Ontdek Vallée du Loir, een verborgen schat in Frankrijk.

Ontdek Vallé du Loir

Vallée du Loir, niet verwarren met Vallée de la Loire is een minder bekende regio in Frankrijk. Het ongerepte, prachtige landschap langs de Loir en het authentieke karakter van de streek zorgen ervoor dat Vallée du Loir de ideale bestemming is voor iedereen op zoek naar een ontspannende vakantie in de natuur.

Ik gaf mij 4 dagen helemaal over aan Vallée du Loir en zocht voor jou de leukste activiteiten, de mooiste bezienswaardigheden, lekkere lokale eetgelegenheden en de meest authentieke accommodaties in deze streek zodat jij hier kan proeven van alles wat Vallée du Loir te bieden heeft.

**disclaimer: Dit is een gesponsorde post, maar dit neemt niet weg dat ik mijn eigen eerlijke ervaringen deel **

Vallée Du Loir

Slechts twee uur verwijderd van Parijs aan de oevers van de Loir, ligt de verborgen schat Vallée du Loir. Ja, Vallée du Loir zonder de ‘e’. Deze streek wordt vaak verward met de meer bekende regio Vallée de la Loire met ‘e’. En dit is niet onbegrijpelijk aangezien beide regio’s amper op 40 km van elkaar verwijderd liggen.

Vaak wordt naar Vallée du Loir verwezen als het kleine broertje van… Inderdaad, de omvang van de regio Vallée du Loir is kleiner en de rivier de Loir is beduidend minder lang dan de befaamde Loire, maar in rijkdom moet Vallée du Loir zeker niet onderdoen voor het grotere, bekendere Loiredal.  Integendeel het minder bekend zijn, draagt enkel bij tot de charme en authenticiteit van deze prachtige streek.

Ontdek Vallé du Loir

De Loir baant zich een weg doorheen het heuvelachtige platteland van Vallée du Loir met de meest schilderachtige dorpjes, indrukwekkende Franse landhuizen en kastelen, en uitgestrekte wijngaarden. Daarnaast vind je er ook vele verschillende fiets-en wandelroutes.

Kortom de perfecte setting voor mensen die even willen ontsnappen aan de drukte en willen ontspannen in een ongerept, prachtig landschap.

Vallée du Loir

Hoe reizen naar Vallée du Loir?

Vallée du Loir in Frankrijk ligt op grofweg 600 km van België en is dus perfect bereikbaar met de auto. Afhankelijk vanuit welke plek je vertrekt, moet je wel rekening houden dat je voorbij Parijs komt. Afhankelijk van de periode en tijdstip waarop je reist, kan je dus vertraging door het verkeer oplopen.

Je kan ook perfect met de TGV of Thalys naar Parijs reizen en overstappen richting Le Mans. Wanneer je met het vliegtuig reist, kan je dus perfect vanuit Aéroport Charles de Gaulle met de TGV of Thalys naar le Mans. Je kan er ook voor kiezen om een auto te huren op de luchthaven en zo verder te reizen richting Vallée du Loir.

Wanneer reizen naar Valleé du Loir?

Reizen naar Vallée du Loir kan het hele jaar door. Het klimaat bestaat uit milde winters met warme zomers. Natuurlijk is er altijd kans op neerslag. Maar elk seizoen heeft hier zijn charmes.

Wij reisden er heen in juli. In België waren er op dat moment gematigde temperaturen, maar het was bewolkt en miezerig weer. Het prachtige, zonnige weer in Vallée du Loir verraste mij dan ook. Ik was verbaasd dat op slecht 5 uurtjes rijden van onze woonplaats de temperaturen een heel stuk hoger lagen. En dat we dus niet helemaal naar het Zuiden van Frankrijk moeten reizen om te kunnen genieten van dit heerlijke zomerse weer.

Leuke bezienswaardigheden en activiteiten in Vallée du Loir

1. Bewonder dieren in de zoo van La flèche

In Vallée du Loir kan je ook exotische dieren spotten. Breng een bezoek aan de zoo van La Flèche, een plezier voor jong en oud. Ontmoet hier de lokale sterren, want deze dieren hebben zelfs een eigen tv-programma op de nationale zender. En wat is er nu leuker dan je idool echt te ontmoeten?

de zoo van la flèche in Vallée du Loir
de zoo van la flèche in Vallée du Loir

De zoo van la Flèche is een mooi aangelegd park. Je wandelt er langs kleine kronkelige padjes ten midden van het groen. Dit geeft een rustige indruk waar je je één voelt met de natuur.

de zoo van la flèche in Vallée du Loir

De dieren hebben veel ruimte en leven in gebieden die zo goed mogelijk overeenkomen hun natuurlijke leefmilieu.

de zoo van la flèche in Vallée du Loir

De zoo van La Flèche is een echte aanrader tijdens een weekendje in Vallée du Loir.

de zoo van la flèche in Vallée du Loir

2. Snuif geschiedenis op met een bezoek aan apothicairerie de Baugé

Ben je gebeten door geschiedenis en cultuur net als ik, breng dan een bezoek aan l’hôtel-Dieu in Bauge. Dit is geen hotel, zoals je bij het horen van deze naam zou vermoeden. Hôtel-Dieu is een middeleeuwse benaming voor inrichtingen die door geestelijken werden opgericht voor het volk.

Hôtel-Dieu in Bauge datteert uit de 17de eeuw en diende als ziekenhuis voor minder bedeelde mensen uit de buurt. Je kan met een rondleiding nog steeds het gebouw bezoeken en aan de hand van ingerichte kamers en authentieke voorwerpen die hier gebruikt werden een beeld vormen van het reilen en zeilen in het ziekenhuis.

Hôtel-Dieu Bauge Vallée du Loir

Als kers op de taart kan je de nog volledig intacte apotheek uit 1675 bezoeken. Heel indrukwekkend zijn verschillende rijkelijk versierde potten, dozen en vazen die nog oorspronkelijk ingrediënten bevatten.

Hôtel-Dieu Bauge Vallée du Loir

Hôtel-Dieu Bauge Vallée du Loir

Wanneer je nog wat tijd over hebt, wandel ook eens door de prachtige jardin sauvage van Hôtel-Dieu. Jan deed hier al wat inspiratie op voor onze eigen Maison Botanique.

Hôtel-Dieu Bauge Vallée du Loir

3. Waan je een echte prins(es) in één van de prachtige kastelen

Net zoals het 40 km zuidelijker gelegen loiredal heeft ook Vallée du Loir enkele indrukwekkende landhuizen en kastelen. Ik kan je alvast 2 kastelen aanbevelen die zeker en vast de moeite waard zijn om te bezoeken: Château du Lude en Château de Poncé.

Château du Lude

Château du Lude, Vallée du Loir

Château du Lude gelegen in Le Lude is een indrukwekkende renaissance  kasteel. Oorspronkelijk gebouwd in de 10de eeuw, maar door verschillende uitbreidingen en renovaties veel groter en imposanter geworden. Niet enkel het gebouw, maar de prachtige omliggende tuinen en parken dragen bij tot het glamoureuze karakter en de WOW-factor van dit kasteel. Vandaag is het kasteel privé eigendom van een Belgische gravin, die het maar al te graag deelt met het publiek.

Château du Lude, Vallée du Loir

Binnenin het kasteel kan je ook nog het authentieke interieur bewonderen van grote indrukwekkend zalen en salons tot de kleine kamertjes in de toren. Wanneer je zowel de tuinen en het interieur van het imposante kasteel wil bewonderen, kan je gemakkelijk een halve dag op het domein van Château du Lude vertoeven.

Château du Lude, Vallée du Loir

Château du Lude, Vallée du Loir

Château du Lude, Vallée du Loir

Château de Poncé

Château de Poncé is kleiner in omvang en iets minder imposant dan het grote Château du Lude, maar zeker niet minder mooi.

Château du Poncé, Vallée du Loir

Binnenin kan je de wereldbekende renaissancetrap bewonderen. Prachtig zijn de gesculpteerde plafonds met verschillende historische taferelen.

Château du Poncé, Vallée du Loir

De tuinen vond ik echter het meest indrukwekkend. Waar langs zijde van het kasteel gebruik wordt gemaakt van labyrinten en symmetrie, zie je aan de achterzijde een meer Neogotische stijl. Dit deel van de tuin heet La terrasse Caroline en werd pas later in de 19 de eeuw toegevoegd door de eigenaar als een soort eerbetoon aan zijn vrouw Caroline. Dit was met stip mijn lievelingsplekje op het domein van Château de Poncé.

Château du Poncé, Vallée du Loir
Château du Poncé, Vallée du Loir

4. Wordt één met de natuur in het bos van Bercé

bos van Bercé, Vallée du Loir

Vallée du Loir bestaat niet enkel uit platteland en wijngaarden, maar je hebt hier ook een uitgebreid bos waar je op avontuur kunt gaan. Je kan er stevig wandelen, maar ook fietsen!  Het bos van Bercé staat bekend als één van de mooiste bossen van Frankrijk. In het bos kan je gigantische eiken bomen vinden van zelf meer dan 200 jaar oud.

carnuta museum, Vallée du Loir

Wil je meer informatie over het bos van Bercé en de mensen, dieren en bomen die er wonen? Breng dan zeker een bezoek aan het Carnuta museum waar je op een heel speelse en interactieve manier alles te weten komt over het bos van Bercé.

carnuta museum, Vallée du Loir
carnuta museum, Vallée du Loir

5. Geef je over aan het ongerepte platteland op de e-bike

Een echte aanrader om het prachtige landschap van Vallée du Loir te ontdekken, is vanop de fiets. Bij de toeristische dienst gelegen in pittoreske dorpje La Chartre-sur-le-Loir kan je fietsen of e-bikes huren. Daar krijg je ook verschillende suggesties voor leuke fietsroutes van La Vallée du Loir a vélo. Wij kozen voor route nummer 5: Le Vignoble de Jasnières. Een korte, maar stevige route langs de wijngaarden. We namen onze vooraf bestelde picknick mand in ontvangst, kregen 2 e-bikes en weg waren we.

fietsen in Vallée du Loir

Nu ja, ik moet toegeven dat ik toch wat zenuwachtig was, want het was mijn allereerste keer op de e-bike. Bij de eerst trap vloog ik als een speer vooruit. Pas na enkele  minuten had ik goed door hoe ik de e-bike moest hanteren. We reden langs de adembenemende wijngaarden van Jasnières en het omliggende platteland. We stopten even bij het panorama punt om foto’s te nemen.

fietsen in Vallée du Loir
fietsen in Vallée du Loir

Ook het laatste stuk langs de oevers van de Loir was prachtig. Iets minder comfortabel op de hobbelige weg, maar ondertussen was ik al een pro op de e-bike en kon ik gemakkelijk een versnelling hoger schakelen zodat ik zelf minder hoefde te werken. Ondertussen genoot ik van het betoverende zicht op de vissershutjes aan de overkant van de rivier. Ik merkte nu pas op hoe een mooi blauwgroene kleur de Loir heeft.

fietsen in Vallée du Loir

Voor de fervente fietsers onder ons, is er ook de mogelijkheid om de volledige Loir af te rijden. Een route van 320 km, in verschillende etappes weliswaar, langs het prachtige landschap van Vallée du Loir. Nu ik een e-bike kan hanteren, voeg ik deze fietsroute snel toe aan mijn bucketlist.

6. Proef lokale wijnen in een authentieke wijnkelder

domaine lelais, Vallée du Loir

Wanneer je Vallée du Loir bezoekt, moet je toch één keer de lokale wijn proeven. En waar beter dan in een echte historische wijn grot? Bij Domaine Lelais kan je op aanvraag een rondleiding in de 12de  eeuwse historische wijngrot boeken. De eigenaars hebben deze grotten zo goed mogelijk naar historische correctheid proberen inrichten. Maar je vindt er ook nog authentieke elementen terug zoals muurtekeningen, schulpturen en handtekeningen van de vroegste bezoekers. Nu wordt hier geen wijn meer geproduceerd of bewaard. De grotten dienen puur als museum.

domaine lelais, Vallée du Loir

domaine lelais, Vallée du Loir

De wijn wordt wel nog op het domein zelf gemaakt. Ze produceren er twee wijnen, de Jasnières en de Coteaux du Loir. Na het bezoek aan de grotten was het eindelijk tijd om te WIJNEN.

domaine lelais, Vallée du Loir

Opnieuw waren Jan en ik verrast door de heerlijke smaak van de witte Jasnières wijnen. Nog snel een klein voorraadje inslaan en weg waren we.

domaine lelais, Vallée du Loir

7. Ga vintage shopping in La Chartre-sur-le-Loir

La Chartre-sur-le-Loir, Vallée du loir

La Chartre-sur-le-Loir is één van de vele schilderachtige dorpjes langs de Loir. Op het eerste zicht valt hier niet zoveel te beleven buiten enkele gezellige terrasjes op het dorpsplein. Maar eens je heerlijk verdwaalt in de wirwar aan kleine, charmante straatjes met de meest pittoreske huisjes, kan je veel gezellige plekjes vinden.

la Chartre-sur-le-Loir, Vallée du Loir

In La Chartre-sur-le-Loir zijn er ook opvallend veel antiek winkels. Marie-Danièle de uitbaatster van B&B Le Grand Moulin, vertelt ons dat er voor 1450 inwoners, 4 banken zijn en 15 antiekwinkels. Hoe grappig is dit? Maar als er nu één ding is waar ik van hou, is het wel vintage shoppen! Hou er wel rekening mee dat de winkels enkel open zijn van donderdag tot en met zondag.

La Chartre-sur-le-Loir, Vallée du loir

Wandel zeker ook helemaal naar de top van heuvel waar je de indrukwekkende toren van Jeanne d’Arc vindt. Hier lag vroeger een kasteel dat jammer genoeg is vernietigd. De toren van Jeanne d’Arc werd in 1921 gebouwd als herdenking aan de kinderen die het leven lieten in de eerste wereldoorlog. Na onze fietstocht besloten we hier te picknicken met een geweldig uitzicht over La Chartre-sur-le-Loir.

La Chartre-sur-le-Loir, Vallée du loir

8. Verdwaal in de prachtige tuin du Prieuré de Vauboin

Naast de prachtige kasteeltuinen kan je nog andere pareltjes vinden zoals de tuin le Prieuré de Vauboin in Beaumont-sur-Dème. Hier kan je het levenswerk van Thierry Juge bewonderen, een echte kunstenaar met een grote passie voor tuinieren.

jardin du Prieuré de Vauboin, Vallée du Loir

Ik voelde me een beetje alsof ik een sprookjestuin was terecht gekomen, bestaande uit labyrinten, symmetrische patronen met perfect gesnoeide boompjes in allerlei figuren. Van op de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de hele tuin. Maar het mooiste plekje vond ik de natuurlijke bron die langs het huisje liep.

jardin du Prieuré de Vauboin, Vallée du Loir

Wil je de tuin le Prieuré de Vauboin bezoeken, dan is dit enkel mogelijk op afspraak. Dit om de authenticiteit te bewaren en de bezoekers unieke ervaring aan te bieden.

jardin du Prieuré de Vauboin, Vallée du Loir
jardin du Prieuré de Vauboin, Vallée du Loir

Waar verblijven in Vallée du Loir?

5 Grand Rue

B&B 5 Grand Rue ligt in het hartje van Le Lude op een steenworp van het prachtige renaissance kasteel ‘Château du Lude’.  Gavin en Lori, een Brits echtpaar dat verliefd werd op Vallée du Loir, verwelkomen je met open armen in hun charmante woning. Die bestaat uit vijf kamers met elk een unieke identiteit. Daarnaast kan je ook ontspannen in de gemeenschappelijk leefruimte of in de gezellige, vredige tuin.

05 Grand Rue, Le Lude, Vallée de Loir

Na de eerste dag van onze trip waren we uitgeput. Het was dus een leuke verrassing dat Gavin en Lori voor ons zouden koken. De maaltijd bestond heerlijke lokale gerechten met ingrediënten van eigen kweek en was tot in de puntjes verzorgd. Een lekker lokaal wijntje erbij en onze avond kon niet meer stuk.

05 Grand Rue, Le Lude, Vallée de Loir

05 Grand Rue, Le Lude, Vallée de Loir

Na een heerlijke nachtrust wakker worden met vogeltjes op de achtergrond, was fantastisch. Het ontbijt bestond uit een buffet met vers gebakken brood, croissants, cake en onder andere heerlijke zelfgemaakte confituren door Gavin A.K.A. the jam-man. Ook een lekker gebakken eitje was voor Gavin geen enkel probleem. Zo konden we onze dag stevig inzetten.

05 Grand Rue, Le Lude, Vallée de Loir

We genoten enorm van ons verblijf in 5 Grand Rue. Met grote dank aan Gavin en Lori, twee warme mensen die met hart en ziel om hun B&B geven.

La Haute Forge

La Haute Forge, Vallée du Loir

Heerlijk overnachten in een gerenoveerde hoeve op het platteland kan in La Haut Forge. Daar baat Oriane met veel passie haar chambres d’hôtes uit bestaande uit 3 kamers en 2 ingerichte studio’s. Op het domein heb je ook een winkeltje met lokale streekproducten gaande van heerlijke wijnen en confituren tot kunstwerken van plaatselijke kunstenaars. Je kan ook in het salon du thé enkele van deze producten degusteren.

La Haute Forge, Vallée du Loir

Daarnaast is leuk vertoeven op de hoeve tussen de dieren.  Er is zelf een openluchtzwembad en Jacuzzi. Jan kon toen hij dit ontdekte, zijn teleurstelling moeilijk verbergen. Ik had namelijk gezegd dat hij geen zwemshort hoefde mee te nemen. Ik voelde me dus wel een beetje schuldig. Maar samen genieten van het prachtige en rustgevende uitzicht vanop ons terrasje, deed ook deugd.

La Haute Forge, Vallée du Loir

S’ avonds genoten we van lekkere afhaal maaltijd bij Chez Miton. Het was zalig op het terras. Oriane schonk ons een lekkere lokale witte wijn. Normaal zijn Jan en ik geen grote fan van witte wijnen, maar deze was bijzonder lekker. De volgende dag kochten we dan ook een paar flessen uit het winkeltje om mee te nemen naar huis.

La Haute Forge, Vallée du Loir

Wakker worden in La Haut Forge, met een prachtig zicht over het heuvelachtig platteland van Vallée du Loir was geweldig. Het deed zo’n deugd om even de tijd te nemen om te ontbijten en gewoon deze setting in ons op te nemen.

La Haute Forge, Vallée du Loir

Ook in La Haute Forge hadden we een top verblijf. Bedankt Oriane!

Le Grand Moulin

Le grand Moulin, La Chartre-sur-le-Loir, vallée du Loir

Nog een bijzondere plek om authentiek te verblijven in Le Grand Moulin. Le Grand Moulin ligt in het schilderachtige dorpje La Chartre-sur-le-Loir. Deze 18de eeuwse molen is prachtig gerenoveerd tot een betoverende B&B met unieke, authentieke elementen. Het terras aangelegd met mooie bloemen, kijkt uit op de Loir en was voor mij één van de mooiste plekjes van La Chartre-sur-le-Loir.

Le grand Moulin, La Chartre-sur-le-Loir, vallée du Loir

Marie-Danièle, de spontane uitbaatster, zorgde voor een warm onthaal. We kregen meteen iets te drinken en daarna een rondleiding door het gebouw inclusief de oude molen. Het gebouw bestaat uit meerdere kamers en een appartement die allemaal verhuurd worden. Heel indrukwekkend is hoeveel zorg en oog voor detail er is besteed aan het inrichten van de kamers. Het plaatje klopt hier helemaal.

Le grand Moulin, La Chartre-sur-le-Loir, vallée du Loir

Die avond kon ik bijna niet wachten om te gaan slapen zodat ik de volgende dag op het prachtige terras onder de blauwe wisteria zou kunnen ontbijten. De volgende ochtend was ik dan ook super blij toen ik een perfect gedekt tafeltje zag die op ons stond te wachten. Er was een ontbijtbuffet  met brood, croissantjes, confituren en kazen en Marie-Danièle verwende ons met koffie en thee. Ontbijten in deze setting was subliem en zou ik wel elke dag kunnen doen.

Le grand Moulin, La Chartre-sur-le-Loir, vallée du Loir

We hadden een geweldig verblijf in Le Grand Moulin. Marie-Daniele, bedankt voor jouw gastvrijheid.

Waar lekker eten en drinken in Vallée du Loir?

La Renaissance

La Renaissance, le Lude, Vallée du Loir

Wil je genieten van de verfijnde Franse keuken? Dat kan in restaurant La Renaissance gelegen in  het centrum van Le Lude. De perfecte plek om te lunchen na een bezoek aan Château du Lude. In La Renaissance kan je de lokale keuken op een gastronomische manier leren kennen en dit tegen een heel democratische prijs.

La Renaissance, le Lude, Vallée du Loir

La Renaissance, le Lude, Vallée du Loir

La Renaissance, le Lude, Vallée du Loir

Chez Miton

Chez Miton is een charmante bistro gelegen in Chahaignes. Hier kan je genieten van de Franse keuken met twist. Gerechten met niet voor de hand liggende combinaties die perfect bij elkaar passen en heerlijk smaken! Vooral de toetjes zijn hemels.

Chez Miton, Vallée du Loir
Chez Miton, Vallée du Loir

Restaurant L’imprévu

Voor een super lekkere hamburger moet je absoluut bij restaurant L’imprévu in Château du Loir zijn. Geniet vanop het terras, van het mooie stadsplein en van de heerlijke brasserie keuken.

Restaurant L’imprévu

Restaurant L’imprévu

Video

Bekijk hier ook onze video met sfeerbeelden over onze korte trip naar Vallée du Loir in Frankrijk.

Wij genoten met volle teugen van ons verlengd weekend in Vallée du Loir. Het was een welkome pauze na een drukke en stressvolle periode. Voor ons was Vallée du Loir de perfecte bestemming om tot rust te komen in een prachtig landschap en ondertussen te genieten van de lokale geneugten. Maar ook om de batterijen terug op te laden met gevarieerd aanbod aan leuke activiteiten. Helemaal ontstresst en vol nieuw energie keerden we tevreden terug naar huis.

Wil je op de terugreis graag nog een korte stop maken in Parijs voor een foto met de Eiffel toren? Lees dan hier alles over de beste fotolocaties voor de Eiffel toren.

Staat Vallée du Loir reeds op je bucket list? Laat het me weten in de reacties hieronder.

Bedankt om te lezen.

Liefs,

Sarah

Vallée du Loir

Blijf op de hoogte van nieuwe blogpost en abonneer je hieronder op mijn nieuwsbrief.

 

 

Pin voor later

Ontdek een verborgen parel in Frankrijk Vallée du loir
Ontdek een verborgen parel in Frankrijk Vallée du loir

Reistips en -benodigdheden

Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige websites.

Deze vind je misschien ook leuk

Spread the love

6 thoughts on “Ontdek Vallée du Loir, een verborgen schat in Frankrijk.

 1. Dangelo says:

  Mooie blog, mooie foto’s …zalig om tot rust te komen in vallee du loir. Ik zie dat al volledig zitten om deze regio eens te gaan verkennen. ??

 2. Rian derlafen says:

  Geweldig dat deze redelijk onbekende streek wordt genoemd.
  Een lieflljk gebied. Zoveel prachtige steden kastelen. oa la lude.
  Zeer de moeite van het bezoeken waard.

  • Sarah De Gheselle says:

   Ja, ik vind deze streek zeker het vernoemen waard. We hadden een een super leuke tijd. Ik had gerust nog een beetje langer kunnen blijven om nog meer te ontdekken! 🙂

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *