware armoede en heel erg vervuild is.
Wanneer je straatkinderen ziet bedelen en vechten om een koekje of koeien die plastieken afval op eten om hun honger te stillen of honden zonder vacht omdat ze zichzelf teveel te krabben,… dan slik je wel eens. Het is hier echt een kwestie van overleven en dat is enorm confronterend. Je kan je hier heel moeilijk op voorbereiden, maar weet dat dit dagelijkse taferelen zijn die je zult zien.
2. Reispas, visum en vaccinaties
Voor het reizen naar India heb je een internationaal paspoort nodig. Heb je dit nog niet, vraag dit dan zeker op tijd aan. Heb je wel een reispas, kijk dan zeker na of deze nog 6 maanden geldig is op het moment dat je naar India reist.
Voor het reizen naar India heb je ook een visum nodig. In mijn blogpost stap voor stap een visum voor India aanvragen kan je een uitgebreid stappenplan vinden hoe je een toeristen visum/e-visa voor India kan aanvragen.
Voor het afreizen naar India heb je ook enkele vaccinaties nodig zoals hepatitis A, DTP (defteri, tetanus en polio) en Mazelen, Bof en Rubella. De laatste zijn verplicht in België en heb je waarschijnlijk als kind reeds gekregen, maar ga dit zeker nog eens na. Een vaccinatie tegen gele koorts is niet verplicht tenzij je vanuit een land reist of een tussenstop maakt waar gele koorts voorkomt. Voor de verplichte vaccinaties kan je dus gewoon bij de huisdokter langs en hoef je niet naar het tropisch instituut. In sommige gebieden in India is er risico op malaria, maar in Rajasthan is het risico laag. We namen dus geen malaria pillen mee. Lees hier nog meer over gezondheidsrisico’s in India.
3. De beste periode om naar Rajasthan in India te reizen
India kent net als in Europa 4 seizoenen. Deze worden enkel iets anders ingedeeld. In januari en februari is het er winter. Van maart tot mei is het zomer. De zomer wordt opgevolgd door een moessonseizoen van juni tot september. Van oktober tot december is er een post moesson seizoen. De beste reistijd voor een Rajasthan rondreis wordt geschat van november tot februari.
Wij reisden naar Rajasthan tijdens de kerstperiode in het putje van de winter. Toen we een week voor vertrek de temperaturen raadpleegden, zagen we overdag zachte temperaturen met een maximum van 25° C en koude nachten met temperaturen tegen het vriespunt. We gingen er van uit dat een dikke trui wel genoeg zou zijn, aangezien we ’s nachts toch overnachten in verschillende accommodaties en niet van plan waren het nachtleven in te trekken. Maar verkeerd gedacht!
In de meeste guest houses is er geen verwarming en is het bijgevolg dus ijskoud. In verschillende steden zoals Jaisalmer worden alle dagelijkse activiteiten buiten georganiseerd. Dus je even binnen ergens opwarmen is helaas niet mogelijk. Als je tijdens de winter reist, neem je dus best meer dan één dikke trui mee. Een paar dikke sokken, handschoenen en jas zijn ook welkom.
Bovendien is de kerstperiode misschien niet de ideale periode om een Rajasthan rondreis te maken. Ook de lokale bevolking heeft op dit moment vakantie waardoor het op toeristische plaatsen veel drukker is dan normaal. Ook de prijzen van hotels en accommodaties gaan in deze periode de hoogte in.
4. Tips bij het boeken van hotels en accommodaties
Eén van onze grootste blunders was te laat accommodaties boeken. Doordat we reisden in het toeristische hoogseizoen waren de beste verblijven reeds volgeboekt. Dan namen we maar genoegen met de restjes aan aanzienlijk veel hogere prijzen.
We boekten snel via booking en hadden misschien net iets meer onderzoek moeten doen. Ook merkten we dat de beschrijvingen in booking niet altijd even waarheidsgetrouw zijn. Zo boekten we een verblijf in Agra omdat dit op 10 minuten wandelen van de Taj Mahal lag, maar toen we aankwamen bleek dit 45 minuten te zijn. Ook de afbeeldingen van de kamers bleken niet altijd echt overeen te komen met de realiteit. Dus een beetje onderzoek alvorens het boeken is wel vereist.
Hou er ook rekening mee dat de standaard ten opzichte van hygiëne hier veel lager ligt. Schone lakens en warm water zijn hier een luxe. Als je goedkoper wil reizen neem je best een slaapzak en kussensloop mee. Als je absoluut zeker wil zijn van proper beddengoed en een warme douche, boek je beter een verblijf in een gerenommeerd hotel.
Zeker niet al onze ervaringen met guest houses waren slecht. Het is een perfecte manier om goedkoper en veel lokaler te reizen. Zo hadden we een prachtige ervaring in Bikaner waar de gastvrouw voor ons kookte en we samen met de familie aten. Dit was trouwens ook het enige guest house die verwarming had op de kamer. Ook in Jodhpur verbleven in een we een gezellige, authentieke accommodatie.
Wil je graag al enkele verblijven vastleggen dan kan je dit gemakkelijk via de map tool van booking.com. Op deze manier vind je snel verschillende accommodaties op de juiste locaties.
Booking.com
5. De beste manier om rond te reizen in Rajasthan India
Zelf een auto huren en rijden zou ik je ten sterkste afraden in India. Het verkeer is er zo chaotisch. Na 2 weken vertoeven op de achterbank van de auto, terwijl ik onze chauffeur gadesloeg, kon ik niet 1 verkeersregel afleiden, behalve dan claxonneren als je iemand inhaalde. Volgens mij geldt hier de wet van de sterkste/snelste.
Bovendien moet je niet enkel rekening houden met tegenliggers, maar ook met bromfietsen die kris kras over de baanvakken heen rijden, mensen die ten pas en ten onpas oversteken en dieren zoals koeien, honden, schapen,… die onverwachts opduiken. Om dan nog niet te spreken over de slechte staat van het wegdek op sommige plekken.
Maak het je gemakkelijk en huur een auto met chauffeur. Dit is een veel aangeboden dienst in India. Ook in Rajasthan vind je vele organisaties die deze service providen. Wij kozen voor Kalka travels. In de eerste plaats omdat Kalka travels de goedkoopste prijs bood voor de reisroute die wij wouden doen, maar ook omdat we goede reviews hadden gelezen. Dit was geen gesponsorde samenwerking, maar wij zijn zo tevreden over hun service en onze chauffeur Modnider die onze veilig van bestemming naar bestemming bracht, dat wij Kalka travels echt aanbevelen.
6. Geld afhalen in Rajasthan India
In India wordt met de munteenheid roepie betaald. Bij het begin van de reis hadden op de luchthaven wat cash euro’s in roepies gewisseld. Tijdens onze reis haalden we gewoon geld af met debet- of credit kaart in een ATM. Aangezien er altijd een extra kost wordt aangerekend bij het afhalen van geld, probeerden we zoveel mogelijk in één keer af te halen.
Wat we niet wisten is dat je maar per transactie een maximum van 10000 roepies kunt afhalen. Omdat we telkens een hoger bedrag wouden afhalen, werd onze transactie steeds geweigerd. Er werd hierbij geen reden gegeven waardoor we even in paniek dachten dat onze kaarten niet geaccepteerd werden in India. Door enkele malen te proberen met een verschillend bedrag, hadden we eindelijk door dat het probleem lag bij de hoeveelheid die we probeerden af te halen. Dus hou rekening met een limiet van 10000 roepies per transactie.
7. Wees voorzichtig met eten en drinken. Vermijd Delhi Belly!
Je hebt het waarschijnlijk al gehoord, maar drink in India geen water die niet uit een verzegeld flesje komt. Probeer ook geen fruit of rauwe groenten te eten die niet met zuiver drinkwater worden gereinigd. Kortom, let op waar je eet en iets drinkt. Vanzelfsprekend, zul je wel denken. Wel, ik deed alles volgens de regels en werd toch ziek. Ja, daar zit je dan in India terwijl je niets kan binnenhouden. Dit wordt ook wel Delhi Belly genoemd.
Drie dagen niet kunnen eten, overgeven en om de 10 minuten naar het toilet moeten, is helemaal niet aan te raden als je op doorreis bent. Wees daarom voorbereid en neem ORS mee. Dit is oral rehydratation salt, een soort poeder oplosbaar in water dat er voor zorgt dat je niet uitgedroogd raakt als je last hebt van diarree of braken. Je kan in India ook bij de apotheek verkrijgen. Zorg ervoor dat je ook altijd toiletpapier en ontsmettende handgel bij de hand hebt.
Wanneer je je beter voelt en denkt terug iets te kunnen eten, probeer dan eerst veilig met een droog koekje of toast. Als je voelt dat je maag en darmen wat meer aankunnen, kan je iets anders proberen eten, maar vermijd te pikante gerechten.
8. Kledingvoorschriften in Rajasthan India
De normen voor kledij in India en Rajasthan zijn verschillend van West- Europa.
Probeer hier toch een beetje rekening mee te houden. Voor de vrouwen gaat het om het bedekken van de benen en de schouders. Ik koos meestal voor aan lange jurk met mouwtjes of een sjaal om de schouders te bedekken. Ook van mannen wordt er verwacht dat ze niet met de knieën zichtbaar lopen.
In de meeste tempels moet je je aan deze voorschriften houden, dus is het gemakkelijk als je hier al op voorzien bent.
Nog iets belangrijk is schoeisel. Hoewel flipflops het schoeisel bij uitstek zijn bij toeristen die door Zuid-Oost Azië reizen, zou ik je toch aanraden om voor iets stevigers te kiezen, bijvoorbeeld een goed paar sneakers. Zoals ik bij het begin van deze blogpost vertelde, liggen de wegen er slecht bij en ligt het bijna overal heel vuil. Zeker als je al stappend via google maps op je smart phone een weg probeert de banen door de wir war aan straatjes en ook nog rekening probeert te houden met het helse verkeer, kan je gemakkelijk struikelen of in iets stappen waar je helemaal niet met je blote voeten in terecht wil komen.
9. Omgaan met de lokale bevolking en veiligheid
Als je als westerse toerist in India reist, dan word je heel vaak aangeklampt door de lokale bevolking. Meestal beginnen ze met een onschuldig praatje zoals waar kom je vandaan? Vaak willen ze gewoon iets verkopen. Soms kunnen ze wel wat opdringerig overkomen. In het begin vonden we dit enorm lastig, maar we merkten als we hier op een vriendelijke, maar duidelijke manier op reageerden dat zij meestal ook vriendelijk bleven. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.
Hou wel in je achterhoofd dat niets gratis is India. Als mensen je spontaan te hulp schieten, dan verwachten ze meestal iets terug.
Ik had het als vrouw voornamelijk lastig met starende mannen. Ook al was ik volgens de normen gekleed en reisde ik samen met mijn verloofde. Ik denk dat vooral mijn blonde haar en het af en toe organiseren van een fotoshoot veel aandacht trok. Dit resulteerde in enorm veel selfie verzoeken. Zeker op plaatsen waar vooral lokale toeristen kwamen.
In het begin vond ik het niet storend, maar als je op een plaats komt waar opeens een hele groep je insluit, dan komt dat soms wel bedreigend over. Zeker als het om een groep mannen gaat. Daarom was ik blij dat Jan steeds aan mijn zijde stond. Ik weet niet of ik me als vrouw alleen veilig zou voelen om hier te reizen. We hebben onderweg wel vrouwen ontmoet die alleen of in groep reisden en zij hadden hier nog geen problemen mee ervaren. Maar ik heb ook al andere verhalen gehoord. Als je je niet goed voelt bij een bepaalde situatie probeer er dan zeker niet aan toe te geven. Doe niets tegen je zin.
10. Shoppen, onderhandelen en fooi geven
In Rajasthan kan je de meest prachtige lokale souvenirs shoppen. In elke stad vind je verschillende specialiteiten. Maar binnen één stad vind je in bijna elke winkel dezelfde spulletjes. Als je dus iets wil kopen, ga je best bij een paar winkeltjes langs om de prijzen te vergelijken.
Ga naar het winkeltje met de beste prijs en probeer daar nog te onderhandelen. Dit is hier de gewoonte en je hoeft je hierover niet schuldig te voelen. Als er niet onderhandeld kan worden over de prijs staat dit meestal aangeduid met fixed price.
In Rajasthan wordt er ook fooi verwacht. Ga je iets lekker eten, heb je een goede gids of ben je tevreden over je chauffeur beloon hen dan met een fooi. Het gebruikelijke tarief is ongeveer 10% van de prijs. Als je niet tevreden bent, kan je er voor kiezen minder te geven of zelf geen fooi te geven.
Ben je nog op zoek naar leuke en unieke tours en activiteiten voor je Rajasthan rondreis, bekijk dan zeker ook eens de verschillende aanbiedingen van Getyourguide.
Hou rekening met deze 10 tips om je Rajasthan rondreis in India goed voor te bereiden en vlotter te laten verlopen, Maar vergeet vooral niet te genieten van dit prachtige, kleurrijke en uiterst fotogenieke land.
Staat een Rajasthan rondreis reeds op jou bucketlist? Laat het me weten in de reacties.
Bedankt om te lezen.
Liefs,
Sarah
Blijf op de hoogte van nieuwe blogpost en abonneer je hieronder op mijn nieuwsbrief.
pin voor later



Reistips en -benodigdheden
Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige overzicht met mijn persoonlijke reistips!

Skyscanner is de place-to-be om vluchten te boeken. Deze handig reisvergelijking website helpt je goede deals te vinden voor tal van bestemmingen. Omdat ik veel reis, doe ik vaak beroep op luchthavenparking. Ik had reeds goede ervaringen met Parkos en Quickparking.

Accommodaties boeken kan super gemakkelijk bij booking.com. Je vindt niet enkel tal van verblijven en goede deals, maar door het instellen van de filters kan je snel een accommodatie vinden die aan al jouw noden voldoet.

Voor een huurauto moet je absoluut bij Sunny Cars zijn. Deze transparante maatschappij werkt samen met lokale autoverhuurbedrijven en zorgt ervoor dat alle verzekering reeds inclusief zijn wanneer je de auto boekt. Bij het ophalen van jouw wagen kom jij dus niet voor verrassingen te staan in de vorm van extra kosten.

De leukste tours, unieke reiservaringen en beste deals voor populaire bezienswaardigheden vind je gegarandeerd bij Getyourguide.

Wil je graag van de ene naar de andere bestemming reizen in buitenland. Dan is 12togo the place-to-be. Hier vind je gemakkelijk transfers in verschillende landen.

Verder krijg ik ook veel vragen over welk camera materiaal ik gebruik om mijn reizen te fotograferen.
Ik fotografeer met een fullframe systeemcamera: Nikon Z 6II body. Ik heb enkele lenzen, maar deze 3 zijn mijn absolute toppers tijdens het reizen:
- All-round lens: NIKKOR Z 24-70 mm f/2.8. (Hier fotografeer ik bijna alles mee. Begin je net met fotograferen? Dan zou ik je deze lens aanbevelen)
- Groothoeklens: NIKKOR Z 14-24 mm f/2.8. (Architectuur, interieur, landschappen,...)
- Zoomlens: NIKKOR Z 70-200 mm f/2.8. (Wildlife,...)
Belangrijk wanneer je foto's van jezelf wil nemen, of met trage sluitertijd wil fotograferen (donkere ruimte, nachtfotografie, waterval,...) is ook een statief. Zelf gebruik ik er eentje van Sirui.
Filmen voor mijn social media kanalen doe ik met mijn iPhone. Wanneer ik alleen reis neem ik mijn Joby GripTight PRO 2 GorillaPod mee, een klein, handig statiefje die ik overal aan kan bevestigen.
Wil je meer leren over hoe je de beste vakantiefoto's kan nemen? Neem dan zeker een kijkje naar mijn e-book waar ik al mijn fotografie tips deel. Wil je graag je vakantiefoto's snel en mooi kunnen bewerken? Dan zijn mijn Lightroom presets een absolute must-have.
Ik wens je alvast heel veel plezier op je volgende vakantie!
Prachtige foto s en die kleuren … zalig gewoon ?
Dank je. Ja, het is een land van prachtige kleuren.
Bedankt voor al die goede tips, we zijn van plan om volgend jaar te gaan in februari .
Hi Marleen,
Super tof om te horen. Onze reis was net voor corona, dus ik ben er nooit toe gekomen meer artikels te schrijven over wat we allemaal gedaan hebben. Het staat helaas nog op mijn lange to do lijst. Ik wens jullie alvast heel veel plezier.