5 top activiteiten die niet mogen ontbreken op je eerste Myanmar rondreis

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

De eerste keer een rondreis plannen doorheen Myanmar is niet eenvoudig. Myanmar is een groot land met enorm veel mooie locaties. Helaas liggen deze plekken soms ver uit elkaar en moet je vaak lang reizen van ene naar de andere bestemming. Als je maar een beperkte tijd hebt, is het soms kiezen welke bestemmingen en activiteiten jouw voorkeur hebben en welke je beter houdt voor een tweede rondreis doorheen Myanmar.

Wij maakten een rondreis van 2 weken doorheen Myanmar. Helaas veel te weinig tijd om het volledige land te verkennen. Dus we beperkten ons tot het bezoeken van Mandalay, Bagan, Inle Lake, Yangon en enkele minder bekende plekjes tussenin.

Om het voor jou gemakkelijker te maken om een rondreis door Myanmar te plannen, deel ik graag mijn 5 top activiteiten die me elke keer opnieuw een beetje meer verliefd deden worden op dit fantastische land. Om het wat spannender te maken start ik met de vijfde plaats om te eindigen bij de eerste plek.

* Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat we een commissie kunnen ontvangen als je iets koopt dat we echt aanbevelen. Dit kost u niets extra en ondersteunt onze blog. Dank je. **

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

5.  Schwedagon pagoda in Yangon.

Een helse nacht in Yangon

Na een busrit van twaalf uur kwamen we eindelijk aan bij onze laatste bestemming: het regenachtige Yangon. Wat keek ik er naar uit om een douche te nemen, mij gezellig te nestelen in het bed van onze hotelkamer en eens goed te slapen. Dat was buiten de kleine gekko, die ook in onze hotelkamer verbleef, gerekend. Hij was niet zo blij dat hij zijn huisje moest delen, dus schreeuwde hij de hele nacht lang. We probeerden hem verschillende keren te vangen, maar hij was zo slim om zich telkens achter het airco-systeem te verbergen. Ik werd gek van het geschreeuw, zelfs oordopjes hielpen niet. Na een lange en helse nacht, kan je je waarschijnlijk wel mijn humeur van de volgende ochtend voorstellen. Ik was niet zo goedgezind. En dit is een ernstige understatement. `

Hoe de Schwedagon pagoda mijn humeur omkeerde

Die dag waren we van plan om Yangon te ontdekken. Het regende pijpenstelen, dus we konden niet alle bezienswaardigheden bezoeken die op onze planning stonden. We namen de Circle Line trein en genoten van het uitzicht vanuit het raam.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Laat in de middag kwamen we aan bij de Schwedagon-pagode. Het was nog steeds niet gestopt met regenen en we waren moe, nat en ik nog steeds humeurig. Toen we het domein betraden,  werden we overweldigd door een immense gouden pagode.  Het was gewoonweg adembenemend! We wandelden rond de pagode en vonden plaats in een klein altaartje met een betoverend uitzicht over deze grote, gouden tempel. We werden er even stil van. Ik denk dat we er minstens een uur hebben doorgebracht. Het was een bijna een magische moment. Ik voelde mijn stress zo wegvloeien. Deze omgeving had duidelijk een rustgevend effect op mij.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Het werd donker en de verlichting maakte de hele omgeving nog meer speciaal. Het was gewoon zalig om er even tot rust te komt terwijl we de pagode bewonderden en de boeddhistische rituelen observeerden.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Volledig ontspannen kwamen we terug in het hotel. En wonder bij wonder, kregen we een nieuwe kamer aangeboden. Deze keer zonder kamergenoot! Wat een bezoek aan de pagode al niet kan verwezenlijken? Een bezoek aan de Schwedagon-pagode mag dus zeker niet op je rondreis door Myanmar ontbreken.

De beste hotels in YangonBooking.com

Excursies in Yangon

4. E-bike rit door Bagan

Op zoek naar een pagode om zonsopgang boven Bagan te bewonderen

Wanneer ik wist dat we naar Myanmar gingen reizen, keek ik het meest uit om Bagan te ontdekken. Ik had al de prachtige foto’s van diep oranje – rode zonsopgangen en -ondergangen met de heteluchtballonnen gezien en wilde dit ook ervaren.

We verbleven in een hotel net iets buiten de stad en besloten een e-bike te huren om zo’n ​​fantastische zonsopgang te bewonderen. We stonden ‘s ochtends om 4 uur op, namen de e-bike en zochten een goede plek om de zonsopgang te aanschouwen. Het was erg donker en we verdwaalden op weg naar de grote pagode. Een zeer hulpvaardige lokale inwoner toonde ons de weg naar een pagode waar we volgens hem het beste zicht op Bagan zouden hebben. Het was een kleine, minder bekende pagode, maar we hadden een prachtig zicht. Bovendien hoefden we deze plek niet te delen met nog eens 50 toeristen. Maar zo oprecht was onze hulpvaardige local niet, lees in ‘is Myanmar een veilig land om te reizen‘ hoe dit verhaal afliep.

Doordat we midden in het regenseizoen reisden hadden we niet het geluk van zo’n fantastische zonsopgang te bewonderen. Op dat moment weet ik niet of het de vermoeidheid of de teleurstelling was, maar Bagan voelde niet zo magisch als ik had verwacht.

Cruisen door Bagan

Die middag besloten we om Bagan nog een kans te geven. Ik ben zo blij dat we dat hebben gedaan. We hadden mooi weer en reden langs de oude pagodes en stopten enkele keren om er een ​​paar te bezoeken en zelfs te beklimmen. Als afsluiter dronken we een verfrissend drankje in een betoverende tuin aan het water. Het werd een fantastische dag en ik begon Bagan te appreciëren.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Extra tip: plan een halve daguitstap naar Mount Popa

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Een andere leuke activiteit om in te plannen als je wat extra tijd in Bagan hebt, is een excursie van een halve dag naar Mount Popa. Dit is een oude vulkaan. Op de top van de berg bevindt zich een tempel, een bekende bedevaartplaats voor de lokale bevolking.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Om het hoogste punt te bereiken, moet je een steile trap op blote voeten beklimmen. Dit omdat het een heilige plaats is en die mag je niet met schoenen betreden.  Het nadeel is dat je letterlijk door de uitwerpselen van apen stapt. Bovendien moet je oppassen dat je niet door die kleine rotzakjes wordt overvallen. De tempel zelf is niet zo spectaculair, maar het uitzicht is adembenemend.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

De beste hotels in en rond BaganBooking.com

Excursies in Bagan

3. Boot trip op Inle Lake

Verken Inle Lake per boot

Op de derde plaats staat een boottocht op Inle Lake. Dit is veruit de beste manier om Inle Lake te ontdekken en het mag zeker niet ontbreken op je eerste rondreis in Myanmar.  Het is mogelijk een boottrip te regelen enerzijds via de meeste hotels of anderzijds kan je zelf naar de haven van Nyaung Shwe gaan en onderhandelen met een lokale boot taxi. Het voordeel hiervan is dat je kan bespreken welke plaatsen je zelf wil bezoeken en dat je de geplande route niet hoeft te volgen.

De beste tijd om een boot te nemen is net voor zonsopgang omdat je dan de meeste kans hebt de befaamde vissers met hun speciale techniek aan het werk te zien. Toen wij er waren regende het zo hard dat we moesten wachten tot 10 uur om onze boottocht te beginnen. Vergeet in het regenseizoen zeker geen trui, regenjas en paraplu mee te nemen. Het kan echt koud en nat zijn.

Op weg naar de verschillende bestemmingen, zagen we de vissers hun unieke vistechniek uitvoeren. Ze peddelden met hun been om zo hun handen vrij te hebben om te kunnen vissen. Het was zo speciaal en fascinerend om ze te zien balanceren op één been in zo’n kleine boot. Ik denk dat mijn boot gemakkelijk zou kantelen, moest ik het zelf proberen.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

We vaarden ook tussen de drijvende tuinen. Ik was verbaasd over hoe deze weelderige moestuinen hier ten midden van het meer konden groeien. Tussenin bezochten we ook enkele werkplaatsen waar we konden zien hoe lokale producten vervaardigd werden, zoals zijde, zilveren juwelen en sigaren. Natuurlijk kan je bij elke stop een souveniertje kopen. Zo kocht mijn vriend daar stiekem ook een verlovingsring voor mij.  Positief is dat je vrij kan rond wandelen en niet onder druk wordt gezet om iets te kopen.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

We brachten ook een bezoek aan de befaamde Kayan-vrouwen, beter bekend als de dames met de lange nek. Deze vrouwen waren oorspronkelijk van de Kayah-staat in Myanmar, maar vluchtten tijdens het militaire regime naar het Thaise grensgebied. Enkelen van hen leven nog steeds op Inle Lake.  Maar naar mijn menig was dit meer een toeristische trekpleister om wat extra geld in het laatje te brengen.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Ook een bezoek aan  de  Hpaung Daw U pagode en het klooster van de springende katten stond op het programma. De dagen dat de katten hier trucjes deden zoals door hoepels springen, zijn voorbij. De katten zijn er nog steeds en de monniken in dit klooster zorgen er goed voor. Ik vind dit een heel mooi initiatief, want in Myanmar zijn er heel veel straatkatten.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

De mysterieuze pagodes van Indein

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Wij kregen de tip om ook Indein te bezoeken. Hiervoor moesten we bootbestuurder wel extra betalen omdat het iets verder is dan de normale route. Maar dat was zeker en vast de moeite waard.  Als je Indein graag wil bezoeken, vraag dit zeker bij aanvang aan je bootbestuurder zodat hij genoeg tijd kan inplannen.

Aangekomen in Indein werden we verplicht om een soort van foto tax te betalen. Sorry dat ik dit nog niet eerder heb vermeld, maar foto tax is een veel voorkomend fenomeen bij toeristische trekpleisters in Myanmar. Je betaalt dan een klein bedrag om foto’s te kunnen nemen van de bekende monumenten.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Daarna kwamen in een lange galerij terecht. Die was ingericht als een soort overdekte markt. Hier kon je echt de mooiste, handgemaakte souvenirs vinden. Ik had een beetje spijt dat we al zo veel spulletjes op vorige stops hadden gekocht. Hier had je meer keuze en bovendien aan veel voordeligere prijzen.  Aan het eind van de galerij kwamen we in een een historisch dorp met wel honderden verschillende, oude pagodes.  Het was er prachtig! We konden hier wel uren ronddwalen. Deze plek was echt te gek voor woorden.  Eerlijk gezegd maakte deze plaats meer indruk op me dan Bagan.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Extra tip: bezoek Maing Thauk

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Een leuke uitstap wanneer je nog wat extra tijd hebt in de buurt van Inle lake is het dorpje Maing Thauk te bezoeken. Loop over deze lange houten brug en neem een kano om het leven op het meer te ontdekken. Deze kleine extra activiteit is absoluut de moeite waard.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

De beste hotels in en rond Inle LakeBooking.com

Excursies in Inle Lake

2. Verken Mandalay en de omgeving

Verken Mandalay stad

Eigenlijk staat deze bestemming ongeveer op gelijke hoogte met de boottocht op Inle Lake. Maar ik plaatste Mandalay een beetje hoger vanwege de magische sfeer. Mandalay is het culturele en religieuze centrum van Myanmar. Het heeft meer dan 700 pagodes in en rond de stad. Alleen daarom al mag deze fascinerende stad zeker niet ontbreken op je eerst rondreis door Myanmar.

Is Myanmar veilig land om te reizen?

We startten eerst in het centrum van Mandalay. We beklommen de vele trappen van Mandalay hill in de late namiddag en genoten we er van een prachtige zonsondergang. Veel studenten en monniken leiden je hier graag rond in ruil voor een kort gesprek om hun Engels te oefenen. Deze sfeer van vriendelijkheid en oprechte interesse in andere mensen, maakte me zo gelukkig. Ik denk dat dit het moment was waarop ik verliefd werd op Mandalay en zijn inwoners. Nu betreur ik het dat we er niet langer dan 2 dagen bleven.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Als de zon ondergaat, namen we een motortaxi terug naar de stad. We genoten van een fantastische barbecue bij Shan Ma Ma. Dit was echt de beste traditionele keuken in Myanmar die ik ooit heb gegeten tijdens deze reis.

Ontdek de pracht en praal rond Mandalay

We hadden niet echt de tijd om de stad Mandalay verder te verkennen. Het hotel adviseerde ons om een taxi te nemen om zo de omgeving rond Mandalay te ontdekken en hier hebben we geen moment spijt van gehad. De plaatsen die we bezochten waren allemaal adembenemend.

We begonnen met een aantal werkplaatsen waar bladgoud-, houten beelden en textiel vervaardigd werden.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Daarna stopten we bij het Mahagandayon klooster om de lunch van de student monniken te aanschouwen. Het is een hele belevenis om de monniken met hun rijst pot in rijen te zien aanschuiven voor de lunch. Eerlijk gezegd waren er op dat moment zoveel toeristen dat ik me een beetje schuldig voelde om foto’s te nemen. Ik zou het zelf niet ook niet leuk vinden moest iedereen op mijn vingers staan kijken wanneer ik wil eten. De monniken zelf leken het niet erg te vinden.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

De volgende bestemmingen waren enkele van de meest kleurrijke en mooiste tempels die ik ooit heb gezien. De pagode van U min Thonze was fascinerend door zijn lange rijen aan prachtig vervaardigde boedha beelden.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar
U min Thonze pagode
Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar
U min Thonze pagode

De pagode op de Sagiang hill was betoverend met al die felle kleuren en  ook de Pathodawgyi was super indrukwekkend.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar
Sagiang hill Pagode
Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar
Pathodawgyi Pagode

Op het einde van de dag bezochten we de oudste en langste teakhouten brug ter wereld: de geweldige U bein brug. Hier hadden we ook geen geluk met het weer. Alweer geen prachtige zonsondergang voor ons. In plaats daarvan begon het hard te regenen. Dit leverde op zijn beurt ook weer magische beelden op.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

We hadden een kort, maar echt fantastisch verblijf in Mandalay. Er is nog zoveel meer dat we hier willen ontdekken.

De beste hotels in MandalayBooking.com

Excursies in Mandalay

1. Trektocht van kalaw naar Inle Lake

Myanmar staat bekend om zijn prachtige natuur. Natuurlijk wilden we dit ten volle ervaren, dus besloten we om een trektocht te doen. Er zijn veel mogelijkheden om te wandelen, maar we hebben gekozen voor het parcours van Kalaw naar het Inle Lake.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Dit is blijkbaar één van de populairste en mooiste wandelingen. We boekten een gids bij Uncle Sam omdat deze organisatie geweldige referenties had bij de Lonely Planet. Er zijn veel toeristen in Kalaw die dezelfde route willen volgen. Dus ik was een beetje bang dat de groep erg groot zou zijn. Maar Uncle Sam staat voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. We werden verdeeld in kleine groepen van maximaal 4 personen met een gids. We gingen op pad met een ander Belgisch koppel en een fantastische gids Tin Tun.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

De wandeling zelf was geweldig, hoewel we een alternatieve route moesten nemen vanwege het slechte weer. We kwamen voorbij indrukwekkende rijstterrassen, weelderige velden, grote rotsformaties en dichtbegroeide jungle. Er was zoveel variatie in het landschap.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

We aten en sliepen bij lokale families en hadden de kans om het echte plattelandsleven in Myanmar te ervaren.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Voor mij was het een ervaring die ik nooit zal vergeten. Ik  vond vooral de variatie in het landschap tijdens de route en de interactie met de lokale mensen geweldig. Er wordt wel eens gezegd dat de bevolking van Myanmar de meest vriendelijke van Azië is. Ik moet zeggen dat ik op deze tocht de vriendelijkheid het meest heb gevoeld.

Mijn top 5 MUST DO'S in Myanmar

Ik hoop dat ik jou met mijn top 5 van geweldige activiteiten in Myanmar toch een beetje heb kunnen helpen met het plannen van jouw rondreis.  Natuurlijk is er zoveel meer te ontdekken. Ik kan niet wachten om terug te gaan en meer van Myanmar te verkennen die ik nog niet heb kunnen ontdekken.

De beste hotels in KalawBooking.com

Excursies in Kalaw

Video

Bekijk hier een korte compilatievideo van onze rondreis door Myanmar.

 

Welke activiteit zou jij het liefst willen doen op een rondreis doorheen Myanmar? Laat het me weten in de reacties.

Bedankt om te lezen.

Veel liefs,

Sarah

Pin voor later

5 top activiteiten die niet mogen ontbreken op je eerste Myanmar rondreis
5 top activiteiten die niet mogen ontbreken op je eerste Myanmar rondreis
5 top activiteiten die niet mogen ontbreken op je eerste Myanmar rondreis
Spread the love

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *