Roadtrippen door winter wonderland met een Mazda CX-5 | Lapland

Roadtrippen door winter wonderland met een Mazda CX-5 | Lapland

Enkele weken geleden werd ik gecontacteerd door Mazda Belgium. Het klonk als volgt: ‘ Hallo Sarah, ik zie op je bucketlist dat je graag het Noorderlicht wil bewonderen. Heb je zin om met Mazda Europe een roadtrip te maken door Lapland en het Noorderlicht te spotten? Waarop ik natuurlijk volmondig ‘HELL YEAH’ antwoordde. Wel niet met deze exacte woorden, maar daarop kwam het dus wel neer.

Een roadtrip met de Mazda CX-5 vertrekkende vanuit Lulea te zweden, de poort van Lapland, naar Rovaniemi te Finland, beter bekend als de woonplaats van de Kerstman.

Met als kers op de taart een husky safari en een overnachting in één van de meest prachtige hotels in Lapland. Dit was het programma van onze driedaagse trip doorheen Lapland. Kort maar krachtig!

Aankomen in Lulea – Zweden

Aangekomen in Lulea Zweden, werd ik opgehaald door Mazda Belgium met natuurlijk een gloednieuwe donker rode Mazda CX-5. Naast het knappe design, werd ik snel in de wondere wereld van de nieuwste technische snufjes van de autowereld geïntroduceerd. Toen ik namelijk na het inladen van de bagage de koffer wou dichtmaken, stond ik versteld door het feit dat deze automatisch met één duw op de knop dichtging. Ja, ik ben niet bepaald een auto expert, dus in mijn wereld is dit al een heus hoogstandje.

Na het inchecken in het Elite Stadshotellet, kreeg ik samen met de andere journalisten en bloggers een veiligheidsbriefing om ons voor te bereiden wat we konden verwachten tijdens een roadtrip door Lapland. Bij het horen van deze briefing werd ik een beetje nerveus. Ik had nog niet echt stilgestaan bij het rijden in deze weersomstandigheden zoals sneeuw en een gladde ondergrond. Bovendien had ik nog nooit met automaat gereden.

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland

Na de briefing werden mijn zenuwen al snel bedaard tijdens een overheerlijk diner in Restaurang CG. Ik leerde ondertussen mijn roadtrip co-piloten Peter en Anja, beter kennen.  Ze stelden mij ook gerust voor de komende rit. Gerustgesteld en met  misschien  een beetje teveel wijn op, ging ik met een goed gevoel naar de kamer. Nog even facetimen met Jan en dan op tijd onder de wol voor een vroege ochtend.

Van Lulea te Zweden naar Rovaniemi in Finland

Na een paar uurtjes diepe slaap was het alweer tijd om op te staan. Zoals men wel eens zegt ‘Ochtenstond heeft goud in de mond’, zo voelde het ook voor mij. Ik was enorm enthousiast om te vertrekken. Ik kon niet wachten om het betoverende winter wonder landschap van Lapland te bewonderen.

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland

Mazda Lapland Experience

Zo vertrokken we opnieuw met de rode Mazda CX-5 van Lulea naar Rovaniemi. Het was ongeveer een goede 250 km rijden en nam met bijhorende plas- en foto pauzes ongeveer 4 uur in beslag. Veilig en wel vertrokken, besloot ik na een kwartiertje het stuur over te nemen. Daar kwam het dan, mijn eerste rij ervaring met een Mazda CX-5, een automaat en in de sneeuw.  Dat was wel even wennen!

Road tripping through winter wonderland with a Mazda CX-5 | Lapland

Naast het feit dat ik niet moest schakelen, ontdekte ik nog enkele eigenschappen van de Mazda CX-5 die deze rit voor mij heel aangenaam maakten.

De head-up display zorgde ervoor dat de belangrijkste informatie zoals navigatie, snelheid,… op de voorruit werd geprojecteerd. Op deze manier kon ik mijn ogen op de weg houden tijdens het rijden en tegelijk deze info checken. Ondanks de spijkerbanden die nodig waren omwille van de weersomstandigheden, reed de Mazda CX-5 heel zacht. Hierdoor reed ik vaak sneller dat toegelaten was. Gelukkig gaf de head-up display aan wanneer ik net iets te snel ging, zodat ik gemakkelijk mijn snelheid kon aanpassen en niet geflitst werd. Ook de lane keep assist vond ik heel handig omdat deze mij bijstuurde wanneer ik iets van de weg afweek. Maar het allerfijnst vond ik de stuur- en zetelverwarming! Een must voor wanneer je naar een koude bestemming reist. Dit alles zorgde ervoor dat ik mij comfortabel en veilig voelde tijdens het rijden in deze weersomstandigheden en in een nieuwe omgeving.

Drive Together

Toen we na een korte pauze terug vertrokken, voelde het alsof ik al jaren met deze auto reed. Onderweg spookte het liedje van een Red Hot Chili Peppers door mijn hoofd ‘Road trippin with my two favorite allies. Fully loaded we got snacks and supplies,…’

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland

Het landschap werd pas echt mooi wanneer we de grens met Finland overstaken. Dan pas zag ik het echte winter wonder land zoals ik het me had voorgesteld met besneeuwde wegen en oppervlakten, dennenbomen en die typische gekleurde huisjes.

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland

De laatste stop onderweg was een foto pitstop waar David Smith, een getalenteerd fotograaf, onze individuele kiekjes met de auto nam. Terwijl Anja bezig was met haar fotoshoot, nam ik even tijd om onze rode Mazda CX-5 te bewonderen. Normaal gezien zou ik bij het kiezen van een auto nooit voor de kleur rood gaan, maar bij Mazda vind ik dit juist één van de mooiste kleuren.

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland
David Smith

Ook het design van de auto is prachtig. Deze is gebaseerd op de Kodo filosofie die staat voor ‘ziel van beweging’ die je zowel terugvindt in de krachtige lijnen van het exterieur als in het strakke design van het interieur.

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland
David Smith

Rovaniemi – Finland

Husky Safari

Aangekomen in Rovaniemi en ingecheckt het Arctic Treehouse hotel in the Santa Claus village verorberde ik een heerlijke hamburger met friet als lunch. Daarna was het alweer tijd om te vertrekken naar de volgende activiteit, de husky safari in Husky point.

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland

Een beetje grappig om hier net het tegenovergestelde van deze ochtend te ervaren. Van een technologisch hoogstandje naar een traditioneel vervoersmiddel op basis van dierlijke kracht.  Van een warme comfortabele lederen zetel naar een harde openlucht slee. Maar dit maakte de ervaring juist super tof.

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland

We mochten elk om beurt de slee besturen of er in plaatsnemen met een front row view op het betoverende landschap van Lapland. De husky slee besturen was een niet te onderschatten job. Het was even zoeken voor mij om de juiste balans te vinden, want je moest natuurlijk remmen of bijsteken wanneer nodig. De honden waren super enthousiast en bijna niet te stoppen, ook al was de temperatuur al iets te warm voor hen. Bij het beklimmen van een heuvel, keken ze dan wel smekend achterom om even bij te steken.

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland

Onderweg pauzeerden we in een tipi waar we warm bessensap, een typische Fins drankje, geserveerd kregen. Ik dacht eerst dat het Glüwein was en schrok dus wel even bij het proeven van die zoete smaak, maar het was heerlijk.

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland

Na de pauze was het mijn beurt om plaats te nemen in de slee en te genieten van het spektakel.

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland

Achteraf konden we nog even de boerderij bezoeken waar ik letterlijk en figuurlijk viel voor Dolly the Diva. De ene hond op de boerderij die niet werkt, maar zich laat dienen. Van haar kon ik dus het één en ander leren 😉

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland

Missie Noorderlicht

Na deze onvergetelijke ervaring keerden we terug naar het hotel waar een heerlijk 3 gangen diner op ons wachtte. Normaal was het de bedoeling om na het avondmaal het Noorderlicht te gaan spotten. Helaas was er niets te zien, dus besloten we onze avond in het hotel door te brengen met een lekkere gin tonic.

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland

Die nacht stond ik elk uur op om via het grote raam van mijn persoonlijke luxueuze boomhut toch een glimp van het Noorderlicht op te vangen. Helaas mocht het niet zijn. De volgende ochtend vertrokken we jammer genoeg terug huiswaarts zonder het bewonderen van het Noorderlicht van mijn bucketlist af te kunnen vinken. Maar dit is een reden te meer om nog eens terug te gaan voor een langere periode.

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland

De Mazda Lapland experience was voor mij een unieke en onvergetelijke ervaring.

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland
David Smith

Heb je nog vragen of aanvullingen over dit onderwerp, laat hieronder gerust een berichtje na.

Veel liefs,

Sarah

Roadtrippen door winter wonderland met eenMazda CX-5 | Lapland

Blijf op de hoogte van nieuwe blogposts en abonneer je hieronder op mijn nieuwsbrief!

Pin voor Later

Roadtrippen door winter wonderland met een Mazda CX-5 | Lapland
Roadtrippen door winter wonderland met een Mazda CX-5 | Lapland
Roadtrippen door winter wonderland met een Mazda CX-5 | Lapland

Reistips en -benodigdheden

Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige websites.

Spread the love

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *