Korte trips, Nederland
Nederland Waterland: Unieke bezienswaardigheden in Zeeland en Zuid-Holland
Wanneer ik aan Nederland denk, dwalen mijn gedachten automatisch af naar uitgestrekte tulpenvelden, indrukwekkende molens, pittoreske dorpjes, prachtige grachtensteden, en een kustlijn om u tegen te zeggen. Kortom Nederland is een land dat bestaat uit een gevarieerd en vooral boeiend landschap en daarin speelt water een belangrijke rol. Wist je dat Nederland ongeveer voor één derde onder het zeeniveau ligt? Dit betekent dat de Nederlanders doorheen de geschiedenis heel inventief moesten zijn om het water onder controle te houden. Hiervoor werden molens, gemalen, polders en dijken ingezet en later heuse waterwerken zoals afsluitdijken en Deltawerken. Nederland en water zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Heel nieuwsgierig als ik ben, ging ik op bezoek bij onze noorderburen om deze watericonen zelf te ervaren. In deze blogpost neem ik je mee langs de meest unieke bezienswaardigheden in Zeeland en Zuid-Holland.
** Disclaimer: Dit is een gesponsorde post, maar dit neemt niet weg dat ik mijn eigen eerlijke ervaringen deel. Deze post bevat ook affiliate links. Dat betekent dat we een commissie kunnen ontvangen als je iets koopt dat we echt aanbevelen. Dit kost u niets extra en ondersteunt onze blog. Dank je. **
Nederland Waterland
Wie reeds naar Nederland reisde, zoals ik, heeft waarschijnlijk (on)rechtstreeks de bijzondere relatie tussen Nederland en water opgemerkt. Denk maar aan de vele grachten, de gigantische watermolens, de prachtige, waterrijke natuurgebieden, de typische polderlandschappen en het uitgestrekte Noordzeestrand. Want ja, deze maken allemaal deel uit van Nederland Waterland.
Dit keer trok ik naar Zuid- Holland en Zeeland om enkele unieke bezienswaardigheden te bezoeken die mij meer vertelden over deze speciale band tussen Nederland en water. Beide provincies liggen naast elkaar in het Zuidwesten van Nederland. Hierdoor zijn ze dus heel gemakkelijk en snel te bereiken vanuit België. Op amper 2 uurtjes rijden met de auto, afhankelijk van je vertrek- en eindpunt, kan je er al zijn.
Ook met het openbaar vervoer kan je je vlot naar deze regio’s verplaatsen. Zo kan je vanuit Antwerpen de trein nemen naar Middelburg in Zeeland of naar Dordrecht in Zuid-Holland. Je bent voor beide bestemmingen ongeveer 2 uurtjes onderweg en moet 1 keer overstappen.
Unieke bezienswaardigheden in Zeeland en Zuid-Holland
Ontdek Dordrecht, het Venetië van Holland
Ik begon mijn trip in Dordrecht, de oudste stad van Holland. Wel, wij, want voor deze trip nam ik mijn liefste mama mee. Wat wij beiden niet wisten, was dat Dordrecht volledig door water is omringd. Het is dus eigenlijk een eiland binnen Nederland. De oorzaak hiervan was de Sint Elizabethvloed in 1421. Dit om even aan te tonen dat de Nederlanders al altijd een woelige relatie met water hebben gehad. En dat kan je dus vandaag nog in levenden lijve ervaren tijdens een bezoek aan Dordrecht.
Rondje Dordt
De perfecte manier om Dordrecht te ontdekken is met een Rondje Dordt. Dit is een stadswandeling van ongeveer 5 kilometer door historische Dordrecht. Deze route brengt je langs de mooiste plekjes in de stad. Je kan de gids verkrijgen bij VVV Dordrecht. Daar staat de wandeling volledig uitgestippeld en uitgeschreven en je vindt er dus letterlijk tonnen informatie over deze prachtige stad. Maar je kan de route ook volgen via de izi- Travel app.
Enkele van de leukste bezienswaardigheden op ons Rondje Dordt vond ik de hofjes. Meer bepaald het Regenten- of Lenghenhof. Hofjes zijn een typisch fenomeen voor Nederland. Ze werden opgericht sinds de Middeleeuwen om huisvesting te voorzien voor ouderen en voornamelijk weduwen. Het Regenten- of Lenghenhof werd gesticht in 1755 en wordt vandaag nog bewoond door enkel dames. Mannen zijn er niet toegelaten. Maar wat deze hofjes zo speciaal maakten voor mij, was een ontmoeting met enkele dames die er woonden en die ons maar al te graag alles vertelden over de geschiedenis en het leven in de hofjes. Daarnaast zijn de tuinen van de hofjes prachtig onderhouden en zeker een bezoekje waard.


Tijdens het Rondje Dordt kan je verdwalen in de meest gezellige straatjes en steegjes terwijl je de prachtige façades van de huizen bewondert. In de architectuur vind je sporen terug van de verschillende tijdperken en dat maakt Dordrecht net zo’n fascinerende stad. Terwijl je geschiedenis en cultuur opsnuift, kan je ook gewoon heerlijk winkelen in één van de vele boetiekjes. Hier zijn trouwens ook super toffe antiek en vintage winkeltjes te vinden. Daarvoor ga ik sowieso al een keertje terug.




Maar je kan hier ook heerlijk slenteren langs de vele kanalen en de historische binnenhavens. Door ons Rondje Dordt ontdekten we dat Dordrecht een super charmante stad is die zo veel te bieden heeft!




Waan je in Venetië met rondvaart door Dordrecht met klassieke Italiaanse boot
Naast een rondje Dordt is het super leuk om Dordrecht eens vanuit een ander perspectief te leren kennen. Hoe kan dat nu beter dan vanop de kanalen die doorheen deze historische stad lopen?
Aangezien er vaak naar Dordrecht verwezen wordt als het Venetië van Holland, mag een rondvaart in een echt Italiaanse boot niet ontbreken, toch? Dan moet je bij Si-Barone zijn!
Het was eventjes verschieten toen mijn mama en ik beseften dat we werden opgepikt door zo’n klassieke, Italiaanse mahonie houten boot aan de kade. Mijn mama heeft namelijk Italiaanse roots en is een groot Italië liefhebber. Het was dus één van haar dromen die in vervulling ging. En ja, ik geef het toe. Ik vond het ook best speciaal!
We voeren door de historische havens, langs de oude kades en in water gebouwde huizen en bewonderden het laagste raam in Dordrecht, die bij hoog water onder water staat. We passeerden voorbij de Groothoofdspoort waar de Oude Maas, Noord en Beneden Merwede samenvloeien en eventjes buiten de stad scheurden we heen snel over dit drukst bevaren knooppunt van Europa. Wat was dit een onvergetelijke ervaring!


Si-Barone organiseert verschillende rondvaarten zowel in groep als privé. Dit kan binnen Dordrecht, maar daarnaast kan je ook dienst doen op Si-Barone als watertaxi om naar andere bestemmingen te varen. Ook voor speciale gelegenheden kan je bij Si-Barone terecht. Zo werken ze samen met lokale partners om rondvaarten op maat uit te stippelen. Dit kan dus ook met een borreltje erbij… Als je nog op zoek bent naar een uniek idee voor romantische date? Dan is dit zeker een aanrader.
Verken het Nationaal Park De Biesbosch met de kano
Bij Dordrecht vind je het prachtig Nationaal Park De Biesbosch. Wist je dat dit één van de weinige zoetwatergetijdengebieden ter wereld is? Ik niet dus! Dit komt door de Deltawerken, waar ik later in deze blog iets meer over vertel. Hierdoor staat De Biesbosch in verbinding met de zee. Bij vloed bereikt het zoet water van de rivieren De Biesbosch, en bij eb neemt het weer af.
In het Nationaal Park De Biesbosch kan je vooral genieten van de zeldzame fauna en flora. Je kan er heerlijk wandelen en fietsen, maar de beste manier op het doolhof van rivieren en kreken te ontdekken is met de Kano.
Zo gezegd, zo gedaan! We huurden een kano bij Drijf Dordrecht en gingen op ontdekkingstocht. Ik moet eerlijk toegeven dat dit de meest avontuurlijke kano tocht is die ik ooit hier in onze contreien, heb gedaan. Het is namelijk niet gewoon een rivier afvaren, maar je een weg banen door de smalle kanalen van De Biesbosch vol begroeiing zonder te weten waar je precies gaat belanden. Zo moesten we af en toe slalommen om obstakels heen, bukken om onder boomstammen door te varen, … Heerlijk was dat! Het deed me meteen terugdenken aan mijn boottocht op de moerassen in Louisiana. Gelukkig zijn hier geen alligators te bespeuren.


Naast al dat avontuur kan je ook in alle rust genieten van de lokale fauna en flora. Neem het landschap goed in je op, want het is zo magisch! In het Nationaal Park De Biesbosch is er ook veel wildlife te spotten, naast de vele insecten die letterlijk op ons af kwamen gevlogen. Zo kan je er verschillende soorten watervogels zien en natuurlijk de befaamde bevers die hier naarstig hun dammen bouwen. De insecten moet je er even bijnemen, maar voorzie toch wat muggenspray en zonnebril om te voorkomen dat er eentje in je oog belandt.
Kortom een niet te missen activiteit wanneer je in de buurt bent. Tijdens de zomermaanden en vooral weekends kan het hier wat drukker worden. Probeer dan tijdig een kano te reserveren bij Drijf Dordrecht.
Lekker eten in Dordrecht
Ontbijten, lunchen, borrelen of dineren? Dit kan allemaal bij restaurant Het Magazijn. Je vindt deze trendy zaak op het gelijkvloers van een prachtig Art Nouveau pand in het hart van Dordrecht. Naast het hippe industriële interieur beschikt restaurant Magazijn ook over een supergezellige stadstuin. Ook de allerkleinsten kunnen hier hun gading vinden in de speelhoek. Op de kaart staan vooral gerechten gemaakt met lokale en biologische producten. Probeer bij het borrelen zeker hun signature bite: een portie crispy chicken. Maar ook de spareribs waren overheerlijk.


Uniek overnachten in Dordrecht
Als je de hele Nederland waterland beleving wil, dan moet je absoluut bij Villa Augustus overnachten. Dit is een 19de-eeuwse Dordtse watertoren die werd omgevormd tot hotel. We voeren er reeds langs op de boot met Si Barone. Ik vond het zo’n indrukwekkend gebouw. Toen de kapitein vertelde dat dit Villa Augustus was, maakte ik een denkbeeldig sprongetje van geluk. Want ik hou ervan om in unieke accommodaties te overnachten.
Het was pas toen we bij Villa Augustus arriveerden dat ik pas echt helemaal betoverd werd. Niet alleen het gebouw zelf is indrukwekkend, maar de omliggende tuinen zijn gewoonweg prachtig. Ook fijn dat het hotel aan het water ligt! Op warme dagen is dit de ideale plek om even een duikje te nemen.


We sliepen op de hoogste verdieping. Alleen al de glazen lift aan de zijkant van het gebouw, is een beleving op zich. Je hebt er echt een prachtig uitzicht over de tuin en de stroom. En nog een pluspunt, vanaf Villa Augustus is het amper een kwartier wandelen naar het centrum van Dordrecht. Je kan dus je auto achterlaten op de parking en lekker gaan borrelen.
Het domein van Villa Augustus ligt op het voormalig waterleidingterrein. Het vroegere pompstation bevindt zich net voor het hotel van Villa Augustus en werd tot restaurant getransformeerd. Hier kan je ‘s ochtends genieten van een overheerlijk ontbijtbuffet. Maar ook gedurende de dag kan je hier terecht voor lekkere gerechten met eigen kweek uit de indrukwekkende moestuin van Villa Augustus.
Op naar Zeeland
Ervaar de charme van Zierikzee
Na ons bezoek aan Dordrecht trokken we verder naar Zeeland. Op ongeveer een uurtje rijden van Dordrecht ligt het pittoreske stadje Zierikzee. Wij hadden er nog nooit van gehoord en wisten ook niet wat te verwachten. Maar alweer werden we aangenaam verrast door dit historisch pareltje.




Zierikzee is een kleine, historische havenstad met een uiterst gezellig centrum. Je kan het stadje het best verkennen door er gewoon op uit te trekken en door de kleine straatjes te dwalen. Je vindt er tal van lokale boetiekjes, leuke bars en eetgelegenheden. Maar ook vele monumenten die uit het verleden zijn bewaard gebleven zoals de Middeleeuwse stadspoorten, de binnenhaven, de indrukwekkende façades van de gebouwen en de prachtige smeedijzeren afscheidingen tussen de huizen.




Je ziet echt dat de stad zijn uiterste best doen om de historische elementen in ere te laten. En dit is net wat Zierikzee zo charmant en authentiek maakt. Zierikzee is vast en zeker één van de niet te missen bezienswaardigheden in Zeeland
Met de fiets naar het Watersnoodmuseum
Breng tijdens je verblijf in Zierikzee zeker een bezoek aan het Watersnoodmuseum. In dit museum worden verhalen over water verzameld en verteld. Je kan er luisteren naar verhalen over het Nederlandse waterverleden, de watersnood van ‘53, de wederopbouw, de Deltawerken en waterveiligheid. En is dus uiterst interessant als je meer wil weten over Nederland Waterland. Het Watersnoodmuseum ligt ongeveer op 9 km van Zierikzee, nabij Ouwerkerk. Bij goed weer kan je er met de fiets heen terwijl je geniet van het omliggende landschap.
Helaas was het Watersnoodmuseum uitzonderlijk gesloten door de hitte toen wij er waren. Maar we besloten toch de fietstocht te maken om zo het omliggende landschap van Zierikzee te verkennen. We huurden een fiets bij Centerpoint en na enkele minuten fietsen door het centrum van Zierikzee trokken we het landelijke polderlandschap in. Tussen de landbouwgronden met verschillende gewassen en goudgele graanvelden doken gigantische windturbines op. Deze zie je wel vaker in Zeeland en dienen voor het opwekken van duurzame energie.


We bereikten de Oosterschelde dijk. Dit is de dijk die tijdens de watersnood van 1953 op verschillende plaatsen brak waardoor er gigantische overstromingen ontstonden. Ondertussen is deze dijk al lang hersteld en kan je erover fietsen. Van hieruit heb je prachtige uitzichten over de Oosterschelde, het grootste nationale park in Nederland. We stopten even aan het strand van Ouwerkerk om te genieten van deze indrukwekkende panorama’s.


Helaas hebben ze hier geen kraampjes met drinken of eten, dus neem zeker voldoende drinken mee op je fietstocht. Aangezien het zo warm was, waren we erg dorstig. We reden voorbij het Watersnoodmuseum en het weelderige krekengebied en vonden op goed geluk een camping waar we een ijsje konden kopen. Na een heerlijk verfrissend waterijsje en het bijvullen van onze flesjes water, trokken we terug richting Zierikzee.
Lekker eten in Zierikzee
De proeverij
Restaurant De Proeverij is een familiebedrijf, gevestigd nabij de historische binnenhaven van Zierikzee. Niet alleen de deze fantastische locatie, maar ook het uiterst gezellige interieur met een vleugje nostalgie zorgen ervoor dat je je meteen thuis voelt. Bij goed weer kan je op het terras plaatsnemen. Daar geniet je van een uitzicht op de pittoreske binnenhaven met prachtige boten.
Op de menukaart heb je een grote keuze uit verschillende gerechten. Je kan kiezen voor heerlijke lokale, verse visgerechten bereid met streekproducten, maar je hebt er ook vleesgerechten, salades, vegetarische opties en nog veel meer. Kortom in Restaurant De Proeverij is er voor elk wat wils.


De Zeeuwse hemel
De Zeeuwse hemel bevindt zich in het centrum van de stad midden in het doolhof aan smalle, pittoreske straatjes en steegjes. Wat ooit begon als een kleine winkel waar je verschillende lokale specialiteiten kon proeven is uitgegroeid tot een super charmant restaurantje met daaraan een bed & breakfast gekoppeld.


Je kan er terecht voor ontbijt, lunch, diner en zoveel meer. Zo kan je er ook take-away gerechtjes afhalen om te picknicken. De Zeeuwse Hemel beschikt daarnaast over een grote tuin waar je heerlijk in buitenlucht van je maaltijd kan genieten.
Wat de Zeeuwse hemel zo bijzonder maakt, is het interieur. Door het behouden van de authentieke elementen van het historische pand en toevoegen van een eigen eclectische twist aan de inrichting, is dit echt een pareltje geworden. Je merkt ook dat het personeel en eigenaar heel trots zijn op deze zaak en terecht!
Uniek overnachten in Zierikzee
Het komt als geen verrassing dat wij ook bleven overnachten bij De Zeeuwse Hemel. We verbleven in de Damkamer. Een prachtige, grote kamer met zicht op de gezelligste winkelstraatjes van Zierikzee, de Dam, de Mol en de Melkmarkt.
Ook hier was ik meteen weg van de mix tussen de authentieke elementen van het pand en de daarbij passende inrichting die het geheel gewoon af maakte. Een echte verborgen parel in Zierikzee.
En het beste van allemaal: er was airco! Niet onbelangrijk wanneer er een hittegolf heerst.
Neeltje Jans
De volgende dag trokken we naar het werkeiland Neeltje Jans waar we de Oosterscheldekerking konden bezichtigen. Deze gigantische constructie maakt deel uit van de Deltawerken die in het leven werden geroepen om het water onder controle te houden en watersnoodrampen in de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant te vermijden.
De Oosterscheldekering vormt een wegverbinding tussen Schouwen-Duiveland en Noord Bevelan in Zeeland. Wanneer je erover rijdt, lijkt het alsof je een gigantische brug oversteekt, maar in werkelijkheid is de Oosterscheldekering veel meer dan dat.
Deltapark Neeltje Jans
Om het begrip Deltawerken en Oosterscheldekering beter te begrijpen bezochten we Deltapark Neeltje Jans. Dit is een themapark met allerlei exposities en activiteiten in het kader van water. We bezochten er de expo over de Deltawerken.
Onder leiding van een gids kregen we nu eindelijk te horen hoe de vork in de steel zit. Om het heel kort even te schetsen. Na de grote stormvloed van 1953 werd het plan om de Deltawerken uit te voeren goedgekeurd. Dit plan bestaat uit 13 onderdelen die samen de grootste stormvloedkering ter wereld vormen. Ze worden zelf als één van de zeven wonderen van de moderne wereld beschouwd.


Eén van de onderdelen van de Deltawerken is de indrukwekkende Oosterscheldekering. Deze afsluitbare stormvloedkering bevat gigantische, massieve schuiven die, wanneer er sprake is van heel hoog water bij storm en vloed, worden afgesloten. Zo kan het water niet in de Oosterschelde binnen komen. Hierdoor zijn de kansen op overstromingen drastisch verminderd.
Iets wat je zeker niet mag missen bij Deltapark Neeltje Jans is Delta experience. Deze 4D animatie laat je de stormvloed van 1953 ervaren. Ik vond dit persoonlijk een heel pakkende ervaring. De Delta experience laat de verwoestende kracht van water zien en hoe verschrikkelijk dit was voor de mensen die dit hebben meegemaakt.
Vergeet ook zeker niet de buitenzone te bezoeken. Daar kan je namelijk de Oosterscheldekering van dichtbij zien.


Naast het interactieve, educatieve luik heeft Deltapark Neeltje Jans nog veel meer te bieden en is het de perfecte daguitstap voor jong en oud!
Op zoek naar zeewier tijdens een Wierenwandeling
Na ons bezoek aan Deltapark Neeltje Jans reden we verder naar het Noordzeestrand op het werkeiland. Hier hadden we een afspraak met Ellen van Wild Wier die ons mee nam op een wierenwandeling. We wisten niet zo goed wat we moesten verwachten, want in de beschrijving stond dat we ook zeewier zouden gaan proeven. En als er iets is waar ik niet zo happig op ben, is het vreemde zaken proeven.
In de Oosterschelde zijn er naast vele vissen en schelpdieren zoals oesters, krabben, kreeften, garnalen en mosselen ook heel veel soorten zeewier te vinden. Ellen introduceerde ons maar al te graag in de wondere wereld van zeewier. Ze vertelde en toonde ons verschillende soorten zeewier en waarvoor ze gebruikt werden. Het leukste was dat Ellen dit met zoveel passie deed en ons zo goed begeleidde dat voor ik het wist, al een wild zeewiertje in mijn mond had. En ik moet zeggen, dat smaakte niet slecht. Zo proefden en voelden we nog verschillende soorten. We beleefden deze activiteit met al onze zintuigen.


We oogstten samen nog een klein beetje zeewier om mee te nemen naar huis. Ellen toonde ons hoe we onze oogst konden gebruiken in de keuken. We sloten af met een heerlijk aperitiefhapje gemaakt uit zeewier.
Dan was het alweer tijd om naar huis te keren. We stopten op de terugweg nog even bij het prachtige kuststadje Domburg. Daar gingen we in de trendy beachclub OAXACA op het strand nog een hapje eten.
Tijdens deze trip ontdekte ik een nieuwe regio van Nederland en alweer werd ik verrast door hoe mooi en veelzijdig dit land is. Door het bezoeken van deze specifieke en unieke bezienswaardigheden in Zeeland en Zuid-Holland werd ik ook veel meer bewust van die bijzondere band tussen Nederland en water. In 3 dagen tijd ervaarde ik slechts een stukje van Nederland Waterland. Maar wow, ik ben helemaal onder de indruk!
Wil je meer van Nederland ontdekken? Lees dan ook:
- Een daguitstap naar het sprookjesachtige Giethoorn
- De authentieke windmolen aan de Zaanse Schans bewonderen
- De leukste bezienswaardigheden tijdens een stedentrip in Leiden
- Een romantische weekendje weg in de streek van de verrassingen
Welke bezienswaardigheden in Zeeland of Zuid-Holland staan op jouw bucket list? Laat het me hieronder weten in de reacties.
Bedankt om te lezen!
Veel liefs,
Sarah
Pin voor later
Reistips en -benodigdheden
Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige overzicht met mijn persoonlijke reistips!

Skyscanner is de place-to-be om vluchten te boeken. Deze handig reisvergelijking website helpt je goede deals te vinden voor tal van bestemmingen. Omdat ik veel reis, doe ik vaak beroep op luchthavenparking. Ik had reeds goede ervaringen met Parkos en Quickparking.

Accommodaties boeken kan super gemakkelijk bij booking.com. Je vindt niet enkel tal van verblijven en goede deals, maar door het instellen van de filters kan je snel een accommodatie vinden die aan al jouw noden voldoet.

Voor een huurauto moet je absoluut bij Sunny Cars zijn. Deze transparante maatschappij werkt samen met lokale autoverhuurbedrijven en zorgt ervoor dat alle verzekering reeds inclusief zijn wanneer je de auto boekt. Bij het ophalen van jouw wagen kom jij dus niet voor verrassingen te staan in de vorm van extra kosten.

De leukste tours, unieke reiservaringen en beste deals voor populaire bezienswaardigheden vind je gegarandeerd bij Getyourguide.

Wil je graag van de ene naar de andere bestemming reizen in buitenland. Dan is 12togo the place-to-be. Hier vind je gemakkelijk transfers in verschillende landen.

Verder krijg ik ook veel vragen over welk camera materiaal ik gebruik om mijn reizen te fotograferen.
Ik fotografeer met een fullframe systeemcamera: Nikon Z 6II body. Ik heb enkele lenzen, maar deze 3 zijn mijn absolute toppers tijdens het reizen:
- All-round lens: NIKKOR Z 24-70 mm f/2.8. (Hier fotografeer ik bijna alles mee. Begin je net met fotograferen? Dan zou ik je deze lens aanbevelen)
- Groothoeklens: NIKKOR Z 14-24 mm f/2.8. (Architectuur, interieur, landschappen,...)
- Zoomlens: NIKKOR Z 70-200 mm f/2.8. (Wildlife,...)
Belangrijk wanneer je foto's van jezelf wil nemen, of met trage sluitertijd wil fotograferen (donkere ruimte, nachtfotografie, waterval,...) is ook een statief. Zelf gebruik ik er eentje van Sirui.
Filmen voor mijn social media kanalen doe ik met mijn iPhone. Wanneer ik alleen reis neem ik mijn Joby GripTight PRO 2 GorillaPod mee, een klein, handig statiefje die ik overal aan kan bevestigen.
Wil je meer leren over hoe je de beste vakantiefoto's kan nemen? Neem dan zeker een kijkje naar mijn e-book waar ik al mijn fotografie tips deel. Wil je graag je vakantiefoto's snel en mooi kunnen bewerken? Dan zijn mijn Lightroom presets een absolute must-have.
Ik wens je alvast heel veel plezier op je volgende vakantie!