Hoe plan je de perfecte reisroute door het Loiredal in Frankrijk?

Hoe plan je de perfecte reisroute door het Loiredal in Frankrijk?

Indrukwekkende kastelen, weelderige tuinen, charmante dorpjes, uitgestrekte wijngaarden en de overheerlijke, lokale Franse cuisine. Dit keer neem ik je mee naar het prachtige Loiredal in Frankrijk.  

Enkele jaren geleden reisde ik naar Vallée du Loir in Frankrijk. Deze iets minder bekende regio, langs de oevers van de Loir ligt op zo’n 40 km van de befaamde Loirestreek. Totaal verrast door deze prachtige en idyllische streek en mijn voorliefde voor geschiedenis en kastelen besloot ik daarna ook de Loire-vallei te bezoeken. Ik wou weten of deze populaire bestemming mij evenveel zou kunnen bekoren?  

Omdat deze uitgestrekte streek zoveel te bieden heeft, is het belangrijk jouw reis een beetje voor te bereiden.  Daarom creëerde ik deze blog boordevol tips om de perfecte reisroute door het Loiredal in Frankrijk te plannen. 

** Disclaimer: Deze post bevat  affiliate links. Dat betekent dat we een commissie kunnen ontvangen als je iets koopt dat we echt aanbevelen. Dit kost u niets extra en ondersteunt onze blog. Dank je. ** 

Het Loiredal in Frankrijk 

Het Loiredal is een verbluffend mooie regio in Frankrijk. Deze wordt vaak de “Tuin van Frankrijk” genoemd vanwege de overvloed aan weelderige wijngaarden, charmante dorpjes en adembenemende kastelen. Deze regio is gevuld met geschiedenis en cultuur, waardoor het een populaire bestemming is voor zowel toeristen als de lokale bevolking. 

De Loire-vallei strekt zich uit langs de rivier de Loire. Wist je trouwens dat dit de langste rivier in Frankrijk is? Het gebied staat bekend om zijn milde klimaat dat perfect is voor het verbouwen van druiven voor wijn. De vele wijngaarden in de regio produceren enkele van de beste wijnen ter wereld, waaronder de beroemde Sancerre, Chinon en Vouvray. 

De Loire-vallei is ook wereldberoemd om zijn indrukwekkende kastelen, die tot de best bewaarde van heel Europa behoren. Veel van deze kastelen zijn gebouwd tijdens de renaissance en zijn door de eeuwen heen gebruikt als koninklijke residenties.  

Naast de kastelen herbergt de Loirestreek ook charmante dorpjes en steden, imposante kerken en abdijen en prachtige, kleurrijke tuinen.   

Het zal je dan ook niet verbazen dan het stukje Loire-vallei tussen Sully-sur-Loire en Chalonnes-sur-Loire ingeschreven werd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Loire Valley between Sully-sur-Loire en Chalonnes 

Hoe reizen naar het Loiredal in Frankrijk? 

Het Loiredal in Frankrijk ligt op grofweg 600 km van België en is dus perfect bereikbaar met de auto. Hou er wel rekening mee dat je via de verschillende routes die vanuit België vertrekken langs Parijs komt. Daar kan je dus wel wat vertraging oplopen.  

Je kan ook perfect vanuit België met de Thalys naar Parijs reizen om dan de TGV te nemen naar één van de vele stations in het Loiredal zoals Le Mans, Laval, Angers of La Roche-sur-Yon.  

In de Loire Vallei zijn er meer dan 200 stations waar treinen en bussen stoppen. Er is dus een goed georganiseerd en uitgebreid netwerk aan openbaar vervoer waarvan je gebruik kan maken om je te verplaatsen binnen het Loiredal.  

Wanneer je met het vliegtuig reist, kan je dus perfect vanuit Aéroport Charles de Gaulle met de TGV of Thalys naar één van de stopplaatsen in het Loire-vallei reizen. Daar kan je dan verder beroep doen op het openbaar vervoer.  

Je kan er ook voor kiezen om een auto te huren op de luchthaven en zo verder te reizen richting de Loirestreek Wanneer we een auto huren kiezen we steeds voor  Sunny Cars. Het grote voordeel van een auto huren bij Sunny Cars is dat alle verzekeringen reeds in de prijs inbegrepen zijn. Je komt dus niet voor onaangename verrassingen in de vorm van extra kosten, te staan wanneer je je auto ophaalt. 

Beste reistijd voor het Loiredal in Frankrijk 

De beste tijd om naar het Loiredal in Frankrijk te reizen is in het voorjaar (april tot juni) of het vroege najaar (september tot oktober). Tijdens deze seizoenen is het weer aangenaam, met milde temperaturen en minder bezoekers in vergelijking met de drukke zomermaanden. 

In de lente kan je genieten van bloeiende bloemen en weelderig groene landschappen, terwijl de herfst prachtige bladkleuren laat zien.  

Het is bovendien niet onbelangrijk om te weten dat de Loire-vallei het hele jaar door een populaire bestemming is, maar probeer piekmomenten zoals de zomervakantie te vermijden. Wij waren er in augustus.  Bij de populaire trekpleisters zoals de bekendste kastelen was het enorm druk. Sommige kasteeldomeinen proberen de drukte te limiteren met reservaties en tijdsloten, maar dan nog was het aanschuiven om de verschillende ruimtes te bezoeken. Hierdoor ging de beleving van het bezoek aan zo’n imposant kasteel een beetje verloren.  

Waar verblijven in het Loiredal? 

Wij kozen voor een verblijf in Appart´choisille in  La Membrolle-sur-Choisille nabij Tours, een superleuk vakantie appartement ideaal voor 2 personen. Een absoluut pluspunt was de rustige omgeving, het zwembad en het gezellige terras.  

Daarnaast kozen we voor deze centraal gelegen locatie omdat we graag op één bestemming wouden blijven en van daaruit verschillende daguitstappen maken naar de vele bezienswaardigheden. Achteraf gezien hadden we beter ons verblijf opgesplitst. De lange afstanden naar de verschillende attracties vonden we niet altijd aangenaam. Zeker na een vermoeiende dag van sightseeing kon dit wel tellen.  

Plan dus eerst jouw reisroute voordat je een verblijf boekt. Bekijk hiervoor zeker mijn onderstaande tips. Ga daarna op zoek naar de perfecte accommodatie(s) voor jouw locatie(s) op je reisroute door het Loiredal. Een handige tool hiervoor is de mapwidget van Booking.com die je hier kan vinden.  


Booking.com

Hoe plan je de perfecte reisroute door het Loiredal in Frankrijk? 

Het Loiredal in Frankrijk is een uitgestrekt gebied. De verschillende bezienswaardigheden liggen dan ook verspreid en soms heel ver uit elkaar. Stippel daarom jouw reisroute eerst uit. Hier vind je enkele tips om jou te helpen. Deze zijn gebaseerd om mijn eigen ervaringen.  

Begin met het oplijsten van de bezienswaardigheden die je zeker wil bezoeken en activiteiten die je graag wil doen. Om alles zo visueel mogelijk te maken, raad ik je aan een persoonlijke kaart te maken in google mymaps en daar alles van je to-do-lijst op aan te duiden. Op deze manier zie je hoever de verschillende punten uit elkaar liggen en kan je een realistisch beeld vormen over welke bezienswaardigheden je kan combineren op één dag. Reken hierbij ook voldoende reistijd vanuit jouw verblijfplaats en tussen de bezienswaardigheden in. 

Hier kan je mijn voorbereiding vinden. De bezienswaardigheden van een bepaalde regio geef ik dezelfde kleur en deze probeer ik te combineren in één of meerdere dagen.  

Kies de locatie(s) van je verblijfplaats(en) strategisch aan de hand van de bezienswaardigheden die jij wil bezoeken. In het vorige stukje kan je hiervoor een handige mapwidget van booking.com vinden.  

Wanneer je enkele bezienswaardigheden in eenzelfde buurt bezoekt, bekijk dan ook zeker eens of er combitickets beschikbaar zijn. Deze zijn vaak voordeliger wanneer je meerdere attracties in één bepaald gebied wil bezoeken. Je kan dit vaak gewoon vragen bij het infopunt van de eerste activiteit die je in een bepaalde regio bezoekt. Ook via Getyourguide kan je vaak deals vinden voor bepaalde bezienswaardigheden of activiteiten of een combinatie ervan.

De mooiste bezienswaardigheden in het Loiredal 

Niet te missen kastelen in het Loiredal 

Het uitgestrekte Loiredal telt wel duizenden kastelen. Hoeveel het er precies zijn? Dat weten we niet zeker. Wat we wel weten is dat dit de enige plek ter wereld is waar je zoveel kastelen zo dicht bij elkaar kan vinden.  

Veel van deze kastelen zouden hun oorsprong vinden in de 100-jarige oorlog. Toen bouwde het Engelse leger hier tal van forten om zich te verdedigen tegen de Fransen. Na de oorlog kwamen deze forten in handen van de adel. Het was pas in de 15e eeuw dat de Fransen ook door een oorlog, kennis maakten met de Renaissance. Ze werden door deze architecturale en artistieke stijl geïnspireerd. Toen werden vele van deze voormalige forten tot heuse paleizen met prachtige tuinen getransformeerd. Het Loiredal werd een heel populaire vakantiebestemming voor vorsten en adel. Iedereen met een beetje naam en geld wou hier ook vertoeven. Daarom werden er naast de reeds bestaande kastelen nog veel meer bijgebouwd. Zo heeft elk kasteel een eigen geschiedenis en stijl.  

Vandaag blijven deze majestueuze kastelen tot de verbeelding spreken. Wanneer je op vakantie gaat naar het Loiredal mag een bezoek aan enkele van deze indrukwekkende kastelen zeker niet op je reisroute ontbreken. Hieronder vind je enkele van de mooiste kastelen die open staan voor publiek.  

Château de Chambord 
Château de Chambord, Loire Valley, France

Château de Chambord  is één van de meest indrukwekkende kastelen in het Loirdedal. Het is in het begin van de 16e eeuw gebouwd onder leiding van koning Frans I. Dit gebouw heeft een unieke mix van Franse renaissancestijlen en klassieke Italiaanse bouwstijlen. Het kasteel staat bekend om zijn prachtige trap met dubbele helix, die naar verluidt is ontworpen door Leonardo da Vinci. 

Château de Chambord, Loire Valley, France
Château de Chambord, Loire Valley, France
Château de Chambord, Loire Valley, France
Château de Chambord, Loire Valley, France

Door de geschiedenis heen is Château de Chambord eigendom geweest van verschillende Franse vorsten, waaronder Lodewijk XIV en Napoleon Bonaparte. Tijdens de Franse Revolutie werd het kasteel geplunderd en werd de inhoud ervan verkocht. Het werd later echter gerestaureerd en opengesteld voor het publiek.  

Château de Chambord, Loire Valley, France
Château de Chambord, Loire Valley, France
Château de Chambord, Loire Valley, France

Meer praktische informatie kan je op de website vinden. Hieronder vind je ook enkele niet te missen deals van Getyourguide terug.  

Château de Chenonceau 
Château de Chenonceau, Loire Valley France

Château de Chenonceau wordt vaak “Château des Dames” genoemd vanwege de geschiedenis van eigendom en onderhoud door vooraanstaande vrouwen door de eeuwen heen. Het kasteel werd gebouwd in de 16e eeuw en heeft een mix van laatgotische en vroege renaissance bouwstijlen. 

Château de Chenonceau, Loire Valley France
Château de Chenonceau, Loire Valley France

Château de Chenonceau is misschien wel het meest bekend om zijn iconische boogbrug die de rivier de Cher overspant. De brug werd in de 16e eeuw gebouwd door Diane de Poitiers, de minnares van koning Hendrik II, en is nu een van de meest herkenbare kenmerken van het kasteel. 

Château de Chenonceau, Loire Valley France
Château de Chenonceau, Loire Valley France

Door de geschiedenis heen is Château de Chenonceau eigendom geweest van een aantal invloedrijke vrouwen, waaronder Catherine de’ Medici, Louise Dupin en Madame Pelouze. Misschien was het wel deze vrouwelijke toets die ervoor zorgde dat Château de Chenonceau mijn favoriete kasteel van het Loiredal werd.  

Château de Chenonceau, Loire Valley France

Meer praktische informatie kan je op de website vinden. Hieronder vind je ook enkele niet te missen deals van Getyourguide terug. 

Château de Villandry 

Château de Villandry is een prachtig kasteel, beroemd om zijn zorgvuldig ontworpen renaissancetuinen. Het kasteel werd gebouwd in het begin van de 16e eeuw en is door de geschiedenis heen eigendom geweest van een aantal vooraanstaande Franse edelen. 

Château de Villandry, Loire Valley, France
Château de Villandry, Loire Valley, France

Het zijn echter de tuinen van het kasteel die tegenwoordig de belangrijkste attractie voor bezoekers zijn. De tuinen zijn in het begin van de 20e eeuw ontworpen door Joachim Carvallo, die zich liet inspireren door de tuinen van de Italiaanse Renaissance. De tuinen van Villandry zijn ontworpen in een formele stijl met geometrische patronen en een grote verscheidenheid aan planten, waaronder groenten, kruiden en bloemen. 

Château de Villandry, Loire Valley, France
Château de Villandry, Loire Valley, France

Naast de tuinen heeft het Château de Villandry ook prachtige interieurs, waaronder verschillende gemeubileerde kamers en een collectie renaissancekunst.  

Château de Villandry, Loire Valley, France
Château de Villandry, Loire Valley, France

Meer praktische informatie kan je op de website vinden. Hieronder vind je ook enkele niet te missen deals van Getyourguide terug. 

Château de Blois 

Château de Blois dateert uit de 13e eeuw, maar werd in de loop van de eeuwen verschillende keren gerenoveerd en uitgebreid. Dit resulteerde in een unieke mix van bouwstijlen, waaronder gotiek, renaissance en klassiek 

Château de Blois, Loire Valley, France
Château de Blois, Loire Valley, France

Dit kasteel was ooit de residentie van verschillende Franse koningen, waaronder Lodewijk XII en François I. Tegenwoordig is het kasteel open voor het publiek en doet het dienst als museum, waar de rijke geschiedenis en verbluffende architectuur worden getoond. 

Château de Blois, Loire Valley, France
Château de Blois, Loire Valley, France

Je kan er verschillende gemeubileerde kamers verkennen, waaronder de koninklijke vertrekken, de gotische kapel en de François I-vleugel in renaissancestijl. Het kasteel beschikt ook over een verzameling kunst en historische artefacten, waaronder wandtapijten, meubels en wapens. 

Château de Blois, Loire Valley, France

Één van de meest unieke kenmerken van het kasteel is de beroemde wenteltrap die in de 16e eeuw werd toegevoegd. De trap is een meesterwerk van renaissancedesign, met ingewikkeld houtsnijwerk en een reeks in elkaar grijpende trappen. 

Château de Blois, Loire Valley, France

Meer praktische informatie kan je op de website vinden. Hieronder vind je ook enkele niet te missen deals van Getyourguide terug. 

Château de Cheverny 

Château de Cheverny  werd gebouwd in de 17e eeuw en staat bekend om zijn goed bewaard gebleven interieurs en prachtige Franse tuinen. 

Chateau de Cheverny, Loire Valley, France

Het kasteel heeft een mix van bouwstijlen, waaronder gotiek, renaissance en klassiek. Het interieur van het kasteel is rijkelijk versierd met sierlijke meubels, wandtapijten en kunstwerken. Je kan er verschillende gemeubileerde kamers verkennen, waaronder de grote salon, de bibliotheek en de eetkamer. 

Chateau de Cheverny, Loire Valley, France

Één van de meest unieke kenmerken van Château de Cheverny zijn de kennels, die een meute jachthonden huisvesten die nog steeds worden gebruikt voor de jacht. Je kan er zien hoe de honden worden gevoerd en leren over hun training en verzorging. 

De tuinen van het Château de Cheverny zijn ook een must-see. Ze zijn in de 17e eeuw ontworpen in een Franse formele stijl, met keurig gesnoeide heggen en bloemperken. De tuinen hebben ook een groot meer en verschillende fonteinen. 

Chateau de Cheverny, Loire Valley, France

Nog een interessant weetje is dat Château de Cheverny al meer dan zes eeuwen eigendom van dezelfde familie en wordt nog steeds wordt onderhouden door de afstammelingen van de oorspronkelijke eigenaren. 

Daarnaast is het kasteel niet onbekend bij de fervente Kuifje lezers. Château de Cheverny heeft namelijk model gestaan voor het kasteel Molenslott uit deze strip. Buiten de buitenste vleugels is het kasteel bijna identiek. Sinds juli 2001 is er een permanente expositie over Kuifje ingericht. 

Meer praktische informatie kan je op de website vinden. Hieronder vind je ook enkele niet te missen deals van Getyourguide terug. 

Niet te missen stadjes in het Loiredal 

Dat het Loiredal beroemd is om zijn prachtige kastelen, dat weten we ondertussen al. Maar het is ook de thuisbasis van verschillende mooie historische steden die absoluut een bezoek waard zijn.

Amboise 

Amboise is een pittoresk stadje aan de oevers van de rivier de Loire en is vooral bekend om zijn prachtig kasteel en rijke geschiedenis. Zo heeft het een goed bewaard gebleven historisch centrum met smalle straatjes met vakwerkhuizen, cafés en ambachtelijke winkels. 

Het hoogtepunt van Amboise is het Château d’Amboise, een prachtig kasteel dat ooit de residentie was van verschillende Franse koningen, waaronder Charles VIII en Francis I. Het kasteel heeft een mix van gotische en renaissancistische architectuur en beschikt over prachtige tuinen met een prachtig uitzicht op de Loire-vallei. 

Amboise, Loire Valley, France
Amboise, Loire Valley, France
Amboise, Loire Valley, France

Naast het kasteel staat Amboise ook bekend om zijn beroemde inwoner, Leonardo da Vinci, die de laatste drie jaar van zijn leven in de stad woonde. Bezoekers kunnen de Clos Lucé verkennen, het landhuis waar Leonardo da Vinci woonde, waar nu een museum is gevestigd dat gewijd is aan zijn leven en werk. 

Amboise is ook de thuisbasis van verschillende andere musea, waaronder het Musée de la Poste, dat de geschiedenis van de Franse postdienst onderzoekt, en het Musée de l’Hôtel de Ville, met een verzameling kunst en kunstvoorwerpen uit de geschiedenis van de stad.  

Blois 

De prachtige stad Blois staat bekend om zijn rijke geschiedenis, architectuur en cultureel erfgoed. Één van de beroemdste bezienswaardigheden is het Château de Blois, die ik hierboven reeds vernoemde bij één van de niet te missen kastelen in het Loiredal.  

Blois, Loire Valley, France
Blois, Loire Valley, France
Blois, Loire Valley, France

Een andere opvallende bezienswaardigheid in Blois is het Maison de la Magie, een museum gewijd aan magie en illusies. Het museum heeft tentoonstellingen en uitvoeringen die de geschiedenis van magie laten zien, evenals praktische activiteiten en workshops voor bezoekers. 

Blois herbergt ook verschillende andere musea, waaronder het Musée des Beaux-Arts, met een collectie kunstwerken uit de 16e tot de 20e eeuw, en het Muséum d’Histoire Naturelle, met tentoonstellingen over natuurlijke historie en biodiversiteit. 

Naast de culturele bezienswaardigheden is Blois ook een populaire bestemming voor buitenactiviteiten, zoals wandelen en fietsen langs de rivier de Loire en het verkennen van de nabijgelegen bossen en het platteland. 

Chartres 
Chartres, Loire Valley, France

Chartres is een prachtig middeleeuws stadje bekend om zijn prachtige gotische kathedraal en goed bewaard gebleven historisch centrum. De stad dateert uit de Romeinse tijd en heeft een rijke geschiedenis en cultureel erfgoed. 

Chartres, Loire Valley, France
Chartres, Loire Valley, France

De eyecatcher van Chartres is de beroemde kathedraal Cathédrale Notre-Dame de Chartres, die als één van de mooiste voorbeelden van gotische architectuur ter wereld wordt beschouwd De kathedraal heeft torenhoge torenspitsen, ingewikkelde glas-in-loodramen en prachtige sculpturen en houtsnijwerk. Het is ook de thuisbasis van het beroemde Chartres-labyrint, een doolhof-achtig patroon geëtst in de kathedraalvloer dat een symbool  van spirituele pelgrimstocht is geworden. 

Chartres, Loire Valley, France
Chartres, Loire Valley, France
Chartres, Loire Valley, France
Chartres, Loire Valley, France

Naast de kathedraal heeft Chartres ook een pittoresk oud centrum met een doolhof aan smalle straatjes met vakwerkhuizen, winkels en cafés. De stad herbergt ook verschillende musea, waaronder het Musée des Beaux-Arts en het Centre International du Vitrail. 

Daarnaast is Chartres ook gekend om zijn jaarlijkse festival Chartres en Lumières, dat plaatsvindt in de zomermaanden waar je prachtige lichtshows en projecties kan bewonderen die de historische gebouwen en bezienswaardigheden van de stad verlichten. 

Chartres ligt iets verder van de Loire, maar is absoluut een bezoekje waard. Wanneer je een roadtrip door de Loire-vallei maakt, kan je er eventjes pauzeren op de heen- of terugreis. 

Chinon  

Chinon is een charmant middeleeuws stadje aan de oevers van de rivier de Vienne. Hier kan je je heerlijke kan verdwalen in het doolhof aan smalle straatjes in het historische centrum. Je vindt er vele lokale boetieks, vakwerkhuizen en gezellige bars en restaurantjes.  

Chinon, Loire Valley, France
Chinon, Loire Valley, France

In Chinon vind je uiteraard ook een kasteel die ooit dienstdeed als residentie van Hendrik II van Engeland. Van het kasteel blijft niet veel meer over buiten enkele ruïnes. Vandaag is het en museum waar je de bewaard gebleven middeleeuwse architectuur kan verkennen en meer te weten kan komen over de rijke geschiedenis. Het kasteel biedt bovendien een prachtig uitzicht op het omliggende platteland en de stad beneden. 

Chinon, Loire Valley, France
Chinon, Loire Valley, France

Naast zijn kasteel staat Chinon ook bekend om zijn wijn, die wordt geproduceerd in de omliggende wijngaarden. Je kan er rondleidingen maken door lokale wijnmakerijen en de beroemde rode wijnen van de stad proeven, die zijn gemaakt van de Cabernet Franc-druif. 

Chinon is ook de thuisbasis van verschillende musea, waaronder het Musée du Vieux Chinon, dat de rijke geschiedenis van de stad verkent, en het Musée d’Art et d’Histoire de Chinon, met een verzameling kunst en kunstvoorwerpen uit de regio. 

Saumur 

Saumur is een pittoresk stadje genesteld langs de oevers van de Loire. Deze plek staat bekend om zijn rijke geschiedenis, verbluffende architectuur en wijnen van wereldklasse. 

Het middelpunt van de stad is het magnifieke Château de Saumur, een groots kasteel op een heuvel die uitkijkt over de stad. Je kan de middeleeuwse wallen en elegante kamers verkennen en genieten van een panoramisch uitzicht op de omgeving.

Saumur, Loire Valley, France

Saumur is ook beroemd om zijn ruitererfgoed. De stad is de thuisbasis van de prestigieuze Cadre Noir, één van ‘s werelds meest gerenommeerde paardensportscholen. Paardenliefhebbers kunnen getuige zijn van adembenemende paardensportvoorstellingen en de kunst van het paardrijden ontdekken.

Wijnliefhebbers zullen hun hart ophalen in de wijngaarden en wijnkelders van Saumur. De regio produceert uitzonderlijke mousserende wijnen, met name de beroemde Crémant de Loire. Hier kan je deelnemen aan wijntours, proeverijen en meer te weten komen over het wijnbereidingsproces.

Het charmante historische centrum van de stad  met zijn smalle straatjes, leuke winkeltjes en levendige markten, nodigt uit tot verkennen. Je kan er ook genieten van een wandeling langs de charmante promenade naast de rivier of van een overheerlijke maaltijd in een restaurant langs de Loire? Saumur biedt een ontspannen en idyllische sfeer.

Tours 

Tours is een eerder grote en levendige stad in het Loiredal. Maar ondanks de grootte boet Tours helemaal niet in aan gezelligheid. Dit komt door de betoverende oude binnenstad, waar je heerlijk door smalle middeleeuwse straatjes kan dwalen, charmante vakwerkhuizen kan bewonderen en verborgen pleinen kan ontdekken.

Tours, Loire Valley, France
Tours, Loire Valley, France

Een niet te missen bezienswaardigheid in de stad is de magnifieke Cathédrale Saint-Gatien, een meesterwerk van gotische architectuur dat de skyline domineert. Binnen heeft de kathedraal prachtige glas-in-loodramen en prachtige details.

Tours staat ook bekend om zijn gastronomie en lokale keuken. Foodies kunnen hier dus genieten van de heerlijke specialiteiten uit de regio, zoals rillettes (varkenspaté), geitenkaas en heerlijke gebakjes. De bruisende markten van de stad bieden een feest voor de zintuigen, met verse producten, ambachtelijke producten en een levendige sfeer.

In de stad kan je ook tal van musea en galerijen vinden. Het Musée des Beaux-Arts herbergt een indrukwekkende collectie schilderijen en sculpturen, waaronder werken van beroemde kunstenaars als Rubens en Rembrandt. De culturele kalender van de stad staat vol met festivals, concerten en theatervoorstellingen, zodat er altijd iets te beleven valt.

Voor natuurliefhebbers is Tours een uitstekend startpunt om het betoverende Loiredal te verkennen. Met zijn zacht glooiende heuvels, pittoreske wijngaarden en prachtige kastelen biedt de regio eindeloze mogelijkheden voor buitenactiviteiten en mooie autoritten.

Net zoals het rustiger gelegen Vallée du Loir heeft het meer bekende Loiredal mij kunnen bekoren. Ik heb echt genoten van mijn trip naar deze prachtige regio in Frankrijk. Ik hoop dat ik je met mijn tips kan helpen om jouw vakantie in de Loire-vallei zo goed mogelijk te plannen zodat je een onvergetelijke reiservaring beleeft.  

Welke bezienswaardigheden mogen niet ontbreken op jouw reisroute door het Loiredal? Laat het me hieronder weten in de reacties.

Wil je graag meer van Frankrijk ontdekken? Lees dan zeker:

Pin voor later

Hoe plan je de perfecte reisroute door het Loiredal
Hoe plan je de perfecte reisroute door het Loiredal

Reistips en -benodigdheden

Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige websites.

Deze vind je misschien ook leuk

Spread the love

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *