Reizen als koppel? 10 tips voor een onvergetelijke vakantie!

5 tips om als koppel een reis te doorstaan zonder kleerscheuren

Ken je die uitdrukking ‘reizen als koppel maakt of kraakt je relatie’? Ook al klinkt op reis gaan met je geliefde super romantisch. Toch is het niet altijd even gemakkelijk. Dat is ook wel logisch want als je reist, ben je praktisch 24 op 24 uur samen. Je leert je partner door en door kennen, maar je wordt ook geconfronteerd met kantjes die je misschien niet zo leuk vindt.

Ik reis al jaren samen met Jan de wereld rond. Ook al kennen we elkaar nu door en door, toch is het voor ons niet vanzelfsprekend om dag in, dag uit met elkaar door te brengen. Wij hebben die vervelende, soms moeilijke momentjes ook nog af en toe. Onze reizen lijken misschien wel steeds perfect op de blog en social media, maar het is heus niet altijd rozengeur en maneschijn. Door zo veel samen te reizen hebben zijn er toch een aantal belangrijke tips waarvan we weten dat ze ons helpen om die vervelende, soms moeilijke momentjes te vermijden en te doorstaan. Hieronder deel ik graag met jou onze 10 beste tips om te reizen als koppel zonder problemen.

** Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat we een commissie kunnen ontvangen als je iets koopt dat we echt aanbevelen. Dit kost u niets extra en ondersteunt onze blog. Dank je. **

Mijn ervaringen met reizen als koppel

5 tips om als koppel een reis te doorstaan zonder kleerscheuren

Chapman’s peak drive, Zuid Afrika

Ik herinner mij nog alsof het gisteren was, mijn eerste trip met Jan. We waren pas een maandje samen, dus ons relatie was nog heel pril. We gingen een weekendje kamperen in Luxemburg. Op zich vind ik kamperen heel leuk, maar niet wanneer het regent. Helaas hadden we een volledig weekend slecht weer. Ik werd dus meteen op proef gesteld. Ik weet nog dat ik ‘s ochtends in stilte vloekend van de tent naar de sanitaire blok liep en terug. Daarnaast ben ik ook een echte planner, maar voor deze trip had ik niets voorbereid. Ik wist nog niet zo goed wat Jan leuk vond en wou hem niet bombarderen met een volledig uitgestippelde route. Het slechte weer en de onvoorspelbaarheid zorgden voor heel wat frustraties bij mij. Natuurlijk wou ik geen slechte indruk maken op ons eerste weekendje weg en ik liet hier helemaal niets van merken.

Tijdens deze trip leerde ik Jan wel beter kennen. Ik ontdekte dat hij veel dezelfde dingen leuk vond. Ook al was er geen planning, we deden elke dag iets leuk zoals kastelen bezoeken, hiken en zelf kajakken. ‘S avonds gingen we romantisch dineren en maakten het gezellig in de tent. Al bij al was het een heel fijne eerste reiservaring samen.

Nu verlopen onze reizen iets anders. Jan is mijn nummer één partner in crime wanneer ik erop uit trek. We kennen elkaar door en door en vullen elkaar aan. Mijn kantjes waarvan ik dacht dat Jan ze zouden afschrikken, worden nu strategisch ingezet. Ik hoef ze helemaal niet meer te verbergen en kan zonder frustraties op reis vertrekken. Natuurlijk verliep dit, ondertussen zesjarig proces, niet zonder slag of stoot. Door zoveel samen te reizen hebben we geleerd wat we kunnen doen om vervelende of moeilijke momenten te vermijden en te doorstaan.

5 magische bestemmingen vo5 tips om als koppel een reis te doorstaan zonder kleerscheuren

Phraya Nakhon Cave in Thailand

10 tips om als koppel te reizen zonder problemen

Het belangrijkste wanneer je reist als koppel is natuurlijk rekening houden met elkaar. Dat klinkt misschien wel vanzelfsprekend, maar het is soms moeilijker dan je denkt. Het start reeds bij de voorbereidingen tot het allerlaatste moment. En anders dan in het dagelijks leven, zijn jullie op reis 24 op 24 uur samen. Rekening houden met elkaar is dus van uiterst belang om je reis zonder problemen te laten verlopen. Hieronder vind je onze 10 tips om als koppel rekening te houden met elkaar en te reizen zonder problemen.

1. Keuze van de bestemming

Een eerste belangrijke beslissing die je als koppel moet maken is de keuze van je bestemming. Het heeft geen zin een bestemming te kiezen waarvan je weet dat je partner die niet leuk zal vinden. Kies iets waar jullie jullie beiden in kunnen vinden, of voor een gevarieerde rondreis waarbij er wat wils is voor elk van jullie.

Jan weet bijvoorbeeld dat ik het niet leuk zou vinden om 7 dagen opgesloten te zitten in een all inclusive resort in the middle of nowhere. Als ik reis wil ik dingen zien en ontdekken. Ik kan niet uren op een handdoek liggen staren naar een zwembad. Jan vindt het wel eens leuk om te zonnebaden. Dus als we willen reizen, kiezen we meestal voor een veelzijdige bestemming of een rondreis waarin we beiden onze gading kunnen vinden.

Zo wouden we graag in 2019 graag onze zomer doorbrengen in de Verenigde Staten en verschillende Nationale Parken bezoeken. Helaas vonden we geen vliegtuigtickets binnen ons budget. Toen ik op goedkopere tickets naar Miami stootte, wist ik dat dit geen bestemming was die Jan zou aanspreken. Maar door Miami als uitgangspunt te nemen voor Deep South roadtrip was dit een perfecte bestemming waarin we ons beiden konden vinden.

Koppel in tube op Ginnie Springs Florida
Koppel op domein van Oak Alley Plantation in USA

2. Maak samen een reisplanning

Een perfecte bestemming vinden is slechts het begin. Daarna begint het plannen van de reis. Het is belangrijk elkaar hierin te betrekken. Het kan goed zijn dat jullie beiden geen planners zijn en dat jullie van dag tot dag beslissen wat jullie gaan doen. Dan is het uiterst belangrijk dat jullie hierover goed kunnen communiceren met elkaar. Hierop kom ik later terug.

Zoals jullie waarschijnlijk al opgemerkt hebben, ben ik een echte planner. Wanneer Jan en ik samen een bestemming kiezen, vraag ik hem eens op te zoeken wat hij graag wil bezichtigen of doen. Bij het uitstippelen van de route leggen we onze beide onze verlanglijstjes samen en proberen we dit te integreren in één reisplan. Omdat we veel willen zien, moeten we af en toe wel eens een opoffering maken. Gelukkig hebben Jan en ik veel dezelfde interesses. Voor ons is het gemakkelijk om tot een compromis te komen.

Maar naast het hebben van dezelfde interesses zijn we op dit domein ook heel verschillend. Ik volg graag de planning en heb wel een beetje last van FOMO (fear of missing out). Als er dan iets wijzigt in de planning, kan ik daardoor soms stress ervaren. Jan is rustiger op dat vlak en legt zich sneller neer bij onverwachte veranderingen. Hierdoor hebben we gaande weg ondervonden dat het gemakkelijker is om niet teveel te plannen of in mijn woorden ‘vrije tijd in te plannen’. Zodat alles zeker haalbaar blijft en er tijd genoeg is om alles te realiseren zonder haast of stress.

Koppel met uitzicht op Jodhpur de blauwe stad

Jodhpur, Rajasthan, India

3. Een haalbare taakverdeling

Aan een reis voorbereiden zijn er toch een aantal taken verbonden. Zo heb je naast het maken van de reisplanning, het in orde maken van de reisdocumenten, boekingen beheren, zorgen voor de het juiste materiaal en uitrusting, het inpakken van de valiezen,… Als nieuw koppel doet ieder dit waarschijnlijk voor zichzelf, maar als je samenwoont dan is er meestal een taakverdeling. Een belangrijke tip hierbij is om rekening te houden met elkaars sterke eigenschappen.

Zo ben ik meestal verantwoordelijk voor de planning en het bewaren van reisdocumenten. Jan is dan weer beter in het inpakken van alles wat te maken heeft met elektronische apparaten die nodig zijn voor fotografie, computer,… Hij zorgt er ook ervoor dat ze zeker opgeladen zijn. Zo hebben we een soort van vast takenpakket en bezorgen we elkaar geen onnodige stress met de verantwoordelijkheid voor taken waar we minder goed in zijn.

koppel op steiger kijkt naar het Lake Bohinj in Slovenië

Lake Bohinj, Slovenië

4. Een open en positieve communicatie

Dit is misschien wel de belangrijkste tip van de 10 en niet enkel voor het reizen als koppel, maar relaties in het algemeen.

24 op 24 uur met iemand samenleven voor een langere periode is niet gemakkelijk. Ook al ken je elkaar door en door, toch kunnen altijd kleine irritaties ontstaan. Daarom is het belangrijk dat je hierover ook met elkaar communiceert. Wees wel constructief en positief wanneer je dit doet en breek elkaar niet af. Hierdoor handel je ook preventief en ben je grote ruzies te slim af.

Hoewel ik tijdens onze eerste weekendje weg in Luxemburg mijn frustraties voor mijzelf heb gehouden, ben ik toch een heel open en direct persoon. Wanneer ik mij comfortabel voel bij iemand, zal je dit zeker merken. Jan is eigenlijk een meer gesloten persoon. Ik kan soms heel direct zijn waardoor zaken veel harder overkomen dan ik ze werkelijk bedoel en Jan kan soms irritaties lang voor zich houden waardoor ineens de bom barst. Hierdoor hebben we echt moeten leren om op de juist manier te communiceren met elkaar.

Als ik af en toe te intens met planning bezig, zal Jan mij hier nu veel sneller op wijzen. Wanneer we praten blijven we steeds constructief en geven elkaar feedback. Het belangrijkste is dat we ons beide goed en gelukkig voelen.

Een topic waar bij veel koppels irritaties rond ontstaan zijn financiën. Niets is lastiger dan op je vakantie je steeds zorgen te hoeven maken over geld. Spreek daarom voordien af hoeveel je wil en kan uitgeven, en hoe jullie eventueel de kosten gaan verdelen. Een handige app is hierbij is spiltwise.

koppel kijkend naar de haven van Vernazza in Cinque Terre

Vernazza, Cinque Terre, Italië

5. Tijd voor jezelf

Het is niet omdat je als koppel reist dat je alles samen hoeft te doen. Wanneer je maar weinig tijd hebt op een bepaalde locatie en je wil beide graag iets bezichtigen zonder dit te moeten opofferen, kan je perfect beslissen om elk jullie eigen weg te gaan en elkaar daarna terug te ontmoeten. Ik hou ervan op lokale marktjes te slenteren en souvenirs te kopen. Dit is minder Jan zijn ding. Hij kiest er dan liever voor een lokaal biertje te proeven in een authentieke bar. Daarna is het juist supertof om elkaar terug te zien en onze ervaringen met elkaar te delen.

Het even alleen zijn, zit ook in de kleine momentjes.  Zo neem ik graag eens een lang bad en heb ik even Me-time.  Of we gaan samen iets drinken, maar elk is met zijn eigen ding bezig. Het is niet omdat je samen ergens heen gaat dat je geen tijd voor jezelf kan nemen.

Me time in bad in Herlong Mansion

B&B Herlong Mansion, Micanopy, USA

6. Samen nieuwe dingen proberen

5 tips to survive traveling as a couple without huge fallouts

Hiken van Kalaw naar Inle Lake Myanmar

Het leukste aan samen reizen, vind ik samen nieuwe dingen proberen. Meestal kiezen we ook altijd voor een bestemming die we beiden nog niet bezocht hebben. Zo kunnen we samen nieuwe herinneringen maken.

Maar ook binnen het reizen is het leuk om samen eens uit onze comfortzone te treden en nieuwe dingen te proberen. Zo trokken we met kleine rugzak een weekend naar Umbria. In Myanmar hikten we van Kalaw naar Inle lake en bleven we overnachten bij een lokale familie. We dobberden samen de Santé Fe river af in Ginnie Springs. We gingen zip linen over de Tara kloof in Montenegro,… Dit zijn stuk voor stuk onvergetelijke momenten.

Daarom vinden we het ook super om samen op persreizen te gaan. Meestal wordt er dan een programma voor ons uitgestippeld met activiteiten waar we in de eerste plaats niet zelf aan zouden denken. Zo ontdekten we de stad van de ontdekkingen en de streek van de verassingen in Nederland, maar ook het prachtige eiland Malta en de meest verborgen parel van Frankrijk, Vallée du Loir.

Koppel voor Chateau du Lude in Vallée du Loir
Dansen koppel in lower Barakka garden in Valletta Malta

7. Foto’s nemen

Als koppel reizen zorgt voor heel wat prachtige herinneringen. Een manier om deze mooie herinneringen te vereeuwigen is door ze te fotograferen.

Voor ons maakt dit natuurlijk een groot deel uit van onze reis aangezien wij voor jullie leuke content willen creëren. De foto’s zijn ook heel vaak in scene gezet om een mooi beeld te krijgen.

Dat wil heus niet zeggen dat je bij elk leuk moment je je camera en statief er moet bijhalen, maar een toffe selfie met de GSM kan evenveel herinneringen oproepen (zelf meer) dan een geënsceneerde foto.

Het leuke hieraan is dat je dat je na de reis ten alle tijdens kan nagenieten van die heerlijke momenten hetzij door het scrollen in je GSM, in een zelfgemaakt fotoboek of door prints aan je muur.

koppel kust voor de Hawa Mahal in Jaipur

Hala Mahal, Jaipur, Rajasthan, India

8. Tijd voor romantiek

5 tips om als koppel een reis te doorstaan zonder kleerscheuren

Merzouga, Marokko

Net zoals tijd voor jezelf is het ook van groot belang om af en toe wat ruimte te maken voor romantiek. Zeker wanneer je wat langer samen bent, wordt romantiek vaak over het hoofd gezien.

Zo kan je ervoor kiezen om een weekendje weg op een romantische bestemming beleven. In het dagelijkse leven hebben Jan en ik weinig tijd voor elkaar. We hebben beiden een heel drukke job. Dus zo’n romantisch weekendje weg is absoluut een must voor ons. De meest romantische bestemmingen die we reeds bezochten zijn Parijs, Cinque Terre, de streek van de verrassingen in Nederland en roadtrip langs de meest romantische dorpjes in Rijnland. Maar ook een staycation of daguitstap in eigen land zoals Brussel, GentBrugge en het nabijgelegen Damme kan wonderen doen.

Romantiek kan je ook op elk moment integreren in een langere vakantie. Dit kan gaan van een romantisch diner bij een prachtig uitzicht, genieten van een lokaal wijntje of cocktail op een romantische setting, verblijven in een unieke accommodatie, een prachtige zonsopgang of -ondergang bewonderen of samen een adrenaline rush opzoeken. Zo is een van mijn meest memorabele romantische momenten naast elkaar ziplinen over de Tara kloof in Montenegro. Niets romantischer dan je liefde verklaren terwijl je over rivier bengelt, toch?

Koppel in Brugge
Kasteel Oud Poelgeest Oegstgeest Nederland

9. Humor

We weten al dat lachen gezond is, maar het zorgt bovendien ook een hele leuk sfeer! En dat is natuurlijk wat je verwacht tijdens het reizen als koppel.

Probeer bij onvoorziene omstandigheden niet het geduld te verliezen, maar de humor erin te houden. Samen lachen is belangrijk en helpt ook om in minder leuke situaties steeds positief te blijven.

Zo vindt Jan het vreselijk om te poseren voor foto’s. We proberen dan steeds grappige scenario’s te bedenken zodat het voor hem ook leuk blijft.

Koppel in Wynwood Walls Miami
Koppel in de woestijn in Jaisalmer
Koppel in Duitsland
koppel in Herlong Mansion

10. Genieten van het moment

koppel in de bar van hotel indigo nola garden district

Hotel Indigo NOLA Garden District, New Orleans, USA

Eén van de belangrijkste elementen die zeker niet mag ontbreken op je reis is heel simpel: genieten.  Ook al wil je tijdens een reis veel zien, ervaren en beleven, vergeet gewoon niet van het moment in het hier en nu te genieten.

Een belangrijke tip hierbij is relativeren. Soms lopen zaken niet zoals je het wil, kan je een plek niet bezoeken, zijn de weersomstandigheden slecht, heb je niet het perfecte plaatje kunnen nemen (voor de content creators onder ons), was het niet zoals je verwacht had,… blijf hier niet over piekeren. Het is inderdaad jammer, maar laat dit niet de rest van je reis beïnvloeden. Geniet van al die mooie momenten die je wel hebt kunnen beleven

koppel zonsopgang in Sanibel
Koppel zonsondergang in Pushkar

Ik ben er me van bewust dat deze tips voor het reizen als koppel op zich heel vanzelfsprekend lijken, maar uit persoonlijke ervaring weet ik dat ze snel over het hoofd worden gezien. Ik hoop dat ze jullie als koppel toch ergens een houvast bieden of helpen om samen ten volle te kunnen genieten van jullie reis.

Wil je graag meer inspiratie over romantische bestemmingen Bekijk hieronder mijn favorieten reisgidsen over de meest romantische plekken.

Wat zijn jouw ervaringen met het reizen als koppel? Laat het me hieronder weten.

Veel liefs,

Sarah

 

Blijf op de hoogte van nieuwe blogposts en abonneer je hieronder op mijn nieuwsbrief!

Pin voor later

10 tips om te reizen als koppel

 

Reistips en -benodigdheden

Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige websites.

Bol.com Algemeen

Deze vind je misschien ook leuk?

Spread the love

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *