Gratis lightroom preset voor prachtige vakantiefoto’s

Download mijn gratis lightroom preset

Ben jij een reisblogger of content creator en wil jij uitblinken met prachtige content? Of ben jij gewoon zot van reizen en hecht je veel belang aan het vastleggen van mooie vakantiemomenten? Dan kan ik je helpen! Als fervent reiziger en professioneel reisblogger weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om snel, kwalitatieve en aantrekkelijke content te creëren. En daar heb ik een hulpmiddeltje voor, namelijk Lightroom presets. In deze blog vertel ik je wat Lightroom presets precies zijn en waarom iedere content creator of blogger ze gebruikt.  En als bonus krijg je een gratis Lightroom preset om van start te gaan met het bewerken van jouw vakantiefoto’s. 

Wat zijn lightroom presets?  

Als het over fotobewerking gaat, heeft iedereen het over Lightroom presets of in het Nederlands, voorinstellingen. Maar wat zijn presets nu eigenlijk? Kort door de bocht: voorinstellingen/ presets zijn een soort van fotofilters die je op een foto kan plaatsen om deze er professioneler te laten uitzien. 

Presets bevatten echter verschillende fotobewerkingen die reeds voor jou ingesteld zijn. Met één klik op de knop kan je je favoriete reis kiekjes omtoveren tot heuse pareltjes. Maar bovendien ben je ook vrij om je foto nog verder aan te passen naar wens. 

Het beste is dat je geen uren op je laptop of smartphone meer hoeft te verspillen om je foto’s te bewerken. Ideaal dus als je reisavonturen wil delen op social media, een mooi fotoalbum wil maken of je favoriete momenten wil vereeuwigen aan de muur in jouw huiskamer. 

Mijn lightroom presets

Met nabewerking kan je je eigen stempel op je foto drukken door een eigen stijl te ontwikkelen. Dit vergt uiteraard weer wat tijd en oefening. Ik startte mijn instagram account in 2015. En als je helemaal terug scrolt kan je duidelijk een ontwikkeling in mijn stijl zien. Bij aanvang wist ik niet goed wat ik deed en volgde ik vooral de meest trendy stijlen op instagram gaande van heel heldere foto’s, naar pastelkleurige foto’s naar foto’s met die typische orange teal bewerking en noem maar op. Deze stijlen zijn op zich heel mooi, maar werkten niet voor mij.  

Het was pas toen ik mij meer ging verdiepen in fotografie dat ik ook meer inzicht kreeg in foto’s bewerken. Ik zou mijn persoonlijk stijl beschrijven als redelijk natuurlijk, want ik wil zo dicht mogelijk bij de realiteit blijven. Als reisblogger vind ik het belangrijk om bestemmingen op de kaart te zetten zoals ze zijn. Dit neemt natuurlijk niet weg dat ik bepaalde kleuren zal accentueren en versterken om de foto echt tot leven te laten komen en de mooiste eigenschappen van een plek naar voor te brengen.  

Zo ontwikkelde ik het afgelopen jaar heel wat Lightroom presets. Het voordeel hiervan is dat ik nooit van nul hoef te beginnen en op die manier verlies ik geen uren tijd aan edit-werk. En om jou helpen, creëerde ik enkele preset bundels waarmee jij jouw foto’s heel mooi en snel via de smartphone of desktop kan bewerken. Klinkt goed, niet?  Verspil dus niet langer tijd en geniet ten volle van je reis terwijl je mooie content deelt! 

Gratis Lightroom preset

Download hier alvast gratis mijn meest allround en subtiele Lightroom preset met reeds enkele voor jou ingestelde basis bewerkingen. Het perfecte startpunt voor prachtige vakantiefoto’s! 

reisfoto zonder gratis presetreisfoto met gratis preset

Abonneer nu op mijn nieuwsbrief en ontvang de preset via een link per mail.

Hoe kan je Lightroom presets gebruiken? 

Alle presets bundels zijn te gebruiken met fotobewerkingsprogramma Adobe Lightroom. Je kan deze zowel in de betalende desktopversie Adobe Lightroom Classic als Adobe Lightroom CC gebruiken. En ook in de gratis mobiele Adobe Lightroom app. Hiervoor ontvang je 2 verschillende soorten bestanden. De XMP-bestanden dienen voor de desktopversie en de DNG-bestanden voor de mobiele app.  

Wanneer je inschrijft voor de gratis preset of één van mijn preset bundels aankoopt, ontvang je jouw presets onmiddellijk per mail. Inclusief een pdf met stappenplan om je presets te zonder problemen te importeren op zowel desktop en smartphone. Je kan dus meteen aan de slag! 

Kan je een Lightroom preset op alle foto’s gebruiken? 

Lightroom presets kan je zowel gebruiken op het kant-en-klare JPG-formaat als op het ‘rauwe’ RAW-formaat. Maar indien je foto’s nog met wil bewerken met presets, zou ik je toch aanraden om in RAW-formaat te fotograferen indien dit kan op je fototoestel. Ik leg even uit waarom  

Wanneer je een foto in JPG-formaat neemt, wordt deze verkleind.  Dit is handig als je je foto’s niet al te veel hoeft te bewerken en snel wil delen. Wanneer je nog veel nabewerking wil doen, gaat dit ten koste van de beeldkwaliteit.  

Als je je foto’s in RAW-formaat neemt, dan worden de instellingen die je gebruikt opgeslaan. Dit zorgt ervoor dat je deze instellingen nadien in Lightroom of een ander fotobewerkingsprogramma kan aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeuren. Deze bestanden zijn wel veel groter, maar de kwaliteit blijft wel maximaal behouden. 

Is een preset een kant- en klaar middel? 

Een preset is zeker geen kant- en klaar middel. Het is startpunt met al een aantal vooraf ingestelde fotobewerkingen. Veel is afhankelijk van het moment waarop je de foto hebt genomen. Zit de witbalans en belichting helemaal perfect tijdens het nemen van je foto dan kan het zijn dat een preset direct het gewenste effect heeft. Veelal is dit niet zo en moet je zelf nog een aantal zaken aanpassen in Lightroom. Dit is waarom een preset ook beter werkt op RAW-bestanden.  

Wees dus niet teleurgesteld wanneer een preset niet meteen het gewenste effect heeft. In de instructiegids bij de gratis Lightroom preset vind je enkele tips die je kunnen helpen om je preset beter tot recht te laten komen.

Lees hier ook alles over mijn favoriete reisfotografie uitrusting. Wil je echt gaan verdiepen in het nemen van mooie vakantiefoto’s bekijk dan zeker ook eens mijn e-book: ‘ de ultieme gids voor de mooiste vakantiefoto’s.   

Liefs,

Sarah

Pin voor later

Computer download mijn gratis preset voor prachtige vakantiefoto's

Reistips en -benodigdheden

Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige websites.

Deze vind je misschien ook leuk

Spread the love

4 thoughts on “Gratis lightroom preset voor prachtige vakantiefoto’s

    • Sarah De Gheselle says:

      Hi Jackie, ik zie je niet bij de subscriberslijst staan. De presets zijn een cadeautje wanneer je subscript. Dit kan je doen via het formulier in de footer. Dan krijg je een mailtje met link naar de presets. 🙂

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *