New York bezoeken voor de eerste keer: de ultieme beginnersgids voor New York City

De eerste keer New York bezoeken: de ultieme beginnersgids voor New York City

Indrukwekkende wolkenkrabbers die samen een fantastische skyline vormen, een mix van architectuur waar historische gebouwen en futuristisch design hand in hand gaan, de stad die nooit slaapt, … Je raadt het misschien al? Deze blogpost gaat over New York City. In deze gigantische wereldstad valt zoveel te beleven. De eerste keer New York bezoeken vergt dan ook wel wat voorbereiding. Om jou te helpen bundelde ik al mijn tips in een ultieme beginnersgids voor een geslaagd eerste bezoek aan The Big Apple. 

In 2022 reisde ik voor de tweede keer naar New York City. Na 8 jaar was ik super enthousiast om deze fantastische stad terug te bezoeken en vooral verrast, want wat was er zoveel veranderd. Ondanks dat het mijn tweede bezoek was, voelde het toch aan als mijn eerste keer. Ik moest de stad opnieuw leren kennen.  En al snel veroverde New York City terug mijn hart.  

** Disclaimer: Deze post bevat  affiliate links. Dat betekent dat we een commissie kunnen ontvangen als je iets koopt dat we echt aanbevelen. Dit kost u niets extra en ondersteunt onze blog. Dank je. ** 

New York bezoeken voor de eerste keer: de ultieme beginnersgids voor New York City

Hoe naar New York City reizen? 

Reizen naar deze metropool kan gewoon met een rechtstreekse vlucht vanuit Brussels Airport. Er zijn verschillende vliegtuigmaatschappijen die tickets naar New York aanbieden.  Als je goed zoekt en vergelijkt, kan dit zelf nog tegen een voordelig prijsje. Op amper 8,5 uur of 2 à 3 films op je vliegtuigschermpje later, bereik je The Big Apple.  

Wij landden op JFK-airport waar wij dienstdeden op een privé transfer naar het stadscentrum, verzorgd door het reisbureau waar we onze trip boekten. Eerlijk gezegd was deze service heel prijzig voor een chauffeur die ons 2 uur te laat kwam ophalen. ‘Traffic’, zei hij. Uiteraard is New York City met de auto doorkruisen geen evidentie, dus ik geef hem het voordeel van de twijfel.  

Er zijn nog vele andere opties om vanuit de verschillende luchthavens in New York naar Manhatten te reizen. Zo kan je ook dienstdoen op een externe dienst die gedeelde transfer aanbiedt tegen democratische prijzen. 

Daarnaast kan je vanuit de verschillende luchthavens ook met een grote pendelbus naar Manhatten reizen. 

Wil je toch liever een beetje meer privacy, dan kan je opteren voor de taxi. Dit is dan misschien weer wat duurder, maar de taxi’s zijn beschikbaar aan alle terminals op de luchthaven zelf. Je verliest geen tijd aan wachten op een chauffeur die je komt ophalen. Let hier wel op voor ‘pirate cabs’. Dit zijn geen officiële taxichauffeurs die je er proberen inluizen om met hen mee te rijden.  

Ook met de trein kan je zowel van JFK en Newark naar alle grote stations reizen. Daarnaast kan je in JFK ook de airtrain nemen. Dit is een soort monorailsysteem die de luchthaven verbindt met de New Yorkse metro. Op die manier kan je verder reizen met de metro.  

Kortom mogelijkheden genoeg om je vanuit de luchthaven naar jouw bestemming te verplaatsen.  

Hoe je binnen New York City verplaatsen?

Hé Taxi! 

De gele taxi’s zijn ondertussen één van de handelskenmerken van New York City geworden. Ze worden dan vaak ook gezien als het vervoersmiddel bij uitstek om je door de stad te verplaatsen. Op zich zijn de taxi’s ook niet super duur, uiteraard is dit afhankelijk van de duurtijd van de rit. Omdat het verkeer tijdens de spitsuren vaak vaststaat, is de taxi niet altijd de meest aangewezen optie om je snel door het stadcentrum te verplaatsen. De taxi’s kan je overal doorheen de stad aanhouden indien ze niet bezet zijn. Dit kan je zien aan het lichtje.    

Je kan ook beroep doen op een uber. Een uber heeft in tegenstelling tot een taxi een vaste prijs. Maar ik heb al meermaals gehoord dat deze prijs hoog kan oplopen en dan vooral tijdens de piekuren.  

Ga ondergronds 

Een snelle en goedkope manier om je te verplaatsen binnen de stad is de metro. De voordeligste methode om de metro te gebruiken is om een herlaadbare ‘Metro Card’ te kopen. Zo kan je telkens een bepaald bedrag op je kaart opladen. Een rit met de Metro Card kost $2.75 ongeacht de bestemming.  

Ik steek het niet onder stoelen of banken wanneer ik zeg dat het New York’s metro verkeer heel chaotisch is. Het is dus soms wel even zoeken en vooral aandachtig blijven wanneer je met de metro reist. Zorg dat je steeds een plannetje bij de hand hebt.  

Het nadeel van je verplaatsen met de metro is dan wel weer dat je niets van de stad ziet terwijl je onderweg bent. 

Hop-on-Hop-off 

Een leuk alternatief is de rode Hop-on-Hop-off bus. Deze is dan weer wat duurder, maar rijdt langs de meest populaire bezienswaardigheden in New York City. Doordat je bij elke halte kan op- en afstappen, kan je je gemakkelijk verplaatsen tussen de verschillende trekpleisters terwijl je geniet van het uitzicht over de stad. Deze ritten worden aangeboden bij verschillende firma’s,  maar tickets boek je voordeliger online.  

Wandelen en fietsen

Een stad verkennen per fiets is altijd leuk en is zeker mogelijk in New York City. Al is dit niet de meest veilige en relaxte optie. Begrijp mij niet verkeerd. Er zijn veel buurten die zeker tof zijn om met de fiets te ontdekken zoals Central Park, DUMBO,… Het New York’s verkeer is echter zo chaotisch dat je je volle focus nodig hebt bij het fietsen en niet ten volle kan genieten van de prachtige stad. Kies daarom beter voor een georganiseerde fietstocht met gids.

Zelf plande ik onze bezoeken voor een bepaalde dag in dezelfde buurt zodat we zo min mogelijk de metro moesten gebruiken en vooral veel te voet op pad konden. Ik vond de combinatie van wandelen en metro de beste optie. Zo konden we ons enerzijds snel en voordelig verplaatsen, maar ook een groot deel van de stad zien.  

Walking in New York City
Walking in New York City

De beste reistijd voor New York City ?

Het klimaat van New York City valt een beetje te vergelijken met ons klimaat, enkel met meer extremen. Zo kan het er in de winter heel koud en in de zomer heel heet worden. Toch heeft New York bezoeken in alle seizoen zijn charmes.  

De meest attractieve periode is de kerstperiode. Tijdens deze magische weken is de stad prachtig versierd en het shoppingparadijs bij uitstek om de leukste kerstcadeautjes te kopen. Dan kan je de imposante kerstboom bij Rockefeller Centre bewonderen en je eens op de bijhorende schaatsbaan wagen. Ook op andere plaatsen in de stad, zoals Central Park, kan je schaatsen. Kortom New York City is de perfecte kerstbestemming.  

Daarnaast zijn er voldoende indoor activiteiten om het koude en slechte weer te ontvluchten. Zo zijn er tal van indrukwekkende musea zoals het MoMa, The National 911 Memorial & Museum, verschillende indoor observatieplatformen zoals Summit One Vanderbilt en vele overdekte markten zoals de Chelsea market waar je heerlijk kan vertoeven.  

Wanneer de winter plaatsmaakt voor de lente, fleurt New York City helemaal op met kleurrijke, geurende bloesems. Naast de zachte aangename temperaturen die reeds zorgen voor terrasjesweer, is het dan ook de ideale periode om de parken zoals Central Park of The Brooklyn Botanic Garden te ontdekken. Ik was er in mei en vond dit een uitstekende tijd om New York te bezoeken.  

Brooklyn Botanic Garden, New York City

Tijdens de zomermaanden ontvluchten de echte New Yorker’s de stad omwille van de hitte. Mijn eerste bezoek aan New York City was in juli en ja, het was er erg warm. Ik vond de zomerse, zwoele vibe wel leuk, vooral de 4th of July festiviteiten. Anderzijds belemmerde de hitte ook enkele activiteiten zoals fietsen in Central Park. 

De beste tijd om New York te bezoeken hangt een beetje af van wat precies het doel is van je reis. 

Hoeveel dagen New York City voor een geslaagd bezoek? 

Om de eerste keer New York City te bezoeken, raad ik je aan om echt wel je tijd nemen. Deze stad is zo overweldigend en er is zoveel te beleven, daarom is het gevaar groot dat je van de ene naar de andere bezienswaardigheid holt zonder New York City echt te ervaren. Boek daarom zeker minimum 5 nachten zodat je ten minste 5 à 6 volledige dagen hebt om The Big Apple ten volle op te nemen. 

Nog enkele belangrijke tips voor je vertrekt naar New York City

Wanneer je van plan bent om vanuit België te reizen naar de Verenigde Staten heb je een internationaal paspoort en een ESTA-reistoestemming of visum nodig.  

Vergeet ook niet dat New York City in een andere tijdzone ligt. Het is er 6 uur vroeger dan in België. Op deze manier win je een beetje tijd terug van de heenvlucht. Het nadeel is de jetlag die ervoor zorgt dat je de eerste dagen heel vroeg ontwaakt.  

Zorg daarnaast dat je ook een internationale stekker meeneemt, want anders kan je jouw elektrische toestellen niet gebruiken of opladen.  

In New York wordt er gebruik gemaakt van een andere munteenheid, namelijk USD. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is niet zoals in sommige landen waar ze wel nog euro aanvaarden. Wissel dus best voor je trip of op de luchthaven nog wat geld. De voordeligste manier om Euro in USD te wisselen is via een wisselkantoor. Vergelijk eerst even de prijzen en kies voor het wisselkantoor waar je het minste verlies hebt.  

Hou er rekening mee dat de prijzen op de menukaart wanneer je iets gaat eten of iets drinken exclusief fooi zijn. Op het einde van de rit moet je nog 18%, 20% of 22% extra fooi betalen. Ook wanneer iemand jou een dienst verleend, bijvoorbeeld de chauffeur, de piccolo in het hotel, … wordt verwacht dat je fooi geeft.  

Waar verblijven in New York City?  

Wanneer je een verblijf zoekt in New York City, wordt Times Square vaak naar voor geschoven omdat deze buurt centraal ligt. Ook ik ben twee keer rond Times Square verbleven. Persoonlijk vind ik één van de minder gezellige buurten in New York. Het ligt misschien het meest centraal, maar via de metro kan je je vanaf een andere locatie ook heel snel verplaatsen. 

Bij mijn volgende bezoek aan New York kies ik dus zeker voor een verblijf in een andere buurt. Ik maakt alvast een overzicht van 15 prachtige boetiekhotels om heerlijk te overnachten in New York.

Maar ook via de mapwidget van Booking kan je gemakkelijk een verblijf zoeken in de buurt van jouw voorkeur.  


Booking.com

De beste bezienswaardigheden voor de eerste keer in New York City

New York City card 

New York City is een immens grote stad. En ben je er maar enkele dagen? Dan wil je uiteraard zo veel mogelijk zien en ervaren. Bereid daarom je citytrip in the Big Apple goed voor.   

Wil je veel bezienswaardigheden bezoeken? Dan raad ik je aan om eens te kijken naar een New York citycard. Hiermee kan je een aantal van New York’s hoogtepunten bezoeken aan een voordeliger tarief. Er bestaan verschillende soorten citycards. Hieronder vind je een overzicht terug. Het beste is dat je ze eens allemaal bekijkt en kiest voor de citycard die het dichtst bij je noden aansluit. 


Wij kozen voor een Sightseeing Flex Pass waarmee we maar liefst 7 bezienswaardigheden kon bezoeken. Het voordeel was dat we niet enkel bespaarde op de toegangsprijs van de attracties, maar dat we met dit ticket nergens hoefden te reserveren. Zo konden we tijdens de trip zelf beslissen wanneer we welke bezienswaardigheden wouden bezoeken. Zo is het natuurlijk handig om last minute je planning te kunnen aanpassen wanneer het weer niet meezit of juist wel… 

New York, New York 

Eén van de redenen waarom New York City bezoeken op je bucketlist moet staan, is uiteraard de indrukwekkende skyline. Deze wordt gevormd door de mix aan prachtige gebouwen in verschillende architecturale stijlen.  

De eerste wolkenkrabbers werden begin de 20ste eeuw opgetrokken tijdens een periode van economische welvaart. Denk maar aan de roaring twenties. Zo kan je nog steeds vele gebouwen in deze typische Art Deco stijl bewonderen, zoals het Empire State building, Chrysler Building en Rockefeller center. 

The Chrysler Building, New York City
Empire State Building, New York City

In deze buurt kan je nog enkele pareltjes uit het verleden vinden zoals Grand Central Station, the New York Public Library en het Flatiron building. 

Grand Central Station New York City
The New York Public Library
The New York Public Library

Maar de tijd staat niet stil en zeker niet in New York City, de stad die nooit slaapt. Ondertussen kan je er ook vele hypermoderne complexen zien, zoals het sustainable nieuwbouwproject Hudson Yards waar je onder meer The Edge en The Vessel vindt. Hier wordt ook ruimte voorzien voor enkele stukjes groen zoals the High Line en Little Island.  

The Edge, Hudson Yards, New York City
The Vessel, Hudson Yards, New York City

Daarnaast vallen er nog tal van moderne gebouwen in het stadscentrum te bewonderen zoals het One World Trade Center, One Vanderbilt en het Oculus Center.   

One World Trade Center, New York City
Oculus Center, New York City

Zowel de oudere generatie als de nieuwere generatie aan gebouwen vormen samen de indrukwekkende skyline van The Big Apple.  Deze prachtige skyline kan je bewonderen vanaf één van de vijf observatieplatformen in New York City of enkele andere uitzichtenpunten waar ik later in dit artikel nog dieper op inga.  

Niet te missen Musea in New York City

Wanneer je van plan bent New York City te bezoeken, staan er vast een aantal musea op jouw to do lijstje. Deze stad telt er zoveel dat het onmogelijk is om ze allemaal te bezichtigen. Daarom lijst ik hier nog even enkele musea op die zeker een bezoek waard zijn.  

MoMa 

MoMa is het Museum of Modern Art in New York. Hier kan je, zoals de naam het zegt, moderne en hedendaagse kunst bewonderen. Het is één van de grootste musea ter wereld en bovendien wordt de moderne kunstcollectie van het MoMa ook als één van de beste collecties ter wereld beschouwd.   

MoMa New York City

In de permanente tentoonstelling kan je kunstwerken van 1880 tot nu bewonderen. Het gaat om pareltjes van onder meer grote namen zoals Salvador Dalí, Pablo Picasso, Frida Kahlo, Henri Matisse, Jackson Pollock, Andy Warhol, Gustav Klimt, …   Het gaat dus om een zeer gevarieerde collectie die absoluut de moeite waard is.  

MoMa New York City
MoMa New York City

Naast de permanente tentoonstelling, zijn er ook wisselende exposities. Hierdoor kan je het MoMa steeds opnieuw en opnieuw bezoeken en verrast worden door werken die je nog nooit zag.

Guggenheim 

Net zoals het MoMa is het Guggenheim een museum met een prachtige Moderne kunstcollectie met onder meer enkele werken die binnen de stroming van het impressionisme en expressionisme vallen.  

Naast de indrukwekkende kunstcollectie is het gebouw eigenlijk ook een kunstwerk op zich. Het werd ontworpen door architect Frank Lloyd Wright en bestaat uit een spiraalvorm die zich zowel binnen als buiten zichtbaar is. Zo kan je de kunstwerken bewonderen terwijl je een weg baant langs de spiraalvormige hellingen die door het hele gebouw lopen.   

Indien je niet van plan bent om het Guggenheim te bezoeken, is het wel de moeite om even langs het gebouw te wandelen. 

9/11 Memorial museum 

Een gebeurtenis die New York City nooit zal vergeten, is de aanslag op 9/11 in 2001, waarbij twee vliegtuigen in The Twin Towers vlogen. Deze ramp was wereldwijd op het nieuws. Meer dan 3000 mensen lieten hier het leven.  

Vandaag wordt er naar deze plek verwezen als Ground Zero. Op de exacte plaats waar de Twin Towers stonden, bevinden er zich nu twee monumentale waterbassins met de namen van alle slachtoffers in de rand gegraveerd. Het is best indrukwekkend, maar tegelijk ook beklijvend om te zien.  

9/11 Memorial, Ground Zero, New York City
9/11 Memorial, Ground Zero, New York City

Breng zeker ook een bezoek aan het 9/11 Memorial Museum waar je alles te weten komt over deze vreselijke gebeurtenis, maar ook hoe de New Yorkers deze aanslag hebben beleefd door hun persoonlijke verhalen over verlies, herstel en hoop. Daarnaast vind je er restanten van de oude structuren van de Twin Towers alsook voorwerpen die uit het puin zijn gehaald. Dit maakt dat je beter kan voorstellen hoe vreselijk deze gebeurtenis was. Laat me je vertellen dat een bezoek aan dit museum zeker een diepe indruk op je nalaat.  

9/11 Memorial Museum, Ground Zero, New York City
9/11 Memorial Museum, Ground Zero, New York City
9/11 Memorial Museum, Ground Zero, New York City

Een vleugje groen in New York City

New York City bezoeken is intens. Er wordt niet voor niets naar New York City verwezen als de stad die nooit slaapt. De geluiden, lichten, de stad in constante ontwikkeling… Dat zorgt soms voor een kleine overprikkeling. Af en toe een momentje om even uit te blazen is hier geen overbodige luxe.  Gelukkig zijn er in The Big Apple tal van mooi aangelegde stadsparken waar je tot rust kan komen of van New York city kan genieten in een groene setting.  

Central park 

Het meest bekende stukje groen in New York City met jaarlijks zo’n 25 miljoen bezoekers is Central Park en wordt ook wel het groene hart van Manhatten genoemd. Het grote, rechthoekige domein strekt zich uit van 59th tot 110th Street en van 5th tot 8th Avenue. Vanop Top of The Rock kan je het park vanuit de hoogte heel goed bewonderen. Daar zie je pas echt hoe groot het echt is.   

De aanleg van Central Park nam maar liefst 16 jaar in beslag. Wanneer je door het park wandelt, zal je dat ook niet verwonderen. Het is een prachtige, natuurlijke omgeving dat bestaat uit brede lanen, kleinere beboste wandelpaden, verschillende meren, indrukwekkende monumenten, ligweiden en enkele restaurants. Je kan er ook enkele bezienswaardigheden spotten zoals het Belvedere castle en de bekende Bethesda fontein. Het park huist bovendien een zoo genaamd ‘Central park zoo.’

Central Park, New York City

Central Park, New York City
Central Park, New York City
Central Park, New York City

Rondom het park ligt een 10 kilometer lange weg waar tijdens de weekends en na 19 uur, autoverkeer verbannen wordt. Dan is het een heus paradijs voor de actieve New Yorkers, maar ook het perfecte moment voor toeristen om Central Park per fiets te verkennen. Huur een fiets of opteer voor een begeleide fietstocht. Geen fervente fietser? Maak dan een mooie wandeling of een romantisch tochtje met een paardenkoets.  

Last but not least. Als je van plan bent om wat tijd te vertoeven in Central Park dan is het ook leuk om bij mooi weer te gaan lunchen op het prachtige terras van The Loeb Boat House. Reserveren is wel een must! Hier kan je bovendien ook roeibootjes huren om het meer op te gaan.  

The Loeb Bout House, Central Park, New York City

High line 

De High Line in een prachtig park dat zich in een lange lijn van 2,3 kilometer uitstrekt van het Meatpacking District tot Hudson Yards. Dit park is op een oude, verhoogde spoorweg aangelegd die tot 1980 voor het transport van vlees en gevogelte werd gebruikt. Dit stukje groen loopt dus boven de straten tussen de gebouwen door. Het is een unieke belevenis die jaarlijks miljoenen bezoekers trekt.  

Tijdens de wandeling kan je genieten van een prachtig uitzicht op de Hudson River, de typische New Yorkse industriële omgeving, de mix van verschillende architecturale stijlen en kunst. Ja, je hoort het goed. In het park worden kunstwerken zoals beelden en muurschilderingen tentoongesteld. Er worden ook af en toe shows gegeven.  

View from High Line, New York City
View from High Line, New York City

Heb je zin in een verfrissend drankje of lekker hapje, daal dan even af tussen 15th Street en 16th Street voor een pauze bij de Chelsea Market. Deze voormalige koekjesfabriek werd tot gezellige food hall getransformeerd. Vandaag kan je er tal van eetstalletjes en restaurantjes vinden.

Bovendien ligt de High Line dicht bij enkele populaire trekpleisters. Zo kan je een wandeling door het park combineren met een bezoek aan The Vessel en The Edge.

View from High Line, New York City
The Vessel, New York City

Je kan ook opteren om de High Line als onderdeel van een tour met gids te doen. Zo kom je nog meer te weten over het verleden van het park en de nabije omgeving.  

Little Island 

Little Island is zoals de naam al een beetje weggeeft, een eiland dat boven de Hudson River zweeft. Het is een stadspark dat nog maar vrij recent (in 2021) de deuren opende. Het zal je dan waarschijnlijk ook niet verwonderen dat het zich in de buurt van het Meatpacking Disctrict en Hudson Yards bevindt. Je kan het indrukwekkende park met meerdere hoogteverschillen bovendien heel goed bewonderen vanop de High Line. Het is best bijzonder om te zien.  

Little Island seen from the High Line in NYC

Wil je Little Island graag bezoeken? Dan kan je het bereiken via één van de twee voetgangersbruggen de North Bridge of South Bridge. Beide bruggen zijn aan de Hudson River Greenway ter hoogte van Pier 55 gelegen. 

Vanop Little Island kan je genieten van een groene stadsoase met prachtige flora en een indrukwekkend uitzicht over Manhattan, New Jersey en de rivier om je heen.   

Brooklyn Botanic Garden 

Eventjes ontsnappen uit de stad en ontspannen in een oase van rust?  Breng dan zeker een bezoek aan de prachtig aangelegde Brooklyn Botanic Garden. Dit park bestaat uit maar liefst 12 verschillende tuinen.

Brooklyn Botanic Garden
Brooklyn Botanic Garden

De beste periode om Brooklyn Botanic Garden te bezoeken is tijdens het voorjaar wanneer de meeste bloemen in bloei staan. In april kan je er de weelderige Kersenbloesems bewonderen. Wij waren er pas eind mei en konden genieten van een prachtige setting vol kleurrijke en geurende bloemen. De grootste trekpleister was het uitgestrekt veld met paarse boshyacinten. 

Brooklyn Botanic Garden
Brooklyn Botanic Garden, New York City

Leuke buurten om te ontdekken in New York City 

New York City is opgedeeld in verschillende buurten die in elkaar overlopen. Het leuke is dat elke buurt een eigen identiteit heeft. Je komt sowieso in de meeste buurten als je verschillende populaire bezienswaardigheden in New York wil bezoeken. Ik vermeld al enkele buurten onder de andere topics in dit artikel. Maar hier zijn nog enkele leuke wijken in New York City die zeker niet mogen ontbreken op je stedentrip.

DUMBO 

We beginnen bij de hipste wijk in Brooklyn. Net over de Manhatten Bridge vind je de wijk DUMBO wat letterlijk “Down Under the Manhattan Bridge Overpass” betekent.  

Het is een supergezellige en creatieve buurt om te verkennen. Je vindt er namelijk verschillende kunstgalerijen, koffiebars, bakkerijen en bovendien heel fotogenieke plekjes. 

De bekendste fotospot is wellicht degene in Washington Street waar je het Empire State Building door de pijlers van de Manhatten Bridge kan zien.  

DUMBO viewpoint on Manhatten bridge from Washington Street
View from Brooklyn Bridge Park, New York City

Verder heb je ook vanuit het Brooklyn Bridge Park geweldige uitzichten over Brooklyn Bridge en de geweldige skyline van Manhatten.  

De leukste dag om DUMBO te bezoeken is met stip zondag. Dan vindt er een vlooienmarkt plaats waar je leuke spulletjes op de kop kan tikken.  

Lower Manhatten en het Financial District 

Ook al klinkt de naam ‘Financial District’ eerder saai, toch vond ik dit een super leuke beurt om te verkennen. Je wandelt er tussen de meest indrukwekkende skyscrapers die dienstdoen als kantoren voor de meest prestigieuze bedrijven. Je vindt er onder meer de wereldberoemde effectenbeurs en het One World Trade center.  

Andere bijzondere monumenten zijn de prachtige kerk Trinity Church die ineens tussen de skyscrapers van Wall Street opduikt.

Trinity Church, Wall Street, New York City
Trinity Church, Wall Street, New York City
Trinity Church, Wall Street, New York City
Trinity Church, Wall Street, New York City

In de buurt van Wall Street vind je ook de befaamde standbeeld The Charging Bull. Als je dit beeld over de neus, horens en ja hoor, de ballen wrijft, zou dat geluk brengen. Nog een bekend standbeeld in de buurt is The Fearless Girl. Het standbeeld werd ter ere van internationale vrouwendag gemaakt en staat voor de New York Stock Exchange.  

The Charging Bull, Wall Street, New York City
The fearless girl, Wall Street, New York City
China Town en Little Italy 

Leuke buurten om door te slenteren zijn China Town en Little Italy. Deze naam vertelt al een beetje dat dit de buurten zijn waar vooral Chinese en Italiaanse immigranten zich vestigen. Ondertussen zijn de grenzen tussen beide buurten vervaagd. China Town groeit terwijl Little Italy krimpt. Dit komt omdat veel Italianen wegtrekken uit de buurt. Toch vind je in beide buurten nog de authentiek sfeer terug. Daarnaast zijn er nog heel veel traditionele restaurants en boetieks.  

Little Italy, New York City
Little Italy, New York City
China Town, New York City
China Town, New York City
Times square en Hell’s Kitchen 

Hoewel ik Times Square zeker niet de leukste of gezelligste buurt in New York vind, is het natuurlijk wel iets dat je een keertje moet gezien hebben. De immense reclameschermen, de kleurrijke neonverlichting, de vele straatartiesten, de gigantische winkels, de massa aan toeristen… Het heeft wel iets, vooral als het donker is.  

Times Square, New York City
Times Square, New York City
Times Square, New York City
Times Square, New York City

Je kan je bezoek aan Times Square combineren met een theatervoorstelling op Broadway of een hapje en drankje in Hell’s kitchen. Hell’s kitchen had vroeger niet meteen de beste reputatie, maar vandaag vind je er veel trendy bars en eetgelegenheden.  

Hieronder vind je nog enkele leuke wandelingen van Getyourguide. Deze zijn perfect als je verschillende buurten wil verkennen op een originele manier.

De mooiste uitzichten in New York City

De mooiste uitzichten over New York City vind ik persoonlijk de plaatsen waarop je de stad vanop een afstand of vanuit de hoogte kan bewonderen. Dan kan je die prachtige skyline bestaande uit de meest indrukwekkende gebouwen helemaal opnemen.  

Bewonder New City vanuit de hoogte 

Eén van de 5 observatieplatformen in New York bezoeken, mag zeker niet ontbreken tijdens jouw trip. Deze 5 uitzichtpunten bevinden zich op het dak van enkele van de meest indrukwekkende wolkenkrabbers in New York. Ik overloop ze hier kort allemaal. Een uitgebreid verslag boordevol tips voor een bezoek aan één of meerdere van deze fenomenale uitzichtpunten kan je in mijn blogpost over de 5 wolkenkrabbers met het best uitzicht over New York vinden 

Empire State Building

Empire State Building is het oudste observatieplatform en dus een echte klassieker. Naast het prachtig uitzicht heb je ook toegang tot het interactief museum waar je de evolutie van het gebouw kan beleven, inclusief een eerbetoon aan diens filmgeschiedenis. Het gebouw diende namelijk als filmsetting voor enkele blockbusters zoals King Kong en Sleepless in Seatle.

View from Empire State Building, New York City
Top of Rock

Het beste outdoor uitzicht heb je vanop Top of Rock. Dit observatieplatform bevindt zich op het dak van Rockefeller center. Hier kan je de iconische skyline in al haar glorie bewonderen met toppers zoals het Empire State Building, Chrysler building, Statue of Liberty, One World Trade Center maar ook Central Park.  

View from Top of Rock, New York City
View from Top of Rock, New York City
One World Trade Center

De hoogste wolkenkrabber in New York City is One World Trade Center. De hoogste verdieping, One World Observatory is open voor bezoekers. Daar heb je een fenomenaal 360 graden indoor uitzicht over de stad. Het toppunt van ons bezoek vond ik absoluut de lift die ons in 47 seconden naar de 102de verdieping bracht. Niet omdat die zo snel was, maar omdat we tijdens de rit de volledige evolutie van 500 jaar New York City op de wanden van de lift konden bekijken. 

One World Observatory, New York City
One World Observatory, New York City
The Edge

Eén van mijn favoriete uitzichtpunten is The Edge. Het observatieplatform is uniek in die zin dat het een hoekvormig platform is dat aan een wolkenkrabber hangt. Vandaar ook de naam: The Edge. Onder de buitenzone zit er dus geen gebouw. Sommige stukjes van de vloer zijn vervangen door glas waardoor ik letterlijk 100 verdiepingen naar beneden kon kijken. De unieke vormen en het gebruik van deze verschillende materialen zorgen er dan ook voor dat dit een heel originele fotoplek is.  

The Edge, New York City
The Edge, New York City
Summit One Vanderbilt

Als je naast het uitzicht ook wil verrast worden door design, kunst en speciale effecten dan moet je absoluut Summit One Vanderbilt bezoeken. Het bezoek is zo’n geweldige ervaring dat je soms vergeet dat je van het uitzicht moet genieten, omdat je zo opgaat in alles wat zich afspeelt in de ruimtes. Bovendien is het ook een heel fotogenieke plek.  

Summit One Vanderbilt, New York City
Summit One Vanderbilt, New York City

Wil je New York City van nog hoger bewonderen. Dan kan je ook een helikopter vlucht boeken. Indrukwekkende uitzichten verzekerd! 

Wandel de skyline tegemoet vanop Brooklyn Bridge 

Één van de bekendste bezienswaardigheden in New York City is de Brooklyn Bridge. Deze monumentale, uit staal geconstrueerde brug werd in 1883 geopend en was lang de enige verbinding tussen Manhatten en Brooklyn. Het is een vast en zeker een must-see wanneer je New York bezoekt. 

Brooklyn Bridge, New York City
Brooklyn Bridge, New York City
Brooklyn Bridge, New York City

De brug is niet alleen heel indrukwekkend om naar te kijken. Wanneer je erover wandelt van Brooklyn richting Manhatten heb je ook een geweldig uitzicht op de skyline van New York. Je wandelt ze als het ware tegemoet.  

Neem de skyline volledig in vanop het water 

Aangezien Manhatten volledig wordt omringd door de Hudson River en East River is het echt de moeite om de stad vanop het water te bewonderen.  

Dit kan je doen door vanuit Battery Park een ferry te nemen naar Liberty Island waar je de bekendste vrouw van New York City van dichtbij kan aanschouwen, Lady Liberty. Naast het Vrijheidsbeeld vind je er ook het Statue of Liberty Museum met informatie en exposities over alles wat met het Vrijheidsbeeld te maken heeft. Dit museum is bovendien gratis voor alle bezoekers van het eiland.  

Liberty Island, New York City
Liberty Island, New York City
Liberty Island, New York City

Met de ferry kan je ook naar Ellis Island. Dit eiland deed eind 19e en begin 20e eeuw dienst als grenspost voor immigranten die zich in Amerika wilden vestigen. Vandaag kan je er het Ellis Island Immigration Museum bezoeken waar er meerdere exposities worden tentoongesteld die allemaal een verschillend aspect van de immigratie belichten. Vooral de persoonlijke verhalen zijn heel pakkend. 

Ellis Island National Museum of Immigration, New York City

Zowel vanop de ferry als op beide eilanden kan je genieten van een prachtig uitzicht over de skyline van New York. 

View of Manhatten from Hudson River ferry, New York City

Naast de ferry kan je ook opteren voor een andere soort boottocht zoals cruise met of zonder extraatjes.  

Waar shoppen in New York City? 

SoHo (south of Houston Street) en Nolita 

Wat vroeger een industrie wijk was, bezaaid met fabrieken en magazijnen is nu een waar shoppingparadijs SoHo genaamd. Deze oude gebouwen werden gerestaureerd tot winkels met daarboven luxe appartementen en loften. Omdat de historische elementen werden behouden, is het nog steeds een supergezellige buurt om door te wandelen.  

Begin je shoppingavontuur bij Broadway en verdwaal tussen de 25 blokken aan winkelgebied. Je vindt er een mix van unieke boetieks, grote warenhuizen en high-end luxe ontwerpers.  

Heb je nood aan een pauze? Ga dan even langs bij Balthazar Bakery. Een prachtige zaak volledig in art nouveau stijl waar je terecht kan voor een hapje of drankje, en niet onbelangrijk één van de beste bakkerijen in New York City. 

Nog niet genoeg geshopt? Wandel dan door naar de aangrenzende buurt Nolita waar je nog meer leuke winkels en unieke boetieks kan vinden.  

5th Avenue en Madison Avenue 

De meest legendarische winkelstraat is uiteraard 5th Avenue. Daar vind je alle winkels van de bekendste luxemerken. Ze worden gekenmerkt door meest indrukwekkende etalages. Het is niet voor niets dat 5th Avenue de duurste winkelstraat ter wereld wordt genoemd.  

Op wandelafstand ligt Madison Avenue dat deel uitmaakt van de Upper East side. Ook hier kan je verschillende high-end winkels vinden. Daarnaast is deze straat ook bekend omdat hier enkele van de duurste appartementen ter wereld zijn gesitueerd.  

Als budget geen probleem is, dan zijn 5th Avenue en Madison Avenue de places-to-be om te shoppen. Anders hou je het net zoals ik bij window shopping.  

Indrukwekkende winkelcentra 

De Verenigde Staten staat bekend om zijn gigantische ‘Shopping Malls’. Ook in New York City kan je er enkele indrukwekkende vinden. Twee van de meest bekende winkelcentra Brookfield Park en The Oculus, liggen op wandelafstand van elkaar in Battery Park. Brookfield Park huist vooral luxewinkels terwijl je in The Oculus meer betaalbare merken kan vinden. Als je niet van shoppen houdt is The Oculus nog steeds een super indrukwekkend gebouw om te bezoeken.  

Oculus Center, New York City
Oculus Center, New York City

Nog eentje die je absoluut niet mag missen is het befaamde Amerikaanse warenhuis Macy’s op Herald Square. Deze vestiging is volgens het Guinnes Book of Records het grootste warenhuis ter wereld. 

Uiteraard zijn er nog tal van leuke plekjes om te shoppen in New York City. Zo heb je nog de levendige Bleeker Street in Greenwich Village en de charmante straatjes van West Village. Voor leuke vintage spulletjes moet je in East Village zijn. En de high-end modehuizen en –winkels vind je dan weer in het Meatpacking District.  

Niet te missen specialiteiten in New York City

Hotdog 

Hot dog New York city

Hotdogs zijn niet meer weg te denken uit het New Yorkse straatbeeld, althans de talrijke hotdog stalletjes die je op elke hoek van de straat vindt. Het is dan ook een must-do om tijdens je trip aan de Big Apple een hotdog te bestellen aan zo’n typisch kraampje. Er zijn ondertussen ook al heel wat vegetarische alternatieven. Ik heb me laten vertellen dat je de beste hotdogs bij Gray’s Papaya kan proeven. 

Blueberry pancakes 

Blueberry pancakes

Je hebt ze misschien al vaak zien verschijnen in series of films, maar deze kleine, op elkaar gestapelde pannenkoekjes zijn een echte ontbijt klassieker in de Verenigde Staten. In New York City kan je deze typische American pancakes op verschillende wijzen bestellen. De meest gekende zijn de bleuberry pancakes gemaakt met bosbessen. Bij je pannenkoeken krijg je meestal nog een potje met bosbessengelei en eentje met ahornsiroop. Ik probeerde eerst voorzichtig een stukje pannenkoek in beide potjes te doppen om het daarna op te eten, tot de ober mij overtuigde om beide potjes ineens leeg te gieten over mijn stapeltje pannenkoeken. En geloof mij, dat smaakte hemels! De beste blueberry pancakes vind je in de Clinton St. Baking Company

Bagels  

Bagels New York City

Nog een echte New Yorkse specialiteit is de bagel. Deze ronde broodjes met een gat erin, niet te verwarren met de donut zijn oorspronkelijk afkomstig uit Polen. De bagel is door Joodse immigranten in New York City geïntroduceerd. Deze overheerlijke broodjes werden er een hit en vandaag zijn ze dan ook de favoriete keuze als ontbijt of lunch van vele New Yorkers. De klassieke New York bagel is belegd met roomkaas, gerookte zalm en ui en absoluut een aanrader. Overheerlijke bagels kan je bestellen bij één van de vele Black Seed Bagel locaties.

New York Pizza 

New York Pizza Slice

Iedereen weet dat pizza een Italiaanse specialiteit is. De New Yorkers gaven er hun eigen twist aan, deels beïnvloedt door hun snelle en drukke levensstijl, en zo ontstonden de befaamde New Yorkse pizza slices. Waar je normaal even moet wachten tot je pizza is gebakken, kan je dus in New York City in één van de vele pizzatentjes op amper 2 minuten buiten staan met een overheerlijke pizza slice in de hand. Ideaal voor een snelle en goedkope hap tijdens het ontdekken van de stad.  

Ben je een echte foodie en heb je zin om nog meer overheerlijk specialiteiten van New York City te ontdekken? Kies dan voor een georganiseerde food tour met gids van Getyourguide. Je ontdekt niet enkel de verschillende lekkernijen, maar ook de beste plekjes om ze te verorberen. 

Waar lekker eten in New York City?

New York City telt massaal veel restaurants. Net als zijn inwoners bestaan de restaurants uit een smeltkroes aan culturen. En dat is leuk, want je kan er dus echt alle soorten keukens vinden. Het is een waar foodie paradijs! Het enige wat je moet weten is dat de goede restaurants gegeerd zijn en dat je dus best tijdig een plekje reserveert.   

Uiteraard was het voor mij onmogelijk om alles uit te proberen, maar hieronder nog een kleine samenvatting van de restaurants en gezellige buurten om te eten, die mij persoonlijk het meest konden bekoren.  

The bleu dog NYC

Wil je dagje sightseeing goed starten? Ga dan brunchen bij The blue dog NYC. Dit adresje is een topper van formaat. Wij gingen er zelfs twee keer omdat het er zo lekker was. De specialiteit van het huis zijn de egg-o-holics on bread, een stevig ontbijt waarna je wel enkele uurtjes kan doorstappen. The blue dog is populair, reserveer daarom tijdig een tafeltje.  

South Street Seaport 

Een supergezellige buurt waar je heel wat leuke restaurantjes kan vinden, is South Street Seaport. In deze voormalige haven vind je enkele van de oudste gebouwen in Manhatten terug. Vele van deze historische gebouwen zijn helemaal gerestaureerd en huizen vandaag authentieke boetieks, trendy bars en gezellige restaurantjes. Je vindt er ook pier 17 een evenementencentrum waar in de zomer een reeks van concerten op het dakterras wordt gehouden. Op de benedenverdieping van pier 17 zijn er nog tal van restaurants waar je heerlijk kan tafelen met zicht op Brooklyn Bridge. Wij dineerden bij Malibu Farm New York en kunnen dit restaurant zeker aanbevelen.  

Als je dan verder langs het water de promenade afwandelt richting Battery Park, kom je voorbij Industry Kitchen waar je ook heerlijk kan lunchen of dineren.  

Industry Kitchen, New York City

Chelsea en Meatpacking Disctrict  

Aangrenzend bij de wijk Chelsea vinden we het Meatpacking District waar vroeger vele slachthuizen en verpakkingsbedrijven waren gevestigd. Vandaag is dit één van de meest trendy wijken in New York City waar je ook tal van elegante bars en overheerlijke restaurants kan vinden zoals Fig & Olive, Pastis, Catch en Buddakan. 

Daarnaast heb je hier in de buurt ook de Chelsea market een voormalige koekjesfabriek, die tot indrukwekkende food hall werd getransformeerd. Je vindt hier niet enkele heel veel verschillende soorten eetkraampjes en restaurantjes, maar ook het interieur is echt geweldig.  

Met deze uitgebreide beginnersgids voor New York City heb ik getracht zoveel mogelijk tips mee te geven om New York voor de eerste keer te bezoeken. Ik hoop dat jullie met mijn tips een onvergetelijke eerste New York ervaring zullen beleven. 

Krijg jij zin om New York te bezoeken? Wat zou jij zeker niet willen missen op je eerste trip naar The Big Apple? Laat me hieronder in de reacties weten. 

Plan je een stedentrip naar New York City? Lees dan zeker 5 wolkenkrabbers in New York met het best uitzicht waar ik mijn ervaring deel over mijn bezoek aan de 5 observatieplatformen in The Big Apple en mijn overzicht met 15 prachtige boetiekhotels waar je kan overnachten in New York.

Wil je meer bezoeken in de Verenigde staten? Bekijk dan zeker mijn onderstaande reisgidsen.

Bedankt om te lezen. 

Veel liefs, 

Sarah

Pin voor later

De ultieme beginnersgids voor New York City
De ultieme beginnersgids voor New York City

Reistips en -benodigdheden

Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige websites.

Deze vind je misschien ook leuk

Spread the love

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *