De perfecte daguitstap tijdens een vakantie in New Orleans | USA

De perfecte dagtrip vanuit New Orleans | USA

Ga je binnenkort met vakantie naar New Orleans in de Verenigde Staten, plan dan zeker ook een dagtrip om het omliggende landschap van Louisiana te verkennen.  Maak een onvergetelijke Swamp tour en een bezoek één van de prachtige historische plantages.

New Orleans is een bruisende stad waar veel te beleven valt, maar ook de omliggende regio is zeker een bezoekje waard. Dit kan de perfecte afwisseling bieden van de drukke stad.

** Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat we een commissie kunnen ontvangen als je iets koopt dat we echt aanbevelen. Dit kost u niets extra en ondersteunt onze blog. Dank je. **

Het Diepe Zuiden

Sinds ik mij kan herinneren ben ik in de ban van het Zuiden van de Verenigde Staten. Deze streek heeft naast zijn prachtige natuur ook een rijke geschiedenis. Die  geschiedenis heeft natuurlijk wel een naar kantje. Denk maar aan de Europese kolonisering waardoor de inheemse bevolking plaats moest maken voor Spanjaarden, Engelsen, Fransen, Ieren en Schotten. Aan het slavernij regime waar de Afro-amerikaanse bevolking jarenlang op de vele plantages uitgebuit werd.  Om dan nog maar te zwijgen over de ku ku klux Klan die er zoveel pijn, terreur en angst veroorzaakte.

Het is net deze geschiedenis en smeltkroes aan culturen die ervoor zorgde dat het Zuiden een eigen, unieke cultuur ontwikkelde, helemaal verschillend van de andere Amerikaanse Staten.

En dit kan je allemaal aan de levende lijve ontdekken tijdens een daguitstap vanuit New Orleans.

De perfecte dagtrip vanuit New Orleans | USA

De perfecte daguitstap tijdens je vakantie in New Orleans plannen

Alvorens we op onze daguitstap vanuit New Orleans vertrokken, hadden we al een goed idee wat we precies wouden ervaren. We gingen voor een combinatie tussen natuur en cultuur. Daarom kozen we voor een Swap Tour bij Cajun Encounters en een bezoek aan de Oak Alley Plantation.

De dag voor onze trip boekten we online onze tickets voor de swap tour. Na het online bekijken van enkele touroperators kozen we voor Canjun Encounters Tour Company. Wanneer we  even op de website snuisterden, zagen we dat de prijs met transport uit New Orleans veel hoger was dan zonder transport. Vanzelfsprekend kozen we ervoor om met onze eigen auto te gaan. Gelukkig waren er nog enkele plekjes vrij. We betaalden in totaal iets van een 60 USD voor 2 volwassenen.

De perfecte dagtrip vanuit New Orleans | USA

Op de website van Canjun encounters tour company konden we ook nog andere tours boeken, waarbij plantage tour aan de mooiste historische plantages ons direct in het oog sprong. Deze excursie was echter heel prijzig en liet ons bovendien niet toe om een swamp tour als een bezoek aan Oak Alley Plantation op dezelfde dag te combineren.

Daarom besloten we Oak Alley Plantation op eigen houtje te bezoeken, zonder vooraf tickets aan te kopen. We checkten nog even de openingsuren op de website. En zagen dat wanneer we direct na de Swamp Tour in de auto sprongen, nog 2 uurtjes konden vertoeven op het domein van Oak Alley Plantation.

De perfecte dagtrip vanuit New Orleans | USA

Met de eigen auto gaan was dus niet enkel goedkoper, maar liet ons ook toe deze twee bezienswaardigheden in één dag te combineren.

Beide locaties liggen ongeveer op een uur rijden van New Orleans, maar aan de tegenovergestelde kant. Om dus van Cajun encounters naar Oak Alley te navigeren, kom je terug voorbij New Orleans. De reistijd van deze route bedraagt ongeveer 1u45 minuten. Als je deze 2 uitstappen wil combineren kies je dus best voor de vroegste swamp tour zodat je nog voldoende tijd hebt om Oak Alley Plantation te ontdekken. Deze uitstappen combineren in één dagtrip vanuit New Orleans vraagt wel een klein beetje time management skills.

Swamp tour met Canjun Encounters

Honney Lake Swamp

Na een stevig ontbijt in Hotel Indigo New Orleans Garden district vertrokken we richting Cajun Encounters. Voor ons beiden een activiteit waar we erg naar uit keken. Maar na het tegenvallen van onze airboat tocht in de Everglades, durfde ik niet teveel hoop koesteren.

De perfecte dagtrip vanuit New Orleans | USA

We reden ongeveer een uurtje van ons hotel tot bestemming van Cajun Encounters bij Honney Lake swamp. We kwamen aan in the middle of nowhere bij een verlaten brug. De setting deed me een beetje denken aan een typische thriller of horrorfilm. Maar dit schrikte mij absoluut niet af, integendeel ik vond het super spannend om het moeras op te gaan.

De perfecte dagtrip vanuit New Orleans | USA

Zoals omschreven in ons e-ticket melden we ons aan binnen in de hut, waar we snel nog iets dronken. Het was namelijk super heet die dag en buiten zat het vol muggen. Tip: vergeet dus zeker geen muggenspray op deze excursie!

Ondertussen kregen we een gekleurd armbandje en werden verzocht om buiten bij onze kleur te gaan zitten. Daar kwam onze gids Luka ons ophalen. Het deed me een beetje denken aan een schooluitstap, maar alles was heel vlot en goed georganiseerd. Dus ik mag echt niet klagen.

De swamp tour

De perfecte dagtrip vanuit New Orleans | USA

Luka begeleidde ons naar de boot, waar we samen met de anderen plaatsnamen voor een onbekend avontuur. Nog maar het water op en Luka begon met veel passie zijn kennis over deze streek te delen. Hij kon honderduit vertellen over de lokale fauna en flora. Hij toonde ons de mooiste plekjes op het moeras, hielp ons dieren spotten en bestuurde de boot zodat iedereen alles kon zien en de perfecte foto’s kon nemen.

De perfecte dagtrip vanuit New Orleans | USA

De perfecte dagtrip vanuit New Orleans | USA

Wat me het meest is bijgebleven van deze volledige Swamp Tour was toen Luka zijn persoonlijke evaringen over Orkaan Katrina deelde. Iedereen werd toen even stil. De vele overgebleven sporen op het moeras zelf, konden ons maar een heel klein fragment tonen door wat voor hel de lokale bevolking toen is gegaan. Maar dat minieme deel was meer dan genoeg om te beseffen hoe zwaar het wel geweest was.

De perfecte dagtrip vanuit New Orleans | USA

De perfecte dagtrip vanuit New Orleans | USA

Zo zijn er nog enkele huizen te zien met FEMA marks. Toen orkaan Katrina insloeg, stond alles onder water. Mensen vluchtten naar boven tot ze zich op de zolder moesten terugtrekken. Vaak in alle haast dachten ze er niet aan een bijl mee te nemen om zo van binnenuit een gat in het dak te maken. Zo overleden vele mensen aan de hitte in de zolder. Huizen werden gecontroleerd en gekentekend na controle met een FEMA mark.

De perfecte dagtrip vanuit New Orleans | USA

Gedurende de 2 uur op het moeras heb ik me geen moment verveeld.  Geen vraag bleeft ontbeantwoord. Luka kon iets vertellen over het paarseizoen van de schildpad tot over de meest giftige plantsoorten en deed dit op een heel natuurlijke en persoonlijk manier. Ik vond deze uitstap zeker en vast tot de laatste penny zijn geld waard. Ook de fooi voor onze gids Luka was dubbel en dik verdiend!

Oak Alley Plantation

Het platteland van Louisiana

Na de Swamp Tour sprongen we direct in de auto richting Oak Alley Plantation zoals de naam reeds weggeeft, met prachtige indrukwekkende eiken lanen.

De perfecte dagtrip vanuit New Orleans | USA

Op weg kwamen voorbij de verschillende parishes van Louisiana en reden we door het platteland. Heel leuk om ook die kant van Louisiana te zien. We zagen ook enkele historische plantage huizen, maar konden hier helaas niet stoppen. Achteraf gezien heb ik hier geen spijt van, want Oak Alley Plantation was voor mij het meest indrukwekkende historische plantage domein van ze allemaal.

Het grote, witte plantagehuis datteert uit 1837 en het omliggende domein deed dienst als suikerriet plantage. Vandaag is Oak Alley Plantation een historisch landmerk dat wordt gebruikt als (openlucht)museum en verschillende tentoonstellingen huist.

Oak Alley Plantation verkennen

Aangekomen bij Oak Alley Plantation kochten we een ticket bij de inkom ter waarde van 25 USD per persoon. We hadden nog 2 uurtjes tot sluitingstijd, dus besloten we te beginnen bij de tentoonstellingen aangezien we na sluitingstijd nog het domein verder konden ontdekken.

De perfecte dagtrip vanuit New Orleans | USA

We verkenden eerst de hutjes achter de reusachtige villa. Deze waren vroeger de verblijfplaatsen van de slaven. In elke hutje kon zien wie er had gewoond en in welke omstandigheden. Je kon ook zien wat hun taken waren en hoe het dagelijkse leven er voor hen aan toe ging. Omdat hun verhaal heel persoonlijk werd gemaakt, voelde ik mij meer betrokken en was het makkelijker om mij in te leven.

De perfecte dagtrip vanuit New Orleans | USA

De perfecte dagtrip vanuit New Orleans | USA

Binnen het grote plantagehuis zijn er ongeveer om de 10 minuten geleide rondleiding in kleine groepjes. Aangezien wij één van de laatsten waren, kregen we een privé tour. Hier werd vooral de nadruk gelegd op het leven in de villa, maar er werd telkens stilgestaan bij de twee versies. Enerzijds door de ogen van de meesters en anderzijds uit het perspectief van de slaven. Op sommige momenten wel heel confronterend om de verschillende verhalen naast elkaar te horen.

De perfecte dagtrip vanuit New Orleans | USA

Daarna besloten we nog even op het domein rond te wandelen en enkele foto’s te nemen. Aan prachtige foto plekjes zeker geen gebrek. De massieve, reusachtige eiken bomen en de prachtige witte villa zorgden een magische, sprookjesachtige setting ondanks het duistere verleden.

De perfecte dagtrip vanuit New Orleans | USA

Oak Alley Plantation op eigen houtje bezoeken was perfect mogelijk. Meer nog, ik zou het zelf echt aanraden. Bij de verschillende tentoonstellingen die deel uitmaken van de inkomprijs werd voldoende uitleg geboden. Een gids op een georganiseerde excursie kan misschien nog meer in detail vertellen, maar wij vonden het vooral leuk om vrij over het domein te dwalen zonder tijdslimiet.

Vind je het minder leuk om zelf een daguitstap in elkaar te steken, bekijk hieronder dan zeker het aanbod van Getyourguide met zowel culturele als avontuurlijke tours om de omgeving van New Orleans te ontdekken.

De perfecte daguitstap tijdens een vakantie in New Orleans

Touren op Honey lake swamp en een bezoek aan the Oak Alley plantation op één dag is dus perfect mogelijk. Het is de ideale dagtrip voor mensen zoals ons, die niet lang in New Orleans blijven, maar toch even de omgeving willen verkennen en zowel natuur als cultuur willen opsnuiven.

Vergeet zeker ook niet de leukste bezienswaardigheden voor een vakantie in New Orleans te bekijken.

Welke activiteit spreekt jou het meeste aan? Of zou je ook voor de combo van natuur en cultuur gaan? Laat het mij hieronder in de reacties weten.

Bedankt om te lezen,

Veel liefs Sarah

De perfecte dagtrip vanuit New Orleans | USA

Blijf op de hoogte van nieuwe blogpost en abonneer je hieronder op mijn nieuwsbrief.

Pin voor later

De beste daguitstap vanuit New Orleans
De beste daguitstap vanuit New Orleans

Deze vind je misschien ook leuk

Spread the love

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *