Afrika, Marokko, Reisroutes
Wat kan je verwachten van een Marrakech woestijn trip? | Marokko
Sinds het zien van van de bekende Disneyfilm Aladdin was het altijd mijn droom om eens te overnachten in de woestijn. Toen Jan en ik besloten een week naar Marrakech in Marokko in reizen, was dit het ideale moment om mijn lang sluimerende kinderdroom ‘een overnachting in de woestijn’ waar te maken.
Een trip naar Marrakech is namelijk gemakkelijk combineerbaar met een woestijn uitstap van één of meerdere dagen. In de stad Marrakech vind je verschillende tour operators die soortgelijke woestijn trips aanbieden. Maar hoe ziet zo’n woestijn trip er echt uit? En was een overnachting in de woestijn even magisch zoals ik het mij voorstelde in mijn dromen? Lees hier alles over onze ervaringen met een Marrakech woestijn trip.
** Disclaimer: Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat we een commissie kunnen ontvangen als je iets koopt dat we echt aanbevelen. Dit kost u niets extra en ondersteunt onze blog. Dank je. **
Waar kan je een Marrakech woestijn trip boeken?
Laten we beginnen bij het belangrijkste. Wanneer je een reis naar Marokko plant, start dan alvast met het oefenen van je onderhandelingsvaardigheden, want die zul je zeker en vast nodig hebben.
We hadden reeds wat onderzoek gedaan over waar we best zo’n woestijn trip boekten. Maar iedereen die reeds zo’n ervaring achter de rug had, raadde ons aan in Marrakech zelf op zoek te gaan naar een tour operator die ons de beste prijs aanbood.
Zo gezegd, zo gedaan. Een organisatie die zich specialiseert in woestijn trips is gemakkelijk te vinden in Marrakech. In de buurt van Djema el Fna bevindt er zich wel ééntje op elke hoek van de straat. Het was net iets moeilijker om een kwalitatieve tour operator te vinden.
Uiteraard gingen we eens luisteren bij de verschillende aanbieders. Het kwam er eigenlijk op neer dat iedere organisatie dezelfde route met dezelfde activiteiten aanbood, maar met heel verschillende prijzen. Voor een groepsreis naar Merzouga in de Sahara varieerden de prijzen van 140 euro per persoon tot 60 euro persoon. Voor een privé tour was deze prijs aanzienlijk hoger.
Na wikken en wegen kozen we uiteindelijk voor Esprit D’Aventue Marrakech omdat zij ons de beste prijs voor een driedaagse groepsexcursie aanboden. We betaalden ongeveer 120 euro voor ons beiden. In deze prijs was transport, begeleide activiteiten, twee overnachtingen met ontbijt en diner en een rit op een dromedaris door woestijn inbegrepen.
We verkozen een groepsexcursie boven een privétocht omwille van de goedkopere prijs en omdat we het fijn vinden anderen te ontmoeten tijdens het reizen.
Bekijk hier ook het aanbod voor Marrakech woestijn trips van Getyourguide.
Het programma van een driedaagse Marrakech woestijn trip
Cruisen door het Atlasgebergte
Bij het verlaten van Marrakech en het binnenrijden van het Atlasgebergte was het net alsof we een nieuwe wereld in reden. We ontdekten opeens een volledig andere kant van Marokko. Het landschap was er verrassend mooi.
Ik genoot met volle teugen van het bewonderen van deze indrukwekkende rotsformaties tijdens de busrit. Af en toe maakte de chauffeur een korte stop. Op deze manier hadden we even de tijd om een snapshot van het betoverende uitzicht te maken. En net wanneer ik bij mezelf dacht, wat is het hier vredig. Daar waren ze alweer, die opdringerige verkopers. De chauffeur stopte natuurlijk enkel bij plekken waar verkopers hun stalletje hadden opgesteld in de hoop op een beetje commissie.
Een bezoek aan Kasbah Aït-Ben-Haddou
De eerste echte stop na het verlaten van Marrakech was de zeer indrukwekkende Kasbah Aït-Ben-Haddou. Dit is een middeleeuws versterkt dorp langs de voormalige karavaanroute tussen Marrakech en de Sahara. Je hebt hier waarschijnlijk al beelden van gezien. Het is namelijk een zeer bekende filmlocatie. Scenes uit enkele blockbusters zoals The mummy, Gladiator, Alexander, Kingdom of heaven en nog veel andere werden daar gefilmd. Zeker en vast ‘must see’ wanneer je Marokko bezoekt.
Bij aankomst stond een gids ons op te wachten. De gids gaf wat meer informatie over de stad en leidde ons rond. De rondleiding voelde een beetje gehaast. We hadden geen tijd om langs de prachtige souvenirwinkels te slenteren, iets wat ik trouwens heel graag doe.
Op de top van de stad kregen we 10 minuten vrij om wat foto’s te maken en daarna moesten we lunchen in een aangewezen restaurant door de gids. Ondertussen was iemand van onze groep verdwaald. Onze gids was hierdoor helemaal het noorden kwijt en liep in het rond als een kip zonder kop. Terwijl hij de het vermiste groepslid ging zoeken in het dorp, moesten we op dezelfde plek wachten. Eerlijk gezegd voelde dit een beetje alsof ik op een school uitstap was.
Keuzes maken in Ouarzazate
Na de lunch gingen we naar de atlasstudio’s van Ouarzazate. Daar kregen we de keuze om de atlasstudio’s of Kasbah Taourirt aan de overkant van de straat te bezoeken. We moesten wel rekening houden met het strakke reisschema en hadden maar 20 minuten om één van deze activiteiten te doen. Omdat dit een zeer korte tijdspanne was en we op beide locaties toegang moesten betalen, kozen we om gewoon te genieten van een gekoeld drankje op een terrasje langs de weg. Tot nu toe was ik niet zo onder de indruk van deze trip, maar anderzijds was het natuurlijk een koopje.
Overnachten in Gorges de Dades
Na een paar uur rijden kwamen we aan bij ons eerste overnachting ‘Hotel Atlas Berbere’ in Gorges de Dades. Een zeer eenvoudig hotel, maar alles wat we nodig hadden was beschikbaar: een maaltijd, een warme douche, een bed en WIFI! We aten een heerlijke tajine met onze groep. Het was erg leuk om onze medereizigers op deze manier een beetje beter te leren kennen.
De volgende ochtend vertrokken we na het ontbijt naar onze volgende bestemming. De zon was al op en we konden nu eindelijk het prachtige landschap van de Gorges de Dades bewonderen. We stopten enkele keren om het panoramische uitzicht te fotografen.
Gorges du Todra verkennen
Onze eerste stop van de dag was in de Gorges du Todra, waar we een berberdorp bezochten. Een nieuwe gids verwelkomde ons en leidde ons rond. In tegenstelling tot de dag ervoor ging deze rondleiding nogal traag, vanwege vele groepen toeristen. We moesten vaak onze beurt afwachten om iets te zien of een plek te betreden. De stad zelf was leuk om te bezoeken, maar niet super indrukwekkend. We ontmoetten de lokale bevolking en zagen hoe ze hier leefden en ze die typische authentieke tapijten maakten.
De kinderen in het dorp zijn het massa toerisme reeds gewoon en proberen hun graantje mee te pikken door te bedelen. Na een tijdje werd dit echt vervelend. Ik ben dol op kinderen, maar toen ik de winkel verliet met een wat snacks voor op de bus werd ik bijna omver geduwd door een groep kinderen. Dit ging me net iets te ver. Gelukkig redde de buschauffeur mij uit deze zeer benarde situatie.
Het was een uiterst korte kennismaking met het Altas gebergte. Deze prachtige streek zou ik ooit wel eens dieper willen verkennen en dan op een meer authentieke manier. Via Travelbase een reisorganisatie die stuk voor stuk super leuke avonturen aanbiedt, kan je trouwen ook een Atlas trail boeken. Dit is een meerdaags trektocht door de weelderige valleien, prachtige bergen en talrijke Berberdorpen van de hoge Atlas.
Tijdens de rit naar Merzouga zag ik het landschap veranderen van prachtige groene bergen naar mystieke, zanderige woestijndorpen. Ik bewonderde kleurrijke en adembenemende plekken door het raam vanuit de bus, maar helaas was er geen tijd voor een korte pauze. We moesten vóór zonsondergang in Merzouga zijn.
Op de dromedaris door de Sahara
Aangekomen in Merzouga hoorden we dat we ongeveer twee minuten hadden om wat spullen bijeen te pakken voor onze overnachting in de woestijn. Wij wisten niet dat we onze bagage niet konden meenemen op deze overnachting en hadden ons hier niet op voorzien. We hadden zelf geen rugzak mee, enkel een laptop tas. We pakten dus haastig onze truien en wat toiletartikelen in de laptoptas en vertrokken richting de woestijn.
Aan de rand woestijn was ik zo opgewonden en blij om de oranje zandduinen en de dromedarissen te zien dat ik vergat hoe geïrriteerd ik eerder was door het gebrek aan organisatie.
De berbers, de eigenaars van de dromedarissen, wezen aan ieder van ons een dromedaris toe op basis van onze lengte en gewicht. We werden dus willekeurig verdeeld en konden niet zelf kiezen om bij elkaar te zitten.
Op een dromedaris rijden ziet er leuk uit, maar was eigenlijk heel pijnlijk. Gelukkig had ik nog net op tijd mijn korte broek voor een lange omgewisseld.
Kamperen in de woestijn
Na een uur op de rug van de dromedaris was ik blij om in ons kamp aan te komen. Eerst en vooral moesten we onze tent gaan zoeken, maar de zon was al aan het zakken en het licht was perfect. Dus wilde ik eerst graag wat foto’s maken. Dit was de beste beslissing ooit, want toen we terug kwamen van de fotoshoot was er nog maar één tent voor twee personen beschikbaar. De rest van de groep die al in het kamp was geweest, moest in een groepstent slapen. De tenten waren echt basic. Het was absoluut camping en geen glamping.
Ik moet zeggen dat ik daar één van de mooiste zonsondergangen van mijn hele leven heb aanschouwd. De kleuren waren magisch! Ik vond het zelf nog specialer om dit met onze groep te delen. We genoten allemaal enorm van dit moment. Toen de zon onder was, werd lucht gevuld met duizenden sterren. Ik had nog nooit zoveel sterren aan de hemel gezien.
In de hoofdtent werd er tajine geserveerd. Neem zeker je eigen water mee, want er is niets te drinken in het kamp. Na het eten werd een kampvuur aangestoken en de berbers zongen en dansten rond het vuur. Ze betrokken ons bij het spektakel en na een tijdje was iedereen aan het dansen. De sfeer zat er goed in. Het was een fantastische avond!
Slapen in de tent was niet zo eenvoudig, het was er erg koud. Nadat Jan nog wat dekens uit de hoofdtent had gehaald, slaagde ik erin om een paar uur in te dutten. In het midden van de nacht werd ik wakker omdat ik naar het toilet moest. Eigenlijk was dit het beste moment om te gaan, want er waren natuurlijk geen toiletten. Je moest een goed plekje vinden in de woestijn tussen de slapende Berbers.
Dit kamp maakte deel uit van de georganiseerde Marakkech woestijn trip. Je kan natuurlijk ook op eigen houtje naar Merzouga reizen en opteren voor iets luxueuzere overnachting in de woestijn. De mooiste glamping arrangementen in Merzouga zijn Desert Glamping, Desert Heart Luxury Camp, Sirocco Luxury Camp en Berber Camp.
Ochtendstond heeft goud in de mond
Om 5 uur werden we gewekt. De Bebers zeiden dat we moesten opschieten om de zonsopgang te zien, zonder veel meer uitleg. Pas toen we de anderen zagen, wisten we dat we alles moesten meenemen omdat we niet terug naar het kamp zouden komen. Jan en ik moesten dus terug naar de tent om al ons spullen te pakken om vervolgens in de rij te wachten op een dromedaris. Deze keer hadden we niet zoveel geluk. Jan en ik werden in verschillende groepen ingedeeld. Mijn groep vertrok eerder voor een geweldige rit met een eersteklas uitzicht over de zonsopgang in de duinen. Het was prachtig om dat te zien.
Jammer dat ik dit moment niet met Jan kon delen. Hij had ook onze tas bij met fototoestel en geld. Ik kon dus geen foto’s maken. Toen de berbers na afloop van de rit om een fooi vroegen, moest ik ze teleurstellen. Ik probeerde de situatie uit te leggen, maar ze reageerden erg onvriendelijk en respectloos. Ik was toch wel teleurgesteld over deze mentaliteit en het feit dat ze zomaar konden overschakelen van super vriendelijk naar erg boos. Toen ik uiteindelijk Jan zag op de plek waar de bussen vertrokken, was hij nog meer teleurgesteld dan ik. Er was in zijn groep een dromedaris te weinig dus waren ze niet eens uitgereden om de zonsopgang te zien. Hun groep was gewoon naar een parkeerplaats geleid en opgehaald door een bus.
Terugreis naar Marrakech
Na het ontbijt vertrokken we terug naar Marrakech. Normaal zouden we nog stoppen we om een paleis te bezoeken, maar dit werd geannuleerd wegens te weinig tijd. Tijdens de lunch zei onze chauffeur dat we moesten overstappen op een andere bus en dat we moesten opschieten. Toen we buiten kwamen, schreeuwde de nieuwe chauffeur naar ons omdat we volgens hem niet snel genoeg voortmaakten. Haastig verplaatsen we al ons bagage die nog verspreid lag in de ene bus naar de andere bus. De chauffeur was echt boos op het agressieve af. Hij bleef maar roepen. Toen ik hem vroeg om te kalmeren en vertelde dat ze dit best voor de lunch meedeelden zodat we al ons bagage vooraf konden verplaatsen, werd hij enkel maar bozer. De driedaagse eindige voor ons toch wat in mineur. Gelukkig kwamen we veilig en wel terug aan in Marrakech.
Voor- en nadelen van een Marrakech woestijn trip
Tijdens deze driedaagse groepsexcursie naar de Sahara had ik zowel positieve als negatieve ervaringen.
- Je ziet veel van het Marokkaanse landschap in slechts 3 dagen tijd. Jammer genoeg stopt de de bestuurder stopt alleen op de toegewezen plekken en lunchplaatsen. Dit zijn vaak de meest toeristische plaatsen. Zelf heb je geen controle over de route.
- Door het gebrek aan organisatie (slecht tijdmanagement) en communicatie waren er veel kleine probleempjes die gemakkelijk konden vermeden worden. De organisatie zou wat meer transparant kunnen zijn over wat deelnemers kunnen verwachten wanneer ze een tour boeken. Zo kunnen ze wat meer informatie bieden over praktische zaken, zoals wat je mee moet nemen. Misschien kan een kort lijstje al een deel van de oplossing bieden.
- Naast het feit dat je op korte tijd veel kan zien, is het een opluchting dat je geen zorgen hoeft te maken over geld. De trip op zich is niet duur en de meeste activiteiten zitten inbegrepen in de prijs. Bovendien ontmoet je nieuwe mensen waarmee je deze onvergetelijk ervaringen kan delen.
Als je een betaalbare excursie zoekt met een prettige groepsbelevenis, is dit een perfecte keuze. Als je op zoek bent naar een meer unieke en individueel aangepaste rondleiding, raad ik je aan om een privétour te boeken. Maak dan zelf vooral een planning met wat je zeker wil zien, zodat je dit kunt bespreken met de chauffeur bij het plannen van de route. Je kan er natuurlijk ook voor opteren om een zelf auto te huren.
Zou jij opteren voor een groeps- of individuele Marrakech woestijn trip? Laat het me weten in de reacties hieronder.
Bedankt om te lezen.
Veel liefs,
Sarah
Blijf op de hoogte van nieuwe blogposts en abonneer je hieronder op mijn nieuwsbrief!
[/col_inner] [/row_inner] [/col] [/row]pin voor later


Reistips en -benodigdheden
Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige websites.