Als antwoord op mijn instragram reeks over Myanmar ontving ik ekele vragen met betrekking tot veiligheid tijdens het reizen in Myanmar. Onlangs verscheen Myanmar namelijk op een zeer negatieve manier in de actualiteit vanwege het terugkerende geweld tussen de boeddhisten en de Rohingya, een islamitische etnische minderheidsgroep.
Hoe ontstond dit geweld?
In 1948 werd Myanmar onafhankelijk als de democratisch bestuurde Unie van Birma. Stabiliteit is echter nooit bereikt door interne conflicten over etnische en nationalistische kwesties, economische belangen en politieke stromingen. In 1962 vond een militaire staatsgreep plaats en werd een militaire dictatuur geïnstalleerd. Dat bleef zo tot 2011, toen de nieuwe grondwet een einde maakte aan het militaire beheer. Dit leidde tot meer vrijheid, zoals het openen van de grenzen voor toeristen. Maar anderzijds leidde het ook tot de opkomst van jaren van onderdrukte spanningen tussen de verschillende religieuze groepen in Myanmar.
In 2012 brak er opnieuw geweld uit in het westen van Myanmar tussen de islamitische Rohingya, oorspronkelijk uit Bangladesh, en lokale boeddhisten. Nu is het geweld nog erger dan ooit.
Kunnen we nog steeds reizen in Myanmar?
Wanneer je van plan bent om naar Myanmar te reizen, kan je het best vooraf controleren of de bestemming waarheen je reist veilig is. Dit kan online worden gedaan via uw overheidssite. Dit is de link voor België.
Volgens deze website is reizen in Myanmar over het algemeen veilig wanneer je je houdt aan de beperkingen van de lokale overheid. Zo hebben ze bepaald in welke gebieden je wel en niet kan reizen. De gebieden die je waar je niet kan reizen, zijn gebieden van geweld tussen de overheid en etnische lokale minderheden. Via deze website kunt u zien welke gebieden van Myanmar beperkt zijn. Dus als je deze richtlijnen volgt, is het veilig om door Myanmar te reizen.
Hoe zit het met de persoonlijke veiligheid?
Over het algemeen is de misdaad tegen toeristen in Myanmar erg laag. Kleine criminaliteit zoals diefstal komt soms voor. Persoonlijk heb ik er geen ervaring mee. Maar wees net als in alle landen, voorzichtig met waardevolle items.
In Myanmar zijn toeristen nog vrij nieuw. In toeristische gebieden zoals Bagan en Inle Lake, benaderen de lokale bevolking je al om iets te verkopen. Ze doen dit echter op een vriendelijke en respectvolle manier zonder zich op te dringen. Vergeet zeker niet te onderhandelen wanneer je iets wil kopen.
Toen we op zoek waren naar een goede plek om de zonsopgang in Bagan te bekijken, werden we benaderd door een lokale bewoner. Hij leidde ons naar een pagode waar we zonder andere toeristen van de zonsopgang konden genieten. Nadien vroeg hij ons naar zijn schilderijen te kijken. Omdat Jan ook een kunstenaar is, vonden het wel leuk om zijn schilderijen te bekijken. We besloten er één te kopen, zonder over een prijs te onderhandelen, om zo een lokale kunstenaar te steunen. Na het vertrek gingen we naar de andere pagodes. Daar zagen we verschillende lokale bewoners die net dezelfde schilderijen aanboden met een veel lagere kostprijs. Dus als iemand je spontaan helpt, hoef je je niet verplicht te voelen om iets te kopen. En als je echt iets wilt kopen, onderhandel je best altijd eerst over een prijs.
In andere minder toeristische gebieden zijn lokale inwoners vaak in de ban van toeristen. Jonge inwoners houden ervan om met je te praten omdat ze hun Engels willen oefenen. We zijn meermaals benaderd om Engels te spreken op verschillende plaatsen zoals onder andere Mandalay Hill. Meestal stellen ze basisvragen zoals ‘waar kom je vandaan?’ En dan volgt er een kort gesprek. Ik vond dit persoonlijk heel leuk en zo krijg je ook de kans om iets meer te weten te komen over hun levensstijl. Anderen willen gewoon een foto of selfie met je maken. Lokale bewoners zijn er dol op als je hun tradities, rituelen en gewoontes overneemt, zoals het dragen van een longhi. Ze geven je dan graag veel complimenten.
Wat moet je zeker en vast controleren alvorens je vertrek naar Myanmar?
- Visa
Controleer welk visum je moet aanvragen. Dit kan op de Myanmar-ambassade in je eigen land. Als je twijfelt, neem dan met hen contact op en zij zullen je voorzien van de nodige informatie. - Reispas
Informeer onmiddellijk voor een internationaal paspoort. Als je er een hebt, kijk dan of het geldig is tot 6 maanden na je reis. - Vaccinaties
Ontdek welke vaccinaties en / of medicijnen je nodig hebt om naar Myanmar te reizen. - Reisverzekering
Je weet nooit wat er kan gebeuren, dus sluit een reisverzekering af! - Geld
Je kunt geld wisselen bij de lokale wisselkantoren of geld afhalen via een geldautomaat. Je vindt verschillende geldautomaten in elke stad. Vergeet bij het verlaten van Myanmar niet om Kyats uit te wisselen, want eenmaal buiten Myanmar kunnen Kyats niet meer worden geruild.
Ik hoop dat met deze blogpost de vraag over veilig reizen in Myanmar werd beantwoord. Mijn droom voor Myanmar is dat het geweld stopt en dat het hele land geopend zal worden voor toerisme. Zodat iedereen de kans heeft om dit geweldige, mooie land te ontdekken met hun gastvrije, warme en vriendelijke bewoners.
Wil je graag meer tips over reizen in Myanmar, lees dan zeker ook de blogpost over mijn persoonlijke 5 MUST-DO’s in Myanmar. Hier vind je talrijke tips over leuke activiteiten en plekken in Myanmar.
Als je vragen hebt, aarzel dan niet om contact met me op te nemen of hieronder een reactie achter te laten.
Veel liefs,
Sarah.
Pin voor later



Reistips en -benodigdheden
Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige overzicht met mijn persoonlijke reistips!

Skyscanner is de place-to-be om vluchten te boeken. Deze handig reisvergelijking website helpt je goede deals te vinden voor tal van bestemmingen. Omdat ik veel reis, doe ik vaak beroep op luchthavenparking. Ik had reeds goede ervaringen met Parkos en Quickparking.

Accommodaties boeken kan super gemakkelijk bij booking.com. Je vindt niet enkel tal van verblijven en goede deals, maar door het instellen van de filters kan je snel een accommodatie vinden die aan al jouw noden voldoet.

Voor een huurauto moet je absoluut bij Sunny Cars zijn. Deze transparante maatschappij werkt samen met lokale autoverhuurbedrijven en zorgt ervoor dat alle verzekering reeds inclusief zijn wanneer je de auto boekt. Bij het ophalen van jouw wagen kom jij dus niet voor verrassingen te staan in de vorm van extra kosten.

De leukste tours, unieke reiservaringen en beste deals voor populaire bezienswaardigheden vind je gegarandeerd bij Getyourguide.

Wil je graag van de ene naar de andere bestemming reizen in buitenland. Dan is 12togo the place-to-be. Hier vind je gemakkelijk transfers in verschillende landen.

Verder krijg ik ook veel vragen over welk camera materiaal ik gebruik om mijn reizen te fotograferen.
Ik fotografeer met een fullframe systeemcamera: Nikon Z 6II body. Ik heb enkele lenzen, maar deze 3 zijn mijn absolute toppers tijdens het reizen:
- All-round lens: NIKKOR Z 24-70 mm f/2.8. (Hier fotografeer ik bijna alles mee. Begin je net met fotograferen? Dan zou ik je deze lens aanbevelen)
- Groothoeklens: NIKKOR Z 14-24 mm f/2.8. (Architectuur, interieur, landschappen,...)
- Zoomlens: NIKKOR Z 70-200 mm f/2.8. (Wildlife,...)
Belangrijk wanneer je foto's van jezelf wil nemen, of met trage sluitertijd wil fotograferen (donkere ruimte, nachtfotografie, waterval,...) is ook een statief. Zelf gebruik ik er eentje van Sirui.
Filmen voor mijn social media kanalen doe ik met mijn iPhone. Wanneer ik alleen reis neem ik mijn Joby GripTight PRO 2 GorillaPod mee, een klein, handig statiefje die ik overal aan kan bevestigen.
Wil je meer leren over hoe je de beste vakantiefoto's kan nemen? Neem dan zeker een kijkje naar mijn e-book waar ik al mijn fotografie tips deel. Wil je graag je vakantiefoto's snel en mooi kunnen bewerken? Dan zijn mijn Lightroom presets een absolute must-have.
Ik wens je alvast heel veel plezier op je volgende vakantie!