De ultieme 5-daagse roadtrip door Toscane met de Vespa

De ultieme 5-daagse Toscane roodtrip met de Vespa

Italië is wellicht één van onze favoriete landen om te roadtrippen. Zo deden we al een roadtrip in Puglia en één in Zuid-Tirol. Toscane stond ook al een hele poos op onze bucketlist. Maar hier wouden we er absoluut iets speciaals van maken. Zo kwamen we terecht bij The Vespa Trip die georganiseerde roadtrips met Vespa’s op verschillende bestemmingen aanbiedt. En ja, ook in Toscane! Toen we dit zagen, hebben geen seconde getwijfeld. En enkele weken later vertrokken we al richting Italië voor een 5-daagse roadtrip in Toscane met de Vespa.  

** Disclaimer: Dit is een gesponsorde post, maar dit neemt niet weg dat ik mijn eigen eerlijke ervaringen deel. Deze post bevat ook affiliate links. Dat betekent dat we een commissie kunnen ontvangen als je iets koopt dat we echt aanbevelen. Dit kost je niets extra en ondersteunt onze blog. Dank je. **

Waarom een Toscane roadtrip? 

Toscane in Italië is een streek die tot de verbeelding spreekt. Het landschap met glooiende heuvels, slingerende wegen, uitgestrekte wijngaarden, goudgele graan – en zonnebloemvelden, oprijlanen met indrukwekkende cipressen, pittoreske, middeleeuwse dorpjes en historische steden met tal van bezienswaardigheden, trekt jaarlijks vele bezoekers. 

Om Toscane echt te ervaren zoals het hoort, kan je niet anders dan je onderdompelen in deze mix van natuur en cultuur. Daarom is het aangewezen om tijdens je vakantie verschillende plekken binnen deze regio te verkennen. De beste manier om dit te doen is natuurlijk via een roadtrip.  

Maar misschien was je al op de hoogte dat Toscane ook de bakermat is van de iconische Vespa. Dus waarom niet kiezen voor een roadtrip met de vespa? Net iets origineler, avontuurlijker en meer authentiek dan met de auto. 

The Vespa Trip
photo @laurendegryse

Waarom kozen we voor The Vespa Trip?  

Dromend van een roadtrip door Toscane met de Vespa, kwamen er al snel veel vragen bij ons op. Wat doen we met ons bagage? Welke plekken gaan we bezoeken? Welke afstanden zijn haalbaar met de Vespa?  En hoe vinden we net die mooie routes die ons van dit prachtige landschap laten genieten? Zo’n trip vraagt heel veel opzoekingswerk en planning.  

Hoewel ik heel graag zelf onze reizen uitstippel, stelde ik deze trip steeds uit omdat ik altijd wel ergens in de organisatie op vast liep. Hierdoor bleef dit avontuur jaren op onze bucketlist staan tot ik een tijdje geleden The Vespa Trip ontdekte.  

The Vespa Trip is een concept van Travelbase, die meerdaagse rondreizen met Vespa aanbiedt op verschillende bestemmingen, onder meer ook in Toscane. Deze heetIl Giro Classico’ en brengt je langs het prachtige Toscaanse landschap naar de meest indrukwekkende, historische steden in deze regio. Het beste van beide werelden dus. Toen ik de reisroute in detail bekeek, was ik al meteen verkocht. 

Daarbovenop komt dat de hele organisatie voor jou wordt geregeld. Het enige wat ik hoefde te doen, was mijn correcte gegevens aanleveren en de vluchten boeken. The Vespa Trip was dus eigenlijk het perfecte antwoord op al mijn vragen. 

The Vespa Trip
Photo @laurendegryse

Tijdens The Vespa Trip kan je kiezen om de gids te volgen in groep. Maar je kan de trip perfect in je eentje maken via de voorgeprogrammeerde routes in de GPS. Afwisselen kan natuurlijk ook! Omdat wij nogal graag spontaan langs de weg stoppen wanneer we een mooi plekje spotten, besloten we om de trip zelf met de GPS te maken en dit lukte perfect.  

De communicatie in de groep verloopt via een WhatsApp groep. Hier wordt alle belangrijke info dagelijks gedeeld zoals wanneer we onze bagage naar de bestelwagen kunnen brengen, of wanneer de groep vertrekt, waar we het best kunnen parkeren, … Deze informatie is ook van belang als je beslist individueel te rijden. Daarnaast worden er ook leuke tips gedeeld zoals de beste restaurantjes op een plek die die dag op het programma staat. Ik vond dit persoonlijk een heel handige tool. 

Hoe reizen naar Toscane?

Reizen naar Toscane kan op verschillende manieren. Voor een korte trip zou ik je aanraden om met het vliegtuig te reizen. Vanuit België kan je met verschillen vliegtuigmaatschappijen vanuit Brussels Airport of Brussels Charleroi Airport naar Pisa vliegen. Vanuit de luchthaven kan je met de Pisa Mover of de taxi naar het centrum. Als je voor twee personen een ticket voor de Pisa Mover (5 euro per persoon) koopt, dan komt dat ongeveer gelijk uit met de prijs van een taxi. Op de terugweg van ons hotel naar de luchthaven van Pisa opteerden we dus voor de taxi. We betaalden voor deze rit 12 euro.  

Indien je plannen hebt om voor of na The Vespa Trip nog verder te roadtrippen door Italië, dan kan je ook perfect met de auto naar Pisa reizen.  

Kom je vanuit een andere bestemming in Italië? Dan is Pisa heel gemakkelijk bereikbaar met de trein. Wij kwamen voor deze trip aan in Verona en stonden met de trein na 2 uurtjes al in Pisa. In het verleden namen we vanuit Pisa ook al de trein naar Firenze en Cinque Terre. Het treinverkeer in Italië is heel goed georganiseerd.  

Wanneer is de beste reistijd voor Toscane? 

In Toscane heerst er over het algemeen een mild klimaat. Het weer is een beetje afhankelijk van welke plek je bezoekt. Zo zal het aan de kust, in de steden en in de valleien iets warmer zijn dan in de bergen.  

De periode met het meest kans op zon start van april tot oktober. Tijdens de zomermaanden juli en augustus kan het er heel warm worden. Uiteraard is het briesje op de Vespa dan een welkome verfrissing.

Kan je je vrijmaken buiten de zomervakantie, dan zou ik dit zeker aanraden. Wij gingen er heen in juni en toen was de temperatuur ideaal voor een roadtrip in Toscane met de Vespa.  

Onze 5-daage roadtrip in Toscane met de Vespa

Aankomst in Pisa 

Enkele dagen voor ons vertrek kreeg ik melding dat ik dat ik was uitgenodigd tot de WhatsApp groep van The Vespa Trip. Met super veel enthousiasme duwde ik op de knop om de uitnodiging te aanvaarden. Het werd echt! Je weet wel, zo dat gevoel van ‘ja, het is bijna zo ver’! Via deze WhatsApp groep werden we geïnformeerd hoe de aankomst in Pisa zou verlopen. Zoals wanneer de reisgidsen ons zouden ontvangen en waar we nog enkele dingen moesten regelen voor onze Vespa. 

Deze dag van vertrek verliep echter niet zonder slag of stoot. Onze vlucht was al weken geboekt. We zouden om 14u30 opstijgen en om 16 uur in Pisa aan te komen.  Maar omwille van de staking op de luchthaven werd onze vlucht geannuleerd. We werden hiervan pas om 23 uur de dag voordien op de hoogte gebracht. Even zag ik deze hele trip in het water vallen. Er kwam zelf een klein traantje bij kijken. Maar waar een wil is, is weg. Ik moest en zou een oplossing vinden. Na even browsen op het net, vond ik nog een betaalbare vlucht naar Verona vanuit een andere luchthaven. Maar die vertrok om 6 uur ‘s ochtends waardoor we vrijwel meteen alles bij elkaar moesten pakken en vertrekken. Het werd dus een nachtje zonder slaap.  

Om 8 uur kwamen we aan in de luchthaven van Verona. We gingen met de bus naar het treinstation waar we de trein namen naar Pisa. We waren ongeveer 2 uur onderweg en moesten 1 keer overstappen in Firenze.  Zo kwamen we rond 13 uur uitgeteld in Pisa aan. Gelukkig was ons  hotel vlakbij het station en was onze kamer al beschikbaar. Zo konden we nog even een tukje doen voor we onze reisgidsen ontmoetten.  

In de namiddag wachtten Hans en Célia, onze reisgidsen, de deelnemers van The Vespa Trip op in de lobby van het hotel. Daar kregen we kort een uitleg hoe de trip zou verlopen. We namen er ook onze GPS in ontvangst omdat wij ervoor kozen om de trip individueel te rijden en niet de gids te volgen. 

Daarna trokken we het centrum van Pisa in naar de Vespa verhuur nabij de Toren van Pisa. Hier moesten we even langs om een helm te passen en ons rijbewijs te in te scannen. Onze Vespa konden we pas de volgende ochtend ophalen. We brachten ook een blits bezoek aan de befaamde scheven Toren van Pisa.

Leaning Tower of Pisa

Op de terugweg genoten we van een overheerlijk typisch Toscaans broodje in een authentieke setting bij L’ostellino Pisa. Ondertussen werden er in de WhatsApp groep afspraken gemaakt om die avond met de groep iets te gaan drinken bij Argini e Margini langs de oevers van de Arno. Uiteraard was iedereen vrij om deel te nemen.

Aangezien we om 19 uur al doodmoe, uitgestrekt op ons hotelbed lagen, besloten we wijselijk om vroeg te gaan slapen zodat we de volgende dag fris aan onze vespatrip konden beginnen. We bezochten Argini e Margini wel nog het weekend daarop en is zeker een aanrader om op zwoele zomeravonden een cocktailtje te gaan drinken.  

Il Giro Classico etappe 1: Pisa – Siena 

Na een goede nachtrust genoten van een heerlijk ontbijt in Hotel La Pace. Ondertussen werden we de dag voordien via de WhatsApp groep ingelicht hoe laat we onze bagage in de bestelbus konden droppen en wanneer we onze Vespa konden oppikken. Degene die liever individueel reden, konden wat vroeger vertrekken.  

Aangekomen bij The Vesparent zagen we een rode Vespa blinken met onze naam op. Niet veel later kwam Célia onze GPS bevestigen en gaf ze ons nog een aantal instructies over hoe we de Vespa moesten besturen. Het besturen liet ik aan Jan over, want ik ben daar niet zo’n held in.  

En toen konden we vertrekken. Het voelde eerst wat onwennig en zeker om direct in zo’n stad als Pisa te rijden, maar vanaf we de rustigere wegen bereikten, konden we helemaal ontspannen cruisen.  

Piaggio Museum 

Piaggio Museum Tuscany

De eerste stop was het Piaggio Museum in Pontedera. Dit stadje is de bakermat van de Vespa. En daarom niet geheel verrassend dat het Piaggio Museum in het teken staat van deze iconische tweewieler. In het museum worden verschillende collecties tentoongesteld die verband houden met motoren en design van Italiaanse makelij.  

De meest indrukwekkende was voor mij de Vespa collectie waar je de modellen van 1946 tot nu kan bezichtigen. Het is echt heel leuk om die volledige evolutie naast elkaar te zien. En waarschijnlijk komt het als geen verrassing als ik zeg dat ik de oudste modellen mijn absolute favorieten zijn

Piaggio Museum Tuscany
Piaggio Museum Tuscany

Piaggio Museum Tuscany

San Gimignano 

Tussen de slingerende wegen, glooiende heuvels en wijngaarden konden we het pittoreske stadje San Gimignano met zijn 14 middeleeuwse torens aan de horizon zien verschijnen. Wat een prachtig zicht!  

San Gimignano

Aangekomen bij het stadje zelf, was het even uitkijken om een parkeerplekje te vinden langs de historische stadmuren. Bij het binnenwandelen van San Gimignano is het net of je terugkeert in de tijd. Het was er heerlijk slenteren door de kleine steegjes waar we af en toe eens binnenglipten in één van de vele winkeltjes waar ze lokale producten als souvenir verkopen. Daarnaast konden we genieten van prachtige uitzichten en natuurlijk de indrukwekkende torens bewonderen!  

San Gimignano
San Gimignano

Deze torens werden tussen de 12de en 14de eeuw gebouwd door rijke families om hun rijkdom nog wat meer in de kijker te zetten. Op een bepaald moment had San Gimignano zelfs 72 torens. Het is het best bewaarde middeleeuwse stadje in Toscane en maakt daarom ook deel uit van de UNESCO werelderfgoedlijst.

San Gimignano
San Gimignano

Het enige nadeel is dat het er redelijk druk kan worden. De vele bezoekers bestaan vooral uit dagjestoeristen. Dus als je net iets langer blijft tot 17uur ongeveer, wanneer de dagjestoeristen terug huiswaarts keren, keert ook de charme van het stadje terug. Dan is het moment om een overheerlijke gelato te kopen bij Gelateria Dondoli zonder lang in de rij aan te schuiven. Dit is naar het schijnt de beste gelateria van de stad. De gelato van Gelateria Dondoli viel al meermaals in de prijzen. Na het zelf te proeven, kan ik het alleen maar aanbevelen. We namen plaats op de trappen van Piazza Duomo in de schaduw. Wat een heerlijk momentje! Dit hier, is voor mij echt reizen.  

San Gimignano
San Gimignano

Op weg van San Gimignano naar Siena werden we getrakteerd op adembenemende uitzichten. Omdat de zon al wat lager aan de hemel stond, kleurde het platteland helemaal goud.  

Siena 

Eenmaal aangekomen Hotel Italia, ons hotel in Siena, besloten we ons snel op te frissen en de stad in trekken nu het nog licht was. Omdat het hotel toch wat verder gelegen is van het centrum van Siena, namen we de Vespa. We reden naar Basilica di Santa Maria dei Servi waar we gemakkelijk een parkeerplek vonden. Van dit punt hadden we reeds een prachtig zicht op de Duomo di Siena.

Duomo di Siena

Via de smalle, kronkelende straatjes baanden we ons een weg naar het hart van Siena. We kwamen voorbij supergezellige restaurantjes, bars, boetiekjes en uiteraard de typische gelaterie. Wat een sfeervolle stad! Ik had al meteen zin in een lekkere apéro, maar wou toch eerst de Duomo di Siena bewonderen.

Duomo di Siena

En dat was een goede beslissing. Toen we het Piazza del Duomo naderden, werden we even overweldigd. Wat een oogverblindend gebouw, de vormen, de kleuren, de details, … Echt prachtig! Het licht zat precies goed en was het er redelijk rustig, dus namen we even de tijd om foto’s te nemen.

Duomo di Siena
Duomo di Siena

Helaas was de kathedraal reeds gesloten. Je kan deze tijdens de openingsuren tegen betaling bezoeken en vindt er onder meer ook beeldhouwwerken van Bernini, Donatello en Michelangelo. Wil je dus ook het interieur bewonderen, dan moet je hier voor 17 uur zijn.  

Duomo di Siena

Daarna wandelden we langs het befaamde Piazza del Campo, één van de mooiste middeleeuwse pleinen ter wereld. De blikvanger hier is absoluut het imposante Palazzo Pubblico, dat wordt gezien als het meest elegante, gotische paleis van Toscane. Vandaag doet dit gebouw dienst als stadshuis van Siena en huist het ook Museo Civico waar je onder andere de prachtig, bewaarde fresco’s van het gebouw kan bewonderen.

Palazzo Pubblico Siena
Palazzo Pubblico Siena

De sfeer op Piazza del Campo was behoorlijk levendig. De rand van plein is dan ook gevuld met talrijke terrasjes waar je terecht kan voor een natje of droogje. Het was er heel druk, dus besloten we om terug te keren langs de smalle steegjes en een gezellig restaurantje te zoeken om te eten.  

Piazza del Campo

Uiteindelijk sloten we onze avond af op het terras van Ristorante San Domenico waar we dineerden met een fantastisch uitzicht op de Duomo di Siena. Ik kon mij geen betere afsluiter wensen bij een bezoek aan deze magnifieke, middeleeuwse stad.  

Il Giro Classico etappe 2: Siena – Firenze 

Op dag 2 van The Vespa Trip trokken we van Siena naar Firenze door de prachtige Chianti wijnstreek. Dit was met stip mijn favoriete route van de hele reis omdat je hier het absolute, rurale Toscane kan ervaren. Een landschap met wijngaarden zover het oog kan zien, historische kastelen, slingerende (soms wat gevaarlijke) aardewegen en charmante, middeleeuwse stadjes. Ik moet dan ook niet vermelden dat we hier ongeveer 100 keer stopten om foto’s maken.  

Chianti Tuscany

Chianti Tuscany
Chianti Tuscany

Chianti Tuscany

Radda in Chianti  

Het was al middag toen we bij onze eerste stop Radda in Chianti, de officiële hoofdstad van de Chianti wijnstreek, aankwamen. Jan had reuzehonger. En wanneer dat gebeurt, moeten we vooral eerst iets zoeken om te eten. Nadat Jans maagje gevuld was en hij terug normaal kon functioneren, gingen we op ontdekking in dit charmante, historische stadje. In de smalle straatjes en steegjes vind je nog vele sporen van de Middeleeuwen terug. Ook van de stadsmuren die teruggaan tot de 12de eeuw, is nog veel bewaard gebleven.  

Radda in Chianti
Radda in Chianti
Greve in Chianti 

Na Radda in Chianti reden we de provincie Firenze binnen waar we even een pauze namen in Greve in Chiante. Deze levendige stad is bekend om zijn driehoekig marktplein. Op dit plein kan je er het bronzen standbeeld van Giovanni da Verrazzano, de ontdekker van onder meer de haven van NYC bewonderen, waar ik later iets meer over vertel. Het marktplein wordt omringd met zuilengangen om de bezoekers te beschermen tegen het weer. Je vindt er vele lokale restaurantjes en wijnbars waar je de Chianti wijn kan proeven.

Greve in Chianti

Wij hielden het bij een korte wandeling door het centrum, want we wouden liever op een lokaal wijndomein wijn gaan proeven. Ik vond het er wel heel gezellig vertoeven. En voor de echte wijnliefhebbers, je kan hier dus ook een wijnmuseum bezoeken.  

Voor een wijn tasting konden we meegaan met de groep naar Montecalvi, maar het afgesproken tijdstip haalden we niet omdat we tijdens de route te veel gestopt waren om foto’s te nemen. Dus besloten we gewoon random een wijndomein op onze route naar Firenze te bezoeken. En dat was toevallig Castello di Verrazzano. Herinner je nog de naam van de man van het bronzen beeld in Greve in Chiante? Ja, correct! Dit was dus ooit zijn kasteel en wijndomein.  

Castello di Verrazzano 

Giovanni da Verrazzano werd hier geboren in 1485 en was een echte ontdekkingsreiziger. Zo ontdekte hij de haven van NYC en nog meer plekken langs de Oostkust van de Verenigde Staten. De legende gaat als volgt dat hij door inheemse stammen gevangen werd genomen en werd opgegeten. Of dit echt gebeurd is, dat weet niemand. Maar dit maakt het wijndomein des te interessanter voor bezoekers. 

De wijnproeverij bevindt zich in het kasteel op de top van een heuvel. Alleen al de weg er naartoe tussen de wijngaarden, is prachtig. Het kasteel heeft Etruskische roots en in de wijngaarden van Verrazzano zou al sinds 1150 wijn geproduceerd worden.   

Je kan hier opteren voor verschillende rondleidingen, maar ook voor een wijn tasting, drankje of hapje kan je er terecht. Kies voor een plekje op het terras, daar heb je een geweldig uitzicht op de vallei. We kozen elk voor een glaasje wijn en geen uitgebreide tasting, want we moesten uiteraard nog rijden.  

Castello di Verrazzano

Firenze 

Van Castello die Verrazzano was het nog even doorrijden naar Firenze. Ook dit laatste stukje van de route door de Florentijnse heuvels was formidabel. We stopten nog even bij San Miniato al Monte en Piazzale Michelangelo waar je de beste uitzichten hebt over de skyline van Firenze. Piazzale Michelangelo is trouwens een heerlijke plek om met een drankje de zonsondergang over deze fantastische stad te bewonderen.  

Skyline Firenze

We genoten even van het uitzicht alvorens naar het hotel te gaan. Daar fristen we ons snel op. Hotel Plus ligt op een kwartiertje stappen van het centrum van Firenze. We besloten om de Vespa even te laten rusten en te wandelen. Wat was het heerlijk om terug in deze mooie stad te vertoeven.

Firenze Tuscany Italy
Firenze Tuscany Italy

We aten pasta op het terras van Mammamia en verorberden een overheerlijke gelato met uitzicht op Ponté Vecchio. Uiteindelijk maakten we het niet te laat, want het plan was om de volgende dag bij zonsopgang Firenze verder te ontdekken.  

Ponte Vecchio Firenze

Il Giro Classico etappe 3: Firenze – Lucca 

Firenze 

Die ochtend wandelden we stipt om 5u30 het hotel uit. Ik vind het altijd super om vroeg door steden te dwalen. Op dat moment is het er nog heel rustig en heb je prachtig licht. Het opstaan is soms een beetje moeilijk, maar het is meestal toch wel echt de moeite waard. Ook deze keer was het super bevredigend. We hadden het historische centrum van de stad, op een paar vroege vogels na, voor onszelf. Zo konden we de enkele populaire bezienswaardigheden in Firenze in alle rust bezichtigen.  

Firenze Tuscany Italy
Firenze Tuscany Italy

We keerden op tijd terug voor het ontbijt en dan de Vespa op richting Lucca. Het navigeren tijdens de ochtendspits in Firenze was best wel even eng. Maar eens terug op de minder drukke wegen ging het vlot. We baanden ons een weg naar het stadje Vinci.

The Vespa Trip

Tijdens de route genoten we opnieuw van oogverblinde panorama’s. Vinci ligt namelijk aan de voet van de Montalbano. Deze streek wordt gekenmerkt door een heuvelachtig landschap met vele olijfbomen, wijngaarden en bossen.  

Vinci

Vinci  

Het stadje Vinci is vernoemd naar Leonardo da Vinci die hier geboren zou zijn. In werkelijk is hij in een klein gehuchtje buiten het dorp geboren. Zijn geboortehuis kan je trouwens nog steeds bezoeken. Het werd ingericht als een klein museum.  

In Vinci kan je wel het kerkje Santa Croce bezoeken waar Leonardo gedoopt werd. Je kan er zelf zijn doopvont bewonderen. Ook in het dorp heb je een heus museum volledig gewijd aan Leonardo da Vinci. Je kan hier tal van zijn uitvindingen bezichtigen.  

vinci
vinci

Verder vonden wij Vinci een heel gezellig stadje om te even te vertoeven. We wandelden door de charmante steegjes, kochten enkele souvenirs en aten lunch op een terrasje. Daarna zetten wij onze route verder richting Lucca. Op weg van Vinci naar Lucca kwamen voorbij gigantische zonnebloemvelden. Helaas stonden ze nog niet in bloei. Ook passeerden we voorbij het indrukwekkende Aqueduct of Nottolini.  

Aqueduct of Nottolini Lucca

Lucca 

In de namiddag kwamen we aan bij hotel Carignano net buiten Lucca. We waren reeds verwittigd dat het hotel over een mooi buitenzwembad beschikte, dus maakten we daar gretig gebruik van. We genoten van enkele uurtjes zon en waterpret met, hoe kan het ook anders, een lekkere aperol daarbij.  

Na deze ontspannende middag trokken we met de Vespa naar Lucca. Daar gingen we met een bevriend koppel uit de groep eten bij l’isola che non c’era. Echt een aanrader als je van stevige vleesgerechten houdt. Een gelato als dessert mocht natuurlijk niet ontbreken. En tot slot eindigden we nog met een slaapmutsje bij de bar van het hotel.  

l'isola che non c'era Lucca
l'isola che non c'era Lucca

Il Giro Classico etappe 4: Lucca – Pisa 

Lucca

Alvorens onze route van deze dag te starten, besloten we nog even Lucca in te trekken. We vonden dit zo’n gezellige stad. En ondanks dat we zo genoten hadden van de avond voordien, voelden we dat we Lucca nog niet voldoende hadden verkend. We maakten een stevige ochtendwandeling door de charmante straten van Lucca.  

Lucca
Lucca Tuscany

Lucca is vandaag nog steeds volledig ommuurd. Op de muur kan je heerlijk wandelen en je hebt er bovendien een prachtig zicht op de stad. Nog enkele bijzondere bezienswaardigheden die je niet mag missen zijn het ovale Piazza dell’Anfiteatro. Dit uiterst charmant pleintje was vroeger een Romeins Amfitheater. Vandaar zijn merkwaardige, ovale vorm.

Piazza dell’Anfiteatro Lucca
Piazza dell’Anfiteatro Lucca

Ook de basiliek van San Frediano is zeker een bezoekje waard. Hier kan je het monumentale mozaïek op de façade te bewonderen.  

basiliek van San Frediano
basiliek van San Frediano

En dan heb je in het midden van de stad ook de unieke Guinigi toren waar op de top, bomen groeien. Je kan deze ook beklimmen, maar daar hadden we helaas geen tijd voor.  

Guinigi toren Lucca

Tijdens onze wandeling stuitten we ook op een bouwproject bij de historische markthal waar nu kunst wordt tentoongesteld.  

Lucca

Na ons bezoek aan Lucca namen we de Vespa naar onze volgende bestemming. 

Ponte della Maddalena 

De laatste etappe van ‘Il Giro Classico’ was enorm verrassend. We maakten kennis met een andere kant van Toscane. De glooiende heuvels maakten plaats voor groene berglandschappen en rivieren. We volgende de rivier tot aan Ponte della Maddalena, ook wel bekend als de duivelsbrug. Deze prachtige, Middeleeuwse brug zou teruggaan tot de 11de eeuw en is het onderwerp van verschillende legendes.  

Ponte della Maddalena

Zo zou de Saint Julian, de bouwmeester van de brug, een pact met de duivel gesloten hebben om de bouw sneller te laten verlopen. In ruil daarvoor zou de duivel de ziel krijgen van het eerste levende wezen die de brug overstak. Saint Julian ging te rade bij een priester. Die adviseerde hem om er een varken/hond over te sturen. Er zijn verschillende versies. Maar zo verloor de duivel dus van Saint Julian en zou hij tot op de dag van vandaag nog steeds woedend zijn.  

Misschien zelf zo woedend dat hij ervoor zorgde dat er bijna geen water in de rivier te bespeuren was toen wij de brug gingen bezichtigen. Maar ook zonder water blijft het een indrukwekkend bouwwerk.  

Montefegastesi 

We trokken verder langs de rivier en daarna de bergen in op weg naar het Montefegastesi. Zoals getipt door de gidsen stopten we in Bagni di Lucca bij de plaatselijk supermarkt, om even wat eten te kopen om te picknicken. In Montefegastesi zelf zijn er namelijk geen winkeltjes.  

Daarna baanden we ons een weg met de Vespa naar de top van de berg via slingerende wegen en haarspeldbochten. De wegen waren bedekt met de schaduw van de vele, groene bomen aan de rand. Lekker verfrissend op deze warme dag. Mis, alvorens Montefegastesi binnen te rijden, het spectaculaire uitzichtpunt over dit bergdorpje niet.  

Montefegastesi

Net voor de ingang van het dorpje is er parkeergelegenheid om je Vespa achter te laten. We kwamen net na de middag aan in Montefegastesi. Het was alsof dit stadje helemaal verlaten was. Er was geen ziel te bespeuren. We klommen via de steile weggetjes naar het hoogste punt van de stad terwijl we genoten van de zalige rust. Aangekomen op het hoogste punt kan je genieten van een panoramisch uitzicht. We besloten hier te picknicken.

 

Montefegastesi
Montefegastesi
 Geheime zwem oase

Na een overheerlijke picknick trokken we verder. Op de terugweg zou er ergens een geheim plekje moeten zijn waar je kan zwemmen in de rivier. We kregen de coördinaten door via de WhatsApp groep en gingen eens kijken. We parkeerden de Vespa aan de rand van weg en vonden een verdoken hangbrug over de rivier. Wanneer we deze overstaken konden we gemakkelijk en plekje zoeken langs de oever van de rivier om even te relaxen en een verfrissende duik te nemen. Fris was het wel! Maar het deed zo’n deugd. We bleven even genieten van dit stukje ongerepte natuur.  

Tuscany Italy
Tuscany Italy
Pisa 

Nog nagenietend van dit zalige moment reden we in één rit door naar Pisa. Bij het binnenrijden van de stad, stopten we bij een tankstation. Want uiteraard moesten we onze Vespa terug volgetankt afleveren. Met een beetje pijn in het hart namen we bij The Vespa Rent in Pisa afscheid van onze kleine, rode vriend die ons 4 dagen lang naar de mooiste plekken in Toscane bracht. 

The Vespa Trip Tuscany
photo @laurendegryse

Om de avond af te sluiten gingen we samen met de groep dineren bij Ristoro Pecorino in het centrum van Pisa. Na het geslaagde etentje namen afscheid van iedereen en zo kwam onze 5-daagse Toscane roadtrip met de vespa op zijn einde.  

Nog wat langer blijven?  

Kan je na 5 dagen geen genoeg krijgen van Toscane? Dan blijf je gewoon nog even! Verken de mooiste bezienswaardigheden in Pisa. Of ga nog een dagje relaxen aan zee. Zo kan je bij dezelfde Vespa verhuur in Pisa gerust je contract nog even verlengen om aan een goedkoper tarief nog wat langer met de Vespa rond te cruisen. Vraag hierover gerust meer info aan de reisgidsen van The Vespa Trip.

Vanuit Pisa kan je ook heel gemakkelijk met de trein naar andere regio’s reizen. Zo sta je op amper anderhalf uur in het prachtige Cinque Terre waar je kan genieten van mooie wandelingen tussen de 5 pittoreske havenstadjes met de meest fantastische uitzichten. Of ga heerlijk relaxen aan het Gardameer! Heb je een voorkeur voor avontuur? Trek dan naar de indrukwekkende dolomieten. Ook de naburige provincie Umbrië is zeker een bezoekje waard! En de prachtige historische steden zoals Firenze, Verona, Milaan en Venetië zijn helemaal niet ver weg. 

Dit was onze 5-daagse roadtrip in Toscane met de Vespa. Wij hebben er alvast met volle teugen van genoten. Ik hoop dat ik jullie via deze weg heb kunnen warm maken om deze prachtige regio in Italië op een originele en authentieke manier te ontdekken.  

Heb jij zin gekregen in een roadtrip doorheen Toscane met de Vespa? Of heb je nog vragen? Laat het me hieronder zeker weten in de reacties.  

Bedankt om te lezen!  

Liefs, 

Sarah 

Pin voor later

 

Reistips en -benodigdheden

Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige overzicht met mijn persoonlijke reistips!

Deze vind je misschien ook leuk

Spread the love

2 thoughts on “De ultieme 5-daagse roadtrip door Toscane met de Vespa

  1. Tops Geert says:

    Hoe kan ik deze Toscane Vespa reis boeken? Misschien heb ik iets gemist , want ik heb niet alles gelezen. Ben zoal overtuigt!! Geert

    • Sarah De Gheselle says:

      Dag Geert, je kan gewoon op de links in de tekst klikken, waar het woordje Vespa trip in het groen staat. Dan kom je rechtstreeks op de website terecht 🙂

      Groetjes,

      Sarah

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *