Uniek verblijven in La Muralla Roja in Calpe. Doen of niet?

Verblijven in La Muralla Roja, doen of niet?

Na het zien van de populaire serie Squid Game en erachter te komen dat het iets wat vreemde, gekleurde trappenhuis in deze serie op een gebouw in Spanje is geïnspireerd, werd mijn interesse gewekt. Dit wilde ik toch eens met mijn eigen ogen bewonderen. Tot mijn grote verbazing is dit prachtig appartementencomplex gesitueerd in Calpe, een kuststad aan de Spaanse Costa Blanca. En beter nog, je kan in het gebouw zelf gewoon een appartementje huren. Dit moest je mij geen twee keer zeggen. Binnen de minuut had ik een verblijf geboekt in La Muralla Roja in Calpe. Hier deel ik graag mijn ervaringen over mijn verblijf en vertel ik je of een vakantie appartement huren in La Muralla Roja de moeite waard is.  

** Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat we een commissie kunnen ontvangen als je iets koopt dat we echt aanbevelen. Dit kost u niets extra en ondersteunt onze blog. Dank je. ** 

La Muralla Roja 

In de jaren 60 tot 80 ontwierp Ricardo Bofill veel postmoderne gebouwen. La Muralla Roja in Calpe is één van zijn meest iconische werken. Dit merkwaardige gebouw werd ontworpen in 1968 en gebouwd in 1973. Maar in Calpe kan je nog meer ontwerpen van Ricardo Bofill bewonderen zoals Xanadú, El Anfiteatro en Las Villas. Xanadú bevindt zich trouwens naast Muralla Roja en heeft ook een heel uniek karakter.  

Bij het ontwerpen van La Muralla Roja liet Ricardo Bofill zich inspireren door de kashba’s, maar gaf er een eigen avant-gardische toets aan. Je vindt er dus heel wat traditionele elementen terug zoals de trappen, binnenplaatsen en bruggen die alles met elkaar verbinden.  

La Muralla Roja, Calpe, Spain, Ricardo Bofill

Het gebouw oogt misschien eerder simpel en minimalistisch, maar er is absoluut nagedacht over het ontwerp. Zo integreerde Bofill vele binnenplaatsen en terrassen niet enkel omdat het mooi oogt of leuk is om te vertoeven, maar die ervoor zorgen dat er voldoende natuurlijk licht in elk appartement binnenkomt. 

Daarnaast heeft ook elke kleur een functie en achterliggende betekenis. Zo wordt de blauwe kleur gebruikt voor de centrale binnenplaats, roze voor de secundaire binnenplaatsen en violet voor de trappen, gangen en bruggen. Waar de rode en roze tinten eerder contrasteren met landschap, smelten de de blauwtinten eerder samen met het blauw van de lucht en zee.  

La Muralla Roja, Calpe, Costa Blanca
La Muralla Roja, Calpe, Costa Blanca

De eerste indrukken van La Muralla Roja in Calpe 

Na een kort nachtje slapen, een vroege ochtendvlucht en een autorit van Alicante naar Calpe naderden we een doolhof aan straten volgebouwd met vakantiewoningen en – appartementen. Mijn eerste gevoel vertelde me dat we verkeerd gereden waren. Net wanneer ik dacht, hoe in godsnaam zou een gebouw als Muralla Roja hier in deze wijk gesitueerd zijn, reden we een bocht in en zag ik de roze pieken van het gebouw van achter een heuvel verschijnen.  

Jan en ik werden er even stil van. De vorm, de kleuren, de grootte,… het maakte een enorme indruk op ons.  Enerzijds zo in contrast met de talloze andere vakantie accommodaties in verschillende maten en stijlen, maar vreemd genoeg toch helemaal in deze omgeving passen.  

La Muralla Roja, Calpe, Costa Blanca

Eenmaal ingecheckt in ons vakantie appartement gingen we meteen op ontdekking in het gebouw. Het was al een wonder dat we vrij snel ons appartement vonden, want eerlijk La Muralla Roja is echt een doolhof. De vele terugkerende vormen en elementen zoals trappen, hallen, verdiepen en terrassen zijn zo overweldigend dat je er letterlijk verloren loopt. Maar als je er even verblijft, leer je het gebouw en de verschillende routes goed kennen. Daarbij vormen de verschillende kleuren een herkenningspunt. Tegen het einde van de reis kon ik eindelijk zonder problemen mijn weg vinden naar het zwembad en terug.  

La Muralla Roja, Calpe, Costa Blanca
La Muralla Roja, Calpe, Costa Blanca

Het leuke is dat elke kleur precies zijn eigen identiteit en vibe heeft. Het donker rode deel waar wij verbleven was eerder donker en mysterieus. In combinatie met het groen van de planten voelde het heel zuiders aan. De indigo blauwe deel deed ons een beetje terugdenken aan Marokko. Terwijl het licht roze dan weer heel fris en vernieuwend oogt en in combinatie met het pastel purper ons een terugbracht naar het art deco district in Miami.  

La Muralla Roja, Calpe, Costa Blanca
La Muralla Roja, Calpe, Costa Blanca

La Muralla Roja, Calpe, Costa Blanca

Daarnaast speelt ook het licht een grote rol. Afhankelijk van hoe het licht valt op de verschillende delen van het gebouw, zal je het er niet alleen anders uitzien, maar ook verschillend ervaren.   

De faciliteiten binnen La Muralla Roja

Veiligheid, privacy en parking  

La Muralla Roja is een populaire trekpleister in Calpe. Iedereen wil dit befaamde gebouw graag eens bewonderen. Gelukkig is La Muralla Roja privéterrein dat je enkel kan betreden als je er woont of een vakantieverblijf huurt. Het domein is door een omheining en elektrische poort beschermd. Ook is er altijd een nachtwaker aanwezig om een oogje in het zeil te houden.  

Een grote bonus is dat er op het domein ook een parking is. Ideaal voor als je zoals ons een auto huurt om de omgeving te ontdekken. Je kan je auto dichtbij parkeren en vooral veilig parkeren. 

Het zwembad

En dan komen we bij mijn favoriete plekje in Muralla Roja, het zwembad. De locatie van het zwembad namelijk op het dak, is de grootste troef. Je bent er helemaal ingesloten en kan er in alle rust dus genieten van de prachtige, kleurrijke architectuur. Daarnaast heb je hier ook een heel goed uitzicht over het omliggende landschap en de Middellandse zee.  

La Muralla Roja, Calpe, Costa Blanca
La Muralla Roja, Calpe, Costa Blanca

La Muralla Roja, Calpe, Costa Blanca

Het zwembad is op zich eerder klein. Het is ook niet het soort zwembad waar je baantjes kan trekken, maar eerder om op het warmste moment van de dag even verkoeling te zoeken. Toen wij er waren in oktober, dus buiten het hoogseizoen, was het er altijd heel rustig en hadden we het zwembad voor onszelf. Ik vond het hier heerlijk zitten. 

Het strand 

Bij een levendig appartementencomplex hoorde uiteraard ook een beach club. Zo werd er door Ricardo Bofill in de jaren 70 de Manzanera Social club gebouwd. Deze recreatieve voorziening met restaurant, zwembad en steiger bevond zich op het strand bij La Muralla Roja, en was bereikbaar via een stenen trap.  

Nu kan je steeds gebruik maken van de stenen trap om naar het strand te gaan, maar wie zoekt naar de Manzanera Social club zal ik moeten teleurstellen. Wat eens een hippe, levendige strandbar was, is nu een niets meer dan een verloederd hoopje stenen met hier en daar een kleurrijke toets van graffiti.  

Het bijhorend rotsstrand is openbaar, dus iedereen kan hier komen genieten van zon en zee. Vele toeristen komen eens een kijkje nemen, maar gaan niet verder dan de restanten van de club. Dit maakt dat dit met rotsen bedekte strand in tegenstelling tot de levendige zandstranden in Calpe, vrij rustig blijft. En net om die reden is dit mijn favoriete strand in Calpe. Daarnaast was het gewoon ook lekker dicht bij ons verblijf. Dit afgezonderd strandje vormde dus het perfecte plekje na een drukke dag sightseeing nog even te ontspannen en een verfrissende duik te nemen.  

Manzanera Social club, Calpe, Costa Blanca
Manzanera Social club, Calpe, Costa Blanca

Zin in een dagje waterpret in Calpe? Bekijk hier het aanbod van getyourguide. 

 

Foto’s nemen in La Muralla Roja 

La Muralla Roja is een populaire bezienswaardigheid in Calpe. Helaas kan je dit prachtige gebouw niet zomaar betreden wanneer je er niet verblijft. Wat uiteindelijk heel normaal is, omdat er in La Muralla Roja ook effectief mensen wonen.   

Wil je het gebouw graag bezichtigen, dan kan je er wel rond wandelen via Partida Manzanera. Ook drones gebruiken om het gebouw vanuit de lucht te fotograferen, zijn niet toegelaten. Voor professionele fotoshoots in het gebouw moet je dan ook een officiële aanvraag indienen.   

Ook voor de vakantiegangers die er verblijven zijn er trouwens strikte regels om de privacy van de vaste bewoners te respecteren.  Zo mag je er enkel foto’s maken tussen 10-14 uur en 16-20 uur

La Muralla Roja, Calpe, Costa Blanca
La Muralla Roja, Calpe, Costa Blanca

Het strand met de ruïnes van de Manzanera Social club is wel bereikbaar via de stenen trappen die je vanaf de straat naar beneden leiden.  

Hoe een vakantieverblijf in La Muralla Roja boeken? 

La Muralla Roja is deels bewoond door vaste bewoners. Daarnaast worden ook enkele appartementen verhuurd aan vakantiegangers. Deze appartementen kan je vaak boeken via booking.com of airbnb. Aangezien het fotogenieke gebouw erg in trek is bij toeristen kunnen de prijzen er hoog oplopen. Dit is zeker het geval tijdens het hoogseizoen.  

We huurden een appartement voor 4 personen met 2 kamers via booking.com. Je kan ook opteren voor een studio of een appartement met 3 kamers. We boekten een verblijf voor 9 nachten in oktober. De prijs viel ontzettend mee omdat onze vakantie tijdens het laagseizoen viel. 

De communicatie verliep via een verhuurbedrijf in Calpe over booking app. We kregen snel antwoord op onze berichtjes en vroeger inchecken was ook geen probleem. Tijdens onze reis volgenden we alle instructies op het reservatieformulier. Er stond dat we de sleutels bij de receptie konden afhalen. Wanneer we aankwamen bij La Muralla Roja was er echter niemand te bespeuren. We konden ook het terrein niet betreden, want het was met een omheining en elektrische poort afgesloten. We probeerden het kantoor via het opgegeven telefoon nummer te bereiken zonder resultaat. Daarna contacteerde ik de klantendienst van booking.com die ook de verhuurfirma niet te pakken kreeg. Na nog even zoeken op de booking app vond ik ergens in een klein hoekje het adres waar we de sleutels van het appartement konden ophalen. Jammer dat dit helemaal niet op het reservatieformulier, dat ik express zo netjes had afgedrukt, stond vermeld.  

We namen de auto en een paar minuten later kwamen we aan bij het kantoor van PlusHolidays. Je raadt het al! Het kantoor was gesloten, want het was zondag. Gelukkig hing er een briefje in de vitrine met een telefoon nummer. Alweer een ander nummer dan dit dat vermeld werd op het reservatieformulier. Gelukkig kon ik via deze weg wel de contact persoon bereiken en kwam die snel ter plaatse om ons de sleutels en nodige info te bezorgen.  

Op zich duurde dit alles een goed uur, dus zoveel tijd hebben we niet verloren. Maar als je dus een vakantie appartement boekt in La Muralla Roja met een tussenpartij, hou er dan rekening mee dat je waarschijnlijk je sleutel op een ander plek moet ophalen. Ook bij het uitchecken moet je de sleutel op het kantoor terug brengen of deponeren in de brievenbus wanneer het kantoor gesloten is. 

Hoe ziet een appartement in La Muralla Roja eruit?  

Een beetje verblindt door de fantastische en kleurrijke architectuur van La Muralla Roja wandelde ik euforisch het appartement binnen. Wanneer ik binnen kwam schrok ik een beetje. De inrichting van het vakantieverblijf waar we in verbleven, strookte totaal niet met het minimalistische en kleurige ontwerp van het gebouw.  

Het interieur van het appartement was vrij eenvoudig en al wat verouderd. De grote luxe mag je hier dus zeker niet verwachten. De ruimte wordt in verschillende kleine kamertjes opgedeeld.  Zo hadden we twee heel kleine slaapkamers, een leefruimte, een keuken, badkamer en balkon. Wat mij meteen opviel waren de veel te grote en lompe meubels voor deze ruimtes en de veelheid aan kasten. Die kasten zijn uiteraard wel handig als je hier voor een langere periode blijft met een gezin van 4.  

Ik zag al meteen potentieel. Als uitbater van een eigen vakantiehuis is dit natuurlijk een beetje beroepsmisvorming. Met een kleine opknapbeurt en een wat meer gepaste interieurstyling zou deze plek er veel beter uitzien. Maar dat is natuurlijk een beslissing van de verhuurders. 

Op zich had ik niet zoveel moeite met de inrichting van het appartement. We hadden alles wat we nodig hadden voor een geslaagde vakantie. We waren er natuurlijk ook niet zoveel aangezien we dagelijks op ontdekking gingen naar de mooiste bezienswaardighen in de Costa Blanca.  

Mijn favoriete plekje in het appartement was met stip het balkon waarvan we een prachtig uitzicht hadden op de azuurblauwe Middellandse Zee.  

Wat kan je doen in de buurt van La Muralla Roja 

Vanaf La Muralla Roja kan je via Partida Manzanera langs de kust naar het centrum van Calpe wandelen. Je doet er ongeveer een kwartiertje over. Je bent er niet enkel snel, maar geniet ook van prachtige uitzichten over de Calpe, Ifac en de Middellandse Zee.  

Eén van mijn favoriete activiteiten in Calpe was slenteren door de Oude Moorse wijk El Arrabal. Hier kan je naar hartenlust verdwalen in de kronkelige, kleine steegjes op zoek naar de mooiste muurschilderingen, straatversiering en kleurrijke mozaïken. Op zondag vind je er ook veel plaatselijke kunstenaars die graag het pittoreske straatbeeld van deze charmante wijk op doek vereeuwigen. Je vindt er trouwens ook enkele lekkere restaurantjes terug zoals El Arco restaurant en Lapsus Bistro. 

El Arrabal, Calpe, Costa Blanca
El Arrabal, Calpe, Costa Blanca

Iets wat ook niet mag ontbreken tijdens je vakantie in Calpe is genieten van een zonsondergang vanop de grote kalksteen rots Ifac. Het nationaal park Penyal d’Ifac is vrij te betreden. Via de aangelegde wandelpadjes baan je je een weg naar boven. Op een gegeven moment kom je aan een tunnel waarna de route iets avontuurlijker wordt. Daarmee bedoel ik klauteren over de rotsen langs de steile bergwanden. Gelukkig hangen er veel touwen en kettingen waaraan je je kan vasthouden. Goed schoeisel is hier zeker en vast een must. Op de top heb je een geweldig uitzicht over Middellandse zee van Benidorm tot aan Moraira.

Ben je niet zo avontuurlijk aangelegd? Dan kan je vanop het wandelpad voor de tunnel ook al genieten van prachtige panorama’s over Calpe en de kust.  

Penyal d’Ifac, Calpe, Costa Blanca

Uiteraard zijn er nog tal van leuke bezienswaardigheden in Calpe het ondekken waard.  

Meer van de Costa Blanca ontdekken?  

Aangezien Calpe heel centraal gelegen is in de Costa Blanca, vormt het de ideale uitvalsbasis om deze regio te verkennen. De gratis, beveiligde parking op het domein van La Muralla Roja is dus een grote bonus wanneer je van plan bent een auto te huren en er dikwijls op uit te trekken. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van de Costa Blanca, maar trek zeker ook het binnenland van de Costa Blanca in. Daar vind je echte pareltjes. Vergeet ook de prachtige stad Valencia niet te bezoeken.

Guadalest, Costa Blanca, Alicante, Spain
Font's de L'algar, Costa Blanca, Alicante, Spain

Wij hadden echt een TOP verblijf in La Muralla Roja. Dit prachtige gebouw waar je eindeloos in kan verdwalen is de ideale uitvalsbasis voor een onvergetelijk vakantie in de Costa Blanca. Toch waren er ook enkele minpuntjes, zoals het verouderde interieur en de ongelukkige communicatie bij aanvang onze trip. De voordelen wegen echter zo sterk door dat deze kleine minpuntjes op de achtergrond verdwijnen. Dus wanneer je mij vraagt of een verblijf in La Muralla Roja de moeite waard is, zal ik volmondig JA antwoorden.  

Zou jij graag ook eens willen verblijven in La Muralla Roja in Calpe? Laat het me hieronder weten in de reacies. 

Bedankt om te lezen. 

Meer reistips over deze regio in Spanje? Lees dan ook:

Veel liefs, 

 Sarah 

Pin voor later

Verblijven in Muralla Roja doen of niet?

Reistips en -benodigdheden

Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige websites.

Deze vind je misschien ook leuk

 

Spread the love

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *