De leukste bezienswaardigheden in Namen

De leukste bezienswaardigheden in Namen België

Droom jij bij het horen van ‘een weekendje Ardennen’ ook spontaan weg van bossen, heuvels, wandelen en avontuur? Maar wist je dat je in de Ardennen ook prachtige steden hebt die de perfecte bestemming zijn voor een leuke citytrip? Zo trok ik een weekendje met Visit Wallonië naar de stad Namen en bezocht er de leukste bezienswaardigheden en de meest trendy hotspots om voor jou een uitgebreide stadsgids te maken. 

Namen is een stad met een lange geschiedenis. De eerste sporen van bewoning dateren reeds uit de steentijd. Doordat de Samber en Maas hier samenvloeien en het deel ertussen dat we nu kennen als de citadel, hoger geleden is, was dit een gegeerde strategische plek. Wat begon met een burcht groeide uit tot een heuse citadel en ver daarbuiten.  Zo ontstond aan de linkeroever van de Samber een stad die we nu kennen als Namen.

De vele sporen uit het verleden kunnen we nog steeds zowel daar als op het Citadel terugvinden. Maar Namen heeft zoveel meer te bieden. Vandaag is het een charmante, levendige stad waar je kan genieten van tal van bezienswaardigheden, musea, winkelen en lekker eten en drinken. Kortom de ideale plek voor een onvergetelijke citytrip.  

** Disclaimer: Dit is een gesponsorde post, maar dit neemt niet weg dat ik mijn eigen eerlijke ervaringen deel. Deze post bevat  ook affiliate links. Dat betekent dat we een commissie kunnen ontvangen als je iets koopt dat we echt aanbevelen. Dit kost u niets extra en ondersteunt onze blog. Dank je. **

Hoe reis je naar Namen?

Namur Belgium

De stad Namen, tevens ook de hoofdstad van de Provincie Namen, ligt in Wallonië ten zuiden van Brussel  

Namen beschikt over een station. Waardoor de stad vanuit andere Belgische steden heel goed bereikbaar is met het openbaar vervoer Jouw treinreis uitstippelen, doe je best via de NMBS. Ook vanuit Brussels airport kan je met gemakkelijk met de trein naar Namen. De rit duurt ongeveer 1u30 min.

Vanuit andere plekken in Wallonië kan je ook met de bus naar Namen reizen. Goed om te weten als je een rondreis doorheen de Ardennen maakt en beroep doet op het openbaar vervoer.

Ikzelf reisde met de auto naar Namen. Hou er wel rekening mee dat als je langs Brussel rijdt, er kans is op file. Ben je van plan om ook met de auto te reizen? Denk dan al eens na over een accommodatie met parkeermogelijkheid, of gratis parkeergelegenheid in de buurt.

Hoe verplaats je je binnen de stad?

Namen is een gezellige, compacte stad. Alles is dus gemakkelijk te voet bereikbaar. En dat is natuurlijk ook de beste en tevens ook mijn favoriete manier om de stad te leren kennen.  

Historical centre Namur Belgium

Reis je met de auto naar Namen? Dan zijn er openbare parkeergelegenheden rond de stad, maar deze zijn betalend. En zoals in elke Belgische stad zijn de prijzen niet goedkoop. Daarom beveel ik je ten zeerste aan om een accommodatie met parking te nemen zodat je je auto niet hoeft te gebruiken tijdens je weekendje in Namen. 

Hou je niet zo van wandelen of ontdek je graag ook de buurt rond Namen, dan kan je bij het station beroep doen op Li Bia Vélo  of een bleu bike fiets aan het station. Maar ook hier zijn al de populaire deelsteps aanwezig. Je kan uiteraard ook voor meerdere dagen een fiets huren. Dit kan onder andere bij L’Empreinte Belge.  

Wil je graag een kijkje nemen op de Citadel? Dan kan je vanaf de voet van de citadel ook beroep doen op de pendelbusjes Citad’in  of de kabelbaan wat al een belevenis op zich is natuurlijk.

Uiteraard heb je hier in Namen ook een taxi dienst.

Wanneer is de beste reistijd voor Namen?

Namen heeft tijdens elk seizoen zijn charmes.  Ik ging er heen eind november en kon nog genieten van de prachtige herfstkleuren van de begroeiing op het Citadel en de bomen langs het water. Op dat moment hing de kerstverlichting in de stad reeds op en dat zorgde voor een supergezellige sfeer. Ook waren ze in het centrum bezig met het opstellen van de kerstmarkt en schaatspiste. Tijdens de kerstperiode is er in Namen ook heel wat te beleven. 

Citadel Namur Belgium fall
Christmas lights in Namur Belgium

In de lente en zomer is dan weer heerlijk genieten op van één van de vele gezellige terrasjes in de stad of gewoon relaxen met een flesje wijn bij het water.  Namen is de perfecte stad voor een daguitstap of een weekendje weg. Wil je de stad echt beleven, dan raad ik je ten zeerste aan om hier toch twee nachten te overnachten zodat je 3 dagen hebt om alles te ontdekken. Dit deed ik ook, maar toch heb ik het gevoel dat ik nog niet alles van Namen heb gezien. Bovendien is deze stad ook de perfecte uitvalsbasis als je de prachtige omgeving wat beter wil leren kennen.  

Waar kan je subliem verblijven in Namen?

Er zijn tal van mogelijkheden om heerlijk te overnachten in Namen. Ik verbleef 2 nachten in the Royal Snail Hotel. Dit 4 sterren hotel bevindt zich een beetje buiten het centrum. Het is ongeveer een 20tal minuten wandelen naar het stadscentrum van Namen. Bij het hotel kan je gratis in de buurt parkeren of een parkeerplaats bijboeken op de parking.  

Hotel Royal Snail Namur Belgium

The Royal Snail hotel huist in een prachtig, historisch gebouw dat is gerenoveerd met een stijlvol, eigentijds design. Deze stijl wordt ook doorgetrokken naar de kamers. Je kan opteren voor een verblijf met ontbijt. Het ontbijt vindt plaats op het gelijkvloers in de vorm van een buffet waar je zowel hartige als zoete gerechtjes vindt.  Ook ‘s avonds kan je hier dineren in het restaurant La Table du Royal Snail mits reservatie.  

Daarnaast kan je bij mooi weer genieten van de prachtig aangelegde tuin, met een klein zwembadje om tijdens de warme zomerdagen wat verkoeling te zoeken. Het hotel beschikt ook over een wellness die voor privégebruik kan gehuurd worden. Kortom voor een verblijf met net dat tikkeltje extra luxe moet je bij je bij hotel de Royal Snail zijn.  

De leukste bezienswaardigheden in Namen

De stad verkennen op een originele manier

Namen voorziet verschillende mogelijkheden om de stad op een originele en leuke manier te leren kennen. Ik deed dit aan de hand van de Street art tour. Zo kreeg ik bij het toeristisch infopunt bij het station van Namen een kaart en aan de hand daarvan ging ik op zoek naar de verschillende kleurrijke kunstwerken.
  

Street art tour Namur Belgium
Street art tour Namur Belgium
Street art tour Namur Belgium
Street art tour Namur Belgium

Ondertussen zocht ik ook naar de beeldjes van Isaac Cordal. Dit zijn kleine beeldjes die ongeveer op een hoogte van 3 m op de gevels van de gebouwen in de stad geplaats zijn. Het is niet evident ze te vinden. Je moet heel goed zoeken. Onderweg kwam ik nog verschillende mensen tegen op zoek naar deze kleine beeldjes. Vaak is het grappig om te zien hoe anderen ook in de hoogte staren en wijzen. Leuk is het wel om samen met anderen tips uit te wisselen over waar de beeldjes te vinden zijn. Het is dus niet enkel een originele manier om de stad te leren kennen, maar creëert ook verbinding tussen de verschillende bezoekers.  

Isaac Cordal Namur Belgium

Je kan natuurlijk de stad ook op eigen initiatief verkennen, of beroep doen op één van de georganiseerde rondleidingen met gids tijdens het zomerseizoen (mei-september) 

Namur Belgium
Namur Belgium

Heb je geen zin om te wandelen, kies dan voor één van de twee rondleidingen in de Pousse-Pousse. In deze fietsriksja wordt door een bestuurder doorheen Namen gegidst.  

Cultuur opsnuiven in één van de vele Musea 

Namen telt tal van Musea. Natuurlijk kon ik ze tijdens mijn weekendje jammer genoeg niet allemaal bezoeken.  

Félicien Rops Museum Namur Belgium

Ik bracht wel een bezoekje aan het Félicien Rops Museum. Félicien Rops was een bekende illustrator en karikaturist afkomstig uit Namen die leefde tijdens de 19de eeuw. Hij ging verder in de schilderkunst en werd vooral bekend voor zijn symbolisme. Daarnaast had hij ook enkele macabere en lugubere werken die zowel heel pornografische getint zijn als spot dreven met de kerk. Ik vond het heel interessant om meer de weten te komen over deze fascinerende man en zijn werken te bewonderen. 

Félicien Rops Museum Namur Belgium

Daarnaast bracht ik ook een bezoek aan het pas geopende Le NiD (Namur Intelligente et Durable). Le NID wil de burgers van Namen uitnodigen om samen na te denken over de toekomst van Namen rekening houdend met de hedendaagse gevaren zoals klimaatverandering, energieafhankelijkheid, erosie van biodiversiteit, conflicten, migraties, verlies van sociale banden, verarming, … Dit kan aan de hand van verschillende bewustwordingstools en een quiz. Wel super interessant om te zien hoe Namen de bewoners wil betrekken bij het uitstippelen van een toekomst voor de stad.  

Le NID Namur Belgium
Le NID Namur Belgium

Le NID Namur Belgium

Nog enkele aanraders die ik zelf nog niet heb kunnen bezichtigen, maar op mijn bucketlist staan voor mijn volgende bezoek zijn: Museum voor archeologie en sierkunsten, Museum van de oude kunsten van Namen, het museum van de aardbei en een bezoek aan de Saint-Loupkerk. 

Terugreizen in de tijd met een bezoek aan het Citadel

Een van de niet te missen bezienswaardigheden in Namen is natuurlijk een bezoek aan de Citadel. Hier kan je naar hartenlust wandelen, genieten van de meest prachtige panoramische uitzichten en de sporen van de lange en woelige geschiedenis van dicht waarnemen. 

Citadel Namur Belgium

 Je kan de Citadel bezoeken met de auto. Er is parkeergelegenheid voorzien op verschillende plekken. Maar zoals reeds vermeld is de Citadel ook bereikbaar met de kabellift, fiets of Citad’in. Ben je geïnteresseerd in de bewogen geschiedenis van het Citadel? Breng dan zeker een vast een bezoekje aan het Terra Nova bezoekerscentrum waar je alle info van het begin tot nu uitgebreid kan terugvinden.  

Terra Nova Citadel Namur Belgium

Hier kan je trouwens ook een rit boeken op het toeristisch treintje dat je meeneemt doorheen de geschiedenis van het fort.  

Over geschiedenis gesproken. Wist je dat je hier een volledig netwerk aan tunnels kan vinden? Deze kan je ontdekken met een ondergrondse rondleiding. Je wordt door een gids letterlijk meegenomen onder de grond. De tunnels zijn gecreëerd in opdracht van verschillende heersers en dat kan je zien aan de verscheidene manieren waarop ze geconstrueerd zijn. Ze werden trouwens ook actief ingezet tijdens de wereldoorlogen.

underground passages Citadel Namur Belgium

Om de rondleiding extra dimensie te geven, werd gebruikt gemaakt van verschillende projecties met animatie. Op deze manier kan je je beter voorstellen hoe deze gangen werden gemaakt en waarvoor ze werden gebruikt. Ik vond dit alvast een super ervaring die ik zeker iedereen kan aanraden.
  

underground passages Citadel Namur Belgium
underground passages Citadel Namur Belgium

Op de Citadel kan je bovendien ook een bezoekje brengen aan de befaamde Parfumerie Delforge. Je kan opteren om vrijblijvend een kijkje te nemen in de winkel of een rondleiding in het atelier boeken.  

Ontdek de stad Namen vanop het water

Namur Belgium

Ga voor een cruise op de Maas en Samber en ontdek het historische centrum van Namen vanop het water. Dit kan zowel bij L’Olympia als bij Le Meuse Ardennes.  Tijdens het zomerseizoen (juni – september) kan je ook beroep doen op de retro veerbootjes van Les Namourettes die je graag van de ene oever naar de andere brengen. Mag het wat avontuurlijker, huur dan zelf een bootje, kano, kajak of Stand-up paddle bij de Capitaineries van Namen.  

De leukste bezienswaardigheden in de buurt van Namen

Heb je nog wat extra tijd over op je trip?  Dan kan je in de buurt van Namen ook nog leuke bezienswaardigheden ontdekken.  Maak één van de vele wandelroutes om de omgeving rond de stad beter te leren kennen. Bij het toeristisch informatiepunt in Namen kan je hier meer info over vragen. 

Nog enkele aanbevelingen die ik mij kan herinneren uit mijn vorige tripjes naar deze streek zijn De watertuinen van Annevoie, De Ruïnes van de burcht van Montaigle, een bezoekje brengen aan het prachtige Dinant en een afvaart van de Lesse per kajak.  

De beste plekjes om te shoppen in Namen

Namen is een levendige stad met veel winkel mogelijkheden. Je vindt er zowel de grote bekende ketens als kleinere, lokale boetiekjes. De grotere en meer bekende winkelketens vind je vooral in Rue de Fer en Rue de L’Ange.  

De leukste boetiekjes zijn naar mijn mening gevestigd in het historische centrum rond de Saint Loup kerk. In de wir war van kleine straatjes bestaande uit historische huizen met prachtige gevels en etalages, vond ik het persoonlijk gezelliger wandelen en winkelen. Je vindt er naast vele souvenirwinkels met lokale producten, ook hippe boetiekjes en leuke vintage spulletjes.  

Saint Loup Namur Belgium
Saint Loup Namur Belgium

Naamse Specialiteiten die je moet proberen

aardbei

Ook Namen heeft enkele specialiteiten die je moet proberen.  Op amper 12 minuutjes rijden van Namen ligt  Wépion, beter gekend als de hoofdstad van de aardbei. Het spreekt voor zich dat wanneer je Namen bezoekt tijdens het aardbei seizoen je deze lekkernij niet aan je neus kan laten voorbijgaan.  

Dacht je dat Escargots typisch Frans waren?  Dan heb je het mis, want de Escargots pétit- Gris de Namur zijn zelfs het symbool van Namen. Deze Petit-Gris-slakken worden exclusief verwerkt op de Ferme du Vieux Tilleul in Bierwart, gelegen op een half uurtje rijden van Namen.  

Escargots

Een typisch lekkernij van de streek is de Bietrumé de Namur. Deze snoepjes zijn gemaakt uit karamel en hazelnoot, soms omhult met chocolade. Je kan ze bemachtigen bij Maison des Desserts en herkent ze aan de kleurrijke personage (genaamd Bietrumé) uit de folklore van Namen op de verpakking. 

Dan heb je ook nog de avisance de Namur (het advies), gehakt/worst in een bladerdeegrolletje. Dit overheerlijke hapje is zo oud als de Middeleeuwen. Toen kregen de pelgrims het advies om iets te eten mee te nemen op tijdens hun bedevaart. En zo ontstond de avisance de Namur.  

In Namen worden ook enkele lekkere streekbiertjes gebrouwen. Hier moet zeker een lanche de Namur, een Houppe of een Philomène proberen. Of alle drie mag natuurlijk ook! Daarnaast kan je hier ook genieten van heerlijke lokale wijntjes uit de Maasstreek. En je avond afsluiten kan met een stevige jenever, namelijk de traditionele Pékèt. 

De meest trendy hotspots in Namen

In Namen zijn tal van trendy en gezellige hotspots te vinden van ontbijtplekje tot restaurants. Je kan dus de hele dag door genieten van al het lekkers die de stad te bieden heeft. Ik deed mijn best om er voor jullie enkele super adresjes te verzamelen.

 Vaak is het aangewezen om toch te reserveren. Als je niet meteen zin hebt om te reserveren en eerst liever eens rondkijkt, ga dan naar Rue de Brasseurs. Dit vond ik één van de tofste straatjes in Namen om ‘s avonds door te wandelen. Omwille van de prachtige geveltjes, maar hier vind je ook vele gezellige bars en restaurantjes waaronder enkele van beneden genoemde. 

Koffie, ontbijt en lunch

De dag beginnen met een lekker kopje koffie? Dat kan in één van de vele gezellige en trendy koffiebars zoals Coffee & more, Café Nomad, Bubble Waffle Coffee Namur, … 

Pain quotidien kan je bijna in elke Belgische grootstad vinden en is dus niet de meest originele plek om te ontbijten of te lunchen. Maar enkele zomers geleden heb ik hier eens ontbeten op het terras en dat was zo’n gezellige ervaring dat deze mij altijd is bijgebleven. De ligging tegenover de prachtige Eglise Saint Loup is gewoonweg subliem en dat maakt tafelen op dit terrasje extra spectaculair.  

In Maison des desserts kan je ook terecht voor een koffietje en daar kan je eveneens ook genieten van de lekkerste dessertjes. Hier kan je trouwen die overheerlijke Biétrumés proeven. 

Poké bowls zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse steden. Voor een snelle en gezonde poké bowl kan je in Namen bij Mister Poké en Surfside Poké terecht.  

Om in het thema van wereldkeuken te blijven heb ik nog een overheerlijk lunch adresje. Als je van de Spaanse keuken houdt dan moet je absoluut bij Bocata et caetera zijn! Het was de geur die mij naar binnen lokte. Ik koos voor de huis specialiteit bocadillo comme D’hab, en dit was gewoonweg subliem! Natuurlijk kan je er nog andere lekkere Spaanse specialiteiten proeven en genieten van de open keuken.  

Voor typische Belgische gerechten moet je bij Bistro Belgo Belge zijn. Hier kan je enkel lunchen op zaterdag middag, maar voor avondmaal kan je er terecht van woensdag tot en met zaterdag.  

Bars & restaurants 

Even gezellig relaxen kan in Chez Julliette  bar a tous. Je hoort het een bar voor iedereen! Als je het mij vraagt de ideale setting om op zondagmiddag een gezelschapsspelletje te spelen, maar ook perfect voor een geslaagde apero of afzakkertje.  

Chez Julliette Bar a tous Namur Belgium

Misschien niet voor iedereen, maar voor de kattenliefhebbers onder ons is er ook een kattencafé Chez Miss Miaouw waar je tijdens de middag even kan pauzeren voor een drankje en wat quality time met lieve katjes. 

Cat Caffee Namur Belgium
Cat Caffee Namur Belgium

Voor overheerlijke cocktails kan je terecht in Art Salon Namur, Botanical by Alfonse, L’Antiquaire, Boulevard du Rhum, … Keuze genoeg dus om je avond goed in te zetten.  

Genieten van overheerlijke wereldkeuken in een supergezellig decor kan in het familierestaurant Vivo. Het restaurant huist in een woonhuis dat dateert uit 1930. Het werd omgetoverd tot een trendy pareltje met behoud van de prachtige authentieke belle epoque elementen. Bij goed weer kan je hier ook in de tuin dineren! 

Restaurant Vivo Namur Belgium

Restaurant Vivo Namur Belgium
Restaurant Vivo Namur Belgium

Brasserie Confluence is een collectief van 3 restauranthouders in Namen en bevindt zich in het moderne gebouw waar ook Le NID gevestigd is. Hier kan je gastronomisch dineren met enkel producten uit België of van Belgische producten in het buitenland. Het leuke vond ik dat er bij de verschillende gerechten ook een bijpassende wijn wordt geserveerd op basis van je voorkeuren. Zo leer je nieuwe, lekkere wijntjes kennen. Tijdens je maaltijd kan je ook genieten van een vleugje livemuziek.  

Brasserie Confluence Namur Belgium
Brasserie Confluence Namur Belgium

Telkens ik de stad introk, passeerde ik voorbij een uber schattige restaurantje Temps de Cersises. Jammer genoeg kon ik hier niet dineren, maar enkel voor het gezellige interieur zou ik eens terugkomen.  Oh ja, bijna vergeten! Waag je graag een gokje? Dan kan je een bezoekje brengen aan het casino. Mij kan je alvast aan de roulettetafel vinden.  

De stad Namen heeft mij absoluut op een aangename manier verrast. Ik heb tijdens mijn weekend in Namen enorm genoten van alles wat deze stad te bieden heeft, van de meest spectaculaire bezienswaardigheden tot het opsnuiven de gezellige sfeer die hier heerst. Ik hoop dat jullie met mijn uitgebreide stadsgids boordevol tips over Namen hier ook een onvergetelijk ervaring zullen beleven.  

Zin gekregen in een citytrip? Welke bezienswaardigheden in Namen zouden niet mogen ontbreken op jouw reisplanning?

Laat het me hieronder in de comments weten.

Bedankt om te lezen.

Liefs,

Sarah

Sarah De Gheselle

Pin voor later

De mooiste bezienswaardigheden in Namen
De mooiste bezienswaardigheden in Namen

Reistips en -benodigdheden

Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige websites.

Deze vind je misschien ook leuk

 

Spread the love

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *