Naar Malta in april. Is dat een goed idee?

Naar Malta in April?

Zoek je nog een vakantiebestemming voor de Paasvakantie. Ontdek hier waarom April de perfecte periode is om Malta te bezoeken.

Vorig jaar trokken we in de Paasvakantie met het vliegtuig naar Malta. We reisden af zonder al te veel verwachtingen, maar toch stiekem hopend op wat zon. Aangekomen op Malta werden onze lage verwachtingen meteen beloond door prachtig lenteweer met een stralende zon en een weelderig, groen landschap. Als kers op de taart, konden we meegenieten van de spectaculaire Paasfestiviteiten.

** Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat we een commissie kunnen ontvangen als je iets koopt dat we echt aanbevelen. Dit kost u niets extra en ondersteunt onze blog. Dank je. **

naar Malta in april
Birgu

Waarom Malta als reisbestemming kiezen?

Cultuur

First things first, een beetje achtergrond informatie over Malta. Malta ligt ten zuiden van Europa in de Middellandse zee. In tegenstelling tot wat vele mensen denken is Malta geen eiland, maar een archipel dat bestaat uit meerdere eilanden. Het hoofdeiland Malta met enkele kleinere eilanden waaronder de meest bekende Gozo en Comino.

Ik kan Malta moeilijk vergelijken met andere Mediterrane landen zoals Italië, Griekenland of Spanje. Het heeft een geheel uniek karakter. Zelf vond ik Malta altijd een mysterieuze vibe hebben. Het deed me denken aan de in mijn verre geheugen gegrifte geschiedenislessen, over de tempeliers en geheime religieuze orden.

Malta werd pas onafhankelijk in 1964. Voordien was het altijd onder heerschappij van andere volkeren zoals de Feniciërs, de Arabieren, de ridders van Sint Jan (die ik dus vroeger verkeerdelijk onder de noemer van tempeliers klasseerde) en de Britten.

Deze smeltkroes van culturen zorgde ervoor dat Malta vandaag een unieke cultuur heeft ontwikkeld met heel wat kenmerken uit die verschillende heerschappijen. Denk maar aan de Arabische klanken in de taal, of stadsnamen zoals Mdina of Rabat. De prachtige Barokke gebouwen in Valletta en het katholieke geloof werden op hun beurt geïntroduceerd door de ridders van Sint Jan. Bovendien is nog steeds 98% van de Maltese bevolking Katholiek. En niet te vergeten dat de Britten er het Engels invoerden en dit werd dan ook de tweede officiële landstaal.

Aan cultuur dus geen gebrek tijdens een reis naar Malta.

Natuur

Naast de vele culturele bezienswaardigheden is Malta ook de place-to-be voor natuurliefhebbers. Gepassioneerde wandelaars en landschapsfotografen zullen er zeker hun gading vinden.

Het hoofdeiland Malta en de andere kleinere, omringende eilanden zijn heuvelachtig. De eilanden hebben een grillige, rotsachtige kustlijn met steile kliffen en indrukwekkende rotsformaties zoals de Dingli cliffs (Malta) en Wied il – Mielah (Gozo).

Naar Malta in april
Dingli Cliffs

Tussen deze kliffen en rosten in kan je prachtige stranden vinden zoals Ramla Bay (Gozo) en Ghajn Tuffieha Bay (Malta), maar ook kleinere verdoken baaien zoals Blue Lagoon (Comino) en Wied il-Ghasri (Gozo).

Naar Malta in april
Ghajn Tuffieha Bay

Om nog maar de zwijgen over de oogverblindende zeegrotten zoals de blue grotto op Malta en de fantastisch Qbajja zoutvlakken in Gozo.

Naar Malta in april
Blue Grotto

Waarom Malta in april bezoeken?

Het weer op Malta in april?

Na een lange, koude en miserabele winter in België kijk ik altijd uit naar een voorjaarsvakantie waar ik de lente kan opsnuiven. Aangezien de aprilse grillen België vaak teisteren, zoek ik meestal een iets zonnigere vakantiebestemming om de winterdip te doorbreken.

Het weer op Malta is perfect om te reizen in april. Malta heeft net als Italië een Mediterraans klimaat met natte winters en warme zomers. Vanaf april daalt de kans op neerslag en stijgt de kans op zon met zachte temperaturen. Dit vind ik het beste weer om te reizen niet te koud en niet te heet, kortom perfect terrasjesweer.

Naar Malta in april
Valletta

Natuurlijk kan ik niet met 100% zekerheid zeggen dat het ok is om je jas thuis te laten en enkel je zomer outfits mee te nemen. Aangezien Malta een eiland is, kan het soms wel eens hard waaien. En het blijft april, dus een grilletje hier of daar kan altijd. Neem dus voor de zekerheid wel een regenjas mee.

naar Malta in april
Blue Grotto

Nog een groot voordeel om in april naar Malta te reizen is dat alles in volle bloei staat. In de zomer is het er erg warm en vooral heel dor. April dompelt je onder in het weelderige kleurrijke Malta met groene velden, volle citrusbomen, prachtige bloemen, …

Naar Malta in april
Malta

Toerisme op Malta in april

Vanaf april neemt het toerisme toe in Malta om tijdens de zomermaanden te pieken. April is dus nog het perfecte moment om de toeristische trekpleisters te bezichtigen zonder over koppen te lopen.

Tijdens de Paasvakantie kan het wel wat drukker zijn door de festiviteiten tijdens de heilige week. Langs de andere kant trekken dan juist die evenementen vooral bezoekers en kan je op dat moment dus perfect andere bezienswaardigheden bezoeken zonder drukte.

Festiviteiten op Malta in april

Niet enkele het zachte klimaat en prachtige groene landschap zijn uitstekende factoren om je te overtuigen Malta te bezoeken in april. Ook de paasfestiviteiten zijn een niet te missen event op het eiland.

Voor onze trip naar Malta stond ik er niet bij stil dat we net in het Paasweekend naar Malta trokken. Voor ons is dit een weekend zoals een ander, maar met een extra vrije dag, dus een reden te meer om een tripje te plannen.

In Malta werden we er echter direct aan herinnerd dat Pasen eraan kwam. Ik vertelde al dat de lokale bevolking overwegend katholiek is. Naast Kerstmis is dit één van de belangrijkste religieuze feesten op het eiland. Niet enkel op Paaszondag maar doorheen de volledige heilige week zijn traditionele festiviteiten die echt wel de moeite waard zijn om te beleven. Gelovig of niet gelovig, je zult versteld staan van al dit spektakel.

Naar Malta in april
Rabat
De heilige week vieren in Malta
naar Malta in april
Rabat
Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

De heilige week van Pasen start officieel op Palmzondag, maar op Malta wordt op vrijdag hieraan voorafgaand ook Onze-Lieve-Vrouw van Smarten geëerd. Op deze avond worden er in verschillende parochies in Malta processies gehouden waarbij het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten wordt rondgedragen gevolgd door gelovigen, sommigen zelf op blote voeten. Dit doet de kerk als teken van dankbaarheid voor een speciale gratie. De populairste processie van de Onze-Lieve-Vrouw van Smarten vindt plaats in de hoofdstad Valletta.

Palmzondag

Op Palmzondag start de heilige week pas echt. Op die dag zijn er geen grote events gepland. Palmzondag wordt vooral binnen de kerk gevierd. De gelovigen Maltezers ontvangen dan palmtakjes gezegend met wijwater. Die nemen ze mee naar huis om bij hun kruisje te hangen.

De kerken en sommige huizen zijn die week versierd met verlichting. Op elke hoek van de straat kan je ook eetstalletjes vinden met lokale lekkernijen. Vooral gefrituurde hapjes met allerlei vullingen zoals ansjovis, … worden rijkelijk aangeboden. Probeer zeker eens Imqaret. Een gefrituurd koekje met dadels binnenin die vooral tijdens deze feestelijke periode populair is.

Naar Malta in april
Imqaret – Rabat
Witte Donderdag

Witte donderdag beter bekend als de dag van het laatste avondmaal, waarop Jezus voor de laatste keer dineert met zijn apostelen. Deze dag staat voor de Maltezers vooral in het teken van de laatste avondmaal voorstellingen en kerken bezoeken.

In vele dorpen en steden zijn op verschillende plekken ruimtes ingericht waar je je helemaal kan onderdompelen in het verhaal van het laatste avondmaal. Daar staat het verhaal afgebeeld door onder andere schilderijen, maar ook model voorstellingen waar het net is of je zelf deel uitmaakt van het verhaal. Dit is allemaal heel indrukwekkend op te zien.

Naar Malta in april
Vittoriosa

Daarnaast moeten de Maltezers een eeuwenoude traditie, die teruggaat tot de Romeinse oudheid, vervullen. Ze moeten 7 kerken bezoeken en in elk van deze kerken speciale gebeden opzeggen.

Aangezien alle Maltezers dit vanuit hun geloof op witte donderdag moeten doen, kan het dus behoorlijk druk worden op plekken waar deze laatste avondmaal voorstellingen doorgaan of aan de verschillende kerken.

naar Malta in april
Vittoriosa
Goede Vrijdag

De Maltezers werken in de voormiddag hun bezoeken aan de 7 kerken verder af. Er heerst een bedroefde sfeer bij de kerken. De klokken luiden niet. Het is opmerkelijk om te zien hoe de lokale bevolking hier echt in op gaat. Iedereen is in diepe rouw.

In de avond vinden in verschillende steden processies plaats. De meest spectaculaire kan je naar horen zeggen, bijwonen in Mosta en Zebbug. Wij gingen kijken in Rabat bij Mdina en dit was eerlijk gezegd al één van de meest prachtige optochten die ik ooit heb ervaren.

naar Malta in april
Rabat

In de processies wandelen een mix van acteurs die personages en scenes uit de bijbel naspelen. Ook worden immense beelden met de taferelen van Jezus’ kruistocht doorheen de stad gedragen. Voor de lokale bewoners is het een grote eer wanneer ze mogen meelopen in de processie.

naar Malta in april
Rabat

Tijdens de processie zelf ging iedereen, niet alleen de mensen die deel uitmaakten van de processie, maar ook toeschouwers en toeristen, volledig op in het moment. Jan en ik waren enorm onder de indruk. Niet alleen van de festiviteiten op zich, maar ook om te zien hoe het katholiek geloof en de eeuwenoude tradities levend worden gehouden en mensen samenbrengen.

naar Malta in april
Rabat
Paaszondag

Op Pasen heerst er een volledig andere sfeer onder de Maltezers. Jezus is verrezen en dat zullen we geweten hebben. De klokken van alle kerken luiden en je ziet enkel vrolijke gezichten.

Ook op Paaszondag wordt alles uit de kast gehaald. In verschillende dorpen en steden wordt de processie van de verrijzenis gehouden. Hier wordt in tegenstelling tot Goede Vrijdag met grote beelden van Jezus Christus de heuvels opgelopen om de verrijzenis te symboliseren. De beste Paasprocessies kan je vinden in de 3 steden: Vittoriosa, Senglea en Cospicua.

Daarna volgt een heerlijke Paaslunch met de familie. Op het menu staat normaal lam met gebakken patatjes. Ook hier worden net als in andere Europese landen paaseieren aan kinderen gegeven, maar het officiële Paasgebak is Figolla. Een prachtige met glazuur versierd gebak gemaakt uit amandelen. De smaak doet me een beetje denken aan frangipane taart. Dit gebak kan je op Paaszondag bij alle lokale bakkers vinden en is zeker het proeven waard.

Pasen in Malta
Figolla

Malta in april bezoeken en beter nog tijdens de heilige week, is absoluut een aanrader voor iedereen. Snuif de unieke, traditionele cultuur van Malta op tijdens de Paasfestiviteiten. Bezoek de mooi, bewaarde steden. Geniet van de lokale keuken met een heerlijk wijntje vanop een terrasje. Bewonder de prachtige landschappen en kom volledig tot rust in het bloeiende platteland.

naar Malta in april
3 Steden

Denk je erover na om binnenkort naar Malta te reizen? Vind dan hier de beste hotel deals hier.Booking.com

Meer over Malta? Lees dan zeker

Wil jij graag deze Paasfestiviteiten beleven in Malta? Laat het me weten in de reacties.

Bedankt om te lezen.

Liefs,

Sarah

 

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met visitmalta en Glenaki

Naar Malta in april
Ghajn Tuffieha Bay

Blijf op de hoogte van nieuwe blogpost en abonneer je hieronder op mijn nieuwsbrief.

Pin voor later

Is april een goede periode om Malta te bezoeken
Is april een goede periode om Malta te bezoeken

Reistips en -benodigdheden

Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige websites.

Deze vind je misschien ook leuk

Spread the love

4 thoughts on “Naar Malta in april. Is dat een goed idee?

  • Sarah De Gheselle says:

   Ja, het was echt wel eens de moeite om zo eeuwenoude tradities te ervaren en mee te vieren met de lokale inwoners. Een top bestemming als je Pasen in stijl wil vieren 🙂

  • Marjolein says:

   Dankjewel Sarah voor je mooie reisverslag! Ik had al eerder het idee om een keer in april naar Malta te gaan omdat het dan zo mooi groen is. Maar het idee om dan ook nog het Paasfeest zo bijzonder mee te maken heeft me nu helemaal overtuigd!

   • Sarah De Gheselle says:

    Dag Marjolein, ja de Paasperiode beleven in Malta is echt heerlijk. Als je de kans hebt, zeker doen! Ik kan het enkel aanbevelen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *