10 dingen waar Italië bekend om staat die je moet ervaren

Colloseum

Italië trekt jaarlijks miljoenen toeristen. En dat is niet te verwonderen. Italië staat bekend om zijn prachtige landschappen en magnifieke steden. Dit laarsvormige schiereiland is zo gevarieerd dat elke type reiziger er zijn of haar gading vindt. Ben je avontuurlijk ga hiken of doe aan wintersport in de Dolomieten. Voor de cultuurliefhebbers zijn er de prachtige historische steden zoals Firenze en Rome. Romantiek opsnuiven kan vanop de kanalen in Venetië, in de stad van Romeo en Julliet, Verona of in de prachtige pittoreske dorpen van Cinque Terre. Voor de foodies valt er in elke streek wel iets nieuws te proeven. En zo kan ik nog uren doorgaan…

Maar Italië staat niet enkel bekend omwille van haar schoonheid. Door haar belangrijk rol doorheen de geschiedenis heeft dit land een enorme invloed op de culturele ontwikkeling wereldwijd. En dit is niet alles. Door haar rijkdom aan natuurlijke grondstoffen is Italië ook wereldberoemd om de productie van enkele hoogwaardige kwaliteitsproducten. ‘Made in Italy’ is inmiddels een gekende uitdrukking. Meer zelfs, het is een authentiek merk dat de voortreffelijkheid van Italiaans vakmanschap en productie symboliseert. Italiaanse producten met de prestigieuze titel ‘Made in Italy’ worden over de hele wereld begeerd vanwege hun integriteit en duurzaamheid, originaliteit en creativiteit van het ontwerp, en voor hun verschillende vormen en smaken. Veel toeristen bezoeken het schiereiland exclusief om de wereld van ‘Made in Italy’ te ervaren.

** Disclaimer: Dit is een gesponsorde post, maar dit neemt niet weg dat ik mijn eigen eerlijke ervaringen deel. Deze post bevat  ook affiliate links. Dat betekent dat we een commissie kunnen ontvangen als je iets koopt dat we echt aanbevelen. Dit kost u niets extra en ondersteunt onze blog. Dank je. **

10 dingen waar Italië bekend om staat

Het is bijna onmogelijk om alle fantastische dingen neer te schrijven over een land dat zo rijk is aan geschiedenis en cultuur, maar ik heb toch geprobeerd om lijst van 10 dingen samen te stellen die Italië zo geweldig maken. En die je zeker en vast eens moet ervaren op een reis naar Italië.

1. De Italiaanse keuken

Over de Italiaanse keuken kunnen wel meerdere boeken worden geschreven. Er is namelijk zoveel verscheidenheid aan pure Italiaanse ingrediënten dat er oneindig veel combinaties kunnen gemaakt worden. De typische gerechten zijn vooral streekbonden en het resultaat van eeuwenoude tradities. Denk maar aan de handgemaakte orecchiette in Bari in Puglia en de overheerlijke pasta carbonara op Zuid-Tirolse wijze. Daarom is Italië een echt paradijs voor foodies en Bourgondiërs. Waar je ook reist binnen Italië, lekker en overvloedig eten zal je!

Enkele van deze Italiaanse gerechten zijn echter wereldwijd bekend. Zo is Italië de uitvinder van de pizza die we vandaag de dag wel allemaal eens geproefd hebben. Doordat de pizza overal ter wereld geserveerd wordt, heeft deze zoveel variaties. Wil je graag een echte authentieke pizza proeven, dan moet je in Napels zijn. Daar is de pizza namelijk ontstaan.

Italiaanse Pizza

Ook pasta is een gerecht die ondertussen wereldberoemd is en in Italië is ontstaan. Op het schiereiland zelf zijn er reeds zoveel variaties in pasta op basis van vorm, bereidingswijze en saus. Deze zijn meestal afhankelijk van de streek en welke ingrediënten daar specifiek voorhanden zijn. Ook olijfolie en Parmezaan kaas, producten die gebruikt worden voor de bereiding van pasta, worden overal ter wereld verkocht.

Italiaanse pasta

Nog een toppertje uit Italië is de Italiaanse Gelato! Eerlijk gezegd lust ik niet zo graag ijs, maar een lekkere, luchtige Italiaanse Gelato met citroensmaak gaat er altijd in.

Italiaanse gelato

Last but not least, mogen we niet vergeten dat de befaamde Italiaanse keuken gepaard gaat met overheerlijke dranken. Denk maar aan prosecco, een groot assortiment aan wijnen en van die kleine gekleurde digestitiefjes, grappa genaamd. En dan heb ik nog niet eens die overheerlijke, typische, kleine tasjes espresso vermeld.

 2. Mode

Wanneer ik aan ‘Made in Italy’ denk, denk ik direct naar mode. En  mode is synoniem voor Milaan. De hoofdstad van de regio Lombardije is één van de wereldwijde hubs voor stylisten, modellen en artiesten. Daar vindt ook elk jaar de modeweek plaats met namen als Dolce & Gabbana, Alberta Ferretti, Etro, Fendi, Max Mara, Salvatore Ferragamo e Versace en ook een stukje België: Raf Simons voor Prada.

Italiaanse mode

Over het hele schiereiland kan je modemusea vinden. Van Firenze tot Palermo zijn maar liefst 17. Ook worden er vele andere internationale mode-evenementen gehouden zoals Pitti Immagine, één van de belangrijkste mode-evenementen ter wereld. Dan verwelkomt Firenze elk jaar verkopers en kopers van over de hele wereld.

Italiaanse modeshow

En vergeet de luxe modestraten niet. De beroemdste? Via Monte Napoleone en Galleria Vittorio Emanuele, waarin prestigieuze winkels te vinden zijn naast de historische winkels  in Milaan.  Maar ook Via de ‘Tornabuoni in Firenze, Via Condotti in Rome naast Piazza di Spagna en via Chiaia in Napels, waar je een pauze kunt nemen van je shopping sessie door een originele pizza of de beste espressokoffie ter wereld te proeven.

Galleria Vittorio Emanuele

3. Auto’s

Nog een paradepaardje waar Italië bekend om staat,  zijn toch wel de stijlvolle auto’s die er gemaakt worden. Denk maar aan Lamborghini, Ferrari en Maserati. Aan deze sportieve auto’s hangt er wel een serieus prijskaartje. Maar ook de meer gebruikelijke merken zoals Alpha Romeo, Lancia en Fiat klinken ons wel bekend in de oren. De gemene deler van al deze merken is toch wel het unieke, elegante Italiaanse design met een sportieve toets.

Ferrari

Ook zijn sommige automerken erin geslaagd om echte klassiekers neer te zetten. Denk maar aan de Fiat 500 die nu weliswaar in een nieuw jasje, nog steeds heel populair is. Ook mijn mama met Italiaanse roots heeft ondertussen zo’n romantisch, maar vinnig fiatje aangeschaft.

Fiat 500 Italië

Trouwens één van mijn wildste dromen die ik nog niet vermeld heb op mijn bucketlist, is een road trip maken door Italië met een echte authentieke fiat 500. Hoe leuk zou dat zijn?

4. Vespa

Hoewel Italië producent is van hele mooie, sportieve wagens is het meeste gebruikte transportmiddel op het schiereiland een Vespa. Net als de fiat 500, is het een echte klassieker geworden. Het biedt bovendien heel veel voordelen namelijk het gemakkelijk navigeren door een drukke Italiaanse stad en parkeerplaats vinden.

Vespa

De Vespa ontstond eigenlijk in 1946 toen Italië nog herstellende was van de 2de wereldoorlog. Dit kleine transportmiddel werd meteen razend populair in Italië. Het duurde niet lang of de Vespa werd ook buiten Italië geproduceerd. In geen tijd werd het begrip Vespa een synoniem voor scooter. Natuurlijk is de Vespa meer dan een gewone scooter. Het is een icoon van Italiaanse stijl en elegantie en staat symbool voor vrijheid.

Het talent van Vespa ligt erin om zichzelf heel subtiel steeds aan een nieuwe periode aan te passen. Zo zijn er ondertussen al heel veel verschillende modellen. Wanneer je dus beslist om op Vespa vakantie te gaan naar Italië kan kiezen tussen meer authentieke of moderne modellen. Je kan ondertussen zeker al raden voor welke Vespa ik zou gaan?

Vespa

Bekijk hieronder de leukste Vespa tours met Getyourguide.

5. Kunst 

Italië is met stip de place-to-be voor kunstliefhebbers. Nergens ter wereld vind je zoveel kunst als in Italië. Naast een veelheid aan musea kan je bijna in elke Italiaanse grootstad op elke straathoek een kunstwerk vinden.

De Italiaanse kunst is een eeuwenlange traditie die teruggaat op de Klassiek Oudheid met een absoluut hoogtepunt in de Renaissance. Hier verschenen de meeste bekende kunstenaars zoals Bernini, Michelangelo en Leonardo Da vinci ten tonele. En dit is slechts een klein aantal van de getalenteerde renaissance kunstenaars. Deze kunstuitingen verspreidden zich verder over Europa en speelden een belangrijke rol bij de culturele ontwikkeling in deze landen.

Galleria degli Uffizi, Italië

De bekendste renaissance stad in Italië is Firenze. Dit is tevens één van mijn favoriete Italiaanse steden. Wil je ondergedompeld worden in Italiaanse kunst bezoek dan zeker de Galleria degli Uffizi waar je onder meer de geboorte van Venus door Botticelli kunt bewonderen. Naast Firenze kun je in nog meer steden staaltjes prachtige Italiaanse renaissance kunst aanschouwen zoals in Gallerie dell’Accademia in Venetië en het bekende meesterwerk van Michelangelo in de Sixtijnse kapel in Vaticaanstad.

De geboorte van Venus, Sandro Botticelli

6. Architectuur 

Ook tijdens de renaissance bloeide de architecturale kunst die zijn inspiratie vond in de klassieke oudheid, waar in Italië nog veel van bewaard is gebleven. Denk maar aan de historische sites in Rome zoals het Coloseum, het Pantheon en het Forum Romanum. En niet te vergeten, de overblijfselen van de historische stad Pompeï bij Napels.

Forum Romanum, Rome

Mede dankzij de bijzondere architectuur door de eeuwen heen, telt Italië ondertussen reeds meer dan 50 plekken op de Unesco werelderfgoedlijst. Met dit aantal spant Italië de kroon van alle landen ter wereld. Dit zijn eveneens de grootste trekpleisters waar Italië bekend om staat, die jaarlijks zoveel bezoekers lokken.

Toren van Pisa, Italië

Ik heb ze nog niet allemaal kunnen bezoeken maar mijn favorieten zijn Rome, Firenze, Paizza del Duomo in Pisa en de trulli in Puglia.

 7. Geschiedenis

In de geschiedenis speelde Italië meermaals een vooraanstaande rol. Ten tijde van de klassieke oudheid was het Romeinse rijk één van de grootste heersers over de Middellandse zee tot ver daarbuiten.

Dat Italië een invloedrijke rol speelde ten tijde van de renaissance op het gebied van kunst en architectuur, kwam je hierboven reeds te weten. Maar dat het mede dankzij Italië is dat we de wereld kennen zoals die er nu is, wist je misschien nog niet?

De meest bekende ontdekkingsreizigers zoals Marco Polo, Amerigo Vespucci, Giovanni Caboto beter bekend als John Cabot en ja, zelfs Christoffel Colombus zijn afkomstig uit Italië. Tijdens het tijdperk van de grote ontdekkingen trokken ze erop uit, op zoek naar nieuwe handelsroutes. Maar vonden naast nieuwe handelspartners ook ongekende gebieden.

Marco Polo

 8. Het Rooms Katholieke geloof

Italië, of beter Rome en om nog specifieker te zijn Vaticaanstad, is het epicentrum van de Rooms Katholieke kerk. Vaticaanstad is eigenlijk een onafhankelijk staat te midden van Rome, wereldwijd bekend als hoofdverblijfplaats van de Paus.

Vaticaanstad

Aangezien Vaticaanstad midden in Italië ligt, heeft deze natuurlijk een grote invloed op het land. Het zal je waarschijnlijk ook niet verbazen dat de meerderheid van de Italiaanse bevolking nog steeds Katholiek is.

Het Rooms Katholieke geloof gaat in Italië terug tot het begin van onze jaartelling. Het kwam terecht in het Romeinse rijk en werd de dominante godsdienst. Het Romeinse rijk speelde door zijn vele verovering ook een grote rol in de verspreiding van het katholicisme. Tot 1984 was het Rooms Katholieke geloof de staatsgodsdienst binnen Italië

Zo kun je zeggen dat het Rooms Katholieke geloof nog steeds een belangrijke plaats inneemt binnen de Italiaanse cultuur. De beste momenten om dit te ervaren zijn tijdens religieuze feesten zoals Kerstmis en Pasen. Italië staat bekend om zijn prachtige Paasprocessies in verschillende steden.

Paasprocessie Italië

 9. Familie en traditie

In de oudheid sprak men reeds over een pater familias. De vader was de baas van het gezin en de moeder zorgde voor het huishouden. Deze klassieke verhoudingen zijn misschien al wat verwaterd, maar familie blijft nog steeds een belangrijk waarde binnen het Italiaanse huishouden. Dit uit zich in traditionele, uitgebreide familie etentjes waar een rijkelijk gevulde tafel de hoofdrol speelt.

Italiaans feestmaal

Daarnaast blijven familietradities ook vaak gepaard gaan met het katholieke geloof. Het vieren van de sacramenten en de katholieke feestdagen zijn het absolute hoogtepunt voor veel families. Ook hier wordt uitbundig gevierd met lekker eten en drinken. Italië bezoeken tijdens de feestdagen is dan ook een absolute aanrader.

10. Handgebaren

De Italiaanse taal klinkt als muziek in de oren. Deze taal wordt door veel mensen beschouwd als de mooiste taal ter wereld. En ook ik kan er echt van genieten om in Italië op een terrasje een echt Italiaans gesprek te observeren. Niet omdat ik er iets van begrijp, maar het klinkt gewoon zo mooi. En het beste van al zijn die bijhorende handgebaren.

Italiaanse handgebaren

Maar van waar komen die expressieve handgebaren vandaan? Velen zeggen dat dit gewoon deel uitmaakt van de Italiaanse volksaard. Maar er is ook een historische verklaring. Tot laat de 19de eeuw was Italië verdeeld in verschillende hertogdommen die elk een eigen dialect spraken. Om te kunnen communiceren met elkaar hadden ze handgebaren nodig. De verschillende dialecten verdwenen, maar de gebarentaal bleef bestaan. Hoe oud die precies is, weten we niet. Wel zijn er op fresco’s in Pompeï reeds handgebaren te zien die vandaag nog steeds gebruikt worden.

Dit was mijn lijstje van 10 dingen waar Italië bekend om staat.

Wil je nog meer over Italië ontdekken? Bekijk hieronder mijn favoriete Italië reisgidsen.

Welke van deze 10 dingen waar Italië bekend om staat, zou jij zeker willen ervaren op je volgende Italië trip? Laat het me weten in de reacties hieronder.

Bedankt om te lezen.

Veel liefs,

Sarah

Blijf op de hoogte van nieuwe blogposts en abonneer je hieronder op mijn nieuwsbrief!

Pin voor later

10 dingen die je moet ervaren in Italië
10 dingen die je moet ervaren in Italië

Reistips en -benodigdheden

Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige websites.

Ereaders

Deze vind je misschien ook leuk

Spread the love

4 thoughts on “10 dingen waar Italië bekend om staat die je moet ervaren

  1. Dangelo says:

    Zalige blog ?… laat ons terug dromen en verlangen naar vakantie.
    Zou direct mijn valies pakken en richting Italië willen vliegen was het niet dat COVID hier een stokje voor steekt. ?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *