Authentiek overnachten in De Panne – Maison Botanique

Authentiek overnachten in De Panne - Maison Botanique

Wat velen van jullie waarschijnlijk al weten, is dat ik naast mijn job als reisblogger en fotograaf ook samen met mijn vriend een vakantiehuis aan de Noordzee uitbaat. Ik heb heel lang getwijfeld of ik een blogpost over ons gezellig vakantieverblijf AKA Maison Botanique in het hartje van De Panne, zou schrijven. Maar waarom eigenlijk niet? Een beetje zelf promotie kan geen kwaad. Bovendien zijn we heel trots op wat we bereikt hebben. Dus waarom zou ik dit niet met jullie delen? In deze blogpost neem ik jullie mee naar Maison Botanique, een vakantiehuis waar je authentiek kan overnachten in De Panne.

Maison Botanique is gevestigd op het gelijkvloers van een prachtige Belle Époque villa ‘Les Lauriers’, in de Dumontwijk. Daarmee is het vakantiehuis ideaal gelegen in het hart van De Panne, op amper 200 m van het Noordzeestrand en de winkelstraat.

In dit vakantieverblijf voor 4 personen kunnen koppels en gezinnen het beste van twee werelden beleven. Enerzijds een oase van rust in een prachtig, authentiek interieur met een hedendaagse botanische toets. En anderzijds de levendige sfeer met alle geneugten die een verblijf aan de Belgische kust in De Panne te bieden heeft.

Overnachten in Maison Botanique in De Panne is een ware belevenis op zich.

Maison Botanique - De Panne
Maison Botanique De Panne

Hoe het allemaal begon?

Geschiedenis van Les Lauriers AKA Maison Botanique

Eind de 19de eeuw stonden de grootgrondbezitters van De Panne open voor meer toerisme. De aanleg van de Zeelaan was hierbij het eerste project. De architect A.Dumont werd aangesteld om er een woonwijk vorm te geven rekeninghoudend met het golvende duinenlandschap.

Zo ontstond de befaamde Dumontwijk met pittoreske strandvilla’s in typische cottage stijl. Ook Les Lauriers was één van deze prachtige woningen. Het duinenlandschap zorgde ervoor dat deze wijk gekenmerkt werd door smalle kronkelende, heuvelachtige straatjes. Dit alles draagt bij tot het charmante karakter van de Dumontwijk. Hier kan je nog echt ervaren hoe de beau monde van weleer aan de kust vertoefde.

Meer dan 100 jaar later

Meer dan 100 jaar later tijdens de herfstvakantie van 2019 waren Jan en ik op een trip aan de Hollandse kust. Ondertussen werkte Jan reeds 3 jaar in Plospaland De Panne waardoor hij elke dag 3 uur heen en weer pendelde. Hij had me al meermaals gevraagd of ik samen met hem naar de kuststad De Panne wou verhuizen. Waarop ik telkens volmondig ‘neen’ antwoordde. Ik wou in de eerste plaats Gent niet verlaten en bovendien zou het betekenen dat ik mijn leven drastisch zou moeten aanpassen, door onder andere een nieuwe job te zoeken. Helemaal betoverd door de winterse gezelligheid aan de Hollandse Noordzee veranderde mijn blik. Ik ontdekte de charme van de Noordzee en misschien was een beetje verandering in mijn leven niet zo erg.

city trip in Leiden
city trip in Leiden

Zo begon ik toch nieuwsgierig te scrollen op het web. Mijn oog viel meteen op Les Lauriers, een prachtige belle époque villa in de Dumontwijk, die te koop stond. Ik vertelde aan Jan dat ik naar De Panne wou verhuizen op één voorwaarde, en dat was wonen in Les Lauriers. Jan slikte even, want Les Lauriers had duidelijk een grote opknapbeurt nodig. Maar zo gezegd, zo gedaan. We gingen Les Lauriers bezoeken en het was liefde op het eerste gezicht.

Les Lauriers, Dumontwijk, De Panne
Les Lauriers, Dumontwijk, De Panne
Les Lauriers, Dumontwijk, De Panne

Aangezien Les Lauriers zo groot was en ik op zoek moest naar een nieuwe uitdaging, groeide meteen het idee om op het gelijkvloers van de woning een air bnb te vestigen. Een authentiek vakantiehuis waar men in het hart van De Panne kan overnachten. Kortom een verblijf dat een reis ervaring op zichzelf is met een knipoog naar het Belle Époque verleden, maar met alle hedendaagse comfort. Vanaf juni 2020 was Les Lauriers officieel van ons. We begonnen meteen aan de renovatiewerken en in september 2021 opende het vakantiehuis Maison Botanique de deuren.

Maison Botanique - De Panne
Maison Botanique De Panne
Maison Botanique - De Panne
Maison Botanique - De Panne

Verblijven in De Panne. Wat kan je verwachten Maison Botanique?

De ervaring

Aangezien Jan en ik zelf veel reizen en dus reeds in talloze accommodaties verbleven, konden we veel inspiratie putten uit onze eigen reiservaringen.

Zo vinden wij het super belangrijk dat het verblijf een ervaring op zichzelf moet zijn. Wij vinden niets leuker dan wanneer een accommodatie ons iets meer vertelt over de cultuur, de geschiedenis, de eigenaars ,… van de bestemming of het pand. Dit wouden we ook met Maison Botanique bereiken.

De Belle Époque villa’ Les Lauriers’, waarin Maison Botanique gevestigd is, dateert van rond 1910. In deze tijdsgeest reisde de beau monde bij goed weer af naar de kust voor een vakantieverblijf in kustvilla’s tussen de duinen. Wanneer je door de historische Dumontwijk wandelt, is het alsof je terugreist naar deze periode. Dit verhaal wouden we uiteraard zoveel mogelijk terugbrengen in Maison Botanique. Voor het interieur kozen we voor tweedehandsmeubelen die we zelf opknapten in combinatie met hedendaags design. Daarnaast hechtten we veel belang aan details zoals verlichting en decoratie. We brachten alles samen in een harmonieus geheel waar je de gezellige cottage sfeer van weleer kan ervaren met uiteraard alle comfort van vandaag.

Maison Botanique - De Panne
Maison Botanique - De Panne

Naast het interieur besteedden we ook heel veel tijd om onze persoonlijke toets in Maison Botanique te integreren. De naam verklapt het reeds een beetje, want in het vakantiehuis kan je letterlijk onze liefde voor planten en bloemen opsnuiven.

Maison Botanique - De Panne
Maison Botanique - De Panne
Maison Botanique - De Panne
Maison Botanique - De Panne

Persoonlijke aanpak

Naast een persoonlijke toets in het interieur hechten wij heel veel belang aan een persoonlijke aanpak. Daarom proberen we onze gasten zoveel mogelijk zelf te verwelkomen en een korte rondleiding te geven. Voor iedere gast is er een klein welkomstcadeau met lokale lekkernijen. We willen er op deze manier voor zorgen dat onze gasten zich direct thuis voelen. Daarnaast willen we ook de drempel verlagen om ons te contacteren bij vragen. Maar we vinden het gewoon ook heel leuk om een praatje te slaan en te onze vakantiegangers wat beter te leren kennen.

Maison Botanique - De Panne
Maison Botanique - De Panne

Met onze persoonlijke aanpak willen we onze gasten tonen dat we steeds klaar staan om hen zo goed mogelijk te helpen waar we kunnen en ze een onvergetelijk verblijf te bezorgen.

Comfort en rust

In Maison Botanique staat onthaasten centraal en daar leent de ligging van het verblijf zich perfect toe. Het vakantiehuis ligt in de charmante Dumontwijk die ten midden van een duinenlandschap werd gevestigd. Dit resulteerde in een gezellige wijk met een doolhof aan kleine straatjes met kronkelige bochten en zachte hellingen waardoor ook de rust en de privacy van de bewoners en gasten wordt gevrijwaard. Ook tijdens het drukke zomerseizoen blijft het hier over het algemeen rustig. Aangezien wij zelf boven de vakantiewoning wonen, kunnen we zeggen dat de ligging absoluut één van de grootste troeven is.

Maison Botanique - De Panne

Naast deze rustige omgeving willen we onze gasten ook ontlasten en zoveel mogelijk comfort bieden. Daarom voorzien we enkele basisvoorzieningen zoals lakens, handdoeken, toiletpapier, schoonmaakmiddelen, koffie en thee, babybedje en – stoel, … zodat er geen hele verhuis hoeft plaats te vinden om een onbezorgde vakantie te beleven.

Maison Botanique - De Panne
Maison Botanique - De Panne

Faciliteiten

Aangezien je alle faciliteiten in detail op de site kan terugvinden, verwijs ik jullie graag naar daar door. Uiteraard kan je daar ook de beschikbaarheden vinden. Heb je nog vragen, dan kan je mij steeds bereiken via de contactgegevens op de site van Maison Botanique.

Benieuwd naar hoe anderen hun verblijf ervaren hebben? Lees dan hier enkele reviews na.

Wat kan je doen in de nabije omgeving van Maison Botanique?

Genieten op het strand van De Panne

Een dagje waterpret, een mooie strandwandeling, heerlijk zonnen, zandkastelen maken, vliegeren ,… ? Het kan hier allemaal!

De Panne is namelijk bekend om zijn uitgestrekte en brede strand. Je kan zo langs de kustlijn helemaal tot de Franse grens wandelen en zelfs verder. Het strand langs de dijk, dicht bij het centrum van De Panne is levendig. Hier bevinden zich tijdens de zomermaanden de gekleurde strandcabines. Het is tevens de place-to-be voor het beoefenen van watersporten en events. Wat meer naar de Franse grens toe waar de dijk plaats maakt voor duinen wordt het wat rustiger en kan je wat meer genieten van een relaxte vibe. Dit is trouwens één van mijn favoriete plekjes in De Panne om prachtige zonsondergangen te bewonderen met occasioneel een glaasje wijn daarbij.

De Panne beach
De Panne beach

Trek de natuur in en rond De Panne

Voor de natuurliefhebber valt in De Panne en nabije omgeving ook veel te beleven. De Panne telt enkele prachtige natuurreservaten waar je naar hartenlust kan fietsen en wandelen. In het bezoekerscentrum Duinpanne kan je meer info vinden over de lokale fauna en flora, maar ook over wandel- en fietsroutes.
Één van onze favoriete wandelroutes is de Westhoek wandelroute door het natuurreservaat De Westhoek. De wandelroute is ongeveer 10 km lang en tijdens de wandeling kan je genieten van de prachtige landschappen die De Panne te bieden heeft zoals het Calmeynbos, de verschillende duintypes en de uitgestrekte kustlijn. In de lente kan je trouwens in het Calmeynbos prachtige boshyacinten spotten.

Westhoekroute De Panne
Westhoekroute
Boshyacinten Calmeynbos De Panne

Cultuur opsnuiven in De Panne

Cultuur opsnuiven in De Panne kan met een wandeling doorheen de Dumontwijk. Deze gezellige buurt, waar ook Maison Botanique gevestigd is, bestaat uit doolhof van pittoreske straatjes en prachtige Belle Époque villa’s. Vandaag kan je er nog steeds ervaren hoe welgestelde families bij het begin van de jaren 1900 naar zee reisden. Vanop de Kykhill, de hoogste duin in De Panne, heb je een prachtig uitzicht over de Dumontwijk. Hier stonden vroeger de vissersvrouwen op de uitkijk om de schepen van hun mannen te zien aanmeren. In de zomer vind je op de flank van deze duin een prachtig klaproosveld.

De Panne
De Panne

Ontspannen in De Panne

Naast het strand heeft De Panne tal van activiteiten om aan ontspanning doen voor zowel jong als oud, als koppel of met het hele gezin samen. De bekendste trekpleister is natuurlijk het themapark Plopsaland met subtropisch zwembad Plopsaqua. Niet zover daar vandaan kan je ook de Bowl Inn vinden waar je een partijtje kan bowlen. In het Pannebaaltje meer naar Koksijde toe, kan je dan weer een wedstrijdje mini golfen.

Op zaterdagochtend is er markt op het marktplein en de straten errond. Hier kan je heerlijke verse en lokale producten kopen. Nog meer shoppen? Blijf dan even in en rond de Zeelaan en Duinkerkelaan vertoeven, want daar vind je met stip de leukste boetieks met kleding en souvenirs, maar ook supermarkten zoals een Lidl, een Proxy Delhaize en Carrefour. Verder zijn daar nog tal van gezellige bars en restaurantjes.

Waar kan je lekker eten en drinken in de buurt van Maison Botanique?

Lekker ontbijten of lunchen tijdens het weekend? Dat kan bij Coco bar & food. In dit kleine, maar trendy etablissement kan je vooral kleine gerechtjes proeven met een ruim assortiment aan vegan en glutenvrije opties. De plekjes zijn hier enorm gegeerd zijn, vergeet dus niet tijdig te reserveren.

Nog een plekje waar je heerlijk kan ontbijten of lunchen tijdens het weekend en vakanties is Armalot by Julia. Deze prachtige zaak is trouwens ook een bed & breakfast waar je heerlijk kan overnachten.

Voor koffie en fashion moet je bij Alfons Clothes & Coffee zijn. In dit trendy boetiekje vind je namelijk een super gezellige zithoek waar je kan genieten van koffie of thee met een overheerlijk gebakje terwijl je de leukste outfitjes uitkiest.

Niet aan de kust, maar in het centrum van De Panne vind je Petit Comité. In dit kleine, maar uber gezellige restaurant staat food sharing centraal. Hier kan je de meest unieke gerechtjes proeven en delen met je gezelschap. Petit Comité beschikt ook over een charmant rooftop terras waar het heerlijk vertoeven is bij goed weer.

Lekker lokaal en veel eten? Ga dan zeker eens langs bij Brasserie Robinson waar je kan genieten van Belgische klassiekers. Één ding is zeker. Hier ga je absoluut niet met honger buiten.

Lekker eten met zicht op zee? Dat kan bij Imperial. Hier kan je genieten van gastronomische gerechten in een hedendaags jasje. Bovendien is dit de perfecte plek voor gezinnen, want de kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen in hun eigen kids ruimte.

Voor lekkere cocktails in een leuke setting moet je bij L’oasis zijn. In deze cocktailbar geniet je niet alleen van de meest kleurrijke cocktails, maar ook van het gethematiseerde decor. Je waant je direct in tropische oorden.

Ik hoop dat ik je met deze blogpost in de eerste plaats inspiratie kan bieden over waar je authentiek kan overnachten in de Panne. Daarnaast wil ik je via deze weg iets meer inzicht geven in de missie en visie van Maison Botanique. Hopelijk mag ik je in de nabije toekomst als gast in ons gezellig vakantiehuis ontvangen.

Zouden jullie voor Maison Botanique kiezen om te overnachten in De Panne? Laat het me weten in de reacties.

Bedankt om te lezen.

Liefs,

Sarah

Pin voor later

Authentiek overnachten in De Panne - Maison Botanique

Reistips en -benodigdheden

Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige websites.

Deze vind je misschien ook leuk

Spread the love

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *