Een mini road trip door het binnenland van de Costa Blanca

Binnenland Costa Blanca, Alicante, Spanje

Wie ons kent, weet dat we graag roadtrippen. Maar voor onze vakantie aan de Costa Blanca in Spanje kozen we voor een vaste stek in het prachtige Muralla Roja gelegen in de kuststad Calpe. We huurden een auto en vanuit ons vakantieappartement trokken we er dagelijks op uit om de mooiste plekjes in de buurt te ontdekken. Zo deden we ook een mini road trip van één dag door het binnenland van de Costa Blanca. Het was zowel voor Jan als voor mij één van de hoogtepunten van onze reis.

In deze blogpost neem ik jullie mee op een geweldig avontuur door het binnenland van de Costa Blanca langs charmante bergdorpen, indrukwekkende watervallen en prachtige uitzichten!

** Disclaimer: Deze post bevat  affiliate links. Dat betekent dat we een commissie kunnen ontvangen als je iets koopt dat we echt aanbevelen. Dit kost je niets extra en ondersteunt onze blog. Dank je. **** 

Het binnenland van de Costa Blanca 

De Costa Blanca in Spanje is vooral bekend om zijn uitgestrekte zandstranden die jaarlijks massa’s zonnekloppers aantrekken. Maar deze streek heeft nog veel meer te bieden, dus ook de actievere reizigers kunnen er zeker hun gading vinden. Maak een avontuurlijke wandeling langs de indrukwekkende kliffen aan de kust. Of ga er op zoek naar de meest verborgen en afgezonderde baaitjes. Daarnaast kan je ook opteren om meer landinwaarts te gaan en de bergen in te trekken.   

Achter de Costa Blanca liggen namelijk een aantal uitgestrekte laaggebergtes, waaronder de Sierra de Bernia. Deze keten maakt deel uit van de Cordilleras Béticas en strekt zich uit in de Oost westelijke richting vlak langs de Middellandse zee. Vanop het strand van onder andere Benidorm, Altea en Calpe heb je prachtig zicht op deze indrukwekkende toppen. 

Sierra de Bernia is met zijn vele wandelpaden en uitzichtpunten niet enkel een walhalla voor fervente wandelaars, maar je vindt er ook tal van pittoreske bergstadjes voor de cultuurliefhebbers en bijzondere fauna en flora voor de natuurliefhebbers. 

Hoe het binnenland van de Costa Blanca ontdekken?  

Om de mooiste plekjes in het binnenland van de Costa Blanca in Spanje te ontdekken, huurden we een auto. Dit deden we bij Sunny Cars. De belangrijkste reden waarom we keer op keer voor Sunny Cars kiezen, is omdat bij reservatie alle verzekeringen inclusief zijn. De prijs die je betaalt, is dus effectief de prijs. Je wordt bij het ophalen van de auto dus niet verrast met extra kosten.  

Ik hecht persoonlijk veel waarde aan transparantie en betrouwbaarheid bij een dienst of service en dit vind ik bij Sunny Cars zeker terug. Daarnaast heeft Sunny cars nog tal van andere voordelen zoals de fastlane, online check-in, geen waarborg service en meer. Wij waren dit keer ook super tevreden van de vlotte en uitstekende service bij Sunny Cars.  

Sunny Cars Alicante 

Een mini road trip door het prachtige binnenland van de Costa Blanca 

 

Altea 

Altea, Costa Blanca

Begin je mini roadtrip in de oude stad van Altea. Deze prachtige, witte parel aan de Middellandse zee ligt op een heuvel tussen de bekende kuststeden Benidorm en Calpe. Het is daarom een veelbezochte plek. Aangezien Altea de eerste stop is, kom je er vroeg in de ochtend en vermijd je zo de piekmomenten.  

Parkeer je auto ter hoogte van Camí de L’algar. Daar vind je een groot parkeerterrein ‘zona Centre’ waar je gratis kan parkeren. Baan je al wandelend een weg naar de top langs de kronkelige, geplaveide straatjes een steegjes. Geniet ondertussen van het authentieke straatbeeld bestaande uit wit gekalkte huisjes, lokale winkeltjes, kunstgalerijen, verdoken pleintjes en vooral de prachtige uitzichtpunten.  

Altea, Costa Blanca, Alicante, Spain
Altea, Costa Blanca, Alicante, Spain
Altea, Costa Blanca, Alicante, Spain
Altea, Costa Blanca, Alicante, Spain

Dat Altea reeds sinds de 18de eeuw een geliefd kunststadje is, kan je nog steeds merken door de verschillende kunstwerken die het oude centrum versieren. De eye catcher van Altea is absoluut de kerk Nuestra Señora del Consuelo met zijn blauwe koepel. Deze bevindt zich op het gezellige Plaza de Iglesia van waar je bovendien een prachtig uitzicht hebt op de stad, de zee en de Penyal d’Ilfac. Plaza de Iglesia is de perfecte plek om nog even gezellig iets te drinken of te eten alvorens je terug op je roadtrip vertrekt.

Nuestra Señora del Consuelo, Altea, Costa Blanca, Alicante, Spain
Nuestra Señora del Consuelo, Altea, Costa Blanca, Alicante, Spain

Altea, Costa Blanca, Alicante, Spain

Omdat Altea zo gezellig en charmant is, kan er er gerust enkele uren vertoeven. Maar indien je graag je road trip verder zet, raad ik je aan om hier maximaal een uur tot anderhalf uur te blijven.  

Graag een leuke rondleiding of tour in Altea maken? Bekijk dan hieronder het aanbod van Getyourguide.

 

Verblijven in Altea? Bekijk hier alle opties.

La Nucía  

Heb je Altea al bezocht? Of ga je Altea nog op een ander moment tijdens je reis bezoeken? Rij dan direct naar La Nucía. Parkeer je auto in bij het auditorium van La NucÍa. Hier heb je bovendien een geweldig uitzicht over het bergstadje Polop, onze volgende stop op de mini road trip door het binnenland van de Costa Blanca. 

La Nucía is een klein, vredig bergdorpje en ligt op amper 7 km van Altea. Toch heeft het een volledig andere sfeer dan de witte kuststad. Enerzijds omdat het helemaal niet toeristisch is en je er dus heerlijk, rustig kan wandelen. Anderzijds omdat de witgekalkte huisjes van de kust hier plaatsmaken voor verschillende gekleurde portieken wat zorgt voor een prachtig beeld.

La Nucía, Costa Blanca, Alicante, Spain
La Nucía, Costa Blanca, Alicante, Spain

Neem even de tijd om door de oude wijk te dwalen en op verkenning te gaan in dit doolhof aan kleine straatjes met traditionele, kleurrijke huizen. Geniet van een koffie op één van de gezellige terrasjes op Plaza Major waar je ook het de indrukwekkende parochiekerk en het gemeentehuis kan bewonderen.  

La Nucía, Costa Blanca, Alicante, Spain
La Nucía, Costa Blanca, Alicante, Spain

La Nucía is de perfecte plek voor een kleine ochtendwandeling. Blijf hier maximaal een uurtje om nog genoeg tijd te hebben om alle stops op deze mini roadtrip te bezichtigen.

Verblijven in de buurt van La Nucia, bekijk hier alle opties. 

Polop 

Vanuit La Nucía heb je reeds een prachtig uitzicht over het naburige stadje Polop. Je kan er vanuit Nucía heen wandelen of de auto nemen. Parkeren kan in parkeergarage Parkhaus te Polop. 

View over Polop from La Nucía, Costa Blanca, Alicante, Spain

Trek het historische centrum van Polop in en baan je een weg naar boven, langs de smalle straatjes met gekleurde huisjes.

Polop, Costa Blanca, Alicante, Spain
Polop, Costa Blanca, Alicante, Spain
Polop, Costa Blanca, Alicante, Spain
Polop, Costa Blanca, Alicante, Spain

Op de top kan je het kasteel van Polop bezichtigen. Dit kasteel deed tot 1945 dienst als begraafplaats en hiervan kan je nog enkele ruïnes bewonderen. Ondertussen zijn de lichamen verplaatst naar het nieuwe kerkhof in de stad. Van het kasteel blijft niet zoveel meer over, maar het uitzicht op de top is geweldig.  

Polop, Costa Blanca, Alicante, Spain
Polop, Costa Blanca, Alicante, Spain

View from Polop Castle, Costa Blanca, Alicante, Spain

Het panorama bestaat uit het vruchtbaar binnenland van de Costa Blanca met vele, uitgestrekte boomgaarden voor sinaasappel-, citroen-, en amandel teelt. Vanaf hier kan je bovendien ook in de horizon de Middellandse zee spotten. Geniet van uitzicht met een natje en droogje bij bar El Castel. De lieftallige huiskat houdt je graag gezelschap. 

El Castel, Polop, Costa Blanca, Alicante, Spain

Bar El Castel, Polop, Costa Blanca, Alicante, SpainWanneer je terug wandelt, houdt dan even halt bij Fonts del Xorros, een uniek en kleurrijk monument met maar liefst 221 waterspuwers! Dit is trouwens ook de ideale plaats om je drinkbus met drinkbaar water bij te vullen alvorens je je road trip door het binnenland van de Costa Blanca verderzet.  

Fonts del Xorros, Polop, Costa Blanca, Alicante, Spain

Verblijven in de buurt van Polop, bekijk hier alle opties. 

Fonts de L’Algar

Font's de L'Algar, Costa Blanca, Alicante, Spain

De volgende stop is Fonts de L’Algar. Deze bestemming mag je zeker niet overslaan, want hier kan je indrukwekkende watervallen bewonderen, in een oase van groen. Het is bovendien ook de perfecte plek om even afkoeling te zoeken tijdens een warme dag.

Wanneer je Fonts de L’Algar nadert, kan je verschillende parkings vinden. Wij betaalden een dagtarief van 5 euro. Vanaf onze parking was het nog een 10-tal minuten wandelen naar de ingang van het park. Dat dit een toeristische trekpleister is, kan je zien aan de vele restaurants, bars en winkeltjes langs de weg. De meeste voorzieningen beschikken zelf over een zwembad. Slim gezien, want tijdens de zomermaanden kan het hier heel warm worden en druk ook! Wij waren er midden oktober, dus druk was het niet echt. De temperatuur was bovendien nog ideaal  om te zwemmen.  

De inkomprijs bij Fonts de L’Algar is 5 euro per persoon. Je krijgt een plannetje mee met uitgestippelde route doorheen het park. De route loopt langs de rivier Algar en is een anderhalve kilometer lang en brengt je langs de watervallen en de natuurlijke zwembaden.  De meest indrukwekkende waterval bevindt zich eigenlijk net bij de ingang. Hier kan je prachtige foto’s maken! Het is bovendien ook echt de moeite om even in het water te gaan tot bij de waterval.  

Font's de L'algar, Costa Blanca, Alicante, Spain
Font's de L'algar, Costa Blanca, Alicante, Spain

Wil je wat rustiger zwemmen? Zet dan je wandeling verder. Onderweg kom je nog meer mooie plekjes met natuurschoon tegen. Het meest rustige plaatsje vind je tegen het einde van de route. Het water is hier heerlijk om eventjes pootje te baden of een verfrissende duik te nemen. Het is er ook heerlijk vertoeven tussen de bomen en rotsen.  

Font's de L'Algar, Costa Blanca, Alicante, Spain

Wij bleven slechts enkele uurtjes in Font de L’Algar plakken. We deden de wandeling, maar stopten op verschillende plekken om even te relaxen en het water in te gaan.  

Los van de roadtrip kan hier een volledige dag spenderen en er zo een leuke daguitstap van maken. Bovendien kan je waterpret in de watervallen van Fonts de L’algar ook combineren met een bezoek aan het Dino park. Dit is een botanische tuin, waar je wel honderden cactussen dinosaurussen kan bewonderen.  

Verblijven in de buurt van Fonts de L’Algar, bekijk hier alle opties. 

Guadalest  

Dat deze mini roadtrip enkel maar beter en beter wordt, zal je kunnen beamen wanneer je op de laatste stop bent aangekomen, namelijk Guadalest. Dit wordt niet voor niets één van de mooiste stadjes van Spanje genoemd.  

De route van Font de L’Agar naar Guadalest is al een belevenis op zich. Je rijdt verder de bergen in langs steile haarspeldbochten terwijl je geniet van het prachtig berglandschap.  

Road from Fonts de L'algar to Guadalest, mountains, Costa Blanca, Alicante, Spain

Parkeren kan bij de rand van de stad. Je vindt er enkele openbare parkings. Omdat we wat langer bleven hangen bij Font de L’agar kwamen we pas om 17 uur in Guadalest aan. We betaalden nog 2 euro voor de parking. Dat de parkings om 17 uur nog bijna volzet waren, zegt al iets over de populariteit van dit historisch pareltje.  

Guadalest is een eeuwenoud Moors bergstadje dat zich situeert rond een kasteel ‘El Castell de Guadelst’. Aan gezien het stadje zo hoog in de bergen ligt ten midden van de rotsen vormde dit een natuurlijke en stevige verdedigingsbuffer ten tijde van oorlog. Dit kan je nog zien aan de indrukwekkende uit rotsen gehouwen stadspoort. Ondertussen is het dorpje uitgebreid buiten de stadsmuren.  

Guadalest, Costa Blanca, Alicante, Spain
Guadalest, Costa Blanca, Alicante, Spain

Nog maar enkele stappen ver in het pittoreske Guadalest en dit stadje had mij al helemaal betoverd. De wirwar aan geplaveide straatjes, de kleine huisjes, de vele souvenir winkeltjes,… helemaal mijn ding. En dan moest het beste nog komen! Vanop het stadsplein geniet je namelijk van een oogverblindend uitzicht over het omliggende landschap in combinatie met het helderblauwe water van het stuwmeer. 

Guadalest, Costa Blanca, Alicante, Spain
Guadalest, Costa Blanca, Alicante, Spain

In het stadje kan je ook tal van musea bezoeken, de meeste zijn gespecialiseerd in miniatuurkunst. Wij bezochten het kasteel van Guadalest voor 4 euro per persoon. Het kasteel is op zich niet super indrukwekkend. Je kan wel naar de top wandelen waar je een beter zicht hebt op de klokkentoren. Ook hier heb je het indrukwekkend panorama over de vallei en het stuwmeer, maar dit kan je ook perfect vanop het stadsplein bewonderen.

Guadalest, Costa Blanca, Alicante, Spain

Guadalest, Costa Blanca, Alicante, Spain

Naast het stadje Guadalest bezoeken, kan je hier ook heel mooie wandelingen maken in het omliggende landschap.

Wil je liever een georganiseerde uitstap naar Guadalest, bekijk hieronder het aanbod van getyourguide.

 

Verblijven in de buurt van Guadalest? Bekijk hier alle opties.  

Nog meer van het binnenland van de Costa Blanca ontdekken?  

Er stonden er nog meer plekjes op onze planning, maar voor één dag was deze route met als eindpunt Guadalest meer dan voldoende. In dit prachtige landschap rond het stuwmeer van Guadalest zijn nog meer traditionele Moorse dorpjes te vinden zoals Benifato, Beniardá en Confrides. Een beetje verder kan je het stadje Penàguila, bekend om adelijke landhuizen bezoeken. Wil je graag jouw mini trip road trip uitbreiden? Dat kan! Er zijn meer dan genoeg mooie plekken om te ontdekken in het binnenland van de Costa Blanca!  

Wij genoten met volle teugen van het binnenland van de Costa Blanca. Het was met stip één van de hoogtepunten van onze reis. Ik hoop dat je met behulp van mijn route en tips, je je ook geroepen voelt om deze regio te ontdekken en er evenveel van geniet als wij deden.   

Welke plekken in het binnenland van de Costa Blanca zou jij graag willen verkennen? Laat het me weten in de reacties hieronder.  

Bedankt om te lezen.

Veel liefs,

Sarah

Pin voor later

een mini road trip door het binnenland van de Costa Blanca

Reistips en -benodigdheden

Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige websites.

Deze vind je misschien ook leuk?

Spread the love

2 thoughts on “Een mini road trip door het binnenland van de Costa Blanca

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *