De mooiste bezienswaardigheden in Calpe

De mooiste bezienswaardigheden in Calpe, Costa Blanca, Spain

Genieten van zon, zee en strand aan de Costa Blanca? Dan is Calpe de ideale bestemming. Bekend om zijn uitgestrekte stranden, aangenaam klimaat en iconische rots El Peñon d’Ifac trekt deze kuststad jaarlijks heel wat bezoekers. Daarnaast valt er in Calpe nog heel wat te beleven. In deze blog post neem ik je mee langs de leukste dingen om te doen en mooiste bezienswaardigheden in Calpe.  

Calpe aan de Costa Blanca was niet bepaald een bestemming die op mijn bucket list stond. Het was vooral het architecturale pareltje La Muralla Roja die mijn aandacht trok. Ik boekte er zonder veel nadenken een verblijf. Pas later kwam het besef. Heb ik nu juist een verblijf van 10 dagen geboekt in een strandvakantieoord? Ja, ook ik maak mij soms nog schuldig aan vooroordelen over een bestemming.  Maar na een beetje opzoekingswerk, besefte ik al snel dat Calpe en de hele Costa Blanca, veel meer te bieden heeft dan enkel zon, zee en strand.  

** Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat we een commissie kunnen ontvangen als je iets koopt dat we echt aanbevelen. Dit kost u niets extra en ondersteunt onze blog. Dank je. ** 

Calpe 

Calpe is een bekende badplaats aan de Costa Blanca. Jaarlijks komen hier vele toeristen genieten van de uitgestrekte stranden en het aangename klimaat.  

Wat velen niet weten is dat Calpe een rijke geschiedenis heeft die wel tot 3000 jaar teruggaat. Zo zijn er sporen gevonden van verschillende volkeren zoals de Iberos, de Romeinen en de Moren. Calpe was toen al zeer gegeerd omwille van zijn strategische ligging, het klimaat, de rots, de zoutwinning en de visvangst

Tot op vandaag kan je de sporen van deze rijke geschiedenis terugvinden in enkele bezienswaardigheden van Calpe. En dit is net wat de kuststad zo bijzonder maakt. Naast het inzetten op toerisme wordt ook het verleden van Calpe gekoesterd.

Bovendien is Calpe de perfecte bestemming voor veelzijdige reizigers. Je kan er culturele uitstappen combineren met één van de vele wandelingen in de prachtige, omliggende natuur. Of je kan je wagen aan één van de vele activiteiten op het water. Uiteraard kan je ook heerlijk ontspannen op de mooie stranden aan de Middellandse zee. 

Daarnaast is Calpe door zijn ligging tussen Alicante en Valencia de ideale uitvalsbasis om meer van de Costa Blanca te ontdekken.  

Hoe reizen naar Calpe? 

Reizen naar de Calpe kan vanuit België met het vliegtuig. Je kan vliegen naar de luchthaven van Valencia of Alicante. Wij vlogen vanuit Oostende naar Alicante met Tuifly. Uiteraard kan je ook naar Valencia of Alicante vliegen vanuit de andere luchthavens in België.  

Om van de luchthaven in Valencia of Alicante naar Calpe te reizen kan je een auto huren of gebruik maken van het openbaar vervoer. Omdat wij vanuit Calpe nog meer bezienswaardigheden aan de Costa Blanca wouden ontdekken, huurden we een auto bij Sunny Cars. Sunny Cars werkt samen met lokale autoverhuurbedrijven. Het grote voordeel wanneer je een auto huurt bij Sunny Cars is dat alle verzekeringen reeds in de prijs inbegrepen zijn. Je komt dus niet voor verrassingen in de vorm van extra kosten, te staan wanneer je je auto ophaalt.  

Handig om te weten is dat vanuit Alicante met de kusttram naar Dénia kan reizen. Op weg maakt de tram vele tussenstops onder andere in Calpe. Daarnaast kan je je ook verplaatsen met de trein of bus. Je reis uitstippelen met het openbaar vervoer kan gemakkelijk via google maps.  

Uiteraard kan je ook met de auto vanuit België naar de Calpe in Spanje reizen. Met zo’n 1800 kilometer voor de boeg kan je er een mooie roadtrip van maken. Je rijdt best via de Route du Soleil. Onderweg kom je voorbij prachtige plekken zoals Parijs, het Loiredal, Barcelona, Valencia en vele andere plaatsen die een bezoekje waard zijn. Hou er rekening mee dat dit tijdens de zomervakantie een hele drukke route is waar je af en toe kans hebt op file en dus vertraging kan oplopen.  

De beste reistijd voor Calpe  

Het mediterraans klimaat van de Calpe is één van de grootste troeven. Door zijn liggen tussen Alicante en Valencia geniet Calpe van een microklimaat waar de zee een belangrijke rol in speelt. Tijdens de zomer kan het er heel warm worden en zorgt de zee voor verkoeling. In de winter zorgt de zee samen met het achterliggende laaggebergte dat de warmte wordt vastgehouden en de koude uit het binnenland wordt tegengehouden.  

Tijdens de zomermaanden juni, juli, augustus en september is Calpe de place-to-be voor zonnekloppers die willen genieten van zon, zee en strand. Met vele watersport activiteiten, restaurants, bars is Calpe één van de drukste kustgemeenten aan de Costa Blanca.

Het voorjaar (april, mei) en najaar (oktober, november) zijn de ideale periodes om plezier aan het strand te combineren met het bezoeken van verschillende bezienswaardigheden. Bovendien zakken de prijzen van de verblijven in deze periodes, waardoor je echt mooie deals kunnen doen zoals wij bij La Muralla Roja.  We waren er in oktober en hadden 1 dag regen. De andere dagen was de temperatuur steeds boven de 20 graden waardoor wij ook kon genieten van waterpret.  

La Muralla Roja, Calpe, Costa Blanca
Manzanera Social club, Calpe, Costa Blanca

Aangezien je in de winter kan je genieten van een gemiddelde temperatuur van 17 graden is dit de ideale periode om naar Calpe te reizen wanneer je meer van de omgeving wil ontdekken en mooie wandelingen wil maken. Voor een dagje waterpret is het misschien te fris, maar genieten van tapas op een terrasje zit er wel nog in.  

Waar verblijven in de Costa Blanca?  

Wij verbleven in een vakantieappartement in het befaamde La Muralla Roja in Calpe. Ik vond de kuststad Calpe gelegen tussen Alicante en Valencia, een ideale locatie als uitvalsbasis om de Costa Blanca verder te ontdekken. Op het kaartje hieronder kan je alle accommodaties van hotels tot vakantiehuizen bekijken.  Booking.com

 

De mooiste en leukste bezienswaardigheden in Calpe 

Heerlijk genieten op de stranden van Calpe 

De grootste trekpleister van Calpe zijn natuurlijk de verschillende stranden. Je vindt er zowel uitgestrekte zandstranden, iets ruigere rots stranden en kleine verborgen baaitjes. Dus voor ieder wat wils.  

Ten Noorden van El Peñon d’Ifac vind je Playa de la Fosa een uitgestrekt zandstrand perfect voor een familie uitje. Langs dit strand loopt er een promenade met verschillende winkeltjes, bars en en restaurants. Dit brede zandstrand maakt plaats voor het ruige rots strand van Cala de Penyal bij El Peñon d’Ifac.  

Playa de la Fosa, Calpe, Costa Blanca, Spain

Ten Zuiden van Peñon d’Ifac vind je de jachthaven van Calpe. Links daarvan ligt een kleine baai ‘Cala el Racó’ waar je gezellig kan vertoeven onder de rots van El Peñon d’Ifac. 

Aan de rechterkant van de jachthaven ligt het strand Levante waar je ook Los Baños de la Reina kan vinden. Verder liggen de zandstranden Cantal Roig en Aren-bol met een promenade die helemaal tot het centrum van Calpe loopt.

Coast line Calpe, Costa Blanca, Spain

Ter hoogte van La Muralla Roja vind je Cala Manzanera. Hier werd in de jaren 70  door Ricardo Bofill de Manzanera Social club gebouwd. Wat eens een hippe, levendige strandbar was, is nu een niets meer dan een verloederd hoopje stenen met hier en daar een kleurrijke toets van graffiti. Vele toeristen komen eens een kijkje nemen, maar gaan niet verder dan de restanten van de club. Dit maakt dat dit strand in tegenstelling tot de levendige zandstranden in Calpe, vrij rustig blijft. Daarom was dit mijn favoriete strand in Calpe. Daarnaast was het gewoon ook lekker dicht bij ons verblijf.  

Manzanera Social club, Calpe, Costa Blanca
Manzanera Social club, Calpe, Costa Blanca
Manzanera Social club, Calpe, Costa Blanca

Als laatste heb je het strand van Puerto Blanco gelegen bij de oude pittoreske vissershaven van Calpe.  

Doordat de kust van Calpe door twee rotsen is ingesloten, is dit de perfecte plek voor beginnende watersporters die willen leren catamaran zeilen, windsurfen, kitesurfen en duiken. 


 

Wandel de kustlijn van Calpe af langs de promenade 

Zowel langs het zandstrand Playa de la Fosse ten noorden van  El Peñon d’Ifac als de zandstranden Cantal Roig en Aren-bol ten zuiden van deze iconische rots, loopt een promenade. Langs deze promenade kan je de hele kustlijn van Calpe afwandelen. Je hebt er een geweldig zicht op de azuurblauwe kust van de Middellandse zee en de uitgestrekte stranden van Calpe. Aan de andere kant vind je er talrijke winkeltjes, bars, restaurants en zelfs enkele dans café’s terug. Ideaal wanneer je hier een dagje zee plant, want je bent overal dichtbij. Je kan dus gemakkelijk een drankje of een ijsje halen zonder te ver te moeten wandelen.  

Boulevard Playa de la Fosse, Calpe, Costa Blanca, Spain

Zowel overdag als ‘s avonds kan je er genieten van een levendige sfeer. Mijn favoriete moment om langs de promenade te wandelen was tijdens de vooravond. Ik vond het heerlijk om hier te genieten van een aperitiefje. Wanneer je hier ook graag wil dineren, dan raad ik je aan om goed te kijken. Je vindt hier namelijk ook enkele tourist traps. Over het algemeen vond ik de restaurantjes in het oude centrum van Calpe iets gezelliger en traditioneler.  

Beklim de iconische rots El Peñon de Ifach  

Iets wat ook niet mag ontbreken tijdens je vakantie in Calpe is genieten van een zonsondergang vanop de grote kalksteen El Peñon de Ifach. Deze rots is maar liefst 332 meter hoog.  

In 1987 werd de rots uitgeroepen tot natuurreservaat “Parque Natural del Peñon de Ifach”. Dit nationaal park is vrij te betreden. Je kan er genieten van de plaatselijke fauna en flora met ongeveer 300 verschillende vegetaties en 80 soorten vogels die hier hun nest- en rustplaats hebben. 

View from El Peñon de Ifach, Calpe, Costa Blanca, Spain

Via de aangelegde wandelpaadjes baan je je een weg naar boven. Op een gegeven moment kom je aan een tunnel waarna de route iets avontuurlijker wordt. Daarmee bedoel ik klauteren over de rotsen langs de steile bergwanden. Gelukkig hangen er veel touwen en kettingen waaraan je je kan vasthouden. Goed schoeisel is hier zeker en vast een must. Op de top heb je een geweldig uitzicht over de Middellandse zee van Benidorm tot aan Moraira.  

View from El Peñon de Ifach, Calpe, Costa Blanca, SpainBen je niet zo avontuurlijk aangelegd? Dan kan je vanop het wandelpad voor de tunnel ook al genieten van prachtige panorama’s over Calpe en de kust. 

Penyal d’Ifac, Calpe, Costa Blanca

Leer iets meer over het verleden bij La Pobla de Ifach 

Net voor je het natuurpark Parque Natural del Peñon de Ifach betreedt, kan je even halt houden bij La Pobla de Ifach. Dit is een archeologische site die dateert uit de middeleeuwen, meer bepaald de 13de eeuw. Het gaat om een complex dat bewoond werd door christelijke kolonisten die hier een nieuwe kans kregen. Wanneer ze de koning gehoorzaamden werden ze met het bezit van land en huizen beloond.  

De omheining is uitgerust met een complex toegangssysteem van kamers, winkels, huizen en een imposante kerk met een middeleeuwse begraafplaats. 

La Pobla de Ifach is momenteel de enige vindplaats in deze regio die niet onderzocht, uitgegraven, of  omgebouwd werd. Daarom is deze site zo uniek.  

Bewonder de plezierboten in de jachthaven van Calpe ‘Port Calp’ 

Aan de voet van van de iconische rots El Peñon de Ifach kan je de jachthaven van Calpe ‘Port Calp’ vinden. De jachthaven is geen publiek terrein, maar je kan er wel langs wandelen. In de haven kan je heel veel plezierboten zien liggen.  

Port Calp, Calpe, Costa Blanca, Spain

Vanuit de haven vertrekken ook veel excursies per boot en hier kan je ook enkele maatschappijen vinden zoals Euronautica Calpe, waar je zelf een boot kan huren.  

In restaurant Real Club Nautico Calpe kan je trouwens een lekker hapje eten of iets drinken met zicht op de haven. Het terras is de perfecte plek om een romantisch dinertje  te doen of te genieten van de geweldige jachten die vlak voor jou liggen.  

Bij de haven vind je ook de befaamde vismarkt van Calpe. Hier brengen de vissersboten dagelijks hun vis binnen. Je kan hier dus zelf lekkere vis kopen. De meeste vis wordt door de lokale restaurants gekocht. Het is ook gebruikelijk dat wanneer je vis bestelt in een restaurant ze je eerst de rauwe vis laten zien ter goedkeuring. Daarna wordt jouw gekozen vis bereid.  

Ga flamingo’s spotten in de Salinas  

Bij de voet van de Rots van Ifach werden talrijke zoutmijnen gevonden. De oorsprong van het zoutwatermeer Las Salinas gaat helemaal terug tot de Romeinse tijd. Voor Calpe, die toen een vissersdorp was, speelde zout een belangrijke rol bij het conserveren van voedsel.  

Vandaag is Las Salinas een beschermd natuurgebied waar je heerlijk kan wandelen en kan genieten van de plaatselijk fauna en flora. Zo kan je vele vogels waaronder ook flamingo’s spotten. Vergeet dus zeker je verrekijker niet. 

Las Salinas, Calpe, Costa Blanca, Spain

Het park is de ideale plek om in het centrum van Calpe een kleine wandeling te maken. Baan je een weg rond het zoutmeer via de aangelegde padjes en bewonder ondertussen de skyline van Calpe.   

Las Salinas, Calpe, Costa Blanca, Spain

Heel jammer wel dat in het park en vooral tegen de buitenranden van het park veel vuilnis wordt gestort. Hierdoor verliest het park heel wat charme. In een toeristische plek zoals Calpe zouden er meer vuilnisbakken moeten geplaatst worden of toch harder moeten opgetreden worden tegen sluikstorters.  

Baños de la Reina 

Voorbij de jachthaven van Calpe bij het strand Levante kan je nog een archeologische site vinden die helemaal terug gaat naar de Romeinse tijd, namelijk Baños de la Reina. 

Baños de la Reina, Calpe, Costa Blanca

Deze site bestond uit diverse gebouwen en werd bewoond ergens tussen de 1ste en 7de eeuw. Op deze plek konden mensen genieten van een ingesloten stuk land waar zee en zout voor handen waren. Dit gaf de mogelijkheid tot handel. Hierdoor besloot een kleine groep mensen zich hier te vestigen en ontstond een soort van stad.  

Pas later werd de naam Baños de la Reina wat letterlijk de baden van de koningin betekent, aan deze plek toegekend. Dit omdat de bevolking geloofde dat de gangen die voor afwatering bedoeld waren, dienden als geheime gangen waardoor de koningin zich tussen het paleis en de baden kon verplaatsen. Uiteraard is dit een urban legend.  

Momenteel worden er af en toe bezoeken georganiseerd, maar de bedoeling is om hier in de toekomst een groot archeologisch park en openluchtmuseum aan te leggen. 

Slenter door de oude Moorse wijk El Arrabal in Calpe 

Eén van mijn favoriete activiteiten in Calpe was slenteren door de Oude Moorse wijk El Arrabal. Hier kan je naar hartenlust verdwalen in de kronkelige, kleine steegjes op zoek naar de mooiste muurschilderingen, straatversiering en kleurrijke mozaïeken. Op zondag vind je er ook veel plaatselijke kunstenaars die graag het pittoreske straatbeeld van deze charmante wijk op doek vereeuwigen.  

El Arrabal, Calpe, Costa Blanca
El Arrabal, Calpe, Costa Blanca
El Arrabal, Calpe, Costa Blanca
El Arrabal, Calpe, Costa Blanca

Calpe was in het verleden omringd door stadsmuren die dienden als bescherming tegen vele invallen van piraten. Middenin El Arrabal vind je de middeleeuwse Torreó de la Peça die in de 15de eeuw dienst deed als verdedigingsbastion. Vandaag huist deze kegelvormige toren een museum waar tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden.  

Naast de vele sporen uit de geschiedenis, kan je in El Arrabal ook genieten van de heerlijke, traditionele Spaanse keuken. Je vindt er enkele lekker restaurantjes zoals El Arco restaurant en Lapsus Bistro. Persoonlijk vond ik het veel gezelliger om in dit deel van Calpe te dineren dan aan de drukkere promenade langs het strand. 

Hike de befaamde wandelroute Paseo Ecológico 

Hou je van wandelen en wil je graag meer van de fauna en flora aan de Costa Blanca ontdekken, dan raad ik je aan om de wandelroute Paseo Ecológico te wandelen. Deze wandelroute loopt van Benissa tot Calpe, maar je kan deze wandeling uiteraard ook in Calpe starten. 

Het een mooi aangelegd pad dat langs de kustlijnen van Benissa loopt. Je kan er dus genieten van spectaculaire uitzichten over de Middellandse zee. Je komt langs imposante kliffen, afgelegen baaitjes en wandelt er zelf door naaldbossen. Ideaal wanneer je op een warme dag wat verkoeling zoekt.  

De Paseo Ecológico is 4 kilometer lang en is ondanks er ook wel wat klimmen en dalen bij komt kijken, de perfecte route voor jong en oud. Bovendien vind je langs de route duidelijk bewijzering en niet onbelangrijk, verschillende horeca punten waar je even kan pauzeren. 

Muralla Roja 

In de jaren 60 tot 80 ontwierp Ricardo Bofill veel postmoderne gebouwen langs de kust van Calpe zoals La Muralla Roja, Xanadú, El Anfiteatro en Las Villas. 

Eén van zijn meest iconische gebouwen is het bizarre appartementencomplex La Muralla Roja. Bij het ontwerpen van dit gebouw liet Ricardo Bofill zich inspireren door de kashba’s, maar gaf er een eigen avant-gardische toets aan. Je vindt er dus heel wat traditionele elementen terug zoals de trappen, binnenplaatsen en bruggen die alles met elkaar verbinden.  

La Muralla Roja, Calpe, Spain, Ricardo Bofill

Het gebouw oogt misschien eerder simpel en minimalistisch, maar er is absoluut nagedacht over het ontwerp. Zo integreerde Bofill vele binnenplaatsen en terrassen niet enkel omdat het mooi oogt of leuk is om te vertoeven, maar die ervoor zorgen dat er voldoende natuurlijk licht in elk appartement binnenkomt. 

Daarnaast heeft ook elke kleur een functie en achterliggende betekenis. Zo wordt de blauwe kleur gebruikt voor de centrale binnenplaatsen, roze voor de secundaire binnenplaatsen en violet voor de trappen, gangen en bruggen. Waar de rode en roze tinten eerder contrasteren met landschap, smelten de de blauwtinten eerder samen met het blauw van de lucht en zee.

La Muralla Roja, Calpe, Costa Blanca
La Muralla Roja, Calpe, Costa Blanca

La Muralla Roja is een populaire bezienswaardigheid in Calpe. Helaas kan je dit prachtige gebouw niet zomaar betreden wanneer je er niet verblijft. Wat uiteindelijk heel normaal is, omdat er in La Muralla Roja ook effectief mensen wonen.  

Wil je het gebouw graag bezichtigen, dan kan je er wel rond wandelen via Partida Manzanera. Ook drones gebruiken om het gebouw vanuit de lucht te fotograferen, zijn niet toegelaten. Voor professionele fotoshoots in het gebouw moet je dan ook een officiële aanvraag indienen.   

Mirador Morro de Toix 

Bij het begin van deze blog vertelde ik dat de kust van Calpe ideaal is voor beginnende watersporters omdat deze tussen 2 rotsen ligt. We hebben het vooral over de iconisch rots El Peñon de Ifach gehad. De andere rots met uitzichtpunt Mirador Morro de Toix ligt hier ten zuiden van. 

Vanop dit punt heb je een adembenemend uitzicht over de kustlijn van Calpe en de monumentale El Peñon de Ifach. 

Mirador Morro de Toix, Calpe, Costa Blanca

Parkeer je auto in de wijk Maryvilla in Calpe. Vanaf daar start het 5 kilometer lange wandelpad naar het uitzichtpunt Mirador Morro de Toix. Het is een korte, maar stevige klim. Het laatste stuk is dan ook redelijk steil. Maar na deze intense work-out word je beloond met het adembenemende uitzicht. 

Ben je niet zo avontuurlijk aangelegd? Dan kan je ook met de auto naar een fotostop van Mirador Morro de Toix rijden. Van dit punt kan je ook genieten van een spectaculair uitzicht.  

Nog meer ontdekken van de Costa Blanca?

Wil je nog meer ontdekken van de regio rond Calpe, lees dan mijn blog over de leukste bezienswaardigheden in de Costa Blanca. Hier vind je tal van ideeën voor leuke vakantie activiteiten. Wil je graag de bergen in trekken? Lees dan zeker mijn blog over de leukste plekken in het binnenland van de Costa Blanca. Of wil je graag tijdens je verblijf de prachtige stad Valencia bezoeken? Check dan zeker mijn blog over wat je niet mag missen tijdens jouw bezoek aan Valencia.

Na mijn verblijf in Calpe was ik aangenaam verrast door deze regio. Mijn vooroordelen over Calpe en de Costa Blanca waren zeker niet terecht. Er valt hier veel meer te beleven dan enkel zon, zee en strand. Ik hoop dat ik je met deze blog kan inspireren om Calpe beter leren kennen aan de hand van deze leuke bezienswaardigheden.  

Welke bezienswaardigheden in Calpe staan of jouw bucketlist? Laat het me hieronder weten in de reacties.  

Bedankt om te lezen. 

Liefs, 

Sarah

Pin voor later

De leukste bezienswaardigheden in Calpe, Spanje
De mooiste bezienswaardigheden in calpe, Spanje

Reistips en -benodigdheden

Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige websites.

Deze vind je misschien ook leuk

 

Spread the love

4 thoughts on “De mooiste bezienswaardigheden in Calpe

 1. Riet says:

  Sarah ik was informatie aan het zoeken over het openbaar vervoer van Alicante naar Calpe en kreeg jouw blog te zien
  Ik ga vanaf 20 november voor twee weken.

  • Sarah De Gheselle says:

   Hi Riet, dank je voor je berichtje en wat leuk dat je naar Calpe reist. November is echt een goede periode om de Costa Blanca verkennen. Veel plezier!

  • Sarah De Gheselle says:

   Hi Tony, een moeilijke vraag, want ik heb dit niet gegeten terwijl ik in Calpe verbleef. Dus uit eigen ervaring kan ik je niet verder helpen. Mijn favoriete manier om lekkere restaurantjes te vinden en geen toerist trap, is door het te vragen aan de lokale bewoners. Dan kom je echt op de meest unieke plekjes terecht. Ik wens je alvast een hele fijne vakantie!

   Groetjes,

   Sarah

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *