Is Myanmar veilig land om te reizen?

Is Myanmar veilig land om te reizen?

Als antwoord op mijn instragram reeks over Myanmar ontving ik ekele vragen met betrekking tot veiligheid tijdens het reizen in Myanmar. Onlangs verscheen Myanmar namelijk op een zeer negatieve manier in de actualiteit vanwege het terugkerende geweld tussen de boeddhisten en de Rohingya, een islamitische etnische minderheidsgroep.

Is Myanmar veilig land om te reizen?

Hoe ontstond dit geweld?

In 1948 werd Myanmar onafhankelijk als de democratisch bestuurde Unie van Birma. Stabiliteit is echter nooit bereikt door interne conflicten over etnische en nationalistische kwesties, economische belangen en politieke stromingen. In 1962 vond een militaire staatsgreep plaats en werd een militaire dictatuur geïnstalleerd. Dat bleef zo ​​tot 2011, toen de nieuwe grondwet een einde maakte aan het militaire beheer. Dit leidde tot meer vrijheid, zoals het openen van de grenzen voor toeristen. Maar anderzijds leidde het ook tot de opkomst van jaren van onderdrukte spanningen tussen de verschillende religieuze groepen in Myanmar.

In 2012 brak er opnieuw geweld uit in het westen van Myanmar tussen de islamitische Rohingya, oorspronkelijk uit Bangladesh, en lokale boeddhisten. Nu is het geweld nog erger dan ooit.

Is Myanmar veilig land om te reizen?

Is Myanmar veilig land om te reizen?

Kunnen we nog steeds reizen in Myanmar?

Wanneer je van plan bent om naar Myanmar te reizen, kan je het best vooraf controleren of de bestemming waarheen je reist veilig is. Dit kan online worden gedaan via uw overheidssite. Dit is de link voor België.

Volgens deze website is reizen in Myanmar over het algemeen veilig wanneer je je houdt aan de beperkingen van de lokale overheid. Zo hebben ze bepaald in welke gebieden je wel en niet kan reizen. De gebieden die je waar je niet kan reizen, zijn gebieden van geweld tussen de overheid en etnische lokale minderheden. Via deze website kunt u zien welke gebieden van Myanmar beperkt zijn. Dus als je deze richtlijnen volgt, is het veilig om door Myanmar te reizen.

Is Myanmar veilig land om te reizen?

Hoe zit het met de persoonlijke veiligheid?

Over het algemeen is de misdaad tegen toeristen in Myanmar erg laag. Kleine criminaliteit zoals diefstal komt soms voor. Persoonlijk heb ik er geen ervaring mee. Maar wees net als in alle landen, voorzichtig met waardevolle items.

In Myanmar zijn toeristen nog vrij nieuw. In toeristische gebieden zoals Bagan en Inle Lake, benaderen de lokale bevolking je al om iets te verkopen. Ze doen dit echter op een vriendelijke en respectvolle manier zonder zich op te dringen. Vergeet zeker niet te onderhandelen wanneer je iets wil kopen.

Is Myanmar veilig land om te reizen?

Toen we op zoek waren naar een goede plek om de zonsopgang in Bagan te bekijken, werden we benaderd door een lokale bewoner. Hij leidde ons naar een pagode waar we zonder andere toeristen van de zonsopgang konden genieten. Nadien vroeg hij ons naar zijn schilderijen te kijken. Omdat Jan ook een kunstenaar is, vonden het wel leuk om zijn schilderijen te bekijken. We besloten er één te kopen, zonder over een prijs te onderhandelen,  om zo een ​​lokale kunstenaar te steunen. Na het vertrek gingen we naar de andere pagodes. Daar zagen we verschillende lokale bewoners die net dezelfde schilderijen aanboden met een veel lagere kostprijs. Dus als iemand je spontaan helpt, hoef je je niet verplicht te voelen om iets te kopen. En als je echt iets wilt kopen, onderhandel je best altijd eerst over een prijs.

Is Myanmar veilig land om te reizen?

In andere minder toeristische gebieden zijn lokale inwoners vaak in de ban van toeristen. Jonge inwoners houden ervan om met je te praten omdat ze hun Engels willen oefenen. We zijn meermaals benaderd om Engels te spreken op verschillende plaatsen zoals onder andere Mandalay Hill. Meestal stellen ze basisvragen zoals ‘waar kom je vandaan?’ En dan volgt er een kort gesprek. Ik vond dit persoonlijk heel leuk en zo krijg je ook de kans om iets meer te weten te komen over hun levensstijl.  Anderen willen gewoon een foto of selfie met je maken. Lokale bewoners zijn er dol op als je hun tradities, rituelen en gewoontes overneemt,  zoals het dragen van een longhi. Ze geven je dan graag veel complimenten.

Is Myanmar veilig land om te reizen?

Is Myanmar veilig land om te reizen?

Wat moet je zeker en vast controleren alvorens je vertrek naar Myanmar?

 • Visa
  Controleer welk visum je moet aanvragen. Dit kan op de Myanmar-ambassade in je eigen land. Als je twijfelt, neem dan met hen contact op en zij zullen je voorzien van de nodige informatie.
 • Reispas
  Informeer onmiddellijk voor een internationaal paspoort. Als je er een hebt, kijk dan of het geldig is tot 6 maanden na je reis.
 • Vaccinaties
  Ontdek welke vaccinaties en / of medicijnen je nodig hebt om naar Myanmar te reizen.
 • Reisverzekering
  Je weet nooit wat er kan gebeuren, dus sluit een ​​reisverzekering af!
 • Geld
  Je kunt geld wisselen bij de lokale wisselkantoren of geld afhalen via een geldautomaat. Je vindt verschillende geldautomaten in elke stad. Vergeet bij het verlaten van Myanmar niet om Kyats uit te wisselen, want eenmaal buiten Myanmar kunnen Kyats niet meer worden geruild.

Is Myanmar veilig land om te reizen?

Is Myanmar veilig land om te reizen?

Ik hoop dat met deze blogpost de vraag over veilig reizen in Myanmar werd beantwoord. Mijn droom voor Myanmar is dat het geweld stopt en dat het hele land geopend zal worden voor toerisme. Zodat iedereen de kans heeft om dit geweldige, mooie land te ontdekken met hun gastvrije, warme en vriendelijke bewoners.

Is Myanmar veilig land om te reizen?

Is Myanmar veilig land om te reizen?

Wil je graag meer tips over reizen in Myanmar, lees dan zeker ook de blogpost over mijn persoonlijke 5 MUST-DO’s in Myanmar. Hier vind je talrijke tips over leuke activiteiten en plekken in Myanmar.

Als je vragen hebt, aarzel dan niet om contact met me op te nemen of hieronder een reactie achter te laten.

Veel liefs,

Sarah.

Pin voor later

Is Myanmar veilig land om te reizen?
Is Myanmar veilig land om te reizen?
Is Myanmar veilig land om te reizen?

Reistips en -benodigdheden

Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige websites.

Spread the love

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *