Reisroutes, Tunesië
De ultieme roadtrip door Zuid-Tunesië
‘Indrukwekkende rotsformaties, eindeloze witte zoutvlakten, groene weelderige palm oases, levendige Medina’s, historische ksour en de onweerstaanbare uitgestrekte zandduinen van de Sahara.’ In dit artikel neem ik je mee op rondreis door het verrassend mooie Zuid-Tunesië.
Tunesië heeft niet de beste reputatie als reisbestemming. Het land wordt vooral bestempeld als eenzijdig met focus op all-in strandvakanties op het eiland Djerba. Tot voor kort dacht ik er net zo over. Een 15-tal jaar geleden reisde ik met een vriendin naar Djerba. We hadden er niet zo’n positieve ervaring, waardoor ik geen interesse meer had om het land opnieuw te bezoeken.
De laatste jaren maakte Tunesië echter een grote evolutie door. Ik besloot om reizen naar deze bestemming een tweede kans te geven. Dit keer deed ik er samen met de plaatselijke toeristische dienst en twee collega bloggers, een roadtrip door Zuid-Tunesië. Hier ontdekte ik de verrassende schoonheid van het land, de diepgewortelde cultuur en genoot vooral van de gastvrijheid van de lokale bevolking.
** Disclaimer: Dit is een gesponsorde post, maar dit neemt niet weg dat ik mijn eigen eerlijke ervaringen deel. Deze post bevat affiliate links. Dat betekent dat we een commissie kunnen ontvangen als je iets koopt dat we echt aanbevelen. Dit kost je niets extra en ondersteunt onze blog. Dank je. ****
Tunesië
Zoals je waarschijnlijk wel weet ligt Tunesië in Noord-Afrika. Het is geen groot land, maar doordat het zich uitstrekt van noord naar zuid heeft Tunesië een uiterst gevarieerd landschap bestaande uit prachtige Middellandse Zee stranden, weiland en velden, glooiende heuvels, indrukwekkende bergtoppen van het Atlasgebergte, opgedroogde zoutmeren, bergoases met palmboom bossen en uitgestrekte zandduinen die deel uitmaken van de grootse woestijn ter wereld, de Sahara.
Daarnaast heeft Tunesië ook een rijke geschiedenis die ver teruggaat in de tijd. Verspreid over het hele land zijn sporen terug te vinden die dateren uit de verschillende heerschappijen die elkaar opvolgden. Denk maar aan enkele van de bezienswaardigheden die in UNESCO werelderfgoedlijst werden opgenomen zoals: Carthago, het amfitheater van El Djem, de Medina van Tunis en Sousse, Dougga,… Maar ook minder bekende plaatsen ademen geschiedenis en authenticiteit uit. Zo kan je in het zuiden van het land je helemaal onderdompelen in de eeuwenoude tradities van de berbercultuur.
Kortom Tunesië is een interessante bestemming voor zowel natuur- als cultuurliefhebbers. Jammer genoeg worden deze troeven niet genoeg in de kijker gezet en wordt er vaak met een eenzijdige blik naar het land als strandvakantieoord gekeken. Dit in combinatie met de politieke en economische moeilijkheden die zich de afgelopen jaren afspeelden met de jasmijnrevolutie als gevolg, zorgden ervoor dat Tunesië een minder gegeerde vakantiebestemming werd. Momenteel doet het land hard zijn best om deze moeilijkheden te overwinnen. Laat deze vooroordelen je zeker niet tegenhouden om een vakantie naar dit verrassend mooie en veelzijdige land te plannen.
Beste reistijd voor Tunesië?
De beste reistijd voor Tunesië hangt een beetje af welke streek je wil bezoeken. Tunesië is namelijk een groot en gevarieerd land. Voor een zonovergoten, strandvakantie in het noorden van het land reis je best tussen de maanden april tot en met oktober naar Tunesië. Hou er wel rekening mee dat het er in de zomermaanden juni, juli en augustus heel druk kan worden.
Wil je graag een rondreis maken door het zuiden van Tunesië en vooral de woestijn in trekken? Dan reis je er het best heen tijdens de maanden maart, april, oktober of november. In de zomer is het er nauwelijks uit te houden door de hitte, terwijl de temperatuur tijdens de wintermaanden december en januari onder het vriespunt kan dalen.
Hoe reizen naar en in Tunesië?
Wij vertrokken met het vliegtuig vanuit Brussels airport met Tunisair naar Tunis, de hoofdstad van Tunesië. Vanuit Tunis heb je de mogelijkheid om via een binnenlandse vlucht met Tunisair express op verschillende momenten tijdens de week naar Tozeur of Djerba te reizen.
Wil je jouw roadtrip avontuur graag al in Tunis starten? Dan kan dit uiteraard ook! Zowel op de luchthaven van Tunis, Tozeur en Djerba kan je gemakkelijk bij verschillende maatschappijen een auto huren. In Tunis en Djerba kan dit via mijn favoriete partner Sunny Cars.
Wil je liever niet zelf rijden? Opteer dan voor een georganiseerde rondreis op maat met een auto en bestuurder. Dit kan bij Agence Alyssa of chibani-voyages. Contacteer deze diensten best even persoonlijk via email om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor een gepersonaliseerde roadtrip door Zuid-Tunesië.
Ook via Getyourguide kan je in Tunesië heel veel leuke daguitstappen of meerdaagse excursies doen.
De ultieme roadtrip door het Zuid-Tunesië
Op basis van mijn eigen ervaringen heb ik een reisroute gecreëerd die jou kan helpen bij het plannen van een reis doorheen Zuid-Tunesië. Voor deze roadtrip zou ik minimum 8 à 10 dagen uittrekken. Op deze manier heb je voldoende tijd om alle plekken op deze reisroute ten volle te ontdekken.
Wij startten onze roadtrip doorheen Zuid-Tunesië in Tozeur om te eindigen met enkele dagen zon, zee en strand op Djerba. Uiteraard kan jij jouw reisroute volledig aanpassen aan jouw noden. Zo kan je ook Djerba als startpunt nemen om je roadtrip te eindigen in Tozeur of eventueel een loop maken zodat je zowel voor als na de roadtrip even kan uitblazen aan de Middellandse Zee. Verder heb je de mogelijkheid zelf enkele bestemmingen toe te voegen of weg te laten.
Ontdek Tozeur en zijn prachtige omgeving
Tozeur is een oasestad met maar liefst meer dan honderdduizend palmbomen. De stad ligt aan de voet van het majestueuze Atlasgebergte en is vooral bekend omwille van zijn traditionele architectuur en overheerlijke dadels. Niet enkel de stad van Tozeur, maar ook het omliggende landschap is fascinerend. Neem hier dus zeker voldoende tijd om je onder te dompelen in de diepgewortelde Tunesische cultuur en te genieten van de prachtige omgeving.
Tijdens ons bezoek in Tozeur verbleven we 2 nachten in Hotel Palm beach Tozeur. Het hotel ligt op zo’n 2 kilometer van de stad Tozeur. ‘s Morgens en ‘s avonds kan je er genieten van een rijkelijk gevuld buffet met zowel lokale als Europese gerechten. Met zijn gratis parkeerterrein en budgetvriendelijke prijzen is dit de ideale plek voor een verblijf tijdens je roadtrip.


Wil liever in de stad verblijven? Dan zou ik je aanraden om in één van de authentieke dars te overnachten. Een Dar is de Tunesische variant van de Marokkaanse riad. Het is een traditioneel huis opgetrokken rond een binnenplaats, meestal gevestigd in de Medina. Zelf konden we een kijkje nemen in Dar Tozeur. Laat ik je vertellen dat er achter die typische bakstenen en grote poort een echt paradijsje schuilgaat. Eenmaal binnen bevind je je in een vredige, groene oase waar je meteen tot rust komt. Dit is met stip één van de plekken waar ik zelf zou overnachten.


Luxueus verblijven kan in het prachtige Anantara Sahara-Tozeur Resort & Villas. Je kan er genieten van het oogverblindende interieur waarin hedendaags design en traditionele elementen samenkomen. Dit verblijf ligt dan wel weer in een hogere prijsklasse. Is budget geen probleem? Bekijk dan zeker eens de privé suite met zwembad.


Snuif de Tunesische sfeer op in Tozeur
Om de Tunesische sfeer te ervaren moet je vast en zeker de stad van Tozeur in trekken. Daar kan je kennismaken met de lokale bevolking en vooral de lokale producten. Het middelpunt van de stad is het marktplein waar je verschillende verkoopstalletjes en winkels kan vinden. Een goed vertegenwoordigde lokale delicatesse is de dadel. Je vindt ze er in grote aantallen terug. De dadels uit deze regio worden bestempeld als de beste van Tunesië, dus proeven is absoluut een must.



Verdwaal in de Medina van Tozeur
Vergeet geen bezoek te brengen aan Ouled el Hadef, de Medina van Tozeur. Dit is het oudste deel van de stad en is één van de best bewaarde Medina’s in Tunesië. Je kan er trouwens de bijzondere architectuur met de traditionele goudgele bakstenen waar deze stad zo bekend voor is, bewonderen. Deze bakstenen worden via een eeuwenoude methode, door lokale ambachtslieden vervaardigd. Ze zijn terug te vinden in vrijwel alle gebouwen wat zorgt voor een prachtig straatbeeld. In de bakstenen gevels kan je bovendien verschillende geometrische figuren aanschouwen. Naast het feit dat het er heel mooi uitziet, filteren deze strategische geplaatste bakstenen het zonlicht zodat het binnen lekker koel blijft.




Verder vind je in het doolhof aan smalle straatjes in de Medina vooral veel winkeltjes waar lokale ambachtslieden hun creaties verkopen. Het fijne is dat de sfeer hier heel gemoedelijk is. De verkopers tonen heel graag hun producten, maar zijn vooral heel vriendelijk en gastvrij.


Nood aan een pauze? Dan heb ik het perfecte plekje om even te ontspannen met een lekker drankje erbij. Boven La Grande Boutique de la Medina vind je Tozeur’s beste rooftop bar ‘Cafe Berber. ‘ Hier kan je ten volle genieten van het uitzicht over de Medina in een gezellige, artistiek setting.



Meer van Tozeur ontdekken?
Voor een prachtig staaltje traditionele architectuur en een uiterst fotogeniek plekje, wandel je best nog eens langs het oude station van Tozeur. Dit mooie station werd trouwens in 1984 het onderwerp van de Italiaanse Eurosongfestival hit ‘I treni di Tozeur’.


Daarnaast kan je je uitstap verder uitbreiden met een bezoek aan Eden Palm Tresors de l’Oasis, een museum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de palm. Je kan er bovendien ook enkele producten proeven gemaakt met ingrediënten afkomstig van de palm. Geniet er nog even na in de prachtige palm tuin alvorens je uitstap verder te zetten.
Tozeur is niet zo groot. De tijd die je nodig hebt om de stad te bezoeken is beetje afhankelijk of je extra bezienswaardigheden zoals Eden Palm Tresors de l’Oasis aan je bezoek wil toevoegen. Op zich is een halve dag zeker genoeg om Tunesische sfeer in de stad op te snuiven.
Bezoek de iconische Star Wars sites Mos Espa en Ong Jmal
Dat Zuid-Tunesië nog een onontdekte parel is, is niet volledig waar. Verschillende plekken in dit prachtige en ruige woestijnlandschap werden gebruikt als filmset voor de populaire Star Wars films. Vandaag zijn dit dan ook de trekpleisters waarvoor toeristen maar al te graag naar het zuiden afreizen. Ook wij, niet bepaald de meest ‘die-hard’ Star Wars fans, wouden deze plekjes absoluut niet missen.
Deze populaire trekpleisters bevinden zich op zo’n 50 kilometer van Tozeur. Mos Espa en vooral Ong Jmal bevinden zich enkele kilometers in de woestijn. Het is dan ook niet gemakkelijk om deze uitstap met je eigen auto te maken. Bovendien is er op het einde van de route geen duidelijk zichtbare, verharde weg meer. Bovenop de hobbelige rit is het dus bijna onmogelijk om de juiste route te vinden als je de omgeving niet kent. Gelukkig konden wij rekenen of onze trouwe chauffeur.
Wil jij graag deze uitstap aan jouw roadtrip toevoegen, dan kan je opteren voor een halve dag excursie. Hieronder vind je enkele opties uit het aanbod van Getyourguide.
Mos Espa
In het begin van de jaren 90 werd bij Ong Jmal het fictieve stadje Mos Espa gebouwd. Het deed dienst als filmlocatie voor de Star Wars kaskrakers ‘Spaceport in The Phantom Menace’ en ‘Episode II Attack of the Clones’.
Ik kan mij inbeelden dat dit voor echte Star Wars fans een unieke ervaring is om de plek te bezoeken waar deze films effectief zijn opgenomen. Aangezien ik geen Star Wars fan ben, moet ik eerlijk toegeven dat ik er misschien wat meer van had verwacht. Het is wel leuk om de filmset te bekijken en er even rond te wandelen. Wanneer je de huisjes binnenloopt, merk je direct dat ze niet echt zijn aangezien de binnenkant niet is afgewerkt. Daarnaast is Mos Espa eerder klein, dus je hebt het wel vrij snel gezien.


Dat het hier behoorlijk druk kan worden, is vanzelfsprekend. Dit merk je ook aan de aanpak van de lokale handelaars. Ze spreken je sneller aan en proberen je naar hun verkoopstalletje te lokken. Ze nemen echter wel vrede met een vriendelijke afwijzing. De plaatselijke kinderen daarentegen zijn geen opgevers. Zij komen er met gevangen woestijnvosjes vragen of je in ruil voor wat kleingeld op de foto wil met het diertje. Het is geen aangenaam tafereel om deze arme diertjes te zien bengelen terwijl ze aan hun hals worden vastgehouden. Mijn antwoord was dan ook tot vervelens toe ‘neen’. Al zag ik wel enkele toeristen die zich hieraan lieten vangen. Volgens de lokale bevolking is dit een recent fenomeen dat vooral gestart is ten tijde van de corona toen de kinderen niet meer naar school konden. Hopelijk wordt het ook snel terug in de kiem gesmoord.
Ong Jmal
Enkele kilometers verderop in de woestijn pronkt de bijzondere rots Ong Jmal aka de kamelen nek die zijn naam dankt aan zijn merkwaardige vorm. De rit erheen duurde langer dan verwacht en was super hobbelig. Het was onze chauffeur zijn eerste keer dat hij met zijn eigen auto tot daar reed. Normaal doet hij deze route met een 4X4. Tot het moment dat we er aankwamen, kon hij niet met zekerheid zeggen of het wel zou lukken om ons er heen te rijden. Om nog maar even aan te tonen dat je dit stuk beter niet met je huurauto rijdt.
Aangekomen bij Ong Jmal stond ik aan de grond genageld. Wat een indrukwekkend landschap, niet enkel die ene specifieke rots, maar de hele omgeving. Aan de ene kant zag ik ruige, oranje rotsformaties en aan de andere de immense zoutvlakte Chott el Gharsa. Ik was erg onder de indruk van deze fascinerende plek.

Na een korte maar stevige klim stonden we op de top van de berg. Daar hadden we nog een beter panorama over dit adembenemende landschap en konden we ook een foto nemen met de befaamde rots.



Ong Jmal is absoluut een aanrader. Ik begrijp nu helemaal waarom dit een geliefkoosde plek is bij filmmakers. De plek schitterde bovendien niet alleen in Star Wars, maar ook in de The English patient.
Verken de bergoases rond Tozeur
Door zijn strategische ligging op de Sahara route tussen Carthago en Algerije was Tozeur een belangrijke handelsstad. Als je deze route richting Algerije volgt, kom je langs de prachtige berg oases van Chebika, Tamerza en Midès.
Je kan deze uitstap zelf doen, maar vanuit Tozeur worden ook verschillende excursies naar deze niet te missen locaties aangeboden.
Midès
Wij begonnen met de kloof van Midès, de bergoase die het verst van Tozeur verwijderd is. Alleen al de weg erheen is een belevenis op zich, een kronkelige route door de bergen met prachtige uitzichten.
Aangekomen bij het uitzichtpunt over de kloof van Midès waan je je in één van de befaamde nationale parken van de Verenigde Staten. Ik had nooit gedacht dat Tunesië uit zo’n gevarieerd en indrukwekkend landschap bestond. Vanaf dit punt kan je de afgeronde vorm en de verschillende grondlagen van dit prachtig natuurfenomeen goed bewonderen.

Via een pad naast het fort kan je afdalen naar beneden waar je kan wandelen doorheen de kloof. Daar kan je het geologisch landschap nog beter bewonderen. Jammer genoeg hadden we hiervoor niet voldoende tijd, maar het schijnt een heel bijzondere wandelroute te zijn.
Tamerza
Van de indrukwekkende Midès kloof trokken we verder naar Tamerza, één van de mooiste bergoases omwille van de paradijselijke omgeving tussen de imposante rotsen, met als kers op de taart een rots waterval waar menige toeristen graag verfrissing zoeken.
Aangekomen bij Tamerza baan je je een weg naar het dal langs de ruïnes van de oude stad. Omdat hier niemand meer woont wordt deze plek ook vaak een spookstad genoemd. In1969 waren de inwoners genoodzaakt hun huizen te verlaten omwille van instortingen door hevige regenval. Ze vestigden zich op een nieuwe plek een paar honderd meter verder. Vandaag worden de ruïnes bezet door lokale handelaars die er dagelijks hun verkoopstalletjes plaatsen.
Vol ongeduld wandelde ik naar beneden om de befaamde rotswaterval te bewonderen. Jammer genoeg was het grootste deel van de bron door de aanhoudende droogte, opgedroogd en zag dit plekje er iets minder paradijselijk uit dan op de foto’s. Wanneer mijn oog viel op de indrukwekkende rotsen rondom maakte mijn teleurstelling snel plaats voor verwondering. Ik kan zeker begrijpen waarom natuurliefhebbers hier hun gading vinden. Bovendien kan je ook hier prachtige wandelingen maken doorheen de kloof.

Chebika
Als laatste bezochten we de meest bekende bergoase Chebika, die dagelijks veel bezoekers trekt. Omdat de meeste excursies starten met Chebika deden wij de omgekeerde route. Dit om het piekuur te vermijden. We kwamen er aan rond de middag en er waren geen andere toeristen te bespeuren.
Eenmaal aangekomen bij Chebika werden we verwelkomd door de verkoper van verschillende verkoopstalletjes die bij de ingang van het dorp staan. Ze showen maar al te graag hun uitgebreid aanbod aan zandrozen. Dit kleine historische dorpje gaat helemaal terug tot de Romeinse tijd. Later werd het een toevluchtsoord in de bergen voor de Berbers. Neem je tijd om even door het dorpje te slenteren. Van daar heb je een prachtig uitzicht over de weelderige palm Oase. Door dit exotische palmbos kan je trouwens een mooie wandeling maken naar een waterval. Helaas hadden wij hier geen tijd meer voor, maar dat is voor mij een reden te meer om nog eens terug te komen.
Bewonder de grootse zoutvlakte in Tunesië
Wij hadden slechts 2 dagen om Tozeur en zijn prachtige omgeving te ontdekken. Persoonlijk vond ik dit een beetje krap en zou ik je dan ook aanraden om hier toch 3 dagen voor uit te trekken. Zo heb je meer tijd om alles op jouw eigen tempo te verkennen en misschien ook even een zalig relaxmomentje aan het zwembad in te lassen.
Van Tozeur naar onze volgende bestemming Douz is het ongeveer 2 uurtjes rijden. De weg erheen is heel bijzonder, want je rijdt er namelijk dwars door Sjott el-Djerid, de grootste zoutvlakte in Tunesië. Ergens middenin de route reden we de weg af en de zoutvlakte op. Het is niet overal veilig om dit te doen. Als je dus graag even stopt om foto’s te nemen, let dan zeker goed op waar het wel kan. Aangezien er op dat moment juist een modeshow van Tunisia Fashion Week plaatsvond, konden we zien tot waar het veilig was om met de auto te rijden. We bleven er eventjes hangen om foto’s te nemen en te genieten van een dromerige zonsondergang. Wat een bijzondere ervaring om op deze eindeloze, witte vlakte een modeshow te kijken terwijl je zachtjes de zon ziet wegebben in de horizon.

Overnachten in Douz
We kwamen pas ‘s avonds aan in Douz waar we overnachtten in hotel Sahara Douz. Er wordt vaak verwezen naar Douz als de toegangspoort van de Sahara. En niets is minder waar, want Douz is de plek waar verschillende excursies naar de Sahara vertrekken. Zo trekt Douz veel bezoekers, want zeg nu zelf wie wil er niet de grootste woestijn ter wereld bezoeken?
Je kan in Douz ook verschillende lokale activiteiten doen zoals een quad tour door de zandduinen of een dromedaris rit.


Wil je meer weten over het nomadisch leven in de woestijn, dan kan je er ook het museum van de Sahara bezoeken.
Wij spendeerden een voormiddag op de quad om daarna met een 4X4 de woestijn in trekken naar onze verblijfplaats voor die nacht, Camp Mars. Het moment van de reis waar ik trouwens het meest naar uitkeek, overnachten in de Sahara. Camp Mars is gelegen in het midden van Jebil Nationaal park. Je moet dus letterlijk een deel van de Sahara doorkruisen om er te raken. Dit kan je uiteraard niet met je huurauto doen. Gelukkig biedt Camp Mars ook transport aan vanuit Douz.
Glamping in de Sahara
Na een lange twee uur heen en weer schudden in de jeep terwijl we konden genieten van dit bijzondere, uitgestrekte woestijnlandschap kwamen we aan bij onze bestemming. Camp Mars wordt volledig omringd door oranje zandduinen en de imposante berg Tembaïne, wat in het Berbers letterlijk ‘de berg die we van ver zien’ betekent. De perfecte plek om de magie van een nacht in de woestijn te beleven.
We werden er hartelijk ontvangen met een overheerlijke cocktail. Ik was best benieuwd naar de tent. Ik heb al eens gekampeerd in de Sahara in Marokko, maar nog nooit in een luxueuze tent. Toen ik mijn tent binnenging, was ik zo blij dat er een echt bed stond. Er was zelf een kleine badkamer met een toilet en wastafel waar je je kan opfrissen. Het enige wat er niet was, is elektriciteit en uiteraard Wifi of 4G. Maar dit maakt je verblijf enkel meer authentiek. Op die manier kan je echt in het moment zijn zonder onnodige afleidingen.


Eenmaal gesetteld, klommen we op de hoogste zandduin waar konden genieten van de meest geweldige zonsondergang.


De sublieme zonsondergang was pas het begin van een super gezellige avond. We zetelden ons gezellig bij het kampvuur waar we konden zien hoe een traditioneel brood op kolen in het zand werd bereid. Daarna aten we een overheerlijke maaltijd. Tussen de verschillende gangen door konden we zelf genieten van een beetje showcooking. Achteraf werden nog liedjes gezongen en om de avond af te sluiten lieten we lampionnen de lucht in.
Wat een magische plek en ervaring! Wij moesten helaas na het ontbijt al terug vertrekken. Jammer, want ik zou hier zeker nog een nachtje kunnen verblijven. Bovendien biedt Camp Mars ook verschillende activiteiten en excursies in de omgeving aan waardoor je hier gerust nog een dag kan vullen.
Tataouine
Na 2 uurtjes hobbelen in de woestijn, kwamen we aan in Douz. Daar wisselden we terug naar onze auto om nog 2 uur verder te rijden naar Tataouine. Onderweg maakt het zanderige landschap van de Sahara plaats voor indrukwekkende rotsformaties.
Rond de middag kwamen we aan bij hotel Al Rayan waar we één nacht verbleven. Na het inchecken en de lunch vertrokken we meteen op pad om de ksour van Tataouine te bezoeken. Een ksar (meervoud ksour) is een historische versterkte stad of dorp in typische Berberse architectuur die meestal op een strategische plek werd gebouwd.
De bekendste in deze regio is Ksar Ouled Soltane die in een ver verleden dienst deed als graanopslagplaats voor de berbers. Dit prachtig stukje cultureel erfgoed is heel populair onder de toeristen, want het behoort namelijk ook de tot één van de befaamde Star Wars filmlocaties in Tunesië. Helemaal te begrijpen, want deze plek is zo bijzonder en mag je zeker niet missen op je rondreis doorheen Zuid-Tunesië. Ksar Ouled Soltane maakte eerlijk gezegd ook veel meer indruk op mij dan het filmset Mos Espa.




Verder stonden Ksar Hadada en Ksar Ouled Debbab nog op het programma. Helaas hebben we deze wegens tijdsgebrek niet kunnen bezoeken. Heel jammer, want ik vond ze er op foto ook wel indrukwekkend uitzien. We sloten onze dag af met een spectaculaire zonsondergang in de bergen.
Persoonlijk zou ik je dus aanraden om iets langer bij Camp Mars te blijven om pas in de late middag of avond in Tataouine aan te komen. Zo kan je de volgende dag vroeg starten om de verschillende Ksour te bezoeken om dan meteen door te rijden naar de laatste bestemming, Djerba.
Zon, zee en strand in Djerba
Na een roadtrip boordevol avontuur, natuur en cultuur is het tijd voor een beetje ontspanning en daar leent het eiland Djerba zich perfect voor. Je kan er genieten van zon, zee en strand, maar hier valt absoluut nog meer te beleven. Naast de meest populaire bezienswaardigheden in Djerba geef ik je deze minder bekende, maar niet te missen activiteiten ook graag mee.
Geniet van een relaxerende Thalasso behandeling
Bij Thalassotherapie wordt gebruikt gemaakt van zeewater en andere elementen uit de zeeomgeving zoals modder, algen, lucht,… Bij deze therapie gaat men er vanuit dat wanneer het water verwarmd wordt tot lichaamstemperatuur dit via de huid het lichaam kan binnendringen. Waarbij ons lichaam eruit haalt wat het nodig heeft en de rest afbreekt. Dit zou heel goed zijn voor de huid, maar zou ook helpen bij opkomende spier- of gewrichtsklachten.
Met zijn veelheid aan Thalasso centra en uitstekende klimaat als bonus, is Tunesië de laatste jaren uitgegroeid tot de tweede belangrijkste Thalasso bestemming ter wereld. Daarom is het een niet te missen ervaring wanneer je naar Tunesië reist. Wij konden proeven van een Thalasso behandeling in het het hotel Royal Thalassa Monastir op doorreis van Tunis naar Tozeur. Ik vond dit een echt super leuke en ontspannende ervaring.


In Djerba kan je voor Thalasso therapie terecht bij Hasdrubal Thalassa & Spa Djerba, Hasdrubal Prestige Thalassa & Spa, Radisson Blu Palace Resort & Thalasso en Palm Beach Palace.
Verken de kleurrijkste buurt in Djerba: Djerbahood
Ben je een kunstliefhebber of word je gewoon vrolijk van kleurrijke plekken dan is Djerbahood the place to be. Djerbahood verwijst eigenlijk naar een kunstevenement dat in 2014 in het dorpje Erriadh plaatsvond. Er kwamen toen kunstenaars van over de hele wereld om hier welgeteld 250 unieke kunstwerken op de muur te maken.
Vandaag is Djerbahood een openluchtgraffitimuseum waar je deze pareltjes nog kan bewonderen. Bovendien is het gewoon ook een super charmante wijk om door slenteren waarbij je ook nog heel wat authentieke huizen kan zien en lokale winkeltjes kan bezoeken.




Waar verblijven in Djerba?
Djerba is bekend om zijn luxueuze all-inclusive resorts en daar zitten uiteraard enkele toppers tussen zoals de Thalasso hotel die ik hierboven al opnoemde.
Maar meer en meer kan je er ook meer kleinere en unieke accommodaties vinden. Zo bezochten we twee heel verschillende, unieke parels in Djerbahood die ik je absoluut kan aanbevelen: Dar Bibine en Dar Dhiafa.


Excursies vanuit Djerba
Ben je op vakantie in Djerba en sta je minder te springen voor een roadtrip, maar wil je wel graag meer van het binnenland verkennen? Dan kan je opteren voor één van de georganiseerde dagtrips van Getyourguide. Bekijk hieronder enkele van mijn favorieten.
Gedurende dit artikel heb je waarschijnlijk wel tussen de lijnen door kunnen lezen dat deze roadtrip doorheen Zuid-Tunesië mij aangenaam heeft verrast. Ik ben blij dat ik ondanks mijn eerste niet zo geslaagde reis in Tunesië, het land nu op een volledige andere manier heb leren kennen. Hopelijk kan ik jou met mijn ervaringen en tips overtuigen om naar Tunesië te reizen en helpen om een onvergetelijke roadtrip te plannen.
Zou jij graag een roadtrip door Zuid-Tunesië willen maken? Laat het me weten in de reacties hieronder.
Bedankt om te lezen.
Liefs,
Sarah
pin voor later
Deze vind je misschien ook leuk