De beste bezienswaardigheden voor 3 dagen New Orleans | USA

French quarter New Orleans

New Orleans, de stad die tot ieders verbeelding spreekt. Wereldwijd bekend omwille van de jazzmuziek, het bruisende nachtleven in Bourbon Street, het befaamde Mardi Gras festival, de heerlijke lokale keuken, de prachtige architectuur, de mysterieuze voodoo cultus en het woelige, turbulente verleden van slavenhandel op de omliggende katoenplantages.  Kortom New Orleans heeft heel wat te bieden aan culturele bezienswaardigheden. Geef nu toe, wie wil deze stad niet een keertje bezoeken?

Vorige zomer kon ik eindelijk New Orleans bezoeken. Want geloof mij, deze stad staat al heel lang op mijn ellenlange bucketlist. We maakten een onvergetelijke Deep South roadrip vanuit Miami naar New Orleans. Bijna stak Orkaan Barry een stokje voor onze 3-daagse New Orleans vakantie, maar gelukkig stonden de weergoden aan onze kant.

** Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat we een commissie kunnen ontvangen als je iets koopt dat we echt aanbevelen. Dit kost u niets extra en ondersteunt onze blog. Dank je. **

De beste bezienswaardigheden voor 3 dagen New Orleans

Even enkele belangrijke weetjes over New Orleans. Deze stad ligt in het zuiden van de Verenigde Staten in de staat Louisiana vlakbij de Mississippi rivier. Doordat de Mississippi rivier over de eeuwen heen is veranderd van vorm, is er rond New Orleans een moeraslandschap ontstaan dat men de Bayou noemt.

Wat New Orleans zo interessant maakt, is haar rijke geschiedenis. Heel kort, Louisiana werd voor het eerst gekoloniseerd door Spanjaarden, daarna veroverd door de Fransen om vervolgens verkocht te worden aan Amerika.  Ondertussen draaide de economie op volle toeren door de slavenhandel op de vele omliggende katoenplantages. Deze smeltkroes aan volkeren heeft geleid tot een unieke cultuur die je enkel hier kan ervaren.

De unieke cultuur van New Orleans

Cajun of Creool? Wat is het verschil?

In New Orleans en Louisiana worden lokale inwoners vaak met de term Cajun of Creool benoemd omwille van hun afkomst. De Cajuns zijn oorspronkelijk Fransen die zich ooit in Canada gevestigd hebben en later verbannen zijn naar Louisiana. De term Creool is moeilijker te definiëren. Hiermee wordt de etnische groep aangeduid bestaande uit mensen met Europese, Afrikaanse, Hispanische en Caraïbische afkomt, evenals mensen geboren in New Orleans met Franse en Spaanse voorouders.

Terwijl de Cajuns zich eerder terugtrokken in de Bayou’s rond New Orleans, zijn het vooral de Creoolse invloeden die de stad van New Orleans hebben gemaakt tot wat hij nu is.

Het grote verschil tussen deze twee culturen kan je terugvinden in de traditionele keuken. Met de Creoolse keuken wordt vaak verwezen naar het eten van de stad, terwijl men bij de Cajun keuken eerder denkt aan het eten op het platteland.  Vaak wordt kortweg gezegd dat het verschil zit in het feit dat men in de Creoolse keuken meer gebruik maakt van tomaten of tomatensaus als basis.

Maar in beide culturen wordt gebruik gemaakt van dezelfde lokale ingrediënten. Het verschil zit vooral in de manier waarop de gerechten bereid worden. Terwijl de Cajuns vooral beroep deden op voedsel dat ze in de omgeving van het platteland en de bayou konden vinden, hadden de Creolen in de stad meer en gemakkelijker toegang tot exotische ingrediënten. Daarom is de Creoolse keuken net iets gevarieerder.

cajun creole food New Orleans

All that jazz

Dat New Orleans de bakermat is van de Jazz muziek, wist ik. Maar dat hier ook de gospelmuziek is ontstaan, was nieuw voor mij.

Het begon allemaal met slavenmuziek, nu beter bekend als blues, die de slaven uit hun geboorteland Afrika meebrachten en op de plantages zongen. Hieruit ontstond begin de 20ste eeuw in New Orleans de jazz-muziek. De opzwepende tonen van de jazz muziek werden aanvankelijk niet door iedereen geapprecieerd door de associatie met een lagere sociale status en gedrag van losse zeden.

Ook de gospelmuziek vindt enerzijds zijn oorsprong in de muziek die de slaven vanuit Afrika meebrachten en anderzijds in het christelijk geloof.

Hoe naar New Orleans reizen?

Reizen naar New Orleans kan vanuit België met het vliegtuig. Er zijn echter geen rechtstreekse vluchten, dus meestal heb je wel ergens een tussenstop.

New Orleans maakte deel uit van onze Deep South roadtrip. Wij vlogen dus niet naar New Orleans, maar naar Miami waar we een auto huurden op de internationale luchthaven via het autoverhuurbedrijf Enterprise. We waren trouwens heel tevreden over de service van Enterprise en kunnen dit autoverhuurbedrijf zeker aanbevelen.

In New Orleans heb je absoluut geen auto nodig. Alle parkeergelegenheden zijn betalend, dus je kan je veel goedkoper en gemakkelijker met het openbaar vervoer of uber verplaatsen.

Als je met de auto naar New Orleans reist, let er dan op dat je zeker een hotel met parking boekt waar je je auto veilig kan laten staan gedurende je citytrip. Om de regio rond New Orleans te verkennen, raad ik je aan om wel je auto te gebruiken zo ben je vrijer in het plannen van een dagtrip.

Best reistijd voor New Orleans ?

De beste reistijd voor New Orleans is van februari tot mei. Op dat moment zijn er prettige temperaturen om de stad te ontdekken. Hou wel rekening met de Mardi Gras periode. Mardi Gras is de Amerikaanse variant van carnaval. Deze valt op vette dinsdag, de dag voor Aswoensdag. De weken voorafgaand aan Mardi Gras worden er heuse parades gehouden. Mardi Gras is dus eigenlijk de afsluiter van een lange carnavalsperiode. Tijdens deze periode kan het hier dus behoorlijk druk worden.

Mardi Gras New Orleans

Wil je liever New Orleans verkennen terwijl het wat rustiger is, dan reis je er beter heen tijdens december. Op dat moment is het weer wat koeler, maar nog steeds aangenaam om met volle teugen van New Orleans te genieten.

Gedurende de maanden juni tot november is het beduidend warmen en vochtiger. Het is dan tevens orkaanseizoen, waardoor je reis letterlijk en figuurlijk in het water kan vallen. Het voordeel is wel dat het hier dan laagseizoen is en de prijzen wat goedkoper worden.

Wij reisden naar New Orleans tijdens juli en kwamen net aan toen orkaan Barry was voorbij getrokken. Hierdoor was het veel rustiger en hebben niet ten volle de New Orleans vibe die we verwachtten kunnen beleven. Dit neemt zeker niet weg dat we niet van onze trip genoten hebben. Bovendien worden door alle lokale diensten heel wat veiligheidsmaatregelen genomen waardoor wij ons zeker niet onveilig hebben gevoeld.

Waar verblijven in New Orleans?

Wij verbleven 3 nachten in hotel indigo Nola Garden district. Dit hotel ligt in het prachtige Garden district.  Van hieruit kan je met Saint Charles streetcar gemakkelijk naar French Quarter. Om het nachtleven in Bourbon Street in te duiken, deden wij echter beroep op een uber. Wil je meer weten, bekijk dan zeker eens onze review over hotel indigo Nola Garden district.

Hotel Indigo Garden District

Binnen het  Garden district zijn natuurlijk nog andere pareltjes te vinden zoals Henry Howard Hotel en Pontchartrain Hotel St. Charles Avenue.

Wil je in het hartje van het French quarter verblijven, dan ga je net iets meer betalen. Maar ook hier kan je echt super gezellige, authentieke  hotelletjes vinden. Dit zijn mijn favorieten: Omni Royal Orleans Hotel, Cornstalk Hotel, La Galerie French Quarter Hotel en natuurlijk Hotel Monteleone.

Wil je graag de hotels in de andere buurten ook even bekijken, gebruik dan deze gemakkelijk te hanteren map-widget van booking.Booking.com

De leukste bezienswaardigheden in New Orleans.

New Orleans ontdekken in 3 dagen is een hele opdracht. Deze stad heeft zoveel te bieden. De beste manier om New Orleans zo goed mogelijk te ervaren is door je volledig over de geven aan de stad, de cultuur en manier van leven. Trek erop uit en geniet! Hieronder lijst ik enkele bezienswaardigheden en activiteiten op die je vast en zeker een onvergetelijke tijd in New Orleans zullen bezorgen.

1 – Beleef French Quarter

Eén tip bij het verkennen van French Quarter. Maak niet teveel plannen, maar ervaar deze buurt ten volle met al je zintuigen. Verwonder je over de prachtige architectuur, kijk en vooral luister naar de talrijke straatartiesten. Beweeg op de tonen van Jazz muziek. Snuif de geur op van lokale keuken en vooral proef, proef zoveel je kan!

Toch zijn er enkele bezienswaardigheden hier die je moet gezien hebben zoals het bekende Jackson square waar je kan genieten van de talenten van talrijke straatartiesten. Wil je graag op de foto met iemand, geef dan zeker een welverdiende fooi.

Jackson Square

Breng ook een bezoekje aan de St. Louis Cathedral, de oudste nog steeds actieve katholieke kathedraal in de de Verenigde Staten.

Neem een kijkje in de French market waar de inwoners van de stad hun lokale ingrediënten kopen. Dit is tevens de oudste stadsmarkt in de Verenigde Staten.

Neem een koffiepauze bij Café Du Monde het oudste koffiehuis in New Orleans en jawel, bestel een overheerlijke beignet. By the way,  New Orleans is absoluut niet de plek om op je lijn te letten.

cafe du monde New Orleans

Neem ondertussen de tijd om te genieten van de prachtige architectuur in deze buurt. Een mix van Amerikaanse stadshuizen, Creoolse stadhuizen en -cottages. Vooral de balkons afgewerkt met sierlijke smeedijzeren rails vond ik prachtig.

French quarter New Orleans
French quarter New Orleans

French quarter New Orleans

Stop even voor een drankje bij  ‘Jean Laffite’s Blacksmith Shop’. Deze kleine, authentieke bar is gevestigd in het oudste gebouw van New Orleans dat dateert uit 1761. Naar horen zeggen deden enkele historische piraten hier enkele van hun smokkelzaakjes.

French quarter New Orleans

Over bars gesproken… Nog een indrukwekkende bar waar je zeker langs moet is de Carousel bar in hotel Monteleone, het oudst familie hotel in New Orleans. De bar bestaat uit een authentieke carousel. Helaas konden we geen plaatsje bemachtigen op het draaiende platform.

French quarter New Orleans

Verder valt er in het French Quarter nog veel meer te beleven.  Ga shoppen in de lokale vintage- en hoeden winkels, pauzeer regelmatig in een trendy bar of één van de vele gezellige eethuisjes en geniet vooral van de unieke vibe die New Orleans te bieden heeft.

French quarter New Orleans

2 – Duik het nachtleven in in Bourbon Street

Zoals een echt bezoek aan New Orleans betaamt, is het een must om toch ten minste één avond te gaan stappen in Bourbon Street. Ook wij waagden ons aan een nachtje Bourbon Street.

Bourbon Street New Orleans

Het bracht me helemaal terug naar mijn studententijd in Gent. Door de geur en semi dronken mensen op straat waande ik me terug in de Overpoort. Met natuurlijk veel betere muziek en veel indrukwekkendere architectuur.

In een reisgids vonden we terug dat we zeker het sterkste drankje van New Orleans ‘the hand grenade’ moesten proeven. Zo gezegd zo gedaan. De hand grenade was gemakkelijker te vinden dan we dachten, want bijna iedere toerist liep met zo’n typisch grenade beker in de hand.

Dit lokale drankje is verkrijgbaar in verschillende bars van dezelfde keten. Je betaalt slecht éénmaal de volledige prijs ( ik denk 10 USD) voor één beker en daarna kan je in deze bars steeds je drankje laten bijvullen voor de helft van de prijs.

Lekker was de hand grenade niet echt, maar het was wel het ideale drankje om je snel tipsy te voelen. Ik las ergens dat je er ongeveer 5 moet drinken om in de ideale sfeer te komen. Geloof me, ik had er maar 2 nodig.

Bourbon St, New Orleans

Natuurlijk draait het nachtleven in New Orleans niet enkel om feesten en drinken in Bourbon Street. Je kan er ook genieten van prachtige live jazz muziek. Pik tijdens je verblijf zeker een optreden mee in Preservation hall. Een absolute aanrader!

3 – Wandel doorheen het Garden District

Garden District is gemakkelijk bereikbaar vanaf French Quarter via the Saint Charles streetcar.

Aangezien wij verbleven in het Garden District hoefden wij ons niet te verplaatsen. De beste manier om de prachtige omgeving van het Garden District te ontdekken is al wandelend.

Wanneer we het hotel uitkwamen werden we overvallen door prachtige villa’s en zoveel groen. The Garden District is redelijk uitgestrekt. Vanuit ons hotel zagen we er slechts een deeltje van. Het was dan ook één van onze beste beslissingen om deze buurt verder te verkennen met een wandeling door het Garden District naar Magazine Street.

garden district New Orleans

De wandeling van ons hotel naar Magazine Street is ongeveer een half uur stappen, maar wij deden we er wel twee uur over. Elke straat die we in draaiden stonden we weer met verstomming geslagen. Zoveel prachtige huizen, om dan nog maar te zwijgen over de grote, weelderige tuinen. Nu weet ik waarom deze buurt het Garden District noemen.

garden district New Orleans

garden district New Orleans

Dichterbij Magazine Street maakten de grote villa’s plaats voor kleinere, kleurrijke creoolse huisjes.

garden district New Orleans

Magazine Street zelf is een winkelstraat met leuke boetiekjes en trendy bars en restaurants.

Maak zeker een stop bij Commanders Palace voor een heerlijke lunch. En proef één van hun bekende soepjes.

commander's palace

Wil je graag meer info tijdens je wandeling doorheen het Garden District, kies dan voor een rondleiding met gids bij Getyourguide.

4 – Kerkhof Lafayette

In New Orleans worden de kerkhoven veel bezocht. Maar wat is er nu zo speciaal aan deze begraafplaatsen?  Hier worden de overledenen begraven in bovengrondse tombes omwille van de moerassige ondergrond en vele regenval tijdens het orkaanseizoen. Eén van de meest bezochte en tevens mooiste kerkhoven is het Lafayette kerkhof gelegen in het Garden District. Hier kan je prachtige tombes bewonderen in een heel mystieke sfeer. Je kan het kerkhof dagelijks bezoeken en indien je dit wil aansluiten bij een rondleiding, met uitzondering op feestdagen.

Lafayette Cemetery

5 – Spook tour

Toch heeft New Orleans ook een luguber kantje. Hier is de Amerikaanse versie van voodoo ontstaan, meegebracht door Afrikaanse slaven uit Haïti. Eén van de meest bekende Voodoo priesteressen was Marie Laveau. Zij woonde in  French Quarter.

Wil je hier graag meer over ontdekken of schrikt een griezelig avontuur je niet af, dan raad ik je ten zeerste aan op een spook of voodoo tour via Getyourguide te boeken.

6 – Mississippi riviercruise

Wanneer je New Orleans bezoekt, ga dan zeker varen op de Mississippi rivier in een authentieke radar stoomboot. Bij Getyourguide kan je verschillende cruises boeken, maar de leukste vind ik de jazz cruise die je zowel overdag als ’s avonds kan plannen. Echt de moeite waard.

7. Proef de lokale keuken van New Orleans

In New Orleans kan je niet anders dan je over te geven aan de keuken van het Diepe Zuiden. Lokale specialiteiten zijn vooral verse zeevruchten en schaaldieren zoals oesters,  garnalen, krab en kreeft. Maar ook gefrituurde gerechten mogen niet ontbreken op het menu.

Lokale gerechten die je zeker eens moet proeven zijn Gumbo, po boi sandwich, jambalaya, king cakes, crawfish, beignets en praline.

In het familie restaurant Antoine’s gelegen in the French Quarter, kan je genieten van overheerlijke Franse-creoolse gerechten in een authentieke setting.

Nog een familie restaurant waar je heerlijk kan dineren is Galatoires gelegen in Bourbon street. Ideaal wanneer je erna nog een stapje in het nachtleven van New Orleans wil zetten.

Zin in een snelle hap, maar toch met een zuiderse toets? Ga dan zeker langs bij Acme Oyster house waar je overheerlijke zeevruchten gerechten kunt bestellen.

Uitgebreid ontbijten in stijl doe je in Brennan’s, maar in dit familie restaurant kan je ook terecht voor lunch, dinner en cocktails.

De beste beignets van New Orleans vind je sowieso bij Café Du Monde. En voor wie nog niet voldaan is, gaat best nog een doosje New Orleans pralines halen bij Aunt Sally’s.

Beignets

Wil je je nog meer verdiepen in de keuken van het Diepe Zuiden? Opteer dan voor een food tour via Getyouguide.

8 – Verken de nabije omgeving van New Orleans 

Naast het bruisende stadsleven in New Orleans valt er in de nabije omgeving ook nog veel te beleven. Hou dus zeker één dag van je New Orleans vakantie vrij om de bezienswaardigheden buiten de stad te ontdekken.

New Orleans ligt te midden van vele katoenplantages. Hier werden vroeger vele slaven tewerkgesteld. Vandaag kan je nog steeds de geschiedenis opsnuiven door verschillende historische plantagehuizen en – domeinen te bezoeken die open zijn voor publiek.

Oak Alley Plantation Louisiana

Naast de plantages zijn er ook heel wat moerassen, beter bekend als de Bayou waar je verschillende indrukwekkende tours kunt doen om wildlife te spotten.

swamp tour Cajun encounters Louisiana

Wij planden zelf een aan te raden dagtrip vanuit New Orleans met een swamp tour bij Cajun Encounters en een bezoek aan de Oak Alley plantage. Maar als je liever voor een georganiseerde tour opteert, bekijk dan zeker eens het aanbod van Getyourguide.

Ik hoop dat ik jullie met deze tips voor bezienswaardigheden en activiteiten in New Orleans kan inspireren om de perfecte vakantie naar deze bestemming te plannen.

Welke bezienswaardigheden of activiteiten spreken jou het meest aan in New Orleans? Laat het me hieronder weten in de reacties.

Bedankt om te lezen.

Veel liefs,

Sarah

French quarter New Orleans

Blijf op de hoogte van nieuwe blogpost en abonneer je hieronder op mijn nieuwsbrief.

Pin voor later

Hoe het perfecte weekendje plannen in New Orleans
Hoe het perfecte weekendje plannen in New Orleans

Reistips en -benodigdheden

Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige websites.

Deze vind je misschien ook leuk

Spread the love

5 thoughts on “De beste bezienswaardigheden voor 3 dagen New Orleans | USA

  1. Isabelle says:

    Dank je wel Sarah voor al deze nuttige tips en info, wij zijn net terug uit New Orleans en heb heel veel gezien en beleefd dankzij jouw blog hier!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *