De windmolens van de Zaanse Schans in Nederland bezoeken

Niet te missen toeristische plekken in Nederland. Deel 2: Zaanse Schans
Het platteland van Nederland met prachtige windmolens en die traditionele houten huisjes is iets wat bij velen tot de verbeelding spreekt. Ook ik wilde graag het authentiek Hollandse platteland beleven. Toen ik op zoek ging naar een bestemming waar dat mogelijk was, kwam ik bij de Zaanse Schans terecht. Een woon-werkgebied waar het traditionele platteland van Nederland kan ervan. Wil jij ook de Zaanse Schans bezoeken? Hier vind je alle info die je om een perfecte daguitstap naar de Zaanse Schans in Nederland te plannen.
** Disclaimer: Deze post bevat  affiliate links. Dat betekent dat we een commissie kunnen ontvangen als je iets koopt dat we echt aanbevelen. Dit kost u niets extra en ondersteunt onze blog. Dank je. **

Niet te missen toeristische plekken in Nederland. Deel 2: Zaanse Schans

De windmolens van de Zaanse Schans in Nederland bezoeken

Hoe reizen naar de Zaanse Schans?

De Zaanse Schans ligt op slechts 20 minuutjes van Amsterdam met de auto en is dus perfect combineerbaar met een leuke citytrip. Vanuit Gent in België doe je er met de auto 2,5 uur. Bij het domein ligt een grote parking waar je tegen betaling een volledige dag kan parkeren.

Je kan de Zaanse Schans ook gemakkelijk met het openbaar vervoer bereiken. Vanuit het treinstation in Amsterdam kan je zowel met de trein als bus naar de Zaanse Schans. De trein stop in het station van Zaandijk – Zaanse Schans, dan moet je nog een kwartiertje stappen tot het domein. Met de bus stop je aan de halte Zaanse Schans.

Beste reistijd voor de Zaanse Schans?

De Zaanse Schans bezoeken kan het hele jaar door. Persoonlijk vond ik het aangenamer het domein met goed weer te bezoeken. Het is er heerlijk wandelen tussen de windmolens en attracties door. Bovendien is het aangenamer bij de attracties en gemakkelijker om een rustig plekje te vinden om te relaxen. Daarom zou ik aanraden om een bezoek aan de Zaanse Schans te plannen tussen april en oktober. Hou er wel rekening mee dat het tijdens de weekends, schoolvakanties en feestdagen beduidend drukker is.

Overnachten bij de Zaanse Schans of omgeving?

Wil je graag op de Zaanse Schans zelf overnachten en ontwaken met een prachtig zicht over de windmolen dat kan ik je Heerlijck Slaapen op de Zaanse Schans aanbevelen. In de omgeving van de Zaanse Schans vind je nog enkele top adresjes zoals Boutique hotel NO.43, B&B Boterton en het befaamde Inntel Hotels Zaandam.

Combineer je een bezoek aan de Zaanse Schans met een citytrip in de bruisende hoofdstad van Nederland. Kies dan voor een authentiek verblijf in Amsterdam in Hotel Estheréa, Hotel Dwars of The Hoxton, Amsterdam.

Enkele weetjes over de Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een woon-werkgebied uit 1850. Het is bekend onder toeristen voornamelijk voor zijn Nederlandse traditionele erfgoed zoals de windmolens, de typische houten huizen, de lokale ambacht werkplaatsen, …

Niet te missen toeristische plekken in Nederland. Deel 2: Zaanse Schans

Wanneer je het dorp voor het eerst ziet, is het alsof de tijd is blijven stilstaan. Het gebied lijkt een beetje op een openluchtmuseum, maar dat is het zeker niet. Mensen wonen en werken daar nog steeds. Zelfs de traditionele huizen zijn nog steeds bewoond, dus het is niet strikt voor toerisme. Elke molen, werkplaats of museum die je kan bezoeken op het domein heeft een eigen verhaal.

Niet te missen toeristische plekken in Nederland. Deel 2: Zaanse Schans

De Zaanse Schans trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Sinds enkele jaren neemt het aantal bezoekers zelfs toe tot meer dan een miljoen!

Een leuk weetje is dat in de jaren zestig en zeventig veel traditionele houten gebouwen, waaronder enkele windmolens, vanuit de nabije omgeving naar de Zaanse Schans zijn gebracht om daar gerestaureerd te worden.

De Zaanse schans bezoeken

Toen ik aankwam in de Zaanse Schans, was ik meteen gefascineerd door de hele ervaring. Maar ik ben dan ook een echte geschiedenis liefhebber en ik hou er van zo’n dingen te bezoeken. 

De Zaanse Schans is beroemd om zijn windmolens, maar heeft nog veel meer te bieden zoals authentiek werkplekken, musea, leuke winkeltje en overheerlijke eethuisjes. Je kan er dus gemakkelijk een hele dag doorbrengen.

Niet te missen toeristische plekken in Nederland. Deel 2: Zaanse Schans

Wandel door het dorp en ga langs het bakkerijmuseum waar je naar binnen wordt gelokt door de geur van vers gebakken brood. Bewonder de prachtige traditionele gekleurde, houten huizen. Neem een ​​kijkje in de werkplaats waar klompen worden gemaakt. Mis zeker de kaasfabriek en de tinnegieterij niet. Maak een lange wandeling langs de indrukwekkende windmolens. Stop bij de plaatselijke winkels en cafés om een ​​klein souvenir te kopen of lokale specialiteiten te proeven.

Niet te missen toeristische plekken in Nederland. Deel 2: Zaanse Schans

Bij mooi weer kan je zelf buiten picknicken in het prachtige authentieke landschap. Niet genoeg? Dan kan je nog een boottocht maken naar de andere kant van de stad. Er zijn zoveel opties om van dit bezoek een onvergetelijke daguitstap te maken.

Niet te missen toeristische plekken in Nederland. Deel 2: Zaanse Schans

Laat je niet afschrikken door de vele toeristen. Het domein is zo uitgestrekt en er is steeds een rustig en vredig plekje op het domein vinden. Bij de attracties zoals de windmolens en de werkplaatsen kan het druk zijn. Ik raad je aan deze zo vroeg mogelijk te bezoeken.

Ik heb met volle teugen van de dag genoten. Het stoorde mij zeker niet dat er nog veel andere bezoekers waren. Ik had voldoende tijd om alles te bezoeken wat ik graag wilde zien. Soms moest ik even wachten voordat ik ergens kon binnengaan omdat de molens en werkplaatsen vrij klein zijn. Het is niet mogelijk is om met te veel bezoekers tegelijk binnen te gaan. Maar dit niet af aan de geweldige ervaring die beleefde ik bij het bezoeken van de Zaanse Schans.

Niet te missen toeristische plekken in Nederland. Deel 2: Zaanse Schans

Andere bezienswaardigheden in en rond de Zaanse Schans

Het domein van de Zaanse Schans is zo uitgebreid dat je er zeker en vast een volledige dag kan vullen. Wil je je naast de authentieke windmolens en authentieke werkplaatsen nog meer verdiepen in geschiedenis van enkele Hollandse lekkernijen, breng dan zeker een boek aan het Zaanse Schans museum en Verkade experience.

Wil je de Zaanse Schans vanuit een ander perspectief bewonderen, kies dan voor één van de vele boottochten. Geniet van een heerlijke windmill cruise met boeiende informatie over hun rol in de geschiedenis of bezoek de windmolens met de windmillhopper. Vaar met de voetveer naar Zaandijk en ontdek het dorpje die uitkijkt over de Zaanse Schans. Of trek je terug in het platteland en vaar met de koeienboot door de omliggende weilanden.

Voor de natuurliefhebbers zijn er ook enkele wandelroutes en je kan er ook fietsen huren om het domein en het omliggende landschap met de fiets te verkennen.

Als je nog tijd over hebt, vergeet dan niet om het indrukwekkende Inntel Hotels Zaandam te bewonderen.

Niet te missen toeristische plekken in Nederland. Deel 2: Zaanse Schans

Wil je de Zaanse Schans liever met een georganiseerde rondleiding bezoeken, bekijk dan hieronder zeker het aanbod van Getyourguide. Zij hebben super leuke daguitstappen naar de Zaanse Schans vanuit Amsterdam. Perfect om naast het bruisende Amsterdam ook het authentieke platteland van Nederland te ervaren.

Belangrijke tips bij een bezoek aan de Zaanse Schans

  • Er is een parkeerplaats op het domein van de Zaanse schans. Deze is wel betalend. De Zaanse Schans is ook perfect te bereiken met het openbaar vervoer vanuit Amsterdam.

Niet te missen toeristische plekken in Nederland. Deel 2: Zaanse Schans

  • De meeste attracties zoals de molens en werkplekken zijn betalend. Je kan deze best zo vroeg mogelijk bezoeken  omdat het er druk kan worden. Op dat moment moet je soms even je beurt afwachten alvorens je binnen kan. Je kan ook opteren voor een Zaanse Schans card waarmee je toegang hebt tot verschillende attracties op het domein.
  • De Zaanse schans is een perfecte plek voor een dagje uit met kinderen. Het is niet alleen leuk en gezellig, maar ook erg leerrijk.

Niet te missen toeristische plekken in Nederland. Deel 2: Zaanse Schans

  • Bezoek de Zaanse Schans best bij goed weer.  Het is zoveel leuker om het volledige domein te ontdekken, in plaats van van de ene attractie naar de andere te gaan. En bij slecht weer zal bovendien drukker zijn bij de attracties.
  • Vergeet niet één van de specialiteiten ‘de stroopwafel’ te proeven. Dat is mijn favoriet!

Niet te missen toeristische plekken in Nederland. Deel 2: Zaanse Schans

Ook al is de Zaanse Schans één van de meest toeristische bezienswaardigheden in Nederland, vind ik het toch een aanrader. Het domein is prachtig, de authentieke windmolens zijn indrukwekkend en het is bovendien een heel leerrijke uitstap. Kortom de Zaanse Schans is genieten voor jong en oud.

Wil jij graag meer van Nederland verkennen, lees dan ook mijn de perfecte daguitstap naar Giethoorn, mijn uitgebreide stadsgids over Leiden, en waar je een romantisch weekendje weg in Nederland kan beleven. Bekijk ook hieronder mijn favoriete reisgidsen over Nederland.

Zou jij graag de Zaanse Schans in Nederland bezoeken? Laat het me hieronder in de reacties weten.

Bedankt om te lezen!

Liefs,

SarahNiet te missen toeristische plekken in Nederland. Deel 2: Zaanse Schans

Blijf op de hoogte van nieuwe blogposts en abonneer je hieronder op nieuwsbrief

Pin voor later

De perfecte daguitstap naar de Zaanse Schans
De perfecte daguitstap naar de Zaanse Schans

Reistips en -benodigdheden

Wil je graag een onvergetelijke vakantie plannen? Bekijk dan zeker dit handige websites.

Deze vind je misschien ook leuk

Spread the love

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *