Hoe het perfecte weekendje Valencia plannen?

Hoe plan je het perfecte weekendje Valencia?

Op zoek naar een zonnige bestemming voor een stedentrip in Europa? Mogen lekker eten, indrukwekkende gebouwen en een gezellig sfeer niet ontbreken? Heb je er ook graag nog palmbomen en uitgestrekte stranden bij? Dan is Valencia in Spanje de place-to-be. Hier deel ik al mijn tips over deze prachtige stad zodat jij het perfecte weekendje Valencia kan plannen. 

Vorig jaar trokken wij op vakantie naar de Costa Blanca. We verbleven er in de gezellige kuststad Calpe. Tijdens onze reis trokken we een weekend uit om Valencia te ontdekken. Deze prachtige stad verraste ons met zijn veelzijdig karakter. Zo kan je er een ultramodern kunst- en wetenschapspark met indrukwekkende gebouwen bewonderen, terwijl je in het hart van het historisch centrum het echte traditionele Spanje kan terugvinden.  

** Disclaimer: Deze post bevat  affiliate links. Dat betekent dat we een commissie kunnen ontvangen als je iets koopt dat we echt aanbevelen. Dit kost u niets extra en ondersteunt onze blog. Dank je. ** 

Valencia 

Eerlijk gezegd moet ik toegeven dat Valencia nooit echt op mijn bucketlist stond. Wanneer ik aan Valencia dacht, zag ik direct de futuristische gebouwen in Ciudad de las Artes y las Cièncias, voor mij. Waaruit ik verkeerdelijk afleidde dat deze stad totaal geen charme had. Maar niet is minder waar. Deze plek heeft mij zo hard verrast en daarom raad ik iedereen aan om een zonnige, leuke, gevarieerde stedentrip met Valencia als bestemming te kiezen.  

Valencia is na Madrid en Barcelona de derde grootste stad van Spanje. Met zijn strategische ligging aan de Rio Turia en de Middellandse zee is het bovendien één van de belangrijkste havensteden in Europa. Valencia speelt dus een belangrijke rol in de Spaanse economie. Daarnaast is de ligging aan de Middellandse zee ook één van de grootste troeven voor toeristen. Wie wil er nu niet een leuke stedentrip combineren met een dagje zon, strand en zee?  

Valencia is bovendien één van de weinige Spaanse steden waar sporen uit de oudheid en uit verschillende andere historische periodes samengaan met de avant-gardistische gebouwen zoals deze in Ciudad de las Artes y las Cièncias. Cultuur verzekerd dus.  

Valencia
Valencia

Niet onbelangrijk om te weten is dat Valencia ook de geboorteplaats van de Paella is. Je kan er dus nog de traditionele Paella Valenciana proeven, maar daar kom ik later op terug.  

Hoe reizen naar Valencia?  

De gemakkelijkste manier om naar Valencia te reizen is natuurlijk met het vliegtuig. Vanuit België kan je vanop verschillende luchthavens met een luchtvaartmaatschappij naar keuze, naar Valencia vliegen.  

De luchthaven van Valencia ligt op ongeveer 8 kilometer van het centrum van de stad. Vanuit de luchthaven kan je je met de Aerobus, lokale bus of Metro gemakkelijk naar het stadscentrum verplaatsen. Via google maps kan je snel jouw route uitstippelen. Je kan uiteraard ook beroep doen op een taxi of een privé transfer   

Indien je graag meer wil ontdekken van de regio rond Valencia zoals de Costa Blanca of het binnenland, kan je ook een auto huren. Dit kan bij Sunny Cars. Zij werken samen met lokale autoverhuurbedrijven. Het grote voordeel bij Sunny Cars is dat alle verzekeringen reeds in de prijs inbegrepen zijn. Je komt dus niet voor verrassingen in de vorm van extra kosten, te staan wanneer je je auto ophaalt.   

Wanneer je Valencia wil combineren met andere bestemmingen in Spanje is het ook handig om te weten dat deze stad 2 treinstations telt van waaruit je gemakkelijk met de trein binnen Spanje kan reizen.  

Daarnaast heb je vanuit de haven ook een goede connectie met de Balearen en met Italië. Het is bovendien ook de plek waar vele cruiseschepen aanmeren. Dus je kan Valencia ook zeker bezoeken als onderdeel van een cruise vakantie.  

Uiteraard kan je ook met de auto vanuit België naar de Valencia in Spanje reizen. Met zo’n 1700 kilometer voor de boeg kan je er een mooie roadtrip van maken. Je rijdt best via de Route du Soleil. Onderweg kom je voorbij prachtige plekken zoals Parijs, het Loiredal, Barcelona en vele andere plaatsen die een bezoekje waard zijn. Hou er rekening mee dat dit tijdens de zomervakantie een hele drukke route is waar je af en toe kans hebt op file en dus vertraging kan oplopen.   

Beste reistijd voor Valencia 

Valencia heeft een mediterraans klimaat. Hierdoor kan je praktisch het hele jaar door een weekendje Valencia plannen. Zelfs tijdens de koudste maanden zakt de temperatuur bijna nooit onder de 13 graden Celsius.  

Wil je zeker te allen tijde regen vermijden dan plan je best een weekendje Valencia tussen de maanden mei en oktober. Tijdens deze periode heb je namelijk het minste kans op neerslag.  

In de zomermaanden kan het dan weer heel warm worden, maar dan kan je genieten van een dagje waterpret op één van de nabijgelegen stranden aan de Middellands Zee. 

In het voorjaar kan je in Valencia genieten van het bloeien van de vele sinaasappelbomen. De sinaasappelbloesems zorgen ervoor dat er een heerlijke geur doorheen de stad wordt verspreid. Valencia kreeg niet voor niets de bijnaam sinaasappelstad.  

In maart kan je er ook het befaamde Spaanse festival Las Fallas bijwonen. Dit evenement vindt plaats tussen 15 en 19 maart en duurt dus 5 dagen lang. Elke buurt in Valencia bouwt ter ere van het feest een grote pop (een falla) van hout en papier maché. In deze pop zit vuurwerk. Op het einde van het festival wordt het vuurwerk in de poppen afgestoken en staat de volledige stad in vuur en vlam!  

Las Fallas Valencia

Wij waren er zelf in oktober. Ook al hadden we één dagje minder weer, toch vonden wij dit nog steeds een aangename periode om Valencia te bezoeken.  

Waar verblijven in Valencia?  

Ben je op zoek naar een geschikte accommodatie in Valencia? Dan wil je waarschijnlijk weten welke buurten het leukst zijn om te verblijven. Hoewel elke buurt hier zijn charme heeft, heb ik drie persoonlijke favorieten namelijk Ciutat Vella, Russafa en El Cabanyal. Verder in deze blogpost ga ik hier dieper op in. 

Hier kan je alvast een handige map widget van booking.com vinden waar je gemakkelijk naar de geschikte accommodatie kan zoeken op basis van ligging en prijs.  


Booking.com

De leukste bezienswaardigheden voor een weekendje Valencia 

Ben je van plan om meerdere bezienswaardigheden te bezoeken? Dan is de Valencia Tourist Card zeker iets voor jou. Met deze kaart krijg je geweldige kortingen, gratis transport en toegang tot musea. Je kan eten in verschillende restaurants, de mooiste winkels bezoeken, onvergetelijke tours volgen en vooral veel geld besparen wanneer je dit doet.

Mercado Central AKA de centrale Markt  

Mercado Central, Valencia
Mercado Central, Valencia

In Valencia vind je vele overdekte markten, maar de meest indrukwekkende is toch wel Mercado Central in het hart van het oude centrum van de stad. Dit gebouw is niet enkel een knap staaltje modernistische architectuur, maar het is er heerlijk vertoeven. Aan de vele kraampjes kan je verse en lokale producten kopen. Wist je trouwens dat dit ook de grootste markt met verse producten in Europa is?

Mercado Central, Valencia

Maar je vindt er ook veel eetgelegenheden waar je echte traditionele Valenciaanse specialiteiten kan proeven. Zo moet je absoluut tapas eten bij Central Bar.  

La Lonja de la Seda AKA de zijdebeurs 

Net tegenover de Mercado Central ligt nog een indrukwekkend gebouw namelijk La Lonja de la Seda of zijdebeurs. Deze beurs vindt zijn oorsprong in de gouden eeuw van Valencia (15e eeuw). Dit monumentale laatgotische gebouw met reeds vele elementen van de vroege renaissance toont de macht en weelde van de kooplieden tijdens de vijftiende en zestiende eeuw aan. Het zal je dan ook niet verbazen dat La Lonja de la Seda in 1996 door de UNESCO tot Werelderfgoed werd verklaard.  

La Lonja de la Seda, Valencia
La Lonja de la Seda, Valencia
La Lonja de la Seda, Valencia
La Lonja de la Seda, Valencia

Je kan het prachtige gebouw voor amper 2 euro per persoon bezoeken. Laat je verbazen door de imposante zuilenzaal Sala de Contratación, waar vroeger handel werd gedreven. Wandel door naar de sala del consulado waar een speciale rechtbank bijeen kwam die verantwoordelijk was voor onder andere het handelsrecht. Vergeet ook niet een kijkje te nemen in de grote toren El Torreón waar op de benedenverdieping een kapel was gevestigd. De twee bovenste verdiepingen zouden als gevangenis dienst hebben gedaan. Op de binnentuin van Patio de los Naranjos kan je eventjes op een bankje uitrusten onder de weelderige sinaasappelbomen alvorens je de andere bezienswaardigheden in Valencia gaat bezoeken.  

La Lonja de la Seda, Valencia

Kathedraal La Seu 

Kathedraal La Seu kan je vinden op het mooiste plein in Valencia namelijk Plaça de la Reina. De bouw ervan startte in de 13de eeuw. Voordien was het een Romeinse tempel en later een moskee. In de bouwstijl kan je dus elementen uit verschillende tijdsperiodes terugvinden gaande van de romaanse stijl tot aan de barok.  

la seu cathedral valencia
Cathedral La Sue, Valencia

De kathedraal bezoeken kan voor 9 euro per persoon. Je vindt er de heilige graal, maar ook enkele belangrijke werken van de eerst Spaanse Renaissance zoals de fresco’s van het hoogaltaar.  

Binnen in de kathedraal is er ook een museum waar je verschillende kunstwerken kan bewonderen onder andere enkele schilderijen van Maelle en Goya.  

Daarnaast kan je ook de achthoekige klokkentoren de Miguelete of El Micalet beklimmen. Na 207 treden kan je genieten van een panoramisch uitzicht over Valencia.  

view from la seu cathedral , El miguelete, valencia

Torres de Serranos 

Ga zeker ook de Torres de Serranos bewonderen. Deze torens maakten deel uit van de middeleeuwse stadsmuur en zijn een perfect voorbeeld van gotische architectuur. Ze deden dienst als defensie bij de meest gebruikte ingang van Valencia. Later werden ze een tijd lang gebruikt als gevangenis. Vandaag kan je deze indrukwekkende torens bezoeken voor 2 euro per persoon.  

Torres de Serranos, Valencia

Jardi Botànic 

Vergeet geen bezoek te brengen aan Jardi Botànic. Deze botanische tuin werd in de 16de eeuw opgericht en is sinds 1803 op zijn huidige plek gevestigd. Dit maakt dat Jardi Botànic de oudste botanische tuin van Spanje is. Er groeien hier ongeveer 3000 bomen en planten.  

Jardí del Túria 

Jardí del Túria is een prachtig aangelegd stadspark in rivierbedding van de Túria. Deze rivier liep vroeger door de stad, maar door een zware overstroming in 1957 met dodelijke slachtoffers als gevolg, besloot men de Túria droog te leggen.  

Jardí del Túria is een 9 kilometer lange groene oase die zich een weg baant door het centrum van Valencia. Het is een heerlijke plek om te vertoeven of wandelen bij mooi weer. Het is bovendien de ideale locatie voor een leuke gezinsuitstap. Je kan er gezellig picknicken en kinderen kunnen er naar hartenlust spelen op de verschillende speelplekken.  

Daarnaast is het ook een fijn recreatiegebied voor de sportliefhebbers. Zo kan je er langs de aangelegde paden joggen, fietsen en skaten. Maar dat is niet alles. Er zijn namelijk ook verschillende spotterreinen zodat andere sporten zoals voetbal, tennis, … hier ook kunnen beoefend worden.  

Jardí del Túria, Valencia

Ook cultuurliefhebbers zullen hier hun gading vinden. Langs het park vind je namelijk heel wat culturele instellingen zoals het Museum voor schone kunsten, de koninklijke tuinen, het Parc Gulliver, Palau de la Música de València en de Ciutat de les Arts i les Ciències 

Ondertussen kan je ook genieten van een mix tussen historische en moderne bouwstijlen en monumenten. Wanneer je het hele park doorwandelt kom je namelijk 18 bruggen tegen. Zowel monumentale, historische bruggen uit de 15de tot 17de eeuw als meer recente moderne bruggen.  

Kortom dit prachtige park dat voor ieder wat wils biedt, mag niet ontbreken op je weekendje in Valencia.  

Ciutat de les Art i de le Ciències 

Valencia’s Ciutat de les Art i de le Ciències of letterlijk Stad van de Kunsten en de Wetenschap is een buurt met imposante avant-gardistische gebouwen. Hoewel dit soort bouwstijl mij minder kan bekoren, was het heel indrukwekkend om te zien.  

Ciutat de les Art i de le Ciències, Valencia
Ciutat de les Art i de le Ciències, Valencia
Ciutat de les Art i de le Cièncie, Valencia, Spain
Ciutat de les Art i de le Ciències, Valencia

In deze gigantische gebouwen huizen enkele van de meest bekende musea en culturele gebouwen zoals het wetenschapsmuseum, een operagebouw, en planetarium met IMAX bioscoop en het grootste zeeaquarium in Europa, L’Oceanogràfic. 

L’Oceanogràfic, Valencia, Spain

Als je van plan bent enkele bezienswaardigheden binnen Ciutat de les Art i de le Ciències te bezoeken, dan kunnen deze deals van van Getyourguide wel eens van pas komen.

Beste musea in Valencia 

Ben jij een museum liefhebber of zoek je gewoon een leuke, leerrijke activiteit voor op een regenachtige dag, dan kan ik je geruststellen. Valencia heeft tal van geweldige musea zoals het museum voor schone kunsten, het nationaal keramiek museum, het fallas museum, het wetenschapsmuseum en L’Oceanogràfic. 

Een leuke manier om de stad en de leukste bezienswaardigheden te ontdekken is met een hop on -hop off bus, de fiets of via een originele georganiseerde tour. Ontdek hier het aanbod van Getyourguide.

De meest charmante buurten om te ontdekken in Valencia 

Ciutat Vella AKA het oude centrum van Valencia 

Het oude centrum van Valencia wordt gekenmerkt door een gezellige wirwar aan straatjes en steegjes waar je heerlijke kan verdwalen. Achter elke hoek duikt er een nieuwe verrassing op in de vorm van een lokaal restaurant, charmante bar of authentieke boetiek. Je kan er uren slenteren zonder je één seconde te vervelen.  

Ciutat Vella, Valencia
Ciutat Vella, Valencia
Ciutat Vella, Valencia
Ciutat Vella, Valencia

Daarnaast vind je in het oude centrum vele sporen uit het verleden terug. Deze dateren uit verschillende periodes onder verschillende heerschappijen gaande van de Romeinen gevolgd door de Moren en tot slot de Spanjaarden. Deze veelzijdige geschiedenis kan je terugvinden in de gebouwen in Ciutat Vella.  

La Lonja de la Seda, Valencia
Mercado Central Valencia

Kenmerkend voor Ciutat Vella zijn de vele gebouwen uit de 15de eeuw. Dit wordt ook wel de gouden eeuw van Valencia genoemd. Eén van de bekendste is La Lonja de la Seda.

In Ciutat Vella vind je ook de populaire uitgaanswijk Barrio del Carmen. Hier gaan traditionele café’s hand in hand met trendy en moderne zaken. Het is de place-to-be om te borrelen en lekker te eten. Vanaf ‘s middags stromen de tavernes en tapasbars hier reeds vol. Wees dus op tijd als je nog een tafeltje wil bemachtigen.  

Russafa of Ruzafa 

De Buurt Russafa is gelegen in een rivierbedding tussen het station en het park. In de 19de eeuw werd hier een woonwijk gecreëerd om aan stadsuitbreiding doen. Wat ooit een verloederde stationsbuurt was, is vandaag de meest trendy buurt van Valencia boordevol hippe hotspots en boetieks. Dit is de place-to-be om authentieke stuks op de kop te tikken in één van de vele vintage winkeltjes of een uniek aandenken aan je citytrip in Valencia aan te schaffen. Daarnaast is het gewoon een super leuke wijk waar je heerlijk vertoeven. 

Russafa Valancia

Vooral ‘s avonds komt Russafa tot leven. Dan kan je er gezellig borrelen en overheerlijk eten. Je vindt er onder meer de Mercado de Colón. Dit prachtige gebouw dat in de 20ste eeuw  door de architect Franciso Mora Berenguerontworpen werd, diende aanvankelijk als overdekte markt. Nu kan je er vele trendy bars en eetstalletjes vinden waar je gastronomisch kan dineren. Ook in de Carrer de Sueca en Carrer de Cadis en de omliggende buurt kan je vele terrasjes, bars en overheerlijke restaurants vinden. Je wordt er bovendien regelmatig getrakteerd op live- muziek, straattheater of andere culturele activiteiten.  

El Cabanyal 

Heb je nog wat tijd over tijdens je weekendje Valencia, bezoek dan zeker ook de opkomende wijk El Cabanyal. Deze buurt ligt vlakbij het populairste strand van Valencia, La Malvarrosa. Hier vind je nog vele authentieke met mozaïeken versierde vissershuizen terug.  

El Cabanyal, Valencia
El Cabanyal, Valencia
El Cabanyal, Valencia

Toch scheelde het niet veel of deze huisjes moesten plaatsen maken voor moderne strandresorts. Gelukkig kwamen de Valencianen in opstand en werd dit plan afgeketst. Ondertussen zijn deze prachtige huisjes tot cultureel erfgoed benoemd.  

Wanneer je door El Cabanyal slentert kan je zien dat dit niet de rijkste wijk van Valencia is. Zo zijn de huisjes niet goed onderhouden en kan je er geen moderne winkels vinden. Maar eerlijk, ik vind dat dit enkel bijdraagt tot de charme van deze buurt. Hier staat authenticiteit centraal.  

In El Cabanyal kan je trouwens de oudste tapasbar van Valencia vinden, namelijk Casa Montaña. Ook hier heb je een overdekte markt Mercado Cabanyal, waar je lekker verse lokale specialiteiten kan kopen. Ideaal om enkele hapjes in te slaan alvorens je naar het strand trekt.  

El Cabanyal, Valencia

De leukste stranden bij Valencia 

De stadsstranden zijn Las Arenas, Malvarrosa met aansluitend La Patacona. Tussen de eerste twee stranden is geen duidelijke scheiding, dus eigenlijk is dit één groot stadsstrand dat zich over enkele kilometers uitstrekt langs de Middellandse Zee.  

Playa Arenas wordt vooral door de locals als het mooiste strand van de stad Valencia gezien. Samen met Malvarossa vormt het een brede strandstrook waarlangs een kustpromenade loopt waar je tal van winkeltjes, bars en eetgelegenheden kan vinden.  

Malvarrosa, Valencia
Malvarrosa, Valencia

Bij Malarrossa vind je onder andere Casa Carmela, een paella restaurant dat aanvankelijk begon in een kleedhokje bij het strand. Je kan er lekkere traditionele Paella Valenciana proeven.  

Het laatste strand in de rij La Patacona, is eerder klein. Dit strand werd de afgelopen jaren steeds populairder en wordt omschreven als een hippe plek waar vooral veel surfers komen.  

Aangezien deze stranden zich het dichtst bij de stad bevinden, zijn ze ook redelijk druk. Wil je liever de rust op zoeken? Dan zijn er nog een aantal mooie stranden buiten het centrum zoals L’Arbre del Gos en El Saler. Hier kan je genieten van zon, zee en strand tussen de duinen, dennenbomen en grashalmen. Deze stranden zijn erg populair onder de Valenciaanse bevolking. Hier kan je geen strandbedjes of parasols huren, dus vergeet je handdoek niet. Deze stranden kan je perfect bereiken met het openbaar vervoer of de fiets.  

Aangezien Valencia aan de Costa Azahar en de Costa Blanca gelegen is, zijn er natuurlijk tal van prachtige stranden en baaien in de omgeving te vinden. Deze kan je het best ontdekken door een auto te huren en erop uit te trekken. Kortom Valencia is de ideale bestemming om een stedentrip met een strandvakantie te combineren. Daar horen ook leuke wateractiviteiten bij! Hieronder vind je enkel van mijn favorieten!

Specialiteiten die je niet mag missen in Valencia 

Paella Valenciana  

Paella Valenciana  

Ik had het al even vermeld, maar Valencia is de geboorteplaats van Paella. Je weet wel, dat rijstgerecht met zeevruchten dat in grote pannen wordt bereid. Geen betere plek dus om dit traditionele Spaanse gerecht te proeven dan in Valencia.  

Wil je het doen zoals de echte locals? Dan bestel je best Paella tijdens de lunch. Enkel toeristen eten dit rijstgerecht tijdens het diner.   

De beste Paella van Valencia vind je bij La Pepica, Casa Carmela, Alqueria del Pou en Mercado de Tapineria

Horchata

horchata and fartons, typical snack of Valencia, Spain

Nog een Valenciaanse specialiteit is Horchata. Het is een melkachtige substantie, gemaakt van tijgernoten, water en suiker.  

In Valencia kan je Horchata bijna in alle alle cafetaria’s of ijssalons bestellen, maar één van de beste plekken om deze specialiteit te proeven is Horchatería Santa Catalina. 

Vergeet ook geen fartons bij te bestellen. Dit zijn een soort langwerpige handgemaakt gebakjes bedekt met een laagje suiker. Proef je Horchata zoals een echte local door je farton in je Horchata te doppen.   

Agua de Valencia

Wanneer je een weekendje in Valencia vertoeft, moet je absoluut een Agua de Valencia proeven. Dit is de signature cocktail van de stad. Het basisproduct voor deze cocktail is…, de sinaasappel. Ik zei toch dat Valencia ook de sinaasappelstad wordt genoemd. In de Agua de Valencia wordt het sinaasappelsap van lokale sinaasappel met een vleugje wodka, gin en cava aangevuld. Klinkt lekker niet?

Agua de Valencia kan je proberen in Cervecería de Madrid, Café Sant Jaume, Café infanta Valencia en Café de las Horas

Wil je graag meer Valenciaanse specialiteiten ontdekken en proeven, boek dan een superleuke food tour bij Getyourguide. Mijn favoriete tours vind je hieronder terug.  

 

 

Valencia is een top bestemming voor een veelzijdig stedentrip, waar je zowel een bezoek aan de levendige stad kan combineren met zon, zee en strand. Alhoewel Valencia aanvankelijk niet echt op mijn bucketlist stond, was ik super aangenaam verrast door deze fanatische stad. Staat een weekendje Valencia ook nog niet op jouw bucketlist, dan zou ik je zeker aanraden om daar nu verandering in te brengen.  

Wat zou jij niet willen missen op jouw weekendje Valencia? Laat me hieronder in de reacties weten. 

Wil je graag meer in de buurt van Valencia bezoeken? Lees dan zeker: 

Bedankt om te lezen. 

Liefs, 

Sarah  

Pin voor later

Hoe het perfecte weekendje plannen in Valencia
Hoe het perfecte weekendje plannen in Valencia

Reistips en -benodigdheden

Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige websites.

Deze vind je misschien ook leuk

Spread the love

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *